|
|||||||
| Notka |
|
| Paznokcie Forum, w którym rozmawiamy o pielęgnacji paznokci. Podyskutujmy o malowaniu, kształcie, stylizacji i dominujących trendach w zdobieniu paznokci. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Zadziory(skórki?) na płytce paznokcia + zdjęcia
Cześć dziewczyny, od jakiegoś czasu zauważyłam że stan moich paznokci zaczął sie pogarszać
Na początku były to pionowe pasy (pas na samym środku układa sie nawet w jodełke..), później dołączyły dziurki (jak w naparstku), nie było ich dużo, max 2 na paznokciu, w tym nie na każdym palcu, później doszło rozdwajanie sie paznokcia, tak że spokojnie mogłam oddzielić górę od dołu. Jednak ostatnio zauważyłam jakby małe delikatne skórki (?) pokrywające paznokieć, już cały, nie tylko przy wałach paznokciowych. Po nawilżeniu go da się go jakoś zdrapać, jednak możecie sie domyślić jak wygląda wtedy pazur... Czy jest któraś w stanie okreslić co to może być? Ewentualnie jak określić mój problem, żeby samemu szukać dalszej pomocy? Zdjęcia do miłych nie należą, pierwsze to paluch u stopy zaraz po kąpieli, gdy przy wale zauważyłam coś białego (myślałam ze resztka kremu lub lakieru) i przejechałam przez to końcówką pilniczka, która to zdarła. Drugie to palec u ręki, widać na nim wygląd skórki (?) na płytce |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Zadziory(skórki?) na płytce paznokcia + zdjęcia
nie znam się, ale wygląda mi to na jakąś łuszczyce.. widać na zdjęciach, że płytka się łuszczy .. może idź do dermatologa?
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Póki co byłam u rodzinnego i pani mnie zlała... a skierowania nie da bo nie. A terminy za pare miesięcy
|
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=PannaPinka;45307956] Na początku były to pionowe pasy (pas na samym środku układa sie nawet w jodełke..), później dołączyły dziurki (jak w naparstku), nie było ich dużo, max 2 na paznokciu, w tym nie na każdym palcu, później doszło rozdwajanie sie paznokcia, tak że spokojnie mogłam oddzielić górę od dołu. Jednak ostatnio zauważyłam jakby małe delikatne skórki (?) pokrywające paznokieć, już cały, nie tylko przy wałach paznokciowych.
Objawy, takie jak przy łuszczycy paznokci... Nie masz co paprać maściami, tylko poproś dermatologa o Dermovate w płynie. Zawiera sterydy, więc można stosować krótko (przez 6,7 dni) i przerwa, a potem znowu powtórzyć kurację. Zdjęcia mnie utwierdziły, że to jest łuszczyca paznokci. |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Sterydy mnie przerażają, cały czas licze że to jednak z braku witamin... Wizyta u dermatologa w kwietniu
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Nie malowałaś ostatnio pazurków lakierem z brokatem?? Bywa, że przy mocnym pocieraniu/zmywaniu brokatu z pazurków robi się właśnie coś takiego
|
|
|
#7 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
powoli godze sie z tym że to może być coś nieprzyjemnego... Za dużo stresów ostatnio i chyba za dużo miłości do eveline 8w1
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Mi 8w1 zrobił, że tak powiem
dobrze. Ale bardzo wysuszył skórki. Przerzuciłam się na Microcell - mimo, że diabelnie drogi. Efekty świetne. Od jakiś 2 miesięcy zero złamań, rozdwojeń itp. Jeśli nie szkoda Ci kasy może wypróbuj
|
|
|
#9 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tylko przeszkadzały mi te zarośnięte skórki (z tym własnie skojarzyłam mój obecny problem) i to że pazury po zmyciu nadal wyglądały na suche i matowe..
|
|
|
|
|
|
#10 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- [QUOTE=agaszak;45534881]Mi 8w1 zrobił, że tak powiem dobrze. Ale bardzo wysuszył skórki. To chyba dobrze, bo uschnięte skórki same odpadają i nie trzeba ich wycinać.
|
|||
|
|
|
|
#11 | |
|
Meravigliosa creatura
|
Cytat:
![]() Mnie tam uschnięte skórki nie tylko nigdy same nie odpadały, ale poza tym, że wyglądały wtedy paskudnie i niechlujnie, to jeszcze były narażone na zadzieranie się aż do krwi. Edytowane przez Regista Czas edycji: 2014-03-20 o 16:02 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I to prawda, suche skórki są mało estetyczne chociaż biorąc to pod uwagę wolałabym mieć teraz suche i brzydke skórki niż całe paznokcie jakieś takie brzydkie :P Dziękuje Kochane za wszystkie odpowiedzi
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Paznokcie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.

Na początku były to pionowe pasy (pas na samym środku układa sie nawet w jodełke..), później dołączyły dziurki (jak w naparstku), nie było ich dużo, max 2 na paznokciu, w tym nie na każdym palcu, później doszło rozdwajanie sie paznokcia, tak że spokojnie mogłam oddzielić górę od dołu. Jednak ostatnio zauważyłam jakby małe delikatne skórki (?) pokrywające paznokieć, już cały, nie tylko przy wałach paznokciowych. Po nawilżeniu go da się go jakoś zdrapać, jednak możecie sie domyślić jak wygląda wtedy pazur... 

dobrze. Ale bardzo wysuszył skórki.