![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Przykra sytuacja
Z góry przepraszam, jeśli założyłam wątek na nieodpowiednim forum, ale jestem tu nowa.
Chodzi o to, że byłam wczoraj świadkiem niezbyt miłego zachowania matki wobec dziecka. Stałam na przystanku, obok przechodziła młoda kobieta z córką (malutką, ok. 4-5 lat) i niemiłosiernie się na nią darła. Padło "zobaczysz, oddam cię do domu dziecka" i kilka epitetów, których nigdy nie użyłabym wobec takiego szkraba nawet w największych nerwach. Mała strasznie płakała, zrobiło mi się jej żal i zwróciłam kobiecie uwagę, że nie powinna mówić w ten sposób do córki. Ale ona kazała mi się zająć własnymi sprawami, a dwie kobiety, które stały ze mną na przystanku, powiedziały, że "to bezstresowe wychowanie wyżarło już ludziom mózgi, a najbardziej to się mądrzą ci, co nie mają dzieci". Zrobiło mi się przykro. Kończąc liceum (ładnych parę lat temu), pracowałam w weekendy jako niania i na placu zabaw widziałam czasem matki, które podnosiły na dzieci głos, ale jednak krzyknięcie "Jasiu, do jasnej ciasnej, zostaw to, bo zrobisz sobie krzywdę!" to nie to samo, co darcie się na środku ulicy i grożenie, że się dziecko porzuci. Nie wiem, może sama nie mam jeszcze dzieci i nie jestem żadnym autorytetem w kwestii ich wychowywania, ale niepojęta jest dla mnie wczorajsza sytuacja i reakcja ludzi. Ja rozumiem, że rodzic też człowiek i ma prawo się zdenerwować, ale to była gruba przesada... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Przykra sytuacja
Cytat:
Sama czuję się niezręcznie, jak widzę rodzica źle traktującego dziecko. Z jednej strony wiem, że należy reagować. Z drugiej jednak, jakoś nie wierzę, że taka interwencja zmieni jakoś postawę rodzica i przyniesie korzyść dziecku. A często obrywa się "wtrącającemu się". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
...
|
Ja mam dziecko, wprawdzie 3-letnie, ale też uważam, że takie teksty nigdy nie powinny zostać rzucone w kierunku dziecka
![]() Fajnie, że zwróciłaś uwagę, nie przejmuj się gadaniem bab na przystanku. Postąpiłaś słusznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No tak, ale ja się nie przejmuję tym, co sobie o mnie te panie pomyślały. Po prostu moja reakcja nic nie dała, matka poszła sobie dalej i dalej krzyczała na tę biedną dziewczynkę, myśląc, że ma do tego święte prawo. A gdyby i one ją jakoś przystopowały, może zwróciłaby na to uwagę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czym innym jest też bezstresowe wychowanie, a czym innym po prostu stawianie dzieciom jakichś granic, wymagań i zasad kultury.
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie nie lubią,kiedy się im zwraca uwagę,oni wiedzą lepiej,jednak może ta pani na przyszłośc będzie krzyczała ciszej,z czego skorzysta jej dziecko
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2014-02-23 o 18:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Też wielokrotnie jestem świadkiem takiego zachowania rodziców. Ostatnio w supermarkecie. Dziewczynka opuściła z wózka swoją zabawkę, matka podniosła ją, ta znowu ją rzuciła, śmiała się przy tym jak to dziecko, na co matka powiedziała (a raczej wykrzyczała)cytuję "Do jasnej cholery, zaraz w☠☠☠☠☠☠☠ę Ci w dupsko to popamiętasz mnie bachorze jeden przeklęty"/ Dziewczynka zaczęła płakać na co kobieta"zobaczysz bachorze wezwę policjanta, przyjdzie i cię aresztuje i już mnie nigdy nie zobaczysz"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Trzeba bylo zadzwonic na policje mowiac, ze jestes swiadkiem znecania sie nad dzieciakiem. Zostawiasz swoje nazwisko, numer telefonu i informacje o tym, w ktorym kierunku zmierza matka z dzieckiem. Dodajesz, ze idziesz za nimi, wiec w razie klopotow z namierzeniem niech dzwonia do Ciebie. I nie ma innego wyjscia jak isc za nimi. Jak wsiada do auta to spisujesz numery rejestracyjne.
Niestety cala akcja wymaga zaangazowania i poswiecenia swojego czasu, ale warto. edit: doczytalam reszte postow i musze powiedziec, ze zwracanie rodzicowi uwagi jest bezmyslne. Przy bezposrednim zwroceniu uwagi ucierpi tylko dziecko. Poza tym trzeba sie wyzbyc naiwnosci. Jednorazowe zwrocenie uwagi nie nawroci rodzica, ktory wyzywa sie na dziecku. Jedyna opcja to telefon na policje. Oni zajma sie reszta. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2014-02-23 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Uważam że dobrze zrobiłaś zwracając uwagę tej kobiecie. Teraz panuje wielka znieczulica i dobrze że są jeszcze ludzie którzy 'czują'. Faktem jest że nie ważne czy jako pierwsza czy nie zwróciłaś jej uwagę, ona to że tak powiem oleje. Ludzie tak właśnie reagują. Wg mnie kobieta nie umie sobie poradzić z wychowaniem dziecka skoro używa takich argumentów wobec malca. Twoja reakcja tylko ją w tym upewnia, ale przecież nie przyzna się do tego.
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45294961]Trzeba bylo zadzwonic na policje mowiac, ze jestes swiadkiem znecania sie nad dzieciakiem. Zostawiasz swoje nazwisko, numer telefonu i informacje o tym, w ktorym kierunku zmierza matka z dzieckiem. Dodajesz, ze idziesz za nimi, wiec w razie klopotow z namierzeniem niech dzwonia do Ciebie. I nie ma innego wyjscia jak isc za nimi. Jak wsiada do auta to spisujesz numery rejestracyjne.
Niestety cala akcja wymaga zaangazowania i poswiecenia swojego czasu, ale warto. edit: doczytalam reszte postow i musze powiedziec, ze zwracanie rodzicowi uwagi jest bezmyslne. Przy bezposrednim zwroceniu uwagi ucierpi tylko dziecko. Poza tym trzeba sie wyzbyc naiwnosci. Jednorazowe zwrocenie uwagi nie nawroci rodzica, ktory wyzywa sie na dziecku. Jedyna opcja to telefon na policje. Oni zajma sie reszta.[/QUOTE] Jesteś pewna, że przyjmą zgłoszenie? W Polsce pomimo zakazu kar cielesnych jest problem z traktowaniem tego poważnie, natomiast jeżeli chodzi o przemoc psychiczną to to leży i kwiczy. Zgadzam się z Tobą, oczywiście, niemniej ja osobiście nie mam doświadczenia ze zgłaszania takich rzeczy, z procedur i miałabym poważne wątpliwości, jak się do tego zabrać i wydaje mi się, że obawa, jak zostaniemy przy tym potratowani nie jest taka bezsensowna. Zgłaszałam przemoc wobec zwierząt, zgłaszałam bezdomne zwierzęta i wiem, ile szantażu, krzyku i warczenia musiałam użyć, by funkcjonariusze wykonali swoją pracę (najlepiej podtykając im pod nos tekst ustawy) i oczywiście nie żałuję, ale po każdym takim razie ryczałam w domu z bezsilności. Czy ktokolwiek potraktuje nas poważnie w przypadku zgłaszania przemocy psychicznej? Masz jakieś doświadczenie z tym, jak takie sprawy były zgłaszane i co osiągnięto? Z góry dzięki ![]()
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;45294961]Trzeba bylo zadzwonic na policje mowiac, ze jestes swiadkiem znecania sie nad dzieciakiem. Zostawiasz swoje nazwisko, numer telefonu i informacje o tym, w ktorym kierunku zmierza matka z dzieckiem. Dodajesz, ze idziesz za nimi, wiec w razie klopotow z namierzeniem niech dzwonia do Ciebie. I nie ma innego wyjscia jak isc za nimi. Jak wsiada do auta to spisujesz numery rejestracyjne.
Niestety cala akcja wymaga zaangazowania i poswiecenia swojego czasu, ale warto. edit: doczytalam reszte postow i musze powiedziec, ze zwracanie rodzicowi uwagi jest bezmyslne. Przy bezposrednim zwroceniu uwagi ucierpi tylko dziecko. Poza tym trzeba sie wyzbyc naiwnosci. Jednorazowe zwrocenie uwagi nie nawroci rodzica, ktory wyzywa sie na dziecku. Jedyna opcja to telefon na policje. Oni zajma sie reszta.[/QUOTE] Przeszło mi to przez myśl, żeby właśnie zawiadomić policję, ale matka nie uderzyła tej dziewczynki i chociaż dla mnie takie krzyczenie to znęcanie psychiczne nad dzieckiem, to w sumie nie wiem, czy policja nie wzięłaby mnie za wariatkę i nie machnęła na to ręką. Bo ta kobieta mogłaby na przykład powiedzieć, że tylko podniosła głos, a ja przesadzam itp. No nie wiem. Masz rację, że takie jednorazowe zwrócenie uwagi nic nie dało. Szkoda mi strasznie tej małej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Konto usunięte
|
Odpisze na szybko, bo musze uciekac juz
![]() Oczywiscie. Nie wyobrazam sobie, aby policja takiego zgloszenia nie przyjela. Jesli ktos sie boi, ze polegnie na opisie sytuacji to wystarczy uzyc slowa "znecanie". Pojecie przez prawnikow i sedziow bylo opisywane wielokrotnie. To pojecie od zawsze korelowane jest z negatywnymi skutkami (prawo karne). Policja wiec nie moze tego zignorowac. Sam telefon na policje pelni dwie funkcje: - ktos informuje, ze dzieje sie cos zlego i wystepuje podejrzenie stanu niezgodnego z prawem (przemoc, znecanie sie, lamanie praw dziecka itp.), - zawiadomienie moze byc traktowane jako wstep do zawiadomienia o popelnieniu przestepstwa. Mam nadzieje, ze w miare jasno opisalam ![]() ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
Poza tym nie rozumiem argumentu "czy policja nie wzięłaby mnie za wariatkę"? A jakby Cie wziela za wariatke to co? Swiat by sie zawalil? Tak Cie obchodzi co obcy czlowiek, ktorego nigdy w zyciu pewnie nie spotkasz o Tobie sadzi? Dziecku dziala sie krzywda, wiec co sobie pomysli pan policjant naprawde nie mialo znaczenia. Dzwonisz, przyjezdzaja i tyle. Dobra, teraz juz naprawde musze isc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Szukasz problemu tam gdzie go nie ma. Czasami inaczej niż krzykiem nie da się przywołać dzieciaka do porządku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:42 ---------- Krzyknąć rozumiem, ale wyzywać i grozić domem dziecka już nie bardzo. Zwłaszcza że ta mała nic nie mówiła, nic nie robiła, tylko płakała. Naprawdę nie wyobrażam sobie, co takiego strasznego musiała zrobić, żeby sobie zasłużyć na takie traktowanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ta grupa nie powinna opiekować się chomikiem nie wspominająć o dziecku.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wielokrotnie widziałam jak różni rodzice straszą dziecko oddaniem go do domu dziecka, ale przecież nikt nie traktuje tego poważnie. Mam 6 letniego kuzyna i wiem, że taki dzieciak potrafi naprawdę wkurzyć i wymęczyć człowieka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I ja sama nigdy nie usłyszałam ani od matki, ani od ojca "pójdziesz do bidula, jeśli nie zrobisz tego i tego". No w głowie mi się takie metody nie mieszczą... Edytowane przez irkamirka Czas edycji: 2014-02-23 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chce mi sie tłumaczyc bo chyba ciężko bedzie ze zrozumieniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||
.
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dziecko o wiele lepiej zniesie symbolicznego klapsa w pupę ( czego absolutnie również nie pochwalam), niż usłyszenie od matki : "oddam cię do domu dziecka", "ty bachorze przeklęty" itp...
Nie mogę czytać takich rzeczy ... nóż mi się w kieszeni otwiera .. ![]() ![]() Niektórzy ludzie NIE POWINNI nigdy mieć dzieci ... Co w takim razie dzieje się w domu , w czterech ścianach ?! ![]() Jeśli taka matka nie potrafi się powstrzymać na ulicy, przy ludziach ?! To jest najzwyczajniejsze w świecie wyżywanie się na dziecku ... najczęściej własnych frustracji , nerwów itd .. Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrrrr ... ![]() ![]() ![]() Absolutnie zgadzam się z tym , że należy zgłaszać takie zachowania wobec dziecka na policję ... I , że często trzeba poświęcić na to trochę własnego czasu ... Bo nie robiąc z tym nic, będąc świadkiem takich zachowań , jesteśmy współwinni ... To samo dotyczy znęcania się nad zwierzętami ( w przyp. zwierząt , chodzi jednak o znęcanie się typowo fizyczne) , bo zarówno dzieci i jak i zwierzęta są osobnikami bezbronnymi ... Mamy obowiązek REAGOWAĆ I DZIAŁAĆ . AMEN . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Nie dla wszystkich patologia jest standardem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Plus nikt nie mówi, że matka nie ma prawa do złych emocji. Ma. Niech napisze na forum dzieciowym, że ma ochotę potwora-bachora ukatrupić, niech w myślach wypowie całą wiązankę najgorszych przekleństw i odetchnie, ale niech nie wyżywa się na dziecku. Mamy prawo być sfrustrowani, wściekli i zmęczeni, nie mamy prawa znęcać się nad innymi. Każda z nas pewnie wielokrotnie słyszała, jak znajoma mówi, że ma ochotę udusić swoje rozkoszne potomstwo, i nikt opieki społecznej nie wezwał, bo wiadomo, że czasami musimy ponarzekać i dać ujście negatywnym emocjom. Ale co innego gadanie, co innego tupanie w łazience, co innego wyżycie się w pamiętniku albo w myślach, co innego znęcanie się nad drugim człowiekiem.
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Tak... Jak ktoś krzyczy w złości to jest to żart i nie jest mówione na poważnie. Mi się wydaje, że jest mówione na poważnie, ale mimo wszystko większość rodziców boi się posuwać do takich kroków i poprzestaje tylko na słowach. A nawet jeśli nie zawsze na poważnie to dla otoczenia na pewno tak nie brzmi, a tym bardziej dla małego dziecka.
Jednak tak jak już ktoś pisał dziwi mnie ta znieczulica panująca wokół, bo moja matka też normalna nie jest, ale publicznie by czegoś takiego nie powiedziała, bo byłoby jej po prostu głupio, a tutaj widzę, że nie dość, że nikogo to nie obchodzi to jeszcze wiele ludzi uważa, że to normalne. Jestem w szoku. Chociaż z drugiej strony to co czasem widzę w internecie nie jest lepsze i w duże mierze nakręca taką znieczulicę, bo wiele komentarzy w internecie też jest bardzo przykrych. Postąpiłaś bardzo słusznie i chwalę to, bo ja pewnie sama nie miałabym do tego odwagi. Chciałabym reagować, ale coś mnie powstrzymuje. Już raz stanęłam w obronie psa to mi samej się prawie oberwało. I w sumie to żałuję, że tego nie zgłosiłam na policję, bo tamten pan po prostu mi groził, co też jest karalne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Niestety, co do reakcji policji nie byłabym taka pewna. Znam sytuację, że chłopiec zadzwonił na 997 i powiedział, że go ojciec bije to policjant odpowiedział mu, że dzieci czasami trzeba bić jak są niegrzeczne
![]() Sama chciałabym wiedzieć jak dobrze zareagować na sytuację opisaną przez autorkę ale wątpię, że policja coś pomoże. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Z tą policją to się tak nie rzucajcie, mam na myśli, że tak tak oni przyjadą. Zależy na kogo się trafi niestety. Koleżanka kiedyś dzwoniła, że ją facet goni to jej powiedzieli, że dopiero jak jej coś zrobi to ma znów zadzwonić to przyjadą. I takich smaczków znam więcej.
Co do przykrej sytuacji to wiesz no bywa, są tacy ludzie i fajnie, że zareagowałaś, ale niestety to nic nie da. Nie każdy trafia na super rodziców tak już jest. I to nie jest prawda jak ktoś tu napisał, że rodzice tylko tak mówią... może większość, ale serio są tacy, którzy naprawdę tak myślą. Co bycie rodzicem to jest jakiś wielki wyczyn, że każdy musi być super prawy i kochać swoje dziecko? No nie, są ludzie, którzy dzieci mieć nie powinni. I tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
Autorko, postąpiłas dobrze, ale reakcja matki była jedyną możliwą, jakiej można było się spodziewać :/ Też kiedyś widziałam, jak w tramwaju kobieta szarpała swoje dziecko, jeden facet zwrócił jej uwagę, poparła go jeszcze jedna dziewczyna, ale matka oczywiscie tylko się jeszcze bardzie zdenerwowała i mówiła "to moje dziecko i będe z nim robić, co chcę" :/
http://jakreagowac.pl/index.html tu masz opisane, jak reagować, gdy widzisz, że ktoś na ulicy znęca się nad dzieckiem. Wydaje się, że to dziwne, bo każą odwrócić uwagę osoby, np. zapytać ją o godzinę czy o drogę, a nie od razu "OBożecopanirobi!! Proszę nie bić dziecka! Mam dzwonić na policję??!" ale w sumie może to lepszy sposób, bo jak zwrócisz bezpośrednio uwagę, to usłyszysz to, co usłyszałaś |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() "Najlepiej zaoferuj pomoc lub użyj przykładowej historii (tzw. z życia, z morałem). (...) Poleć książkę/daj ulotkę o wychowaniu bez przemocy." Kto to pisal? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.