|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() tsh-wyniki badań
Hey dziewczyny od prawie roku biorę Euthyrox i co 3 miesiące mam badane tsh. Najpierw miałam wynik 5,54 kiedy nie brałam nic , potem zaczęłam euthyrox 75mg i miałam wynik 2,59 ,następnie na zmianę 100mg i 75mg a wynik wyszedł zadziwiający , bo 3,2. Teraz przepisała mi 125mg i zastanawiam się jaki tym razem będzie wynik.
Szczerze mam już dość brania tych leków skoro norma jest od 0,270 -4,200, więc po co się faszerować tym lekiem. Nie chce mi się też chodzić do niej , bo zamiast zająć się tym co powinna to wtrynia się w moje życie. Wiem ,wiem powiecie zmień lekarza ,ale ona jest ginem i endokrynologiem i jak sama powiedziała jako endokrynolog przyjmuje mnie z własnej woli. Nie stać mnie ,żeby prywatnie chodzić a na nfz kolejki są do końca roku.Myślę nad tym ,żeby wkręcić jej kit ,że wyjeżdżam za granice na długo i żeby przepisała mi leki na zapas. A właśnie czy lekarz może przepisać większą ilość leków jeśli ktoś wybiera sie za granice jak myślicie?,Jak często lekarz rodzinny może przepisać leki anty? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: tsh-wyniki badań
Cytat:
po drugie: zrobiła Ci inne badania niż tsh? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dla kobiet w wieku rozrodczym górna granica normy jest niższa, niż 4,2. Rozumiem, że na razie nie planujesz dzieci, ale jeśli zmienisz zdanie, to może się okazać, że to nie takie proste.
Skoro już bierzesz tak wysoką dawkę, to musisz zaakceptować fakt, że będziesz brała ten lub podobny lek do końca życia. Ja też biorę i nie uważam tego za nic strasznego. Kobieta prawdopodobnie nie wtrąca się w Twoje życie, tylko dba o Twoje zdrowie. Może próbuje Ci uświadomić, że na plany macierzyńskie możesz mieć mniej czasu, niż koleżanki, albo pyta o dietę, żeby stwierdzić, czy taka a nie inna waga wynika z dawki leku, czy jedzenia za dużo albo za mało. A może chce się upewnić, czy zapisywany lek Ci nie szkodzi. Pytanie o stan psychiczny też byłoby elementem stawiania diagnozy, więc może niepotrzebnie się denerwujesz. Jeśli nadal uważasz, że pytania i porady nie mają związku z leczeniem, to nie kombinuj, tylko zmień lekarza. Edytowane przez Maciejka__ Czas edycji: 2014-03-03 o 13:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Mozesz poprosić endokrynologa o kwit do lekarza rodzinnego i wtedy on Ci moze wypisywać Euthyrox.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#8 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
to na wynikach badan niech napisza granice wiekowa i jaki powinien byc wynik. jezeli mam 2,3 a ona uwaza ,ze to za duzo to niech sie zdecyduje ---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- mialam ft4 a usg tarczycy nie mialam. oprocz wypadania wlosow i lekkiego zmeczenia to nie sa chyba wielkie objawy ,z reszta kto w dzisiejszych czasach nie jest zmeczony |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja ostatnia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
ma zielone pojęcie
|
A jaki poziom FT4 Ci wyszedł? Przy jakich normach?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:08.