|
|||||||
| Notka |
|
| Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Bezpłatna wymiana trującej plomby
Dzień dobry Państwu
W gimnazjum miałam zakładane plomby szare, amalgamatowe - darmowo wobec programu dentystycznego dla dzieci. słyszałam że moi znajomi mieli takie plomby wymieniane darmowo. Jestem obecnie na studiach a tych plomb nie wymieniałam, gdy byłam w gimnazjum nikt tego nie wymienił oraz nie zaoferował wymiany. Słyszałam od ludzi że w szkołach im takie plomby wymieniali darmowo. Chciałabym je wymienić gdyż mam je w wielu zębach , czy jest jakaś możliwość abym zrobiła to bezpłatnie (np. na koszt NFZ-u lub szkoły lub z ubezpieczenia szkolnego lub inaczej) ? - przecież plomby założyli mi szkodliwe dla zdrowia. W jaki sposób mogę je wymienić darmowo i gdzie mam się zgłosić ? --- ( jeśli ten temat założyłam w nieodpowiednim dziale - nie widziałam innego odpowiedniego - to proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu ) Edytowane przez Oliwllll5 Czas edycji: 2014-03-02 o 13:53 |
|
|
|
|
#2 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Bezpłatna wymiana trującej plomby
Nie ma możliwości wymiany takich plomb za darmo.
Może kiedyś byla taka możliwość ale obecnie tego się nie praktykuje. Poza tym te plomby nie są trujące dopóki w ustach nie pojawi się inny metal (np. metalowy aparat na zęby czy most lub korona na podbudowie metalowej). Chodzi o reakcję metali między sobą w środowisku śliny. Plomby amalgamatowe są bardzo szczelne i dlatego porządne. Mysle że nie ma sensu ich wymieniać jeśli po latach nadal są szczelne. Oczywiście jeśli nie szpecą zębów przednich. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.