|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Niech ten lipiec przyjdzie wcześniej, bo się z brzuchem w drzwiach nie mieszczę. IVWITAMY W CZWARTEJ CZĘŚCI WĄTKU MAMUŚ LIPCOWYCH 2014! ![]() ![]() ![]() ![]() W celu dopisania do listy lub aktualizacji informacji należy wysłać pw do osoby zarządzającej pierwszym postem. Poprzednie części: W wątku udziela się 36 szczęśliwych Mamuś oraz 1 Tatuś Do tej pory ujawniło się 15 DZIEWCZYNEK, 19 CHŁOPCÓW I 1 NIESPODZIANKA ![]() ![]() ![]() LISTA: Eydrith - 30 lat -TP 24 czerwca - DZIEWCZYNKA agnes208 - 31 lat -TP 30 czerwca - CHŁOPIEC kularek - 29 lat - TP 1 lipca - FRANCISZEK Fame - 24 lata - TP 2 lipca - IZABELA debesciara - 28 lat - TP 2 lipca - IGNACY Enary - 22 lata - TP 3 lipca - CHŁOPIEC rybka13 - 29 lat - TP 3 lipca - CHŁOPIEC ErnestyLda - 21 lat - TP 4 lipca simka234 - 25 lat - TP 4 lipca - NATAN joanna2228 - 33 lata - TP 7 lipca - MARCELINKA ramirka - 31 lat - TP 8 lipca -CHŁOPIEC svelta - 23 lata - TP 8 lipca -NIESPODZIANKA Nautiz - 27 lat - TP 9 lipca - CHŁOPIEC i like it - 27 lat - TP 10 lipca - SONIA WIKTORIA Domi_00 - 26 lat - TP 11 lipca - KALINKA Karolinek_ - 22 lata - TP 11 lipca - ARTUR Samarqa - 25 lat - TP 11 lipca - DZIEWCZYNKA mulonka - 25 lat - TP 12 lipca - DZIEWCZYNKA robaczek-85 - 28 lat - TP 12 lipca - KINGA elcia_ - 30 lat - TP 13 lipca - DZIEWCZYNKA mamaya - 21 lat - TP 13 lipca - JEREMI roksanka88 - 25 lat - TP 14 lipca - CHŁOPIEC Yuza - 25 lat - TP 14 lipca - CHŁOPIEC magdix - 24 lata - TP 15 lipca Celebrinfea - 27 lat - TP 15 lipca - JAGODA Niebianka86 - 27 lat - TP 16 lipca - CHŁOPIEC Agata0606 - 29 lat - TP 17 lipca - DZIEWCZYNKA bambusiek - 28 lat - TP 18-20 lipca - DZIEWCZYNKA sunfire - 26 lat - TP 18-20 lipca - CHŁOPIEC Viki_22_83 - 30 lat - TP 19 lipca - DZIEWCZYNKA ecencia - 25 lat - TP 21 lipca - OLIWIA malwiska - 27 lat - TP 23 lipca - OLIWKA Elfka86 - 27 lat - TP 23 lipca - DZIEWCZYNKA wisienka1000 - 30 lat - TP 26 lipca - DAWIDEK Iris1988 - 26 lat - TP 28 lipca - CHŁOPIEC Vegetka - 24 lata - TP 27-31 lipca - CHŁOPIEC Caramel 85 - 29 lat - TP 29 lipca - WITEK dusia_tcv - 25 lat - TP 30 lipca - AREK Mamusie zaginione ![]() yard - 25 lat - TP 24 lipca konefa - 29 lat - TP 7 lipca katulla - 25 lat - TP 8 lipca - DZIEWCZYNKA slonko352 - 30 lat - TP 9 lipca camillet - 30 lat - TP 10 lipca - TOMCIO sylwianna1985 - 28 lat - TP 10 lipca cinnilla88 - 25 lat - TP 11 lipca - LAURA Oldzinka - 26 lat - TP 11 lipca karolina2121 - 23 lata - TP 13 lipca Karolina1639 - 26 lat - TP 15 lipca agawa1977 - 36 lat - TP 17 lipca ina1987 - 26 lat - TP 18 lipca tusix - 31 lat - TP 18 lipca framboise87 - 26 lat - TP 20 lipca - CHŁOPIEC meniado - 29 lat - TP 20 lipca Nesu - 25 lat - TP 20 lipca jagal79 - 35 lat - TP 25 lipca Lena21 Ines3037200 - 23 lata - TP 4 lipca - CHŁOPIEC *jeśli znalazłaś się na tej liście, oznacza to, że w poprzednim wątku napisałaś mniej niż 5 postów. ![]() ![]() ZmiennaKobieta sylwiao1485 tygryszek viconia maciejka1987 Panna Migotka86 party_girl7 -20.02.2014 Adaś Przy wątku działa także klub. Zaproszone zostaną do niego osoby, które udzielają się aktywnie minimum 1 miesiąc w wątku głównym oraz wzbudzają zaufanie wszystkich członkiń klubu. Osobą zarządzającą klubem jest mamaya Przyjmuje się, że: I TRYMESTR 1 miesiąc od 1 do 4 tygodnia, (1t1d - 3t6d) 2 miesiąc od 5 do 8 tygodnia, (4t1d - 7t6d) 3 miesiąc od 9 do 13 tygodnia, (8t1d - 12t6d) II TRYMESTR 4 miesiąc od 14 do 17 tygodnia, (13t1d - 16t6d) 5 miesiąc od 18 do 22 tygodnia, (17t1d - 21t6d) 6 miesiąc od 23 do 27 tygodnia, (22t1d - 26t6d) III TRYMESTR 7 miesiąc od 28 do 31 tygodnia, (27t1d - 30t6d) 8 miesiąc od 32 do 35 tygodnia, (31t1d - 34t6d) 9 miesiąc od 36 do 40 tygodnia. (35t1d - 39t6d)
![]() 13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek ![]() Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-04-23 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niech ten lipiec przyjdzie wcześniej, bo się z brzuchem w drzwiach nie mieszczę
WYPRAWKA DO SZPITALA od party_girl7
Przyszła mamo, kiedy zbliża się termin rozwiązania, powinnaś być przygotowana na szybkie wyjście z domu, dlatego też warto już wcześniej spakować torbę do szpitala z potrzebnymi rzeczami, zarówno dla dziecka jak i dla siebie. Poniższa lista powinna to ułatwić: Dokumenty: -dowód osobisty, -aktualna książeczka ubezpieczeniowa, -NIP pracodawcy lub własny, -karta ciąży, -wyniki badań laboratoryjnych i konsultacji lekarskich, Niezbędnik mamy: -koszula nocna rozpinana z przodu - 2 szt., -kilka zmian bielizny, -staniki do karmienia + wkładki laktacyjne, -przybory toaletowe, -papier toaletowy, -ręczniki papierowe, -ręczniki, -szlafrok, -skarpetki, -kapcie i klapki pod prysznic, -podkłady higieczniczne (duże podpaski), -woda mineralna niegazowana, -kubek, sztućce, -telefon i ładowarka, -mp3 lub coś do czytania, Niezbędnik niemowlaka: -bawełniane body - 2 szt., -bawełniane czapeczki (jedna ciepła w zależności od pory roku), -pajacyki - 2 szt., -skarpetki, -rękawiczki, -ręcznik kąpielowy z kapturkiem, -pieluszki jednorazowe, -kocyk, -chusteczki nawilżające, -krem do pielęgnacji pupy, -oliwka dla niemowląt, Przydadzą się też: -aparat fotograficzny, -drobne pieniądze, -przekąski dla partnera, WYPRAWKA DO DOMU od Nautiz *Produkty z gwiazdką są opcjonalne. Dla malucha: -Wózek -torba do wózka -folia przeciwdeszczowa -parasolka do wózka -prześcieradło do wózka (np. Kocyk cienki flanelowy, pielucha flanelowa, dobre też jest prześcieradło na gumce -bądź pokrowiec na przewijak) -fotelik samochodowy (jeśli macie auto) -Łóżeczko -*nosidełko/chusta -Materac -Przewijak na łóżeczko -pokrowiec na przewijak x 2 -Rożek zapinany na rzepy lub otulacz -Prześcieradła na gumce x3 -*kołdra -*pościel do łóżeczka x3 -Ceratka do łóżeczka, na materac/ nakładka higieniczna fiki- miki/duże podkłady x2 -kocyk ciepły -kocyk lekki bawełniany lub dzianinowy, ażurowy x 2 -wanienka duża -stojak do wanienki -Ręcznik kąpielowy duży lub ręcznik z kapturkiem x2 -termometr elektryczny wielofunkcyjny -Pieluchy tetrowe x20 -pieluchy flanelowe x5 -Środek do kąpieli od pierwszego dnia życia dziecka (jeśli dziecko nie ma skórnych problemów, stosujemy zasadę: im mniej chemii, tym lepiej) -mydełko dla niemowląt (bambino lub nivea) [! albo to co wyżej, albo mydełko] -*krem ochronny do twarzy dziecka z wysokim filtrem (Bioderma Photoderm Mineral SPF 50+/UVA 22 - nadaje się od 1. miesiąca życia, w 100% filtry mineralne, bez parabenów; Mustela Bebe Sun) -aspirator do odkurzacza/odciągacz kataru lub gruszka lub frida -Woda morska (do udrażniania noska, np. Marimer, Sterimar) -sól fizjologiczna w ampułkach (do przemywania oczu) -gaziki jałowe -Coś do pielęgnacji pępka (np. Octenisept) -duże płatki higieniczne (np., do przemywania buzi) -Coś na odparzenia (np. bepanthen, sudocrem - dla starszych niemowląt, linomag) -Krem nawilżający po kąpieli (np. emolium) -Chusteczki nawilżające do wycierania pupy -Nożyczki do paznokci lub cążki -Pieluchy jednorazowe – rozmiar new born bądź 1 (na początek po 1-2 paczki do domu i do szpitala) Szczotka do włosków -Coś do prania ubranek (np. płyn lub proszek JELP, Dzidziuś (słabo dopiera), Lovela, (słabo dopiera, lubi uczulać)) -Jakaś butelka ze smoczkiem o najwolniejszym przepływie (Avent Natural, Dr. Browns, Medela Calma) -smoczek do butelek -szczotka do mycia butelki -Smoczek – uspokajacz (również najmniejszy) x2 -pojemnik na smoczek Ubranka: -kaftanik z długim rękawem rozpinany x5 -śpiochy x5 -pajacyk (piżamka - długi rękaw, zakryte nóżki) x5 -rampersy (pajacyki bez stópek z krótkim rękawem) x5 -body z długim rękawem x5 -body z krótkim rękawem x5 -skarpetki (bez wyszywanych wzorów - te drapią malucha po nogach, sprawdź elastyczność ściągacza) x6 -rękawiczki niedrapki x4 -czapeczki cienkie bawełniane x2 -czapeczka bawełniana wiązana pod brodą x2 -czapeczka grubsza x1 -spodnie - długie bawełniane lub spódniczka x3 -spodenki krótkie, bez gumy w pasie x3 Dla mamy: -Osłonki silikonowe na sutki -Maść do ratowania brodawek (np. bephanten, maść, nie krem! Rossmann, Babydream fur Mama, Maść do -pielęgnacji brodawek sutkowych) -Koszule do karmienia x4 szlafrok -Podkłady poporodowe Bella mamma lub Absorygen x2 -podkłady poporodowe Molimed Premium x2 -Podpaski rozmiar gigant (Bella lub inne) -Majtki jednorazowe siateczkowe -Staniki do karmienia x4 -*Herbatka na laktację -Tantum rosa w saszetkach (do podmywania się po porodzie, albo do robienia nasiadówek) -płyn do higieny intymnej -Laktator elektryczny bądź ręczny -Wkładki laktacyjne (nie: Johnson) -klapki pod prysznic -kapcie -żel do mycia ciała bezzapachowy -ubranie, w którym będę rodzić WYPRAWKA od mamaya Pierwsze ubranka (56 - 62) - koszulki bawełniane, body - 5 - 7 sztuk - kaftaniki z długim rękawem trykotowe, bawełniane, frotte - 4- 6 sztuk - body z krótkim i długim rękawem - 5 sztuk - śpiochy lub pajacyki rozpinane w kroku zakrywające stópki - 4 sztuki - czapeczki (bawełniane lub batystowe) - 2 - 3 cienkie, 1 ciepła (wełniana) - skarpetki - 2 - 3 pary - cieplejsze sweterki lub bluzeczki - 2 sztuki - ciepły kombinezon (dla dzieci urodzonych zimą) - 1 sztuka - śliniaczki - 4 sztuki - pieluszki jednorazowe - na dobę potrzebne będzie ok. 8 sztuk - pieluszki flanelowe - 4 - 6 sztuk - pieluszki tetrowe a) do używania zamiast ściereczek - 10 sztuk b) jako pieluszki na początek - 50 sztuk - wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - na dobę potrzebne będzie ok. 8 sztuk - śpiwór - 1 sztuka - szaliczek miękki - 1 sztuka kocyk - 2 cienkie, 1 ciepły - rękawiczki - 1 para - rożki - 2 - 3 sztuki Apteczka maluszka - sól fizjologiczna do przemywania oczu (w jednorazowych ampułkach) - roztwór wody morskiej do czyszczenia nosa - spirytus 70% do przemywania pępka z jałowymi gazikami - aspirator lub gumowa gruszka - termometr do mierzenia temperatury ciała dziecka - lek zawierający simetikon lub herbatki na kolki dla dziecka - paracetamol w czopkach w razie gorączki Kosmetyki i przybory toaletowe do pielęgnacji dziecka - waciki, gaziki (do przemywania oczu, okolic krocza) - pałeczki z watą - krem pielęgnacyjny - krem na odparzenia - nieperfumowane mydło dla niemowląt - oliwka do pielęgnacji niemowląt - puder - płyn do kąpieli - szampon - nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami -miękka szczotka do włosów - niealergizujący proszek do prania Sprzęty codziennego użytku - łóżeczko drewniane z regulowaną wysokością - 1 sztuka - gładki materacyk - 1 sztuka - pościel - 2 - 3 komplety - prześcieradło frotte lub flanelowe - 2 sztuki - kołderka lub śpiworek - 1 sztuka - ceratka do ochrony łóżeczka przed zamoczeniem - 2 sztuki - przewijak - 1 sztuka - wózek głęboki - 1 sztuka - chusta do noszenia niemowląt - 1 sztuka - nosidełko zalecane od 3. miesiąca życia - 1 sztuka - wanienka - 1 sztuka - ręczniki z kapturkiem - 2 sztuki - myjki frotte - 2 - 3 sztuki - termometr do mierzenia temperatury wody - 1 sztuka - fotelik samochodowy - 1 sztuka - torba podręczna - 1 sztuka Inne produkty i akcesoria dla dziecka i mamy - herbatki na laktację (dla kobiet kp) - wkładki laktacyjne - butelka do karmienia 125 - 250 ml - smoczki do karmienia - smoczki uspokajające - laktator - podpaski - wkładki higieniczne - płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie - bawełniane biustonosze - potrzebne kilka sztuk - krem na pękające brodawki sutkowe - specjalne przewiewne majtki PRZYDATNE I CIEKAWE STRONY: - Kalkulator wagi w ciąży - Dzielnica rodzica - dobrze wiedzieć - MamaZone - poradnik - Sroka o... - analizy - Wózki dziecięce - Gdzie rodzić - szpitale i oddziały - Fundacja Rodzić po Ludzku - Portal dla ojców - Kalendarz ciążowy - Imiona dla dzieci - Mężczyźni vs bóle porodwe - PromoBaby - O becikowym
![]() 13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek ![]() Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-04-23 o 19:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Niech ten lipiec przyjdzie wcześniej, bo się z brzuchem w drzwiach nie mieszczę
Jestem
![]()
LAURA ![]() Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jak to Wy piszecie, jestę i ja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ciekawe ile do lipca wątków naskrobiemy ![]() ![]() aaach, a w tytule jest tylko 'IV", bo miejsca zabrakło ![]()
![]() 13.06.2014 rok - najszczęśliwszy piątek ![]() Edytowane przez mamaya Czas edycji: 2014-03-20 o 20:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Witam w czwartej części
tytuł świetny zwłaszcza że tato zreperował mi wagę, i znowu kilo do przodu. Łudzę się że może jest kiepskim majsterkowiczem i ona jednak nadal jest popsuta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idę spać ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Ja też się witam
![]() ![]() O o takiej dwuczęściowej gruszce nawet nie wiedziałam, fajna! Mam nadzieję że mój mały też szybko się nauczy wydmuchiwać nosek, choć na razie przed aspiratorem bardzo się nie bronił, był zaciekawiony odkurzaczem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Melduję się i ja
![]() ![]() Dziękuję za rady co do gruszek i aspiratorów ![]() I zapomniałam o "przyjaciółkach" dzisiaj ![]() ![]()
Nasze Szczęście ![]() "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
W drzwi się powoli nie mieszczę
![]() ![]()
LAURA ![]() Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
i my z Franusiem się witamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Witam szalone wariatki tak szybko skrobiecie że nie moge was nadrobić a tylko przyjaciółki oglądam i sprawdzam jak się spisało rodzeństwo męża hehe
|
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
a co ja mam powiedzieć jak ja mam 101
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
Wszystkie wychowałyśmy się na gruszkach wszystkie żyjemy i nic się nam nie stało więc ja wole zachować tradycje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Aż ciekawa jestem ile u mnie już
![]() ![]()
Nasze Szczęście ![]() "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
dobranoc kobietki -jutro budzik na 6;30 a mały pewnie wstanie przed 6 -coś mu się pozmieniało podczas tej choroby
|
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
mamaya w ogóle to brawo! super kolory 1 strony
![]() dziewczyny jak myślicie, czy 2 paracetamole dziennie to może być za dużo? cała szczęka mnie boli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
Melduję się w kolejnej części i odmeldowuję do spania.
ps. ja w pasie już sporo ponad 100 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Fame a próbowałaś płukać szałwią ? albo posmaruj czymś - ja w tamtym tyg miałam jakieś zapalenie i brat tż (znaczy dentysta) kazał mi kupić sobie elużel -i naprawdę polecam można w ciąży i przeszło po 2 dniach a miałam bardzo spuchnięte
Roksanka - buziaki
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6p07w9d1tq9yw.png http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rp07wc0dgh62b.png Edytowane przez kularek Czas edycji: 2014-03-20 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
do smarowania mam tylko żel dentosept, ale nie wiem czy mogę go użyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
W nowym wątku melduję się i ja
![]() Co do paracetamolu to mnie lekarz też mówił, że max 2 na dobę jak już jest mus zażycia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:04.