|
Notka |
|
Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Makijaż w sztucznym świetle
Maluję się najczęściej w świetle dziennym (ewentualnie przy sztucznym świetle, ale mam w domu żarówki, które dają ciepłe, lekko żółtawe oświetlenie). Zazwyczaj jestem zadowolona ze swoich makijaży, ale zauważyłam, że wyglądają one kiepsko, kiedy przebywam w pomieszczeniach oświetlanych zimnym "świetlówkowym" światłem. A niestety przebywam w nich często.
Czy są jakieś zasady malowania się do takiego oświetlenia? Czego unikać w takich sytuacjach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Makijaż w sztucznym świetle
Kiedyś gdzieś przeczytałam, ze makijaż powinno się wykonywać w takim świetle, w jakim będzie się później przebywać i go oglądać. Ale zasad nie znam niestety
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
Ekspert ze mnie żaden
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
No tak, niby racja z tym takim samym światłem, ale przecież nie zainstaluję sobie w domu np. w łazience "zimnej" świetlówki tylko dlatego, że mam taką w pracy. Mieszkanie mam małe i kompletnie urządzone, więc takie zmiany nie wchodzą w grę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Up
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
tak naprawde w czasie dnia przebywamy w różnym świetle więc ciężko robic makijaż w takim świetle w jakim później będziemy przebywały;-)
Oto przykłady jak światło zmienia makijaż ?: - w świetle o żółtym zabarwieniu kolory nieco blakną - w niebieskim kolory nabierają zimniejszego zabarwienia - w czerwonym cieplejszego, a kolory stają się ciemniejsze - dzienne światło ukazuje wszelkie niedociągnięcia i zbyt mocno wykonany makijaż - światło neonowe – jest jeszcze ‘surowsze’ od dziennego – tutaj wszystko musi być wykonane perfekcyjnie - półmrok rozświetlony blaskiem świec- łagodzi rysy i gasi kolor makijażu pzdr Sam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
można jeszcze kupić sobie stojące lusterko podświetlone w 3 kolorach (białe, żółte i neutralne światło), kosztuje coś ok. 300 zł (Media Markt), albo po prostu nie malowac sie w łazience, tylko gdzieś w domu przy oknie (ja maluję sie przy parapecie w sypialni). Poza tym, nie trzeba przecież instalować jarzeniówki w łazience, są zwykłe żarówki z białym światłem (no chyba że masz halogeny- tu już moje pomysły się kończą
![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
W zimnym świetle ładnie prezentują się kosmetyki o chłodnych odcieniach. Ciepłe barwy albo zanikają, albo szarzeją. Jeżeli więc używasz kosmetyków brązujących i żółtawych podkładów cera może wydawać się ziemista. Jeżeli właśnie takie kolory Ci pasują, może poprostu używaj ich w mniejszym nasyceniu, albo zastąp nieco chłodniejszymi odcieniami.
Bardzo ładnie w zimnym świetle wyglądają fiolety, turkusy, róże i błękity, podkłady o odcieniu różowawym, porcelanowe. Oczywiście nie każdemu to pasuje. Aha, zimne światło wzmacnia czerwone i fioletowe przebarwienia skóry. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jestem zaintrygowana, chyba zajrze do Media Markt, tylko ta cena ... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Ja sobie tego lusterka na pewno nie sprawię. Moje małe mieszkanko jest już wwystarczająco zagracone. No i cena mnie odstrasza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Mrs Mrau
|
ja w miarę możliwości maluje się w świetle dziennym.Wiadomo-w zimę rano ciemno-więc przy sztucznym.
Sam ma rację w świetle dziennym żadna niedosonałość uwadze nie umknie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:07.