![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Slub cywilny z obcokrajowcem
Witam wizazanki , z gory przepraszam jesli powielam, przeniescie
Ale chyab tego jeszcvze nie bylo, szukalam szukalam ![]() A watek zakladam bo nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac i szukam kogos kto sjuz przez to przeszedl Wlasnie przygotowujemy sie do slubu cywilnego z moim TZ w Polsce, niby wiemy jakie dokumenty i co i jak ale jedna sprawa nas nurtuje, otoz w necie natrafilam na taki oto artykul http://www.glasgow24.pl/?show=full&id=632 mianowicie ten ostatni warunek, zeby moj TZ zanim pojdzie do register office po papierek (ze nie ma zadnych przeszkod do zawarcia malzenstwa) musi dac ogloszenie do gazety ze zamierza sie zenic??????? ![]() no jakos mi sie tak nie chce wierzyc czy ktoras z was ma to jzu za soba? czy ktos to sprawdza? dodoam tylko ze TZ jest angliiem nei wiem czy w innych krajach tez jest taki wymog? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Slub cywilny z obcokrajowcem
Zadzwoń do urzedu stanu cywilnego w Polsce i zapytaj jakie dokumenty i z jaka data musi dostarczyc. Nie sadze by byl wymóg przedstawienia rachunku za ogłoszenie
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Rybkie albo ja jestem slepa albo nie umiem czytac ale nic w tym artykule o zadnej gazecie nie znalazlam
![]() Chyba ze chodzilo ci o to: " Certificate of No Impediment to Marriage dokument zaświadczający o jego zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa według prawa ojczystego (ważny przez 3 miesiące od daty wystawienia). Potem musiał czekać 21 dni, w trakcie których ogłoszenie o jego zamiarze zawarcia ślubu zostało wywieszone na dostępnej publicznie tablicy. Potem Pan Simon odebrał zaświadczenie, a urzędnik z Foreign & Commonwealth Office (Biuro Spraw Zagranicznych) zatwierdził dokument odpowiednią pieczątką" Tu chodzi o ogloszenie wywieszone w tamtejszym urzedzie stanu cywilnego, takie jakby "zapowiedzi" ![]() Tak samo jest we Wloszech, moj TZ najpierw musi tam zglosic chec zawarcia zwiazku, urzad publikuje (w sensie wiesza na scianie) ogloszenie o tym, po jakims czasie (chyba 2 tyg) TZ idzie do urzedu po gotowy dokument. Przywozi go do Polski, idziemy do tlumacza przysieglego i przetlumaczone zaswiadczenie przynosimy do USC. Mozna takie zaswiadczenie uzyskac w konsulacie wloskim w Polsce, wowczas nie trzeba go tlumaczyc bo wydaja polska wersje ![]() Generalnie to nic strasznego wystarczy 2 razy przejsc sie do urzedu. Glowa do gory ![]() Mam nadzieje ze o to ci chodzilo i ciutke pomoglam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Birmana...no dzieki wlasnie o to chodzilo po raz pierwszy sie z czyms takim spotykam..jakos mnie to razi, dawanie ogloszenia..tak jakby nie mozna bylo decydowac o wlasnym zyciu trzeba to skonsultowac z innymi:/ no nic , widze ze tak trzeba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
sama podbijam swoj wlasny watek:/
wlasnie sie wzielam za szukanie tlumacza przysieglego no i nijak mi nie idzie ![]() slub sie zbliza szybko a ja juz natrafiam na takie glupie przeszkody, chyba naucze TZ w trybie ekspresowym ![]() HILFE |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moj Tż jest Anglikiem i oprócz aktu urodzenia i papierku, że nie ma żadnych przeszkód do zawarcia małżeństwa nic nie trzeba i to urząd stanu cywilnego ma swojego własnego tłumacza przysięgłego, który będzie tłumaczyć waszą przysięge. Ty masz tylko dokumenty na polski przetłumaczyć
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
niestety urzad nie ma tlumacza
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierwszy raz słyszę my już byliśmy w tutejszym urzędzie stanu cywilnego i nam powiedziano, że potrzebujmy tylko dwa papierki i to wszystko a jak gadałam z urzędnikiem w Krakowie (bo tam ślub będziemy brać) to Pan powiedział, że to oni wybierają tłumacza, który będzie tłumaczył przysięge podczas zaślubin, my tylko za neigo płacimy ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
no niekoniecznie w gazecie bywa tez i tak ze urzad po prostu wiesza powiadomienie na jakiejs tablicy gdzies widocznie...po prostu zanim dadza papierek trzeba odczekac dwa tyg chyba? nie wiem moze w naszym przypadku ma jakies znaczenie ze TZ jest rozwiedziony?
![]() co do tlumacza...my sie pobieramy w mojej wiosce ![]() ![]() ![]() jak ja ci zazdroszcze szein ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
a w jakim regionei mieszkasz?
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Hertfordshire
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
ale ja pytałam o pl?
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Niedaleko Warszawy , Mazowieckie, okolice Wilgi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
dziewczyny mam pytanie. slubujemy 4 wrzesnia wiec nasze dokumenty beda wazne od 4 czerwca. Moj TZ Anglik potrzebuje zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa. Czy on moze isc po ten dokument 21 dni czyli jakos w polowie maja i dostanie go w czerwcu i bedzie wazny, czy on musi isc 4 czerwca i dopiero od tego dnia liczy sie te 21 dni. Pytam bo chemy leciec do Polski i mamy bilety na 20 czerwca i teraz nie wiem czy przedkaldac je. Z gory dzikeuje za odpowiedzi
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
wiesz nie za bardzo mam pojecie, ale moja kolezanka wlasnie otrzymala swoj i tam nie ma zadenj daty waznosci ani nic, wiec mysle ze mozesz isc pod koniec maja, 3 tygodnie i bedziesz miala na wyjazd, ja sama planuje odebrac moj 21 czerwca do Polski lecimy na poczatku lipca a w sierpniu 28go slub, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, mysle pozytywnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
mam jeszcze jedno pytanie. Ile razy jest potrzebny tlumacz przysiegly? Czy on musi byc wtedy gdy idzie sie do Urzedu zarejstrowac i wybiera sie nazwiska dla dzieci ??I jak to wyglada w kosciele, czy tlumacz stoi obok nas i tlumaczy przysiege? mam tyle pytan jestem panikara i chce zeby to wszystko mialo jakos rece i nogi. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
z kosciolem ci nie pomoge kochana bo u mnie slub cywilny i potrzebuje tlumacza dwa razy na ceremonie i raz przed przy spisywaniu zapewnien i czegos tam, najlepiej zapytaj sie ksiedza jak to sobie wyobraza albo zorganizuj spotkanie ksiedza i tlumacza aby sobie wysztko omowic co i jak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
My wzielismy slub cywilny w uk, a koscielnybedzie w pl za 3.5 tygodnia. Do cywilnego zanieslismy tylko jego i moj akt urodzenia (moj nie musial byc tlumaczony
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej moj TZ jest Wlochem i bierzemy slub konkordatowy w Polsce,wiec mysle,ze mamy podobna sytuacje,nam powiedzieli w konsulacie,ze zaswiadczenie o zdolnosci prawnej... jest wazne 6 miesiecy dlatego tez juz 21 maja przylatujemy do Pl,a co do tlumacza to musi byc tylko w USC przy podpisywaniu dokumentow,bnatomiast w kosciele juz nie
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny... P O M O C Y !!!
może któraś z Was wie czy można złożyć dokumenty i zarezerwować datę słubu w ambasadzie polski zamiast jechać do PL? Informacjana stronie amabsady Polski w Londynie nie jest jasna, próbuję się do nich dodzwonić ale, przysięgam, tam nikt nie odbiera telefonów już od dwóch godzin wiszę na tel i nic...
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
szein mam nadzieje ze ci sie udalo zalatwic, ale wiesz tak na zdrowy chlopski rozum to raczej sie nie da no bo przeciez ambasada nie zadzwoni do USC w Polsce i niczego dla ciebie nie zalatwi musisz sama jechac albo zadzwonic do USC bo z tego co zroumialam macie slub cywilny w Polsce nie?
Poza tym zasada jest taka sama w kazdym wypadku miesiac i jeden dzien przed trzeba sie zglosic do USC z dowodami itd. niemniej jednak sle pozytywne fluidy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
więc na chłopski rozum biorąc jak można je tam złożyć to znaczy, że oni kontaktują się z USC? i wysyłają te dokumenty?
![]() |
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
A na czyjej stronie to pisze? USC czy ambasady? Bo jesli ambasady, to wydaje mi sie, ze to chodzi o pary, ktore chca zawrzec malzenstwo w ambasadzie. Jesli na stronie USC, to zadzwon do USC i sie dowiedz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Rozeznanie
|
aaaa no wlasnie tyz prawda
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Rozeznanie
|
dzieki
![]() ![]() ![]() oj jak ja to juz bede miala za soba....upije sie do nieprzytomnosci:d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
Jest juz podobny watek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=348038 Jak na nim napisalam w roznych krajach dokumenty sa wazne inna ilosc dni. Dla Polski to tylko 3 miesiace. Silvyetta - pamietaj ze w Polsce nie dostaniecie slubu gdy dokumenty beda mialy wiecej niz 3 miesiace! Nie wazne co wam w konsulacie powiedzieli! Niestety ciagle w wielu miejscach trzeba byc madrzejszym od urzednika! Mnie Pani w polskim USC okrzyczala i malo nie wygonila kiedy chcialam wziasc zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego dlugo przed planowanym slubem. A powiedzialam tylko ze wrazie czego to przyjde po drugi ![]() A wloskie panie urzedniczki chcialy mnie traktowac jak nielegalna emigrante z lat 80-tych. ![]() Jesli obcokrajowiec zawiera zwiazek malzenski w polsce to obowiazuje go polskie prawo. Czyli zaswiadczenie i akt urodzenia. Plus dowod tozsamosci. Tyle. W Kosciele to wiele od proboszcza zalezy wiec idzcie sie dowiedzie. I powodzenia ![]()
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
tak, widzialam ten watek ale tam dziewczyny pisza o koscielnym tez, a mnie akurat taki nie interesuje ,dlatego zalozylam ten bo jest tylko o slubie cywilnym dla poszukujacych
![]() jak tylko ten caly chaos z przygotowaniami minie, wszystko opisze dla potomnosci zeby sie dziewczyny nie meczyly tak jak ja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Raczkowanie
|
czy do slubu konkordatowego do USC w polsce, akt urodzenia jest wazny tylko 3 mies???
moj TZ ma oryginal sprzed 30 lat i ten dokumnet chce przetlumaczyc przez tlumacza.czy to jest w porzadku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdrawiam serdecznie ![]() ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- kurcze Sjoanna tylko 10 dni do Twojego slubu ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.