Slub cywilny z obcokrajowcem - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-08-28, 21:32   #1
rybkie
Rozeznanie

Slub cywilny z obcokrajowcem

Witam wizazanki , z gory przepraszam jesli powielam, przeniescie
Ale chyab tego jeszcvze nie bylo, szukalam szukalam

A watek zakladam bo nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac i szukam kogos kto sjuz przez to przeszedl
Wlasnie przygotowujemy sie do slubu cywilnego z moim TZ w Polsce, niby wiemy jakie dokumenty i co i jak ale jedna sprawa nas nurtuje, otoz w necie natrafilam na taki oto artykul
http://www.glasgow24.pl/?show=full&id=632
mianowicie ten ostatni warunek, zeby moj TZ zanim pojdzie do register office po papierek (ze nie ma zadnych przeszkod do zawarcia malzenstwa) musi dac ogloszenie do gazety ze zamierza sie zenic???????:confuse d:

no jakos mi sie tak nie chce wierzyc czy ktoras z was ma to jzu za soba? czy ktos to sprawdza?
dodoam tylko ze TZ jest angliiem nei wiem czy w innych krajach tez jest taki wymog?
rybkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 12:08   #2
Elfir
Zakorzenienie

Dot.: Slub cywilny z obcokrajowcem

Zadzwoń do urzedu stanu cywilnego w Polsce i zapytaj jakie dokumenty i z jaka data musi dostarczyc. Nie sadze by byl wymóg przedstawienia rachunku za ogłoszenie

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-30, 20:02   #3
Birmana
Przyczajenie

Rybkie albo ja jestem slepa albo nie umiem czytac ale nic w tym artykule o zadnej gazecie nie znalazlam

Chyba ze chodzilo ci o to:

" Certificate of No Impediment to Marriage dokument zaświadczający o jego zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa według prawa ojczystego (ważny przez 3 miesiące od daty wystawienia). Potem musiał czekać 21 dni, w trakcie których ogłoszenie o jego zamiarze zawarcia ślubu zostało wywieszone na dostępnej publicznie tablicy. Potem Pan Simon odebrał zaświadczenie, a urzędnik z Foreign & Commonwealth Office (Biuro Spraw Zagranicznych) zatwierdził dokument odpowiednią pieczątką"

Tu chodzi o ogloszenie wywieszone w tamtejszym urzedzie stanu cywilnego, takie jakby "zapowiedzi" (sorki za uproszczenie) .
Tak samo jest we Wloszech, moj TZ najpierw musi tam zglosic chec zawarcia zwiazku, urzad publikuje (w sensie wiesza na scianie) ogloszenie o tym, po jakims czasie (chyba 2 tyg) TZ idzie do urzedu po gotowy dokument. Przywozi go do Polski, idziemy do tlumacza przysieglego i przetlumaczone zaswiadczenie przynosimy do USC.
Mozna takie zaswiadczenie uzyskac w konsulacie wloskim w Polsce, wowczas nie trzeba go tlumaczyc bo wydaja polska wersje
Generalnie to nic strasznego wystarczy 2 razy przejsc sie do urzedu. Glowa do gory

Mam nadzieje ze o to ci chodzilo i ciutke pomoglam
Birmana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-31, 18:34   #4
rybkie
Rozeznanie

Birmana...no dzieki wlasnie o to chodzilo po raz pierwszy sie z czyms takim spotykam..jakos mnie to razi, dawanie ogloszenia..tak jakby nie mozna bylo decydowac o wlasnym zyciu trzeba to skonsultowac z innymi:/ no nic , widze ze tak trzeba dzieki
Stary 2010-01-30, 20:12   #5
rybkie
Rozeznanie

sama podbijam swoj wlasny watek:/
wlasnie sie wzielam za szukanie tlumacza przysieglego no i nijak mi nie idzie nic nie moge znalezc! dlatego zwracam sie do dziewczyn ktore juz to maja za soba...jak znalazlyscie tlumacza przysieglego jezyka angielskiego?? Mozecie kogos polecic? I jak taka ceremonia wyglada?
slub sie zbliza szybko a ja juz natrafiam na takie glupie przeszkody, chyba naucze TZ w trybie ekspresowym polskiego co by papierkow bylo mniej
HILFE
Stary 2010-02-11, 21:17   #6
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rybkie Pokaż wiadomość
Witam wizazanki , z gory przepraszam jesli powielam, przeniescie
Ale chyab tego jeszcvze nie bylo, szukalam szukalam

A watek zakladam bo nie bardzo wiem jak sie do tego zabrac i szukam kogos kto sjuz przez to przeszedl
Wlasnie przygotowujemy sie do slubu cywilnego z moim TZ w Polsce, niby wiemy jakie dokumenty i co i jak ale jedna sprawa nas nurtuje, otoz w necie natrafilam na taki oto artykul
http://www.glasgow24.pl/?show=full&id=632
mianowicie ten ostatni warunek, zeby moj TZ zanim pojdzie do register office po papierek (ze nie ma zadnych przeszkod do zawarcia malzenstwa) musi dac ogloszenie do gazety ze zamierza sie zenic???????:confuse d:

no jakos mi sie tak nie chce wierzyc czy ktoras z was ma to jzu za soba? czy ktos to sprawdza?
dodoam tylko ze TZ jest angliiem nei wiem czy w innych krajach tez jest taki wymog?
weź głupot nie czytaj
moj Tż jest Anglikiem i oprócz aktu urodzenia i papierku, że nie ma żadnych przeszkód do zawarcia małżeństwa nic nie trzeba
i to urząd stanu cywilnego ma swojego własnego tłumacza przysięgłego, który będzie tłumaczyć waszą przysięge. Ty masz tylko dokumenty na polski przetłumaczyć

I'm so glamorous, I piss glitter!

szien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-11, 21:46   #7
rybkie
Rozeznanie

niestety urzad nie ma tlumaczateraz to ja sie tez dowiedzialam ze tylko papierek z register office i akt urodzenia, ale ogloszenie i tak musimy dac..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 22:01   #8
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety urzad nie ma tlumaczateraz to ja sie tez dowiedzialam ze tylko papierek z register office i akt urodzenia, ale ogloszenie i tak musimy dac..
ogłoszenie?
pierwszy raz słyszę
my już byliśmy w tutejszym urzędzie stanu cywilnego i nam powiedziano, że potrzebujmy tylko dwa papierki i to wszystko
a jak gadałam z urzędnikiem w Krakowie (bo tam ślub będziemy brać) to Pan powiedział, że to oni wybierają tłumacza, który będzie tłumaczył przysięge podczas zaślubin, my tylko za neigo płacimy

Stary 2010-02-12, 13:31   #9
rybkie
Rozeznanie

no niekoniecznie w gazecie bywa tez i tak ze urzad po prostu wiesza powiadomienie na jakiejs tablicy gdzies widocznie...po prostu zanim dadza papierek trzeba odczekac dwa tyg chyba? nie wiem moze w naszym przypadku ma jakies znaczenie ze TZ jest rozwiedziony?
co do tlumacza...my sie pobieramy w mojej wiosce nie czesto to sie zdarza, moze w Warszawie byloby inaczej...wiec ja mam problemceny ogromne a i najwiecej takich co tlumacza w biznesach a nie na ceremoniach
jak ja ci zazdroszcze szein
Stary 2010-02-12, 20:34   #10
szien
Wtajemniczenie

a w jakim regionei mieszkasz?

Stary 2010-02-13, 20:48   #11
rybkie
Rozeznanie

Hertfordshire
Stary 2010-02-13, 20:55   #12
szien
Wtajemniczenie

ale ja pytałam o pl?

Stary 2010-02-13, 21:01   #13
rybkie
Rozeznanie

Niedaleko Warszawy , Mazowieckie, okolice Wilgi
Stary 2010-04-19, 19:30   #14
orchidea30
Raczkowanie

GG do orchidea30

dziewczyny mam pytanie. slubujemy 4 wrzesnia wiec nasze dokumenty beda wazne od 4 czerwca. Moj TZ Anglik potrzebuje zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa. Czy on moze isc po ten dokument 21 dni czyli jakos w polowie maja i dostanie go w czerwcu i bedzie wazny, czy on musi isc 4 czerwca i dopiero od tego dnia liczy sie te 21 dni. Pytam bo chemy leciec do Polski i mamy bilety na 20 czerwca i teraz nie wiem czy przedkaldac je. Z gory dzikeuje za odpowiedzi
orchidea30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-19, 22:32   #15
rybkie
Rozeznanie

wiesz nie za bardzo mam pojecie, ale moja kolezanka wlasnie otrzymala swoj i tam nie ma zadenj daty waznosci ani nic, wiec mysle ze mozesz isc pod koniec maja, 3 tygodnie i bedziesz miala na wyjazd, ja sama planuje odebrac moj 21 czerwca do Polski lecimy na poczatku lipca a w sierpniu 28go slub, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, mysle pozytywnie na zdrowy chlopski rozum mysle ze liczy sie data wystawienia, czekam na moj kolezanke, ona jest krolikiem doswiadczalnym ich slub jest na lipiec
Stary 2010-04-20, 15:15   #16
orchidea30
Raczkowanie

GG do orchidea30

mam jeszcze jedno pytanie. Ile razy jest potrzebny tlumacz przysiegly? Czy on musi byc wtedy gdy idzie sie do Urzedu zarejstrowac i wybiera sie nazwiska dla dzieci ??I jak to wyglada w kosciele, czy tlumacz stoi obok nas i tlumaczy przysiege? mam tyle pytan jestem panikara i chce zeby to wszystko mialo jakos rece i nogi. Pozdrawiam
orchidea30 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-20, 17:44   #17
rybkie
Rozeznanie

z kosciolem ci nie pomoge kochana bo u mnie slub cywilny i potrzebuje tlumacza dwa razy na ceremonie i raz przed przy spisywaniu zapewnien i czegos tam, najlepiej zapytaj sie ksiedza jak to sobie wyobraza albo zorganizuj spotkanie ksiedza i tlumacza aby sobie wysztko omowic co i jak
Stary 2010-04-21, 14:53   #18
woda sodowa
Wtajemniczenie

My wzielismy slub cywilny w uk, a koscielnybedzie w pl za 3.5 tygodnia. Do cywilnego zanieslismy tylko jego i moj akt urodzenia (moj nie musial byc tlumaczony) i paszporty, pozniej zanioslam do polskiego USC przetlumaczony akt malzenstwa, wraz z podaniem:Prosze o wpisanie do ksiag USC...bla, bla, bla i oswiadczam, ze po slubie chce przyjac nazwisko meza. Potem skladacie dokumenty o wydanie nowego dowodu.

Cytat:
Napisane przez orchidea30 Pokaż wiadomość
mam jeszcze jedno pytanie. Ile razy jest potrzebny tlumacz przysiegly? Czy on musi byc wtedy gdy idzie sie do Urzedu zarejstrowac i wybiera sie nazwiska dla dzieci ??I jak to wyglada w kosciele, czy tlumacz stoi obok nas i tlumaczy przysiege? mam tyle pytan jestem panikara i chce zeby to wszystko mialo jakos rece i nogi. Pozdrawiam
Ja na koscielnym nie mam tlumacza, ksiadz powiedzial, ze wazne jest aby kazda strona rozumiala to co wypowiada podczas przysiegi, mamy wiec dwie opcje: TZ moze sie nauczyc po polsku, albo moze ja wypowiedziec po angielsku. Zgodnie stwierdzilismy, ze kazde z nas bedzie mowilo w ojczystym jezyku. Do tego na mszy mamy jedno czytanie po angielsku i jedna piesn, po zlozonej przysiedze podchodzimy do mikrofonu i wspolnie czytamy po ang. modlitwe nowozencow i zawieramy zwyczaj, tzw swiec jednosci (unity candles). Jesli chcesz, to mam dwa angielskie czytania i te modlitwe, moge ci tu wrzucic, jesli sa ci potrzebne.
woda sodowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 21:38   #19
silvyetta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez orchidea30 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie. slubujemy 4 wrzesnia wiec nasze dokumenty beda wazne od 4 czerwca. Moj TZ Anglik potrzebuje zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia malzenstwa. Czy on moze isc po ten dokument 21 dni czyli jakos w polowie maja i dostanie go w czerwcu i bedzie wazny, czy on musi isc 4 czerwca i dopiero od tego dnia liczy sie te 21 dni. Pytam bo chemy leciec do Polski i mamy bilety na 20 czerwca i teraz nie wiem czy przedkaldac je. Z gory dzikeuje za odpowiedzi

Hej moj TZ jest Wlochem i bierzemy slub konkordatowy w Polsce,wiec mysle,ze mamy podobna sytuacje,nam powiedzieli w konsulacie,ze zaswiadczenie o zdolnosci prawnej... jest wazne 6 miesiecy dlatego tez juz 21 maja przylatujemy do Pl,a co do tlumacza to musi byc tylko w USC przy podpisywaniu dokumentow,bnatomiast w kosciele juz nie
silvyetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-22, 11:46   #20
szien
Wtajemniczenie

hej dziewczyny... P O M O C Y !!!
może któraś z Was wie czy można złożyć dokumenty i zarezerwować datę słubu w ambasadzie polski zamiast jechać do PL?
Informacjana stronie amabsady Polski w Londynie nie jest jasna, próbuję się do nich dodzwonić ale, przysięgam, tam nikt nie odbiera telefonów
już od dwóch godzin wiszę na tel i nic...

Stary 2010-06-23, 00:49   #21
rybkie
Rozeznanie

szein mam nadzieje ze ci sie udalo zalatwic, ale wiesz tak na zdrowy chlopski rozum to raczej sie nie da no bo przeciez ambasada nie zadzwoni do USC w Polsce i niczego dla ciebie nie zalatwi musisz sama jechac albo zadzwonic do USC bo z tego co zroumialam macie slub cywilny w Polsce nie?
Poza tym zasada jest taka sama w kazdym wypadku miesiac i jeden dzien przed trzeba sie zglosic do USC z dowodami itd. niemniej jednak sle pozytywne fluidy
Stary 2010-06-23, 11:13   #22
szien
Wtajemniczenie

Cytat:
szein mam nadzieje ze ci sie udalo zalatwic, ale wiesz tak na zdrowy chlopski rozum to raczej sie nie da no bo przeciez ambasada nie zadzwoni do USC w Polsce i niczego dla ciebie nie zalatwi musisz sama jechac albo zadzwonic do USC bo z tego co zroumialam macie slub cywilny w Polsce nie?
Poza tym zasada jest taka sama w kazdym wypadku miesiac i jeden dzien przed trzeba sie zglosic do USC z dowodami itd. niemniej jednak sle pozytywne fluidy
no niby tak ale na ich stronie pisze, że można złożyć papiery w ambasadzie
więc na chłopski rozum biorąc jak można je tam złożyć to znaczy, że oni kontaktują się z USC? i wysyłają te dokumenty?

Stary 2010-06-23, 14:25   #23
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szien Pokaż wiadomość
no niby tak ale na ich stronie pisze, że można złożyć papiery w ambasadzie
więc na chłopski rozum biorąc jak można je tam złożyć to znaczy, że oni kontaktują się z USC? i wysyłają te dokumenty?
A na czyjej stronie to pisze? USC czy ambasady? Bo jesli ambasady, to wydaje mi sie, ze to chodzi o pary, ktore chca zawrzec malzenstwo w ambasadzie. Jesli na stronie USC, to zadzwon do USC i sie dowiedz.
Stary 2010-06-24, 00:22   #24
rybkie
Rozeznanie

aaaa no wlasnie tyz prawda jesli ambasada to wydaje mi sie ze to dla par chcacych zwrzec zwiazek w ambasadzie, ja dzis dostalam certificate of no impediment i jestem zalamana bo wyglada to jakbym sobie sama wydrukowala na niebieskim papierze tabelke z worda i jeszczes wstawili moj adres z Anglii a przeciez wciaz jestem zameldowana w Polsceboje sie ze urzedniczka mi tego nie przyjmie, musze czekac na tlumaczenie tak czy siak no ale pelna obaw jestem...czy ktoras z dziewczyn moze opisac jak wygladal wasz angielski Certificate?
Stary 2010-06-24, 14:37   #25
woda sodowa
Wtajemniczenie

Cytat:
aaaa no wlasnie tyz prawda jesli ambasada to wydaje mi sie ze to dla par chcacych zwrzec zwiazek w ambasadzie, ja dzis dostalam certificate of no impediment i jestem zalamana bo wyglada to jakbym sobie sama wydrukowala na niebieskim papierze tabelke z worda i jeszczes wstawili moj adres z Anglii a przeciez wciaz jestem zameldowana w Polsceboje sie ze urzedniczka mi tego nie przyjmie, musze czekac na tlumaczenie tak czy siak no ale pelna obaw jestem...czy ktoras z dziewczyn moze opisac jak wygladal wasz angielski Certificate?
Rozumie, ze ten certyfikat to dla twojego przyszlego meza. Wygladem sie nie przejmuj, bo najwazniejsze sa pieczatki i podpisy, a twoj adres zagranica to chyba jest traktowany jako adres tymczasowy. Gdyby ci cos urzednicy gadali, ze powinnas miec polski adres wpisany, to rznij glupa i powiedz im, ze chcialas tam wpisac polski, ale urzedniczka tam ci powiedziala, ze takie maja procedury, ze musisz wpisac tamtejszy adres, nawet jesli jest to adres przyjaciol, pod ktorym sie tylko zatrzymalas tymczasowo. Ogolnie to jednego trzeba sie nauczyc, w kontaktach z urzednikami: czasem dobra sciema to podstawaJa w ten sposob dostalam nowy dowod osobisty w przeciagu tygodnia
Stary 2010-06-24, 20:38   #26
rybkie
Rozeznanie

dzieki taki mam plan na razie wyslalam do tlumacza i czekam co on mi powie, jutro zadzwonie do babki z USC i sie zapytam co ona na to, modle sie aby byla w dobrym humorze
oj jak ja to juz bede miala za soba....upije sie do nieprzytomnosci:d
Stary 2010-06-30, 16:06   #27
sjoanna
Zakorzenienie

Hej dziewczyny!
Jest juz podobny watek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=348038

Jak na nim napisalam w roznych krajach dokumenty sa wazne inna ilosc dni.
Dla Polski to tylko 3 miesiace.
Silvyetta - pamietaj ze w Polsce nie dostaniecie slubu gdy dokumenty beda mialy wiecej niz 3 miesiace! Nie wazne co wam w konsulacie powiedzieli!

Niestety ciagle w wielu miejscach trzeba byc madrzejszym od urzednika!
Mnie Pani w polskim USC okrzyczala i malo nie wygonila kiedy chcialam wziasc zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego dlugo przed planowanym slubem. A powiedzialam tylko ze wrazie czego to przyjde po drugi
A wloskie panie urzedniczki chcialy mnie traktowac jak nielegalna emigrante z lat 80-tych.

Jesli obcokrajowiec zawiera zwiazek malzenski w polsce to obowiazuje go polskie prawo.
Czyli zaswiadczenie i akt urodzenia. Plus dowod tozsamosci. Tyle.
W Kosciele to wiele od proboszcza zalezy wiec idzcie sie dowiedzie.

I powodzenia

“Your dresses should be tight enough to show you're a woman
and loose enough to show you're
a LADY.”

Edith Head
sjoanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-01, 11:32   #28
rybkie
Rozeznanie

tak, widzialam ten watek ale tam dziewczyny pisza o koscielnym tez, a mnie akurat taki nie interesuje ,dlatego zalozylam ten bo jest tylko o slubie cywilnym dla poszukujacych
jak tylko ten caly chaos z przygotowaniami minie, wszystko opisze dla potomnosci zeby sie dziewczyny nie meczyly tak jak ja i byly madrzejsze
Stary 2010-07-14, 14:34   #29
giovannina
Raczkowanie

czy do slubu konkordatowego do USC w polsce, akt urodzenia jest wazny tylko 3 mies???
moj TZ ma oryginal sprzed 30 lat i ten dokumnet chce przetlumaczyc przez tlumacza.czy to jest w porzadku?
giovannina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-14, 22:03   #30
silvyetta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sjoanna Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!
Jest juz podobny watek
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=348038

Jak na nim napisalam w roznych krajach dokumenty sa wazne inna ilosc dni.
Dla Polski to tylko 3 miesiace.
Silvyetta - pamietaj ze w Polsce nie dostaniecie slubu gdy dokumenty beda mialy wiecej niz 3 miesiace! Nie wazne co wam w konsulacie powiedzieli!

Niestety ciagle w wielu miejscach trzeba byc madrzejszym od urzednika!
Mnie Pani w polskim USC okrzyczala i malo nie wygonila kiedy chcialam wziasc zaswiadczenie o zdolnosci prawnej do zawarcia zwiazku malzenskiego dlugo przed planowanym slubem. A powiedzialam tylko ze wrazie czego to przyjde po drugi
A wloskie panie urzedniczki chcialy mnie traktowac jak nielegalna emigrante z lat 80-tych.

Jesli obcokrajowiec zawiera zwiazek malzenski w polsce to obowiazuje go polskie prawo.
Czyli zaswiadczenie i akt urodzenia. Plus dowod tozsamosci. Tyle.
W Kosciele to wiele od proboszcza zalezy wiec idzcie sie dowiedzie.

I powodzenia
hej Sjoanna moj Tz ma to zaswiadczenie wydane przez konsulat wloski po polsku i pod spodem jest napisane wytluszczonym drukiem "NINIEJSZY DOKUMENT JEST WAZNY 180DNI OD DATY JEGO WYDANIA" pokazalismy je juz w USC i pani nie miala zadnych zastrzezen co do jego waznosci 6miesiecy,jest to dokument wydawany przez konsulat wloski ale w porozumieniu z polskim USC .Jesli chodzi o akt urodzenia to na pewno 3 miesiace,a jesli chodzi o dowod tozsamosci to nie wystarczyl dowod osobisty Tz ale paszport!!!
pozdrawiam serdecznie...stres rosnie
Cytat:
Napisane przez giovannina Pokaż wiadomość
czy do slubu konkordatowego do USC w polsce, akt urodzenia jest wazny tylko 3 mies???
moj TZ ma oryginal sprzed 30 lat i ten dokumnet chce przetlumaczyc przez tlumacza.czy to jest w porzadku?
tak,akt urodzenia wazny jest 3 miesiace Twoj Tz bedzie musial sie postarac o nowy.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ----------

kurcze Sjoanna tylko 10 dni do Twojego slubu
silvyetta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości