Problemy z sercem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-13, 08:06   #1
milena956
Zdezorientowana

Question

Problemy z sercem

Witam
Od urodzenia miałam wadę serca. Nie pamiętam już o co chodziło, ale lekarz zabraniał mi dużego wysiłku, biegania i ćwiczenia na lekcji. Mówił na to, że miałam jakąś dziurkę koło serca i latającą niteczkę która przytyka mi co jakiś czas serce. Miałam mieć operacje by mi to odcieli, ale nagle wszystko się wyleczyło, jak to kardiolog powiedział, kazał przychodzić co rok na kontrole. Nie byłam u niego od 3-4 lat, a od około pół roku mam dziwne dolegliwości. Kuje mnie serce nagle. Czasem mam tak, że siedze na lekcji i nagle mam ostry ból lub kłucie w sercu, duszności, zawroty głowy i napad gorąca. Różnie to trwa od 2 minut do nawet pół godziny. Mam też co jakiś czas silne uciski na klatkę piersiową, lub przez kilkanaście minut silne kłocie w sercu podczas brania oddechu. To nie jest strach przed szkołą czy coś w tym stylu, bo miałam takie objawy także w wakacje lub dni wolne, ani nie czuje jakiegoś lęku przed szkołą, Dzisiaj rano gdy wyszłam z łazienki, nagle złapał mnie silny ból i zarazem ucisk którego nie moge określić miejsca, ale szedł od szyi do prawie pępka, najbardziej był ból w okolicy serca i płuc. Czułam jakby rozsadzało mi klatkę piersiową, nie mogłam wytrzymać, po chwili doszły problemy z oddychaniem i mówieniem, nie mogłam normalnie złapać powietrza oraz nudności i paniczny strach, potem straszne mroczki przed oczami i prawie mdlałam, rodzice kazali mi się położyć, chcieli dzwonić po karetkę, ale po około 4 minut ból zaczął przechodzić, a całe te zdarzenie trwało około 10 minut. Dodam na koniec że mam 16 lat, nie wiem co się dzieje, u kardiologa mam kolejke dopiero na grudzień, mam wcześniej gdzieś iśc się przebadać? Ktoś miał takie coś lub wie co to może być? Proszę o rady
milena956 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 08:41   #2
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Problemy z sercem

Cytat:
Napisane przez milena956 Pokaż wiadomość
Witam
Od urodzenia miałam wadę serca. Nie pamiętam już o co chodziło, ale lekarz zabraniał mi dużego wysiłku, biegania i ćwiczenia na lekcji. Mówił na to, że miałam jakąś dziurkę koło serca i latającą niteczkę która przytyka mi co jakiś czas serce. Miałam mieć operacje by mi to odcieli, ale nagle wszystko się wyleczyło, jak to kardiolog powiedział, kazał przychodzić co rok na kontrole. Nie byłam u niego od 3-4 lat, a od około pół roku mam dziwne dolegliwości. Kuje mnie serce nagle. Czasem mam tak, że siedze na lekcji i nagle mam ostry ból lub kłucie w sercu, duszności, zawroty głowy i napad gorąca. Różnie to trwa od 2 minut do nawet pół godziny. Mam też co jakiś czas silne uciski na klatkę piersiową, lub przez kilkanaście minut silne kłocie w sercu podczas brania oddechu. To nie jest strach przed szkołą czy coś w tym stylu, bo miałam takie objawy także w wakacje lub dni wolne, ani nie czuje jakiegoś lęku przed szkołą, Dzisiaj rano gdy wyszłam z łazienki, nagle złapał mnie silny ból i zarazem ucisk którego nie moge określić miejsca, ale szedł od szyi do prawie pępka, najbardziej był ból w okolicy serca i płuc. Czułam jakby rozsadzało mi klatkę piersiową, nie mogłam wytrzymać, po chwili doszły problemy z oddychaniem i mówieniem, nie mogłam normalnie złapać powietrza oraz nudności i paniczny strach, potem straszne mroczki przed oczami i prawie mdlałam, rodzice kazali mi się położyć, chcieli dzwonić po karetkę, ale po około 4 minut ból zaczął przechodzić, a całe te zdarzenie trwało około 10 minut. Dodam na koniec że mam 16 lat, nie wiem co się dzieje, u kardiologa mam kolejke dopiero na grudzień, mam wcześniej gdzieś iśc się przebadać? Ktoś miał takie coś lub wie co to może być? Proszę o rady
mialas do lekarza do rok, nie bylas od 3-4 lat, wiec czego oczekujesz? diagnozy?

sama jestes sobie winna.

A kardiolodzy są też prywatni, 100zł za swoje życie to duzo?
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 09:17   #3
allmode
Wtajemniczenie

A co rodzice robili przez te 3-4 lata? Nie było ich przy ostatniej wizycie i nie słyszeli zaleceń lekarza? I teraz, przy takich akcjach, macie zamiar do grudnia czekać?
Od razu bym szukała kardiologa, zapakowała dziecko w samochód i zawiozła.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 10:04   #4
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
A co rodzice robili przez te 3-4 lata? Nie było ich przy ostatniej wizycie i nie słyszeli zaleceń lekarza? I teraz, przy takich akcjach, macie zamiar do grudnia czekać?
Od razu bym szukała kardiologa, zapakowała dziecko w samochód i zawiozła.
Też bym tak zrobiła. To jest zwyczajna głupota i niedopowiedzialność, żeby w takiej sytuacji czekać na grudzień. Kiedy Tatę zaczęło boleć serce nie chcieliśmy czekać nawet dwóch miesięcy, a co dopiero rok.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 10:56   #5
grubella
BAN stały

No to szkoda, że po tym zasłabnięciu tej karetki nie wezwali.
Miałabyś już za sobą badania i być może diagnozę.
Dziwi mnie postępowanie rodziców, wiedzieli , że masz problemy od urodzenia to tym bardziej powinni zareagować.
Zresztą każde niepokojące zdarzenie problemów z sercem nawet u zdrowego dotąd dziecka powinno się skończyć natychmiastową reakcją.

Powinnaś pójść do lekarza. Może coś niepokojącego się dzieje.
Na wizażu to można szukać rad na problemy z trądzikiem czy włosami.
Serce jest bardziej skomplikowane i nawet lekarz bez badań aparaturą na Twoje pytania nie odpowie.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-13, 11:10   #6
chwast
Zakorzenienie

Mój kolega ma wadę serca i raz na 2 miesiące chodzi prywatnie żeby zobaczyć czy wszystko ok. Za wizytę raz na 60ileś dni płaci 80zł.
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości