|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Macierzynski, urlop czy L4?
Na czwartek mam datę porodu. Moja ginekolog powiedziała, że L4 może mi wystawić tylko do czwartku, a potem mam się zgłosić do szpitala. I teraz pytanie co dalej?
Czy w szpitalu dostanę L4? Czy lepiej wziąć urlop na najbliższe dni? Czy może rozpocząć urlop macierzyński? I jak to zrobić?
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Macierzynski, urlop czy L4?
Witaj na poczatku roku mialam identyczna sytuacje ktore rozwiaLzala sie nastepujaco:L4 do 10 stycznia termin porodu na 12 stycznia skierowanie do szpitala dostalam na 14 stycznia gdyby do terminu nic sie nie dzialoZgkosilam sie wiec 14 do szpitala a 16 stycznia urodzilam.Od razu po porodze qystawili zaswiadczenie o urlopie macierzynskim od 11 stycznia
![]() ![]() Pozdrawiam i zycze powodzenia oraz zdrowia dla Maluszka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Zostań na l4 do czwartku, udaj sie do szpitala i od tego momentu możesz być na macierzyńskim. Z tego co pamiętam macierzyński mozna zacząc 2 tygodnie przed terminem porodu. Ja składałam wniosek do pracodawcy o urlop macierzyński. Tam też musisz ustalić czy jest to urlop 100/60 % czy cały czas 80%.
Gratuluję i życzę szczęśliwego rozwiązania!: )) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
To jest nieprawda. Spokojnie lekarz może wystawić Ci zwolnienie z dłuższą datą bez żadnego zglaszania się do szpitala czy innych ceregieli. Dzień porodu przerwie zwolnienie i automatycznie przejdziesz na macierzyński.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Ja miałam l4 wystawione przez swojego lekarza jeszcze 7 dni po terminie porodu, pozniej zgodnie z jakimis tam wytycznymi 7 dni po terminie porodu dostałam skierowanie do szpitala i (ponoć) z racji tego mój lekarz nie mogl mi wystawic dalszego l4 bo to już rola szpitala była, a w szpitalu juz po porodzie (byłam tam kolejne 7 dni, urodziłam 14 dni po tp) dali mi zaświadczenie o macierzyńskim od dnia przyjęcia do szpitala (dalam to do pracy i tyle)
czyli bylam na macierzynskim na tydzien przed porodem... ---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przenosiłam 2 ciąże - jedną o 2 tygodnie bez 1 dnia, drugą o tydzień. I normalnie byłam na L4 do dnia porodu, a od dnia porodu na macierzyńskim. Po co tracić czas z urlopu macierzyńskiego tylko dlatego, że się lekarzowi nie chce wypisać zwolnienia? Termin porodu jest orientacyjny a nie ostateczny, inaczej dzieci by wyskakiwały na zawołanie ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-03-17 o 19:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie daj sobei wmówić ze muszisz isc juz na macierzyński |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja momencie gdy się stawiłam w szpitalu do jednego czy drugiego porodu byłam jeszcze na L4. W pierwszym przypadku poród zaczął się nocą, w drugim byłam umówić termin prowokacji i akurat podczas wizyty okazało się, że prowokacja już niepotrzebna
![]()
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ponoć odchodzi się od tego 2 tyg terminu przenoszenia-nie wiem jak jest w rzeczywistości, ale wiem na pewno ze teraz nei dam sie na taki okres zamknąć w szpitalu -o nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak nie ginekolog to rodzinny niech wypisze l4 na przeziębienie czy ból pleców - cokolwiek, ale szkoda macierzyńskiego. Po urodzeniu każdy dzień z dzieckiem jest cenny. Do szpitala na pewno bym nie szła, po co? Jeśli wszystko jest ok wystarczy robić częściej ktg i tyle. Relaksować się w domu i wić gniazdko ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tak jak piszą dziewczyny powyżej
![]() Jeśli trafisz na oddział bez L4 to automatycznie od tego dnia liczy Ci się urlop macierzyński. Bo możesz na niego iść 14 dni przed tp. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie rozumiem tego wysyłania do szpitala w dniu wyznaczonego terminu porodu, który jest przecież orientacyjny. Normalnie czeka się w domu na poród, i gdy się zacznie do szpitala się jedzie, na co tam leżeć przez 2 tygodnie i nudzić się?
Ja jako, że przenosiłam to co 2 dni musiałam mieć robione ktg, usg zwykłe i raz w tygodniu ocenę tych przepływów czy jak to się tam zwało oraz łożyska i ilości wód płodowych. Wszystko było w porządku. Myślę, że moje przenoszenie w stosunku do terminu było spowodowane tym, że ja miałam bardzo długie cykle i standardowe obliczenia dla cykli 28-32 dni to u mnie brakowało jakichś 20 jeszcze, więc zapewne termin był źle ustalony bo zawsze na podstawie ostatniej miesiączki ustalają.
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem czy istnieją jakieś statystyki czy przy przenoszonych ciążach poród może zacząć się samoistnie, bez indukowania oksytocyną lub innymi wspomagaczami. Chodzi mi o takie czekanie i czekanie. Gdy w dniu rozpoczęcia 42 tc zgłosiłam się do szpitala zaczęły się u mnie brunatne plamienia, jednak położnik powiedział, że szyjka na poród gotowa nie jest (ale znam przypadki, gdzie rano lekarz nie wróżył porodu a wieczorem dziecko było na świecie).
![]() |
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja przenosiłam 2tygodnie (pewnie było by i dłuzej....)
Termin i tak miałam przesunięty na taki wg usg w 12 tygodniu (ponoc najbardziej miarodajny) jesli bym liczyła wg OM to urodziłam 30dni po tp :P u mnie od razu było wiadomo, ze owu miałam w okolicach 37dc (taki tam psikus organizmu, w 48dc czy jakosc tak opiero leciutka kreseczka) nie miałam żadnych skurczy, oznaki starzejącego się łożyska i mniej wód w 7dniu po tp, w 13 dniu po tp zaczęły mi sie sączyć wody, lekarze czekali w nadziei ze to rozkręci poród ale nic takiego się nie stało. W końcu miałam (po 20h lekkiego sączenia wód) cc, bo ze względu na niewspółmierność indukcja nie miała sensu. Ciekawe czy w moim przypadku doszłoby do porodu czy wyłabym do dzis w tej ciąży jak słoń :P dłuższe czekanie to już zbyt duże ryzyko
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Mnie lekarze podawali, że 2-3tygodnie po terminie to maks jaki można czekać o ile łożysko jest wydajne, ilość wód w normie a przepływy pępowinowe ok, dłużej nie ma co czekać. Tam gdzie ja rodziłam jak mija 2 tygodnie od TP to biorą na wywołanie. Bardzo się tego bałam, na szczęście obeszło się bez.
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mówili ze odchodza od tego schematu 2 tygodniowego przenoszenia i wola miec pacjetke pod stałą obserwacja dla mnei to troche dziwne , no ale moze faktyczni etak jest, nie wiem... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W 38 tc wylądowałam na porodówce ale słaba akcja skurczowa była i też mnie dali na patologię,wypisałam się na własne żądanie i dobrze, bo urodziłam ponad 3 tygodnie później, chyba bym zwariowała na tej patologii, a tak sobie chodziłam z córką na sanki ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
ja miałam termin na 5.09, lekarz mi wystawił L4 chyba do 12.09 (?) więc się da
![]() ![]()
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
U mnie termin porodu byl na 05.07. a zwolnienie mialam do 13.07. Urodziłam 14.07. Lekarz może wypisać zwolnienie po terminie porodu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3 dni zastrzyki , nastepnie kroplówka po której nic a nic sie nei zadziało, dzień przerwy i na nastepny dzien znów kroplówka i na szczescie trafiłam na lekarza który uwazłą ze jak po 1 nic sie nei zadziało to przy 2 zrobimy wszytko co by juz posżło i przebił mi pecherz płodowy i urodziłam w sumie dobrze sie stało bo mały wagowo 4380 jakbym tak jeszcze pochodziłą to ja nie wiem ![]() ale tez wiem ze juz teraz sie tak nie dam, na pewno bede pod opieką lekarza ale nei dam sie zamknąć na taki czas w szpitalu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Miałąm tak samo. Poszłam do szpitala w środę, do wtorku miałam L4. Urodziłam w nastepnym tygodniu w poniedziałek. Szpital wystawił mi L4 od środy do poniedziałku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie, po raz pierwszy daje pytanie na forum i nie wiem czy dobrze je umieściłam.
Dziewczyny powiedzcie jak działa prawo w przypadku gdy, przez ostatnie 8 miesięcy pracowałam w Holandii. Niedawno wróciłam do Polski i podjęłam pracę na okres 3 miesięcy a tu taka niespodzianka i jestem teraz w drugim miesiącu. Pracodawca jeszcze nie wie, ale myślę, że nie będzie z tego powodu jakiś problemów. Czy któraś z was wie, jak państwo w takim przypadku wylicza zasiłek macierzyński? Dodałam, że przed wyjazdem do Holandii pracowałam w Polsce. Czy ten czas kilku miesięcy też będzie wliczony czy tylko te obecne składki? Dziękuję za informację i pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Do zasiłku liczy CI się aktualny pracodawca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.