![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Zaręczyny po niecałym roku związku
Czesc,
jestem ciekawa waszych opinii. Uważacie, że zareczyny po niecałym roku związku to zbyt szybko ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaręczyny po niecałym roku związku
Dla mnie tak. Osobiście uważam, że jeśli się zaręczam, to niedługo biorę ślub, jakoś w przeciągu roku. Takie przeciąganie narzeczeństwa w nieskończoność jest po prostu nie dla mnie. To tak a propos par "zaręczmy się, by wszyscy wiedzieli, że Ty jesteś moja, a ja jestem Twój, ale ślub to za 10 lat". A co do ogólnego schematu, że szybko zaręczyny i szybko ślub... No nie wiem. Wszystko zależy od sytuacji i intensywności relacji.
Ale znam takich, co się szybko zaręczyli, szybko wzięli ślub. Też takich co się szybko zaręczyli, a narzeczeństwem byli latami, ale i tak do ślubu doszło, wszystko ok. Edytowane przez kicimordka Czas edycji: 2014-02-11 o 23:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rodzice mojej znajomej wzięli ślub po 2 tygodniach znajomości. Są razem 24 albo 25 lat, nie pamiętam dokładnie. Kwestia znalezienia odpowiedniej osoby.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Osobiście u nas dojrzale zaczęło się robić w 3-4 roku związku, tak abym była pewna decyzji o małżeństwie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
sissy that walk
|
Uważam, że to za szybko. Okres zauroczenia wyklucza poznanie człowieka w 100%, a rok to jeszcze czas, gdy motylki fruwają i nie widzi się wszystkiego. Sądzę, że trzeba poczekać na okres stabilności w uczuciach i wtedy podejmować takie decyzje, nie pod wpływem chwili. Ale każdy robi to, co uważa za słuszne
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Fuksło im się, bo po 2 tygodniach to nic innego, tylko ruletka.
![]() |
![]() |
#7 | |
sissy that walk
|
Albo ruletka i szczęśliwy traf, albo i ruletka i ciągnięcie małżeństwa za wszelką cenę, bo tego nigdy nie wiadomo. Ludzi, którzy są ze sobą nieszczęśliwi, ale trwają, jest cała masa, staż tu nic nie mówi.
Dlatego mnie bawią te historie o dziadkach, co się zaręczali na drugiej randce, a przeżyli ze sobą 50 lat - a co mieli zrobić, jak podejście było w większości takie, że małżonka los rzuca i takiego jaki jest, trzeba akceptować, bo wyjścia nie ma/ślubowało się przed Bogiem? ![]()
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2014-02-12 o 00:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
sissy that walk
|
Czyli jesteście ze sobą dwa lata. To i tak jest krótko, nawet mimo ślubu. Nie życzę Ci źle, ale jeśli Wam wyjdzie to bynajmniej nie dlatego, że faktycznie się poznaliście i podjęliście świadomą decyzję.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może mityczne bratnie dusze istnieją i mają się dobrze?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Nie sadze ze to szybko. My z TZ wzielismy slub po 5 miesiacach znajomosc. Niedlugo bedziemy obchodzic 10 rocznice naszego slubu. Tescie wzieli slub po 6 miesiacach znajomosci w tamtym roku obchodzi 50 lecie slubu.
Sadze ze po roku juz mozna ocenic czy to jest "to" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Lata znajomosci nie dawaja gwarancjii. Zwiazek zawsze moze sie rozleciec bo ludzie sie zmieniaja.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko zależy od pary, każda para już tam będzie czuła kiedy ten odpowiedni moment, dla mnie np po roku byłoby trochę za szybko, dla nich może być w sam raz- nie ma reguły ![]() Moi rodzice właśnie wzięli ślub po roku i są bardzo szczęśliwi od 23 lat. Wiem, były też wtedy inne czasy, ale nadal jest sporo par, które szybko się zaręczają i jest to prawdziwa miłość, a nie kaprys. Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2014-02-12 o 01:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie - skąd wiesz, że koleżanka wie wszystko o związku swoich rodziców? Ile jest takich par na świecie, o których powiesz "są tak wspaniale dobrani, tak się kochają" a oni w zaciszu domowym sa ze sobą nieszczęśliwi, wręcz się nienawidzą, a "wspaniale dobrani" są tylko na pokaz? Śmieszy mnie takie gadanie osób trzecich, które oceniają parę jedynie po tym, co widzą, a nie po tym, jaka ona naprawdę jest (no bo skąd mają to wiedzieć). Super, że niektórym sie udaje, natomiast dużej ilości par z takim stażem sie nie udaje. Koleżanka wzięła ślub po poł roku znajomości. Dwa lata później była w rozstroju nerwowym przez koszmarny rozwód - okazało się, że małżonek ma pewne... hm, dyskwalifikujące cechy, których nie dało rady zobaczyć przez pół roku, ale zobaczylaby, gdyby byli parą bez ślubu z rok, dwa dłużej. Oszczędziłaby sobie stresu i kasy (na rozwód i na psychologa). W ten sposób dziewczyna w wieku 22 lat miała bardzo przykre doświadczenie, którego mogła uniknąć. Takich osób jest mnóstwo. Dla mnie szybkie śluby to ruletka. NIE DA się kogoś poznać w 2 tygodnie. Rok... no cóż, dla mnie krótko, ale nie takie niemożliwe, jeśli ludzie spędzają ze sobą czas intensywnie i mają wiecej niż te 20 parę lat.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ze swoim narzeczonym jestem niecały rok, zaręczyliśmy się, ślub bierzemy w maju. Uważam, że to wcale nie jest za wcześnie. Wiem, że to jest on. A długi związek przed ślubem wcale nie gwarantuje dobrego małżeństwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
Ogólnie uważam że nie ma reguły.
Moja kuzynka 28 lat wzięła ślub z facetem po pół roku znajomość ,teraz już są małżeństwem i mieszkają razem . Układa im się dobrze ,wszyscy w rodzinie widzą jak jej mąż nosi ją na rękach . Są razem 3 lata. Ale z drugiej strony małżeństwo moich rodziców ,dwa miesiące znajomość i kompletna porażka na całej linii . Ale mimo to są razem już 25 lat nie wiem po co . ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
po drugiej stronie szafy
|
Heh, rozczula mnie takie podejście "co ty możesz wiedzieć o małżeństwie znajomych, skąd wiesz że mówią prawdę że są szczęśliwi, co ty możesz wiedzieć o swoim małżeństwie, jeszcze za krótko jesteście razem", które jest takim samym zakładaniem z góry, tylko w drugą stronę
![]() Nie ma reguły, niektórzy się poznają dobrze po roku, inni po 10 nie wiedzą kto siedzi przy ich boku. Po sobie zauważyłam, że im jestem starsza i więcej różnych doświadczeń mam na plecach, tym mniej czasu potrzebuję na poznanie drugiego człowieka (zresztą nie tylko związków to dotyczy, ale ludzi ogólnie). Szkoda mi czasu na słodkie zachwycanie się tonem głosu i kolorem oczu, z których niewiele wynika dla stabilności związku, dość szybko i skutecznie sprawdzam czy dany człowiek do mnie pasuje, czy ma cechy których szukam, czy jego wady jestem w stanie zaakceptować. Na razie działa. Nie widzę nic złego w zaręczynach po niecałym roku znajomości. W zaręczynach po 10 latach też nic złego nie widzę - jak ludziom pasuje, to mnie też. To ich życie, oni będą ponosić konsekwencje swoich decyzji. Te dobre i te złe.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Każdy przypadek jest indywidualny, nie mogę mówić za cały świat, ale sama za nic nie wpakowałabym się tak szybko w małżeństwo z kimkolwiek.
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Ja również uważam że nie ma reguły. Znajomi byli ze sobą 7 lat, w końcu ona doczekała się oświadczyn, które on po 2 tygodniach zerwał, bo doszedł do wniosku ze jej jednak nie kocha.
Ja z mężem zamieszkaliśmy razem po 4 miesiacach znajomosci, po 11 - oświadczył mi się. Jesteśmy "świeżynkami", prawie 2 lata po ślubie, i pomimo problemów codzienności jest wciąż wspaniale. Nie wiem, może ten nazywany przez.niektorych pierwszy rok zauroczenia przedłuża nam się i ciągnie już 4-ty rok? ![]() Albo po prostu - w co wierze, trafiliśmy na swoje drugie połówki pomaranczy i po prostu między nami jest miłość ![]() Btw. Jak sie przygladam czasem znajomym parom, ktore sie kłóca, rozchodzą i schodzą, nie ufają sobie, posądzają o zdrady... Jestem w szoku. Po co wzajemnie męczyć sobie 4 litery, "bo kocham Misia pysia" , a co miesiac pakowane sa walizki a potem sa wielkie powroty. W moim związku nie przypominam sobie żadnej większej kłótni, nigdy nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby się rozstać. Uważam że kluczowa w tym wszystkim jest rozmowa i obustronne chęci zmiany w sobie negatywnych zachowań. Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
To zależy od wielu czynników. Co innego znac kogoś rok, widywać się codziennie w różnych sytuacjach, mieszkać razem a co innego być ze sobą rok, studiować w 2 rożnych końcach Polski i widywać się tylko w weekendy. Długość związku niczego nie gwaranruje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
BAN stały
|
U mnie tak było... Poznaliśmy się na początku 2012 roku, zaręczyny na początku 2013 roku... Myślimy o małżeństwie - ale w perspektywie kilku lat. Musimy się trochę dorobić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie samej rok to za szybko. Ale u kogoś innego? Nie wydaje mi się to szokujące
![]() Moi Rodzice pobrali się pół roku po pierwszym spotkaniu i są ze sobą do dziś - dodam, ze szczęśliwi i nie jest to kwestia 'bo ich pokolenie się nie rozwodzi'. Mój przyjaciel był ze swoją dziewczyną sześć lat, wzięli ślub i rozwiedli się po kolejnych czterech. Generalnie uważam, że tak naprawdę ślub bierze się niejako z obcym człowiekiem, więc pewności, ze nie wytnie nam numeru w jakiejś trudnej sytuacji nigdy nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zaręczyny po niecaym roku, cieżko ocenić, bo zależy czy:
- mieszkacie ze sobą - związek na odległość - widujecie się raz w m-cu - ile macie lat Zupełnie inny będzie związek, gdzie się mieszka razem, a zupełnie inny, gdzie się widujemy raz na ruski rok, bo chłop mieszka w Gdańsku, a ja w Krakowie. Naprawdę bawią mnie te opowieści 'bo moi dziadkowie się zaręczyli po 2 dniach i przeżyli razem 50 lat'. Fajnie, fajnie, ale ile osób z pokolenia naszych dziadków się rozwiodło? No raczej niewielu. Zresztą czasem jest to też łut szczęścia. Poznajemy kogoś, jesteśmy z nim 2 tygodnie, zaręczyny slub i jest w porządku, przeżywamy z nim 50 lat, bo się kochamy, okazało się, że jest dobrym człowiekiem itd. Moglo być tak samo, gdybyśmy się zaręczyli po 5 latach, ale przecież nie da się tego zbadać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
To zależy...
bo jak jesteście razem niecały rok, chcecie się zaręczyć, a razem jeszcze nie mieszkaliście to: tak za szybko ![]() ja bym bardziej się skupiła na tym ile razem mieszkaliście,bo to wtedy można się najlepiej poznać, a nie jak związek opiera się jeszcze na "randkach" a normalnego, szarego życia brak My zaręczyliśmy się po 4 latach znajomości, ale ja młoda jeszcze byłam wtedy ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Może nie studiujemy, ale przez pół roku spędzaliśmy ze sobą tylko jeden dzień w tygodniu. Dopiero od kilku miesięcy zaczęliśmy się spotykać częściej. Razem zamieszkamy dopiero po ślubie. Czy to oznacza, że jesteśmy niegotowi na małżeństwo? No proszę Cię.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, to, co piszę, tyczy ludzi dojrzałych - ale ja generalnie uważam, że związki są dla ludzi dojrzałych. I jak się nie umie rozwiązywać konfliktów przed wejściem w związek, to nie należy się weń pchać - dojrzałość to także umiejętność radzenia sobie w sytuacjach konfliktowych. W związku co najwyżej dostosowujesz znane sobie rozwiązania do osoby i okoliczności. Ale do tego nie potrzebujesz roku czy dziesięciu, ale odrobiny rozsądku. ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:10.