Filipiny czy Tajlandia? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Podróże, wakacje, wycieczki

Notka

Podróże, wakacje, wycieczki Forum dla osób, które lubią podróże, wakacje i wycieczki. Dołącz do nas i podziel się opinią na temat ciekawych miejsc, promocji, organizacji wyjazdu itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-12-05, 10:53   #1
stokrotka111213
Raczkowanie

Filipiny czy Tajlandia?

Planuję w kwietniu wyjazd w rejony Tajlandii.

Zastanawiałam się nad tym by kilka dni spędzić w Bangkoku - by poczuć ten charakterystyczny klimat, a potem przenieść się do Phuket, Krabi lub Chiang mai. W zasadzie wraz z moim Tż planowaliśmy by się trochę przemieszczać. Ale teraz niedawno pojawiła się myśl, by wyruszyć na Filipiny- dokładnie Boracay.

Dla tego teraz pytanie: Które z tych miejsc będzie najciekawsze dla młodych ludzi, lubiących podróżować, zwiedzać... oczywiście odpoczywać też planujemy, ale jednak spędzać czas aktywniej.

Filipiny są rajem na ziemi, ale zastanawia mnie czy nie jest to bardziej miejsce dla rodzin z dziećmi, bądź ludzi 60+ którzy cały dzień będą spędzać na plaży relaksując się i pływając? Po prostu rozmyślam czy nie będzie tam nudno... Dodam, że planujemy pojechać na 3 tygodnie, więc kupa czasu.

Phuket jest miejscem bardziej głośnym, ale czuć że to miasto młodych ludzi- co ciekawie można połączyć z Krabi, które jest nieco spokojniejszym miejscem... lub innym rejonem.

Co byście wybrali?
stokrotka111213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 12:35   #2
Yavanna84
Zakorzenienie

Dot.: Filipiny czy Tajlandia?

Ja bym wybrała Tajlandię (choć uprzedzam, że na Filipinach nie byłam), w 3 tygodnie dużo zwiedzicie, a są i zabytki i rajskie plaże, do tego pyszna kuchnia. Zawsze też możesz zahaczyć o Malezję, czy Kambodżę.

Fotografie psów: https://www.facebook.com/SnapDogPL/

Muffin: https://www.facebook.com/muffinbordercollie
Yavanna84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 13:56   #3
joannat
Raczkowanie

Jeśli byliście już w Tajlandii uderzcie na Filipiny. Kwiecień to dobry czas na tamte rejony w Tajlandii będzie wtedy bardzo, bardzo ciepło
Jeśli to Wasza pierwsza wyprawa do tego kraju, skupcie się na nim - uwierz, 3 tygodnie to nie jest dużo czasu, szczególnie w takim egzotycznym i ciekawym miejscu

Jeśli mogę Ci doradzić... Chiang Mai - super wybór. Mega tanio, jedzenie przepyszne (jak wszędzie za wyjątkiem obszarów komercyjnych), mnóstwo atrakcji (słonie, trekkingi, świątynie). W zasadzie w samych okolicach Chiang Mai można te 3 tyg. spędzić i się nie nudzić.
Na Waszym miejscu podzieliłabym podróż na 3 części: Bangkok (3-4 dni), Chiang Mai i okolice (tydzień), 2 wyspy (po niecałym tygodniu na każdej).
Wybór wyspy nie będzie łatwy. Szczerze radzę odpuść sobie Phuket i okolice Krabi. To są mega skomercjalizowane, drogie miejsca, pełne turystów nastawionych na wypoczynek all inclusive. Nie doświadczysz tam prawdziwej Tajlandii.
Zastanówcie się jak lubicie spędzać czas i co Was relaksuje. Jeśli imprezy i rozrywkowe życie -PhiPhi, Ko Phangan, Phuket. Jeśli wolicie spokój, wizyty na lokalnych marketach i bezludne plaże - Koh Lanta, Koh Lipe będą się Wam podobać. A może Koh Chang, gdzie jest wszystkiego po trochę?
A tak w ogóle polecam nie trzymać się jednego miejsca, tylko robić wypady na okoliczne wysepki.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 14:05   #4
stokrotka111213
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez joannat Pokaż wiadomość
Jeśli byliście już w Tajlandii uderzcie na Filipiny. Kwiecień to dobry czas na tamte rejony w Tajlandii będzie wtedy bardzo, bardzo ciepło
Jeśli to Wasza pierwsza wyprawa do tego kraju, skupcie się na nim - uwierz, 3 tygodnie to nie jest dużo czasu, szczególnie w takim egzotycznym i ciekawym miejscu

Jeśli mogę Ci doradzić... Chiang Mai - super wybór. Mega tanio, jedzenie przepyszne (jak wszędzie za wyjątkiem obszarów komercyjnych), mnóstwo atrakcji (słonie, trekkingi, świątynie). W zasadzie w samych okolicach Chiang Mai można te 3 tyg. spędzić i się nie nudzić.
Na Waszym miejscu podzieliłabym podróż na 3 części: Bangkok (3-4 dni), Chiang Mai i okolice (tydzień), 2 wyspy (po niecałym tygodniu na każdej).
Wybór wyspy nie będzie łatwy. Szczerze radzę odpuść sobie Phuket i okolice Krabi. To są mega skomercjalizowane, drogie miejsca, pełne turystów nastawionych na wypoczynek all inclusive. Nie doświadczysz tam prawdziwej Tajlandii.
Zastanówcie się jak lubicie spędzać czas i co Was relaksuje. Jeśli imprezy i rozrywkowe życie -PhiPhi, Ko Phangan, Phuket. Jeśli wolicie spokój, wizyty na lokalnych marketach i bezludne plaże - Koh Lanta, Koh Lipe będą się Wam podobać. A może Koh Chang, gdzie jest wszystkiego po trochę?
A tak w ogóle polecam nie trzymać się jednego miejsca, tylko robić wypady na okoliczne wysepki.

No właśnie mój Tż był już w Tajlandii wiele razy, ale jest w niej zakochany, więc pewnie nie robi mu to wielkiej różnicy. Dla mnie będzie to pierwszy wyjazd poza Europę. Pomysł z Filipinami wyszedł spontanicznie, więc właśnie też go rozważamy. Boję się jedynie opadów, które mogą być- zarówno na Filipinach jak i w Tajlandii... Jeżeli chodzi o mnie- to jedziemy we dwójkę tylko, więc oczywiście- zwiedzanie bierze górę- ale wieczorami- bardziej nastawiam się by spędzić czas w miejscu nastawionym na rozrywkę, poznanie okolicznej kuchni, pubów. Nie jestem osobą która całymi dniami lubi wylegiwać się na plaży bądź siedzieć wieczorami w hotelu.

Zdaję sobie sprawę, że szczerze Filipiny wyglądają naprawdę kusząco- ale z tego co wiem, są nieco droższe i to taki cichy raj na ziemi....

Sama nie wiem.
stokrotka111213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-05, 14:39   #5
joannat
Raczkowanie

Nie wiem jak w turystycznych gettach (nie bywam), ale w mojej opinii Filipiny są tańsze od Tajlandii Z tym rajem na ziemi to bym uważała... Widoki są bajeczne, pocztówkowe. A jednocześnie widać ogromną biedę, z którą w Tajlandii się nie spotkałam. Manila to najokropniejsze miejsce w jakim byłam. Jeśli to Twój pierwszy wyjazd poza Europę, to zdecydowanie wybierzcie Tajlandię. Chłopakowi się nie dziwię, też się w Syjamie zakochałam. Raczej nie powtarzam swoich podróży a to jest jedyne miejsce, do którego wracam
Na wyspach nie ma co nastawiać się na zwiedzanie. Raczej na rozrywkę - pytanie, w jakim wydaniu. Na PhiPhi i podobnych imprezy trwają do rana. Nie radzę wynajmować domków na plaży, przez hałas nie da się spać. Jest dużo alkoholu i innych używek.
Inne wyspy też żyją wieczorami - w barach na plaży jest muzyka na żywo, działają nocne bazary, rozstawiają się wózki z jedzeniem (sataye, naleśniki i owocowe koktajle, mmmm). Jest co robić, ale raczej nie do samego rańca.
joannat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-06, 01:38   #6
Sikorka0204
Zakorzenienie

Ja też polecam Tajlandię chociaż na Filipinach nie byłam.
Teraz rozważałam Filipiny ale akurat bilety musiałam kupić w okresie tajfunu więc się nie zdecydowałam. A myśleliście o Indonezji?
Nie wiem jak cenowo wychodzi lot z PL aczkolwiek myślę, że moglibyście je rozważyć. Ja wahałam się nad Filipinami/Malezją/Bali i wybrałam to ostatnie z racji tego, że moim zdaniem jest to dobre miejsce by połączyć zwiedzanie z odpoczynkiem. Jakoś mam wrażenie, że na Filipinach i w Malezji niema tyle miejsc zabytkowych i miejsca te są bardziej skierowane dla osób, które chcą odpocząć (choć oczywiście mogę być w błędzie).
Jeśli planujecie wyjazd w kwietniu Tajlandia będzie świetnym rozwiązaniem zwłaszcza w połowie miesiąca. Byłam w tym roku w kwietniu, pogoda super od czasu do czasu przyjemny tropikalny deszczyk i wcale nie jakoś bardzo gorąco No i 13 kwietnia mają święto -Songkran, najlepszy i największy śmingus dyngus na świecie. Niesamowite przeżycie!
Stary 2014-01-07, 08:20   #7
Emola
Raczkowanie

Tez polecamy Tajlandie. Tak jak pisze Sikorka "na Filipinach nie ma tyle miejsc zabytkowych" wlasciwie to jezdzi sie tam tylko ze wzgledu na piekne plaze. Troche zostawili im Hiszpanie starych fortow i oczywiscie tysiace kosciolow;-), ale to dla nas zadna nowosc. Tajlandia na pierwszy wyjazd zdecydowanie ciekawsza, mnostwo orientu i pieknych plaz a jakie jedzenie, uwielbiam tajksie jedzenie ;-)
Emola jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-15, 14:33   #8
anu_lka
Przyczajenie

Zdecydowanie Tajlandia. Ja kocham ten kraj! Jeśli jedziecie sami, dobrze zapoznać się wcześniej ze stroną msz xxx kilka ciekawostek o Tajlandii z kolei tutaj:

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2014-01-27 o 09:06 Powód: linki
anu_lka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-07, 11:06   #9
dotaa
Rozeznanie

Odświeżam wątek.
Kto da cenne wskazówki jeśli chodzi o Filipiny? Jakie szczepienia są konieczne ? Wybieram się z mężem na 2 tygodnie w maju i będę wdzięczna za wszystkie rady
Planujemy praktycznie 2 tyg. spędzić na wyspie Palawan, na początku w Puerto Princesa (baza wypadowa aby zobaczyć podziemną rzekę), a potem pojechać do El Nido na typowe plażowanie, nurkowanie itp.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości