Problematyczna siostra - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2014-03-04, 14:11   #1
Czekoladowy Cukierek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Problematyczna siostra

Witajcie drogie forumowiczki.
Piszê na forum, poniewa¿ mam problem, który mnie ju¿ zacz±³ przerastaæ. Tak jak w temacie - chodzi o moj± siostrê. Zacznê mo¿e od pocz±tku ja (24 lata), razem z moim T¯ (22 lata) mieszkamy razem od ponad roku z moj± siostr± (22 lata). Pocz±tkowo moja siostra - nazwijmy j± X - nie by³a przychylnie nastawiona do pomys³u aby¶my my we dwoje siê wprowadzili. Ale jako, ¿e mieszkanie nale¿y do moich rodziców, wiêc po wielu rozmowach - wyrazi³a na to zgodê.

Pocz±tkowo by³o ok - dogadywali¶my siê we 3, nie by³o wiêkszych spiêæ, oczywi¶cie do pewnego momentu. Po jakim¶ czasie (oko³o 3-4 miesi±ce od naszej wprowadzki) X zaczê³a robiæ jakie¶ problemy, wyk³óca³a siê o byle co, np. dlaczego kto¶ korzysta³ z jej kubka (mimo i¿ ten kubek by³ po u¿yciu umyty i odstawiony na suszarkê), w skrócie zaczê³a siê czepiaæ. Generalnie ma ona charakter do¶æ trudny i ciê¿ki do zniesienia na d³u¿sz± metê do pewnego momentu oboje to znosili¶my, ale teraz sytuacja naprawdê robi siê nieciekawa. X nie pracuje, tylko studiuje (jak sama twierdzi ma "trudny kierunek"), ca³e dnie siedzi u siebie w pokoju i albo ogl±da jakie¶ seriale, albo siê uczy - mi nic do tego. Problem rodzi siê wtedy, gdy trzeba wzi±æ siê za domowe porz±dki - ogarn±æ kuchniê i ³azienkê. Wtedy zaczyna siê wielki problem i jêczenie, ¿e ona nie ma czasu itp.
Próbowa³am rozmowy z rodzicami, to niestety niewiele da³o - wynik³a tylko z tego rodzinna k³ótnia, nic wiêcej. Moi rodzice (a szczególnie ojciec) jest ¶lepo zapatrzony na moj± m³odsz± siostrê i, dos³ownie, z³ego s³owa na ni± powiedzieæ nie mo¿na. Z reszt± w kó³ko, jak katarynka, powtarzaj±, ¿e X musi siê uczyæ, ¿e ma trudny materia³ i ¿ebym by³a wyrozumia³a.

Mnie po prostu zaczyna mêczyæ ju¿ ta sytuacja, w której to ja, lub T¯ zakasamy rêkawy i zaczynami sprz±taæ, podczas, gdy X nie zamierza palcem kiwn±æ, twierdz±c, ¿e "to nie jej obowi±zek" i "¿e ma ciê¿ki kierunek". Nie czyni ¿adnych starañ by wywi±zywaæ siê z lokatorskich obowi±zków, które na niej tak samo ci±¿± jak na mnie czy na T¯cie. Co wiêcej ma podej¶cie, ¿e je¶li ona czego¶ nie zrobi, to ja to zrobiê. Coraz czê¶ciej odnoszê wra¿enie, ¿e traktuje mnie jak sprz±taczkê lub kogo¶ w tym stylu. Przyk³ady: "Posprz±taj w kuchni; wstaw jutro pranie" itp.

Próbowali¶my wzi±æ j± na sposób - sprz±tali¶my tylko po sobie, myli¶my swoje naczynia, jej pozostawiaj±c w zlewie. Na nic siê to zda³o - po tygodniu zgromadzi³a ma³± górê brudnych naczyñ, co te¿ wp³ywa³o na nasz dyskomfort.

Czemu to tutaj piszê? Bo mo¿e kto¶ z Was mo¿e udzieliæ mi porady, jak delikatnie i bez k³ótni rozwi±zaæ ten problem? Mo¿e która¶ z Was mia³a lub ma podobny k³opot ze swoim rodzeñstwem i mog³aby podzieliæ siê z³otymi radami? Dodam, ¿e rozmowy z moj± siostr± przeprowadza³am wielokrotnie, mówi³a, ¿e niby rozumie, ale najczê¶ciej poza przytakniêciami nie by³o ¿adnych innych efektów.

Edytowane przez Czekoladowy Cukierek
Czas edycji: 2014-03-04 o 14:13
Czekoladowy Cukierek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:21   #2
dudipopka
kobieta za lad±

Wiadomo¶ci: 11 697
Dot.: Problematyczna siostra

dlaczego mieszkacie we trójkê??/

moze zacznij traktowaæ siostrê tylko jak wspó³lokatorkê czyli sprz±tanie ,mycie tylko za was dwoje a siostra niech robi co chce?

trzeba dzisiaj nie mieæ czasu
¿eby jutro mieæ czas
````kêkê
dudipopka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:28   #3
Fortunessa
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 144

Zrób tabelê z przydzielonymi do ka¿dej osoby obowi±zkami domowymi i z dat± ich wykonania.
Potem zrób 'walne zebranie mieszkañców', na którym przedstawisz j± siostrze i wszyscy to podpiszecie- mo¿e siê wydawaæ g³upie w ...uj, ale zawsze to jaki¶ punkt zaczepienia przy dalszych rozmowach z rodzicami w razie nie wywi±zywania siê siostry z obowi±zków domowych.
Nie daj siê zbyæ trudnym kierunkiem, przedstaw rodzicom swój punkt widzenia, ale spokojnie, merytorycznie, mo¿esz sobie nawet argumenty wypisaæ na kartce, to pomaga zebraæ my¶li.
Fortunessa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:29   #4
cava
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 22 121

Jak sobie pomy¶lê, ze mia³abym mieszkaæ z którym¶ z mojego rodzeñstwa, to mnie blady strach nachodzi.
Wola³abym mieszkaæ z rodzicami.
Kocham moje rodzeñstwo, ale ¿yæ z nimi w 1 mieszkaniu bym nie mog³a.

Nie mam rad, do bani sytuacja.
Najlepiej by by³o z ch³opakiem siê wyprowadziæ "na swoje" o ile tylko da radê finansowo.

Z salamandr± w d³oni szed³em przez powierzchniê komety.
Liz Williams
cava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:37   #5
forsvinn
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 884

Cytat:
Napisane przez Czekoladowy Cukierek Poka¿ wiadomo¶æ
Witajcie drogie forumowiczki.
Piszê na forum, poniewa¿ mam problem, który mnie ju¿ zacz±³ przerastaæ. Tak jak w temacie - chodzi o moj± siostrê. Zacznê mo¿e od pocz±tku ja (24 lata), razem z moim T¯ (22 lata) mieszkamy razem od ponad roku z moj± siostr± (22 lata). Pocz±tkowo moja siostra - nazwijmy j± X - nie by³a przychylnie nastawiona do pomys³u aby¶my my we dwoje siê wprowadzili. Ale jako, ¿e mieszkanie nale¿y do moich rodziców, wiêc po wielu rozmowach - wyrazi³a na to zgodê.

Pocz±tkowo by³o ok - dogadywali¶my siê we 3, nie by³o wiêkszych spiêæ, oczywi¶cie do pewnego momentu. Po jakim¶ czasie (oko³o 3-4 miesi±ce od naszej wprowadzki) X zaczê³a robiæ jakie¶ problemy, wyk³óca³a siê o byle co, np. dlaczego kto¶ korzysta³ z jej kubka (mimo i¿ ten kubek by³ po u¿yciu umyty i odstawiony na suszarkê), w skrócie zaczê³a siê czepiaæ. Generalnie ma ona charakter do¶æ trudny i ciê¿ki do zniesienia na d³u¿sz± metê do pewnego momentu oboje to znosili¶my, ale teraz sytuacja naprawdê robi siê nieciekawa. X nie pracuje, tylko studiuje (jak sama twierdzi ma "trudny kierunek"), ca³e dnie siedzi u siebie w pokoju i albo ogl±da jakie¶ seriale, albo siê uczy - mi nic do tego. Problem rodzi siê wtedy, gdy trzeba wzi±æ siê za domowe porz±dki - ogarn±æ kuchniê i ³azienkê. Wtedy zaczyna siê wielki problem i jêczenie, ¿e ona nie ma czasu itp.
Próbowa³am rozmowy z rodzicami, to niestety niewiele da³o - wynik³a tylko z tego rodzinna k³ótnia, nic wiêcej. Moi rodzice (a szczególnie ojciec) jest ¶lepo zapatrzony na moj± m³odsz± siostrê i, dos³ownie, z³ego s³owa na ni± powiedzieæ nie mo¿na. Z reszt± w kó³ko, jak katarynka, powtarzaj±, ¿e X musi siê uczyæ, ¿e ma trudny materia³ i ¿ebym by³a wyrozumia³a.

Mnie po prostu zaczyna mêczyæ ju¿ ta sytuacja, w której to ja, lub T¯ zakasamy rêkawy i zaczynami sprz±taæ, podczas, gdy X nie zamierza palcem kiwn±æ, twierdz±c, ¿e "to nie jej obowi±zek" i "¿e ma ciê¿ki kierunek". Nie czyni ¿adnych starañ by wywi±zywaæ siê z lokatorskich obowi±zków, które na niej tak samo ci±¿± jak na mnie czy na T¯cie. Co wiêcej ma podej¶cie, ¿e je¶li ona czego¶ nie zrobi, to ja to zrobiê. Coraz czê¶ciej odnoszê wra¿enie, ¿e traktuje mnie jak sprz±taczkê lub kogo¶ w tym stylu. Przyk³ady: "Posprz±taj w kuchni; wstaw jutro pranie" itp.

Próbowali¶my wzi±æ j± na sposób - sprz±tali¶my tylko po sobie, myli¶my swoje naczynia, jej pozostawiaj±c w zlewie. Na nic siê to zda³o - po tygodniu zgromadzi³a ma³± górê brudnych naczyñ, co te¿ wp³ywa³o na nasz dyskomfort.

Czemu to tutaj piszê? Bo mo¿e kto¶ z Was mo¿e udzieliæ mi porady, jak delikatnie i bez k³ótni rozwi±zaæ ten problem? Mo¿e która¶ z Was mia³a lub ma podobny k³opot ze swoim rodzeñstwem i mog³aby podzieliæ siê z³otymi radami? Dodam, ¿e rozmowy z moj± siostr± przeprowadza³am wielokrotnie, mówi³a, ¿e niby rozumie, ale najczê¶ciej poza przytakniêciami nie by³o ¿adnych innych efektów.
Nie rozumiem Was.
Bierzesz jej kubek, to siê mog³a wkurzyæ. Je¶li wiesz, ¿e tego sobie nie ¿yczy, to tego nie rób. Ja bym tym kubkiem w Ciebie rzuci³a, serio, nie lubiê równie¿ gdy kto¶ u¿ywa moich rzeczy. A picie z jednego kubka? Fuj. A majtki te¿ po¿yczasz i potem pierzesz, ale przecie¿ nic siê nie sta³o?
Czemu posz³a¶ do rodziców? Co z tego, ¿e to ich mieszkanie, skoro oni nie maj± nic do tego jak tam gospodarujecie? Powinna¶ z ni± to od razu za³atwiæ, usi±¶æ i pogadaæ. A teraz siê dziwisz, ¿e polecia³a¶ naskar¿yæ rodzicom na siostrê a ona potulnie nie zaczê³a sprz±taæ tylko w ramach zemsty urz±dzi³a strajk
forsvinn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:39   #6
Czekoladowy Cukierek
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 7

Cytat:
Napisane przez dudipopka Poka¿ wiadomo¶æ
dlaczego mieszkacie we trójkê??/

moze zacznij traktowaæ siostrê tylko jak wspó³lokatorkê czyli sprz±tanie ,mycie tylko za was dwoje a siostra niech robi co chce?
Wcze¶niej razem z T¯tem wynajmowali¶my pokój. Potem jednak koszty wynajêcia znacz±co wzros³y, mieli¶my przej¶ciowe problemy z kas± i nie by³o nas staæ na dalsze wynajmowanie stancji. Wynajêcie osobnego mieszkania te¿ niestety nie wchodzi w grê, koszta rzêdu 1100-1300z³ s± dla nas zbyt du¿e. Do tego ja równie¿ studiujê dziennie i niedawno straci³am pracê. Oczywi¶cie szukam czego¶, ale póki co nie mam nic.

Cytat:
Napisane przez Fortunessa
Zrób tabelê z przydzielonymi do ka¿dej osoby obowi±zkami domowymi i z dat± ich wykonania.
Potem zrób 'walne zebranie mieszkañców', na którym przedstawisz j± siostrze i wszyscy to podpiszecie- mo¿e siê wydawaæ g³upie w ...uj, ale zawsze to jaki¶ punkt zaczepienia przy dalszych rozmowach z rodzicami w razie nie wywi±zywania siê siostry z obowi±zków domowych.
Nie daj siê zbyæ trudnym kierunkiem, przedstaw rodzicom swój punkt widzenia, ale spokojnie, merytorycznie, mo¿esz sobie nawet argumenty wypisaæ na kartce, to pomaga zebraæ my¶li.
Zrobi³am co¶ kiedy¶ podobnego, co nazwa³am grafikiem sprz±tania. Nie wysz³o - siostra siê wykrêci³a sesj± i egzaminami do zaliczania. Z moimi rodzicami na temat mojej siostry nie da siê rozmawiaæ spokojnie. Ojciec zapatrzony w córeczkê, jakby to by³ ósmy cud ¶wiata.
Ale spróbujê jeszcze raz rozpisaæ sprawiedliwy podzia³ obowi±zków, a je¶li nie wyjdzie, zacz±æ pertraktacje z rodzicami.

Cytat:
Napisane przez cava
Jak sobie pomy¶lê, ze mia³abym mieszkaæ z którym¶ z mojego rodzeñstwa, to mnie blady strach nachodzi.
Wola³abym mieszkaæ z rodzicami.
Kocham moje rodzeñstwo, ale ¿yæ z nimi w 1 mieszkaniu bym nie mog³a.

Nie mam rad, do bani sytuacja.
Najlepiej by by³o z ch³opakiem siê wyprowadziæ "na swoje" o ile tylko da radê finansowo.
Niestety wyprowadzka na chwilê obecn± jest niemo¿liwa. Nie daliby¶my rady finansowo.

Có¿, dziêkuje wszystkim za odpowiedzi, widzê, ¿e jako takiego wyj¶cia z tej chorej sytuacji nie ma. Metod± prób i b³êdów bêdê walczy³a o jak±¶ lokatorsk± równo¶æ.

Cytat:
Napisane przez forsvinn
Nie rozumiem Was.
Bierzesz jej kubek, to siê mog³a wkurzyæ. Je¶li wiesz, ¿e tego sobie nie ¿yczy, to tego nie rób. Ja bym tym kubkiem w Ciebie rzuci³a, serio, nie lubiê równie¿ gdy kto¶ u¿ywa moich rzeczy. A picie z jednego kubka? Fuj. A majtki te¿ po¿yczasz i potem pierzesz, ale przecie¿ nic siê nie sta³o?
Czemu posz³a¶ do rodziców? Co z tego, ¿e to ich mieszkanie, skoro oni nie maj± nic do tego jak tam gospodarujecie? Powinna¶ z ni± to od razu za³atwiæ, usi±¶æ i pogadaæ. A teraz siê dziwisz, ¿e polecia³a¶ naskar¿yæ rodzicom na siostrê a ona potulnie nie zaczê³a sprz±taæ tylko w ramach zemsty urz±dzi³a strajk
Tu nie chodzi o to, ¿e kto¶ pi³ z "jej" kubka. W ogóle dla mnie porównanie u¿ycia czyjego¶ kubka do noszenia cudzej bielizny jest bez sensu. Id±c Twoim tokiem rozumowania, mieszkaj±c ze swoimi rodzicami kupowa³a¶ oddzielne kubki, talerze i sztuæce, i Bo¿e broñ, ¿eby kto¶ tego u¿y³, bo to niehigieniczne? Mieszkamy razem, ¿e tak powiem sprzêt domowy (w tym naczynia) s± wspólne, wiêc nie rozumiem Twojego postu. Jej pretensje o durny kubek zrozumia³abym, gdyby kupi³a go, zaznaczy³a wszem i wobec, ¿e to jest jej ukochany kubeczek i wara od niego. A ona zrobi³a aferê tylko o to, ¿e kto¶ mia³ czelno¶æ u¿yæ kubka, z którego ona ma zwyczaj piæ rano kawê/herbatê.

Edytowane przez Czekoladowy Cukierek
Czas edycji: 2014-03-04 o 14:46
Czekoladowy Cukierek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:47   #7
Thalie_
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 604

Ciê¿ka sytuacja z t± Twoj± rozpieszczon± siostrzyczk±, a jak sobie radzi³a przed wspólnym mieszkaniem? Przecie¿ musia³a co¶ ko³o siebie zrobiæ.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Skoro wyprowadzka jest niemo¿liwa trzeba wa³kowaæ swoje a¿ siostra zrozumie ale rodziców nie radzê w to mieszaæ. Musicie same nauczyæ siê dochodziæ do porozumienia. Kto¶ do niej przychodzi? Mo¿e narobiæ jej wstydu, spodziewa siê go¶ci to narobiæ ba³aganu.

Wys³ane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Thalie_ jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 14:53   #8
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

Cytat:
Napisane przez forsvinn Poka¿ wiadomo¶æ
Nie rozumiem Was.

id±c do znajomych nosisz ze sob± swój kubek, ¿eby nie by³o "fuj, kto¶ tez z niego pi³" ?
kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:54   #9
forsvinn
BAN sta³y

Wiadomo¶ci: 884

Cytat:
Napisane przez Czekoladowy Cukierek Poka¿ wiadomo¶æ
Tu nie chodzi o to, ¿e kto¶ pi³ z "jej" kubka. W ogóle dla mnie porównanie u¿ycia czyjego¶ kubka do noszenia cudzej bielizny jest bez sensu. Id±c Twoim tokiem rozumowania, mieszkaj±c ze swoimi rodzicami kupowa³a¶ oddzielne kubki, talerze i sztuæce, i Bo¿e broñ, ¿eby kto¶ tego u¿y³, bo to niehigieniczne? Mieszkamy razem, ¿e tak powiem sprzêt domowy (w tym naczynia) s± wspólne, wiêc nie rozumiem Twojego postu. Jej pretensje o durny kubek zrozumia³abym, gdyby kupi³a go, zaznaczy³a wszem i wobec, ¿e to jest jej ukochany kubeczek i wara od niego. A ona zrobi³a aferê tylko o to, ¿e kto¶ mia³ czelno¶æ u¿yæ kubka, z którego ona ma zwyczaj piæ rano kawê/herbatê.
No dok³adnie tak jest u mnie
Gdyby nie lubi³a tego kubka, to by siê nie siepa³a, a Ty skoro wiesz ze pije z niego zazwyczaj i go wziê³a¶ mimo to - nie dziw siê wiêc, ¿e tak zareagowa³a . Ka¿dy ma swoje dziwactwa i mniejsz± lub wiêksz± granicê prywatno¶ci, trzeba to uszanowaæ ;]

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ----------

Cytat:
Napisane przez kisielova Poka¿ wiadomo¶æ

id±c do znajomych nosisz ze sob± swój kubek, ¿eby nie by³o "fuj, kto¶ tez z niego pi³" ?
Nie mam znajomych, da bum tss
forsvinn jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:58   #10
doris0303
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 81

Uwa¿am, ¿e Twoja siostra ma racjê. Ona jest studentk±, chce siê skupiæ na sobie, a nie na siedzeniu w garach i sprz±taniu. Szkoda jej na to czasu. Potrzebujê pewnie jednego kubka i nic wiêcej oprócz ¶wiêtego spokoju. Prze¿y³am kiedy¶ to samo ze starsz± siostr±-jej mê¿em i dzieckiem - oni mieli inne priorytety: pranie, sprz±tnie ,zabawy z dzieckiem-ma³o tego, zaczêli mnie w to wci±gaæ.
Sprawa jest prosta: T¯ i Ty zajmijcie siê sob± - swoimi garami, sprz±taniem itd. A siostra studentka sob±. Lepiej mieæ relacje jako wspó³lokatorzy - ka¿dy sobie pierze i nikt o nic nikogo nie prosi. Poza tym to Wy siê wprowadzili¶cie, wiêc tym bardziej zajmijcie siê sob±. Je¶li chodzi o sprz±tnie - jedna sobota Ty, druga ona. Naczynia - chyba macie dwie przegrody w zlewie -jedna wasza, druga jej. Pranie- ka¿dy mo¿e mieæ swój kosz na pranie i praæ kiedy mu siê podoba i kiedy ma na to ochotê. Rzeczy: siostry s± dla niej wa¿ne - nie ruszaæ ! U¿ywajcie swoich kubków. Zmywajcie po sobie. Jak Ci przeszkadza brud- Twój problem-sprz±taj. ( np. w tygodniu, jedna sobota jej, druga Twoja- oczywi¶cie sprz±tnie tzn. kuchnia, ³azienka, korytarz ,a nie wasz pokój i mycie waszych naczyñ czy uk³adanie butów Twojego T¯ ).
Wyznaczcie granice -ona nie chce ¿eby¶ by³a jej matk±- wstaw pranie, nie sprz±tasz. Ka¿dy chce prywatno¶ci i indywidualno¶ci. Szanujcie jej prywatno¶æ- wprowadzacie siê i jeszcze biadolicie. Rozumiem ,¿e wy macie inne nawyki, ale ona ma te¿ inne i koniec. Ja teraz mieszkam z T¯ i jego cioci± i nikt nikomu nie mówi kiedy ma sprz±taæ, kiedy zmywaæ i kiedy praæ- takie pro¶by tylko bardziej denerwuj±. Nawet nie mamy grafiku -ka¿dy sprz±ta to co mu przeszkadza- nie ma cioci -ja ogarniam, nie chce mi siê -nikt za mn± nie chodzi tylko sam bierze szczotê. ¯adnych grafików i biadolenia. I jak siê nam mieszka ? Bez problemowo.
doris0303 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 14:58   #11
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Cytat:
Nie rozumiem Was.
Bosz, rzucanie w kogo¶ kubkiem, bo wypi³ z niego herbatê, Ty tak serio?

I co jest obrzydliwego w piciu z jednego kubka?
Jak masz go¶ci, to dajesz im jednorazowe kubki, talerzyki i sztuæce? Bo chyba nie dajesz im swojego kompletu, potem mog³aby¶ przypadkiem zje¶æ obiad na tym samym talerzu, och jakie to straszne.

Autorko, siostra jest rozwydrzonym leniem, ciê¿ko tu co¶ doradziæ poza wyprowadzk±. A rozmowa z mam±?
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 15:02   #12
kisielova
ReklaMO(D)¿erca.

Wiadomo¶ci: 9 889

Cytat:
Napisane przez doris0303 Poka¿ wiadomo¶æ
Uwa¿am, ¿e Twoja siostra ma racjê. Ona jest studentk±, chce siê skupiæ na sobie, a nie na siedzeniu w garach i sprz±taniu. Szkoda jej na to czasu. Potrzebujê pewnie jednego kubka i nic wiêcej oprócz ¶wiêtego spokoju. Prze¿y³am kiedy¶ to samo ze starsz± siostr±-jej mê¿em i dzieckiem - oni mieli inne priorytety: pranie, sprz±tnie ,zabawy z dzieckiem-ma³o tego, zaczêli mnie w to wci±gaæ.
Sprawa jest prosta: T¯ i Ty zajmijcie siê sob± - swoimi garami, sprz±taniem itd. A siostra studentka sob±. Lepiej mieæ relacje jako wspó³lokatorzy - ka¿dy sobie pierze i nikt o nic nikogo nie prosi. Poza tym to Wy siê wprowadzili¶cie, wiêc tym bardziej zajmijcie siê sob±. Je¶li chodzi o sprz±tnie - jedna sobota Ty, druga ona. Naczynia - chyba macie dwie przegrody w zlewie -jedna wasza, druga jej. Pranie- ka¿dy mo¿e mieæ swój kosz na pranie i praæ kiedy mu siê podoba i kiedy ma na to ochotê. Rzeczy: siostry s± dla niej wa¿ne - nie ruszaæ ! U¿ywajcie swoich kubków. Zmywajcie po sobie. Jak Ci przeszkadza brud- Twój problem-sprz±taj. ( np. w tygodniu, jedna sobota jej, druga Twoja- oczywi¶cie sprz±tnie tzn. kuchnia, ³azienka, korytarz ,a nie wasz pokój i mycie waszych naczyñ czy uk³adanie butów Twojego T¯ ).
Wyznaczcie granice -ona nie chce ¿eby¶ by³a jej matk±- wstaw pranie, nie sprz±tasz. Ka¿dy chce prywatno¶ci i indywidualno¶ci. Szanujcie jej prywatno¶æ- wprowadzacie siê i jeszcze biadolicie. Rozumiem ,¿e wy macie inne nawyki, ale ona ma te¿ inne i koniec. Ja teraz mieszkam z T¯ i jego cioci± i nikt nikomu nie mówi kiedy ma sprz±taæ, kiedy zmywaæ i kiedy praæ- takie pro¶by tylko bardziej denerwuj±. Nawet nie mamy grafiku -ka¿dy sprz±ta to co mu przeszkadza- nie ma cioci -ja ogarniam, nie chce mi siê -nikt za mn± nie chodzi tylko sam bierze szczotê. ¯adnych grafików i biadolenia. I jak siê nam mieszka ? Bez problemowo.

nie wiem, czy doczyta³a¶, ale siostra ma ca³kowicie gdzies sprz±tanie. Nawet po sobie nie chce sprz±taæ, bycie studentk± jej nie usprawiedliwia.
kisielova jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:04   #13
mpt
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 7 346

Cytat:
[...] Ja bym tym kubkiem w Ciebie rzuci³a, serio, nie lubiê równie¿ gdy kto¶ u¿ywa moich rzeczy. A picie z jednego kubka? Fuj. A majtki te¿ po¿yczasz i potem pierzesz, ale przecie¿ nic siê nie sta³o?[...]
Widaæ ¼ród³o wszystkich Twoich problemów

Autorko, z do¶wiadczenia ze wspó³lokatorami wiem, ¿e nic nie ugrasz - zw³aszcza z siostr±, której nie pasuje mieszkanie we trójkê. Najpro¶ciej bêdzie wyprowadziæ siê, a do tego czasu brudne gary wrzucaæ jej do pokoju.
Stary 2014-03-04, 15:06   #14
201605041146
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 3 364

zgadzam siê z dudipopk± - traktuj siostrê jak wspó³lokatorkê. A swoj± drog±, wtedy gdy powsta³a jej ma³a góra brudnych naczyñ to kto to w koñcu umy³?

ja bym siê nie pierniczy³a z tak±, nie patrzy³abym te¿ na to, ¿e to moja siostra. ka¿dy omywa, sprz±ta po sobie - skoro siê nie umiecie dogadaæ. jeste¶cie doros³e, wiêc rodziców w to nie mieszaj moim zdaniem, bo to wy musicie siê razem nauczyæ ¿yæ. a jak nie to jak znajdziesz pracê szukacie z ch³opakiem nowego lokum.

jak wygl±da³o to wszystko kiedy ona sama mieszka³a w tym mieszkaniu?

Edytowane przez 201605041146
Czas edycji: 2014-03-04 o 15:08
201605041146 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:15   #15
Dotka90
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 36 831

Cytat:
Uwa¿am, ¿e Twoja siostra ma racjê. Ona jest studentk±, chce siê skupiæ na sobie, a nie na siedzeniu w garach i sprz±taniu. Szkoda jej na to czasu.
Wiesz, mnie te¿ szkoda czasu na siedzenie w garach, bo mog³abym sobie w tym czasie le¿eæ i pachnieæ, a jednak kto¶ te gary musi umyæ, wiêc nie zostawiam ich w zlewie licz±c, ¿e same siê umyj±, albo kto¶ zrobi to za mnie.
Cytat:
Potrzebujê pewnie jednego kubka i nic wiêcej oprócz ¶wiêtego spokoju.
Serio mo¿na na 1 kubku obyæ siê caly miesiac? Zreszta uzywa wiecej niz 1 kubka, bo autorka pisala, ze siostra nagromadzila stertê naczyn.
Cytat:
Sprawa jest prosta: T¯ i Ty zajmijcie siê sob± - swoimi garami, sprz±taniem itd. A siostra studentka sob±. Lepiej mieæ relacje jako wspó³lokatorzy - ka¿dy sobie pierze i nikt o nic nikogo nie prosi.
Ale chodzi o to, ¿e siostra nie garnie siê do zajmowania siê sob±, chce ¿eby to oni zajowali siê jej rzeczami: praniem, sprz±taniem itd.
Cytat:
Poza tym to Wy siê wprowadzili¶cie, wiêc tym bardziej zajmijcie siê sob±.
A co to ma do rzeczy kto siê wprowadzi³? Jak lubi mieæ burdel w pokoju, to sobie mo¿e mieæ, ale tu jest problem ze wspóln± przestrzeni±: kuchnia/³azienka.
Cytat:
Je¶li chodzi o sprz±tnie - jedna sobota Ty, druga ona.
By³ grafik sprz±tania i nie wypali³, przecie¿ autorka pisa³a.
Cytat:
Naczynia - chyba macie dwie przegrody w zlewie -jedna wasza, druga jej.
Jasne, super wygodnie myje siê gary w 1 komorze, jak druga jest pe³na brudnych naczyñ. Nie mówi±c o smrodzie i o tym, ¿e jak potrzebujesz akurat patelniê, której siostra u¿ywa³a 3 dni temu, to musisz sobie j± umyæ.
Cytat:
U¿ywajcie swoich kubków. Zmywajcie po sobie. Jak Ci przeszkadza brud- Twój problem-sprz±taj.
Nie jak Ci przeszkadza brud, to sobie sprz±taj, tylko jak jeste¶ brudasem, to siê naucz sprz±taæ po sobie, bo nie mieszkasz sama - siostra.
Cytat:
Ka¿dy chce prywatno¶ci i indywidualno¶ci.
Olaboga, ale¿ mi ¿±dania, prywatno¶æ, indywidualno¶æ, szacunek. Dodaj jeszcze co¶ o honorze, zabrzmi bardziej patetycznie.
Tu nie chodzi o ¿adn± indywidualno¶æ, tylko o proste sprawy: umycie garów, kibla, wstawienie prania.
Cytat:
Nawet nie mamy grafiku -ka¿dy sprz±ta to co mu przeszkadza- nie ma cioci -ja ogarniam, nie chce mi siê -nikt za mn± nie chodzi tylko sam bierze szczotê. ¯adnych grafików i biadolenia. I jak siê nam mieszka ? Bez problemowo.
No ale tu siostra za szczotê nie bierze i w³a¶nie w tym jest problem.
Dotka90 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:15   #16
b4809afaa56db6a311327c02726ca47fcd5a35f9_61c7b0822c9cb
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 79

Przepraszam, ale jak dla mnie to Ty jeste¶ problematyczn± siostr±. Wprowadzi³a¶ siê ze swoim T¯ do siostry, która mieszka³a sama, u siebie, mimo i¿ wyra¼nie da³a Wam do zrozumienia, ¿e ten pomys³ bardzo jej siê nie podoba. Do tego u¿ywacie jej rzeczy bez pozwolenia i próbujecie narzucaæ jej swoje zasady utrzymania czysto¶ci (nie oszukujmy siê, dla ka¿dego z nas ba³agan znaczy co¶ innego - jednych dra¿ni samotny, nieumyty widelec w zlewie, inni myj± naczynia raz na tydzieñ).
Ma ochotê siê leniæ - niech siê leni, w koñcu jest u siebie.
Pewnie inaczej by to wygl±da³o, gdyby¶cie mieszka³y tam tylko we dwie - mieszkanie rodziców, dwie córki, równy podzia³ praw i obowi±zków. Ale Ty przyprowadzi³a¶ 'obcego' lokatora, na którego obecno¶æ Twoja siostra nie chcia³a siê zgodziæ - wcale jej siê nie dziwiê, ¿e nie ma ochoty przestrzegaæ Waszych zasad.
Mam oczywi¶cie nadziejê, ¿e uda Wam siê naprawiæ tê sytuacjê, i wszyscy bêd± zadowoleni . Ale najw³a¶ciwszym rozwi±zaniem wydaje mi siê jednak wyprowadzka.
b4809afaa56db6a311327c02726ca47fcd5a35f9_61c7b0822c9cb jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:16   #17
201708250935
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 570

normalnie Twoja siostra to ja jestem identycznym typem czlowieka. Nie lubie jak ktos mnie zmusza do roboty i nakazuje sprzatac teraz, juz, kiedy ten ktos chce. Od razu wlacza mi sie taki bachor psychiczny. Ja sprzatam kiedy ja chce i nic tego nie zmieni. Dodatkowo, zobacz, uzbierala sie kupka jej brudnych naczyn, brala was na przetrzymanie, wiedziala ze w koncu ktos to posprzata, gdy zacznie to przeszkadzac i nie bedzie to ona. Taki sprytny myk ktory sama stosuje okropnym jestem czlowiekiem, wiem probuje was, brzydko mowiac, wytresowac, nie przeszkadza jej syf (tak jak i mi, lepiej czuje sie w balaganie) i raczej juz jej nie zmienisz, taka mentalnosc
201708250935 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:25   #18
coffee
and cigarettes

Wiadomo¶ci: 6 965

Cytat:
Napisane przez nagomiko Poka¿ wiadomo¶æ
(...)
No nie. Nie do¶æ, ¿e na w³osowym trochê umieram, gdy Twe loki widzê, to jeszcze tu przysz³a¶ wzbudzaæ zazdro¶æ.

Autorko - traktuj siostrê jak wspó³lokatorkê, po prostu. Nie rób jej prania, nie u¿ywaj jej rzeczy, nie sprz±taj po niej, nie zmywaj za ni±. Gdy Ci mówi "nastaw pranie" - jak reagujesz? Nastawiasz?
Ustalcie, ¿e brudne naczynia siostra ma trzymaæ w jednej po³owie zlewu albo u siebie. Ustalcie, ¿e pranie ka¿dy robi swoje. Ustalcie grafik sprz±tania ogólnego - ale nie na dwie osoby, na trzy. Nie powinno byæ tak, ¿e Wy z ch³opakiem sprz±tacie w jeden tydzieñ, ona w drugi. Mieszkacie we trójkê, obowi±zki dzielicie na 3.
Gdy siê wprowadzali¶cie, nie ustalili¶cie ¿adnych regu³, obowi±zków, nic?
coffee jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:33   #19
annic
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 089

[1=b4809afaa56db6a311327c0 2726ca47fcd5a35f9_61c7b08 22c9cb;45433385]Przepraszam, ale jak dla mnie to Ty jeste¶ problematyczn± siostr±. Wprowadzi³a¶ siê ze swoim T¯ do siostry, która mieszka³a sama, u siebie, mimo i¿ wyra¼nie da³a Wam do zrozumienia, ¿e ten pomys³ bardzo jej siê nie podoba. Do tego u¿ywacie jej rzeczy bez pozwolenia i próbujecie narzucaæ jej swoje zasady utrzymania czysto¶ci (nie oszukujmy siê, dla ka¿dego z nas ba³agan znaczy co¶ innego - jednych dra¿ni samotny, nieumyty widelec w zlewie, inni myj± naczynia raz na tydzieñ).
Pewnie inaczej by to wygl±da³o, gdyby¶cie mieszka³y tam tylko we dwie - mieszkanie rodziców, dwie córki, równy podzia³ praw i obowi±zków. Ale Ty przyprowadzi³a¶ 'obcego' lokatora, na którego obecno¶æ Twoja siostra nie chcia³a siê zgodziæ - wcale jej siê nie dziwiê, ¿e nie ma ochoty przestrzegaæ Waszych zasad.
Mam oczywi¶cie nadziejê, ¿e uda Wam siê naprawiæ tê sytuacjê, i wszyscy bêd± zadowoleni . Ale najw³a¶ciwszym rozwi±zaniem wydaje mi siê jednak wyprowadzka.[/QUOTE]

Mam podobne zdanie Jak dla mnie, to ona prowadzi cich± wojnê Od pocz±tku nie pasowa³a jej tam wasza obecno¶æ, to sposobami próbuje siê was pozbyæ z mieszkania Mnie by szlag trafi³, gdybym mieszka³a sobie rado¶nie sama w mieszkaniu, a tu nagle zwali³a siê siostra ze swoim ch³opakiem. Pocz±tkowe rozmowy nie da³y rezultatu i musia³a was przyj±æ, wiêc was przetrzymuje. Dodatkowo gdyby kto¶ kaza³ mi co¶ robiæ, zw³aszcza brat, to na z³o¶æ pewnie bym nie robi³a, bo wredota ze mnie
Jak chcecie to walczcie i u¿erajcie siê, ale jak dla mnie albo bêdzie jak teraz albo w koñcu nie wytrzymacie i siê wyprowadzicie.
annic jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:45   #20
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 6 592

[1=b4809afaa56db6a311327c0 2726ca47fcd5a35f9_61c7b08 22c9cb;45433385]Przepraszam, ale jak dla mnie to Ty jeste¶ problematyczn± siostr±. Wprowadzi³a¶ siê ze swoim T¯ do siostry, która mieszka³a sama, u siebie, mimo i¿ wyra¼nie da³a Wam do zrozumienia, ¿e ten pomys³ bardzo jej siê nie podoba. Do tego u¿ywacie jej rzeczy bez pozwolenia i próbujecie narzucaæ jej swoje zasady utrzymania czysto¶ci (nie oszukujmy siê, dla ka¿dego z nas ba³agan znaczy co¶ innego - jednych dra¿ni samotny, nieumyty widelec w zlewie, inni myj± naczynia raz na tydzieñ).
Mam oczywi¶cie nadziejê, ¿e uda Wam siê naprawiæ tê sytuacjê, i wszyscy bêd± zadowoleni . Ale najw³a¶ciwszym rozwi±zaniem wydaje mi siê jednak wyprowadzka.[/QUOTE]
Masz racje. Chociaz siostra autorki nie jest bez winy, no bo jakies zasady mieszkania z innymi ludzmi zobowiazuja, co nie zmienia faktu, ze to autorka przyprowadzila faceta do mieszkania, jej siostra ma prawo czuc sie wkurzona, skrepowana. Wolalabym wynajac gdzies pokoj z obcymi, niz wlasnej siostrze zwalac na glowe towarzystwo mojego TZ. I w druga strone tez bym sobie nie zyczyla, zeby chloptas mojej siostry z nami mieszkal mimo moich sprzeciwow. Tyle wolnych pokoi jest do wynajecia, droga wolna, mozna sobie wic milosne gniazdko. Moze laska jest zwyczajnie skrepowana jego obecnoscia i dlatego jest rozdrazniona. Co do kubkow, to u mnie w domu kazdy mial wlasny i nigdy wojny nie bylo jak np. moja mama powiedziala, ze "to moj kubek, macie go nie ruszac" i tyle. Moj TZ tez mieszkal na roznych stancjach, ma ulubiony kubek i tez sie wkurzal, jak ktos z niego korzystal. Kazdy ma swoje upodobania no i tyle. Mnie np. wkurzalo jak ktos uzywal mojego noza do chleba Wszyscy mieli jakies têpaki, a ja jedyna dobry noz, ktorego ja chcialam uzywac, a nie pozyczac wszystkim charytatywnie. Pozniej ktos go uzyje, noz lezy brudny w zlewie, a ja musze chleb kroic jakims badziewiem.

Edytowane przez b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Czas edycji: 2014-03-04 o 15:47
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:49   #21
Arsonist
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 157

Jakie "u siebie"? Mieszkanie nale¿y do rodziców, a nie do siostry, wiêc teoretycznie obie dziewczyny maj± tam takie samo prawo mieszkaæ. Autorka nie pisze, jakie by³y ustalenia z rodzicami w sprawie tego mieszkania, ale by³aby to mega niesprawiedliwo¶æ, jakby jedna siostra dosta³a za darmo ca³e mieszkanie dla siebie, a druga musia³a sama ciu³aæ na wynajêcie czegokolwiek. Natomiast co do ch³opaka autorki, to siê zgadzam - na pewno relacje z siostr± wygl±da³yby zupe³nie inaczej, gdyby autorka wprowadzi³a siê sama. On jako jedyny z ca³ej trójki nie ma ¿adnych praw do mieszkania tam za darmo, wiêc pod tym wzglêdem nie dziwiê siê frustracji siostry. A autorka zakochana i na my¶l jej nie przyjdzie, ¿e dla kogo¶ jego obecno¶æ mo¿e nie byæ taka po¿±dana, jak dla niej.
Arsonist jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 15:55   #22
Fortunessa
Raczkowanie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;45433850]Masz racje. Chociaz siostra autorki nie jest bez winy, no bo jakies zasady mieszkania z innymi ludzmi zobowiazuja, co nie zmienia faktu, ze to autorka przyprowadzila faceta do mieszkania, jej siostra ma prawo czuc sie wkurzona, skrepowana. Wolalabym wynajac gdzies pokoj z obcymi, niz wlasnej siostrze zwalac na glowe towarzystwo mojego TZ. I w druga strone tez bym sobie nie zyczyla, zeby chloptas mojej siostry z nami mieszkal mimo moich sprzeciwow. Tyle wolnych pokoi jest do wynajecia, droga wolna, mozna sobie wic milosne gniazdko. Moze laska jest zwyczajnie skrepowana jego obecnoscia i dlatego jest rozdrazniona. Co do kubkow, to u mnie w domu kazdy mial wlasny i nigdy wojny nie bylo jak np. moja mama powiedziala, ze "to moj kubek, macie go nie ruszac" i tyle. Moj TZ tez mieszkal na roznych stancjach, ma ulubiony kubek i tez sie wkurzal, jak ktos z niego korzystal. Kazdy ma swoje upodobania no i tyle. Mnie np. wkurzalo jak ktos uzywal mojego noza do chleba Wszyscy mieli jakies têpaki, a ja jedyna dobry noz, ktorego ja chcialam uzywac, a nie pozyczac wszystkim charytatywnie. Pozniej ktos go uzyje, noz lezy brudny w zlewie, a ja musze chleb kroic jakims badziewiem.[/QUOTE]
Niby tak, wprowadzi³a siê do siostry która mieszka³a sama wcze¶niej. Ale wyra¼nie napisa³a, ¿e mieszkanie kupili jej rodzice, dlaczego ta m³odsza ma mieæ do niego wiêksze prawo? Kwestia mo¿e byæ obecno¶ci ch³opaka, ale no na pana janka, dziewczyna jest doros³a i jak jej co¶ na serio nie odpowiada to mówi, a nie prowadzi jakie¶ ciche wojny podjazdowe polegaj±ce na zostawianiu syfu.
Ja autorce siê nie dziwiê, bo brudu i syfu absolutnie nie tolerujê, nie znios³abym kogo¶ takiego. Mieszkam z siostrami i wspó³lokatorem w wynajmowanym mieszkaniu, ju¿ 5 rok, od 1 klasy liceum i potrafimy siê dogadaæ je¶li chodzi o sprz±tanie, kwestia dobrej woli wszystkich domowników.
Stary 2014-03-04, 16:07   #23
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fortunessa Poka¿ wiadomo¶æ
Niby tak, wprowadzi³a siê do siostry która mieszka³a sama wcze¶niej. Ale wyra¼nie napisa³a, ¿e mieszkanie kupili jej rodzice, dlaczego ta m³odsza ma mieæ do niego wiêksze prawo? Kwestia mo¿e byæ obecno¶ci ch³opaka, ale no na pana janka, dziewczyna jest doros³a i jak jej co¶ na serio nie odpowiada to mówi, a nie prowadzi jakie¶ ciche wojny podjazdowe polegaj±ce na zostawianiu syfu.
Ja autorce siê nie dziwiê, bo brudu i syfu absolutnie nie tolerujê, nie znios³abym kogo¶ takiego. Mieszkam z siostrami i wspó³lokatorem w wynajmowanym mieszkaniu, ju¿ 5 rok, od 1 klasy liceum i potrafimy siê dogadaæ je¶li chodzi o sprz±tanie, kwestia dobrej woli wszystkich domowników.
Autorka pisa³a, ¿e siostra od pocz±tku nie chcia³a wspólnego zamieszkania, ale najwyra¼niej j± spacyfikowali i zamieszkaæ razem musia³a - to widocznie chwyta siê innych metod Sama piszesz, ¿e syfu nie tolerujesz, nie znios³aby¶ - wiêc mo¿e siostra liczy na podobn± reakcjê autorki - i rych³± wyprowadzkê
Uczciwo¶æ uczciwo¶ci±, autorka mo¿e mieæ prawo tam mieszkaæ, a jej siostrze mo¿e to byæ nie w smak, bo ch³opak/musi sprz±taæ kiedy siostra chce a nie ona sama/mniejszy komfort/itd. Autorka jak na moje oko zmuszaniem i tak nic nie ugra, wiêc albo zleje i zajmie siê sob±, bêdzie sprz±taæ kiedy jej pasuje i nie naciskaæ na siostrê albo skoñczy siê wyprowadzk±. Nie wierzê w nag³e o¶wiecenie siostry, ale mo¿e cz³owiek ma³ej wiary ze mnie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 16:16   #24
Fortunessa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez annic Poka¿ wiadomo¶æ
Autorka pisa³a, ¿e siostra od pocz±tku nie chcia³a wspólnego zamieszkania, ale najwyra¼niej j± spacyfikowali i zamieszkaæ razem musia³a - to widocznie chwyta siê innych metod Sama piszesz, ¿e syfu nie tolerujesz, nie znios³aby¶ - wiêc mo¿e siostra liczy na podobn± reakcjê autorki - i rych³± wyprowadzkê
Uczciwo¶æ uczciwo¶ci±, autorka mo¿e mieæ prawo tam mieszkaæ, a jej siostrze mo¿e to byæ nie w smak, bo ch³opak/musi sprz±taæ kiedy siostra chce a nie ona sama/mniejszy komfort/itd. Autorka jak na moje oko zmuszaniem i tak nic nie ugra, wiêc albo zleje i zajmie siê sob±, bêdzie sprz±taæ kiedy jej pasuje i nie naciskaæ na siostrê albo skoñczy siê wyprowadzk±. Nie wierzê w nag³e o¶wiecenie siostry, ale mo¿e cz³owiek ma³ej wiary ze mnie
Tak, by³o jej nie w smak. Ale nadal nie wiem dlaczego jedna mo¿e sobie mieszkaæ, a druga ma siê tu³aæ po wynajmowanych mieszkaniach, to dla mnie jest dziwne. Chyba, ¿e problemem dla siostry syfiary jest ten nieszczêsny ch³opak, wtedy nie pozostaje nic innego jak wyprowadzka ch³opaka lub wyprowadzka we dwoje.
Mo¿liwe, ¿e siostra od zawsze jest osob± która nic w domu nie robi, a wszystko robi³a za ni± starsza siostra i rodzice, wtedy siê nie dawaæ i systematycznie 'wychowywaæ'
Stary 2014-03-04, 16:41   #25
201708250935
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 2 570

Cytat:
Napisane przez coffee Poka¿ wiadomo¶æ
No nie. Nie do¶æ, ¿e na w³osowym trochê umieram, gdy Twe loki widzê, to jeszcze tu przysz³a¶ wzbudzaæ zazdro¶æ.

przyszlam sie wypowiedziec, ale dzieki
201708250935 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 16:44   #26
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Fortunessa Poka¿ wiadomo¶æ
Tak, by³o jej nie w smak. Ale nadal nie wiem dlaczego jedna mo¿e sobie mieszkaæ, a druga ma siê tu³aæ po wynajmowanych mieszkaniach, to dla mnie jest dziwne. Chyba, ¿e problemem dla siostry syfiary jest ten nieszczêsny ch³opak, wtedy nie pozostaje nic innego jak wyprowadzka ch³opaka lub wyprowadzka we dwoje.
Mo¿liwe, ¿e siostra od zawsze jest osob± która nic w domu nie robi, a wszystko robi³a za ni± starsza siostra i rodzice, wtedy siê nie dawaæ i systematycznie 'wychowywaæ'
No nie musi, mo¿e zostaæ i siê u¿eraæ Jak widaæ marny to przynosi skutek. No i siostry nie wykurzy autorka z mieszkania, to albo w±tpliwe dogadanie siê, albo rych³a wyprowadzka. Ja bym na miejscu autorki wypchnê³a T¿ta na jaki¶ mêski wieczór, a sama zrobi³a sobie wieczór z siostr± i spróbowa³a pogadaæ, ¿eby siê dowiedzieæ najwa¿niejszego: czy siostrze nie przeszkadza T¿, czy mo¿e chodzi te¿ o sam fakt mieszkania tam autorki, czy mo¿e siostra w ogóle nie ma problemu i z niej ba³aganiara po prostu. I od tego uzale¿ni³a dalsze poczynania.

Co do wychowywania - siostra sobie z tego nic nie robi i to bêdzie u¿eranie siê na bank. Pytanie, czy sytuacja z siostr± nie wp³ynie negatywnie na zwi±zek autorki z ch³opakiem i ju¿ z tego wzglêdu traktowa³abym mieszkanie razem jako etap mocno przej¶ciowy.
Stary 2014-03-04, 16:54   #27
AshaiSun
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 242

wstaw jej t± górê naczyñ do pokoju
AshaiSun jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-04, 17:02   #28
201607111040
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 10 541

Ja te¿ mam swój kubek i nie lubie jak kto¶ go rusza Czepiasz siê siostry ¿e nie wywi±zue siê z lokatorskich obowi±zków, a sama nie szanujesz jej rzeczy.

Czy ty czasem nie jeste¶ pedantk±? Dla jednych dany stan rzeczy jest ok, a dla innych jest ba³aganem. Mo¿e jej to nie przeszkadza.

Poza tym ona mieszka³a sama, potem wprowadzi³a¶ siê ty ze swoim ch³opakiem. Ona musia³a zaakceptowaæ twojego faceta, nie za bardzo liczyli¶cie siê wtedy z ni± wiêc nie dziw siê ¿e teraz ona siê nie za bardzo liczy z wami.

Nie est czasem tak ¿e próbujesz ni± rz±dziæ? Nie by³o przypadkiem tak "w ¶rody sprz±tasz kuchnie i ³azienkê" i koniec dyskusji? Sama mam starszego brata który uwa¿a ¿e skoro jest starszy to mam go s³uchaæ.

To co mnie jeszcze uderzy³o to jaki ty masz stosunek do studiów siostry. Mo¿e ona naprawdê ma trudny kierunek?
201607111040 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 17:20   #29
201801191006
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 13 252

dok³adnie, zgadzam siê w ca³o¶ci

i stanê w obronie siostry odno¶nie tego kubka - te¿ bym siê wkurzy³a.
jak mieszka³am ze wspó³lokatorami to ka¿dy wiedzia³, ¿e mam swój jeden ukochany kubek i nie ¿yczê sobie ¿eby ktokolwiek z niego pi³. teraz mieszkam z facetem i sytuacja taka sama - wie, ¿e ten kubek jest mój i koniec.
201801191006 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2014-03-04, 17:33   #30
MHKH
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 140

w tych momentach ciesze sie, ze nie mam rodzenstwa. ja bym do OPORU sprzatala tylko po sobie i ew. wanna, kibelek bo z tego sie korzysta, moze nagrac ja jak sie kloci z Wami o to, ze ksiezna sprzatac nie bedzie itd. i zaproscie rodzicow do siebie, ciasto upiecz i niech zobacza jaka z mlodej jest syfiara ew. sprzatajac jak jej nie bedzie wez te brudne naczynia, nie wyprane rzeczy (swoje oczywiscie wypierz i ladnie zawies) i wrzuc jej to do pokoju.

ale kubkow czy innych prywatnych rzeczy, ktore moga wywolac burze nie uzywaj. mi osobiscie nie przeszkadza takie zachowanie, ale jej moze i to tylko dodatkowo ja zdenerwuje i po co Wam dodatkowy stres?
MHKH jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-03-07 18:21:04

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.