![]() |
#1 |
BAN stały
|
Nie chrzcimy
Chcialabym zalozyc watem mam, ktore zdecydowaly sie nie chrzcic swoich dzieci.
Jakie u Was byly powidy tej decyzji?Jak jestescie przez to odbierane przez rodzine i spoleczenstwo? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nie chrzcimy
Witam.Ja zdecydowalam się nie chrzcić synka bo ani ja ani maż nie jesteśmy katolikami.Ja jestem nie wierząca dokonałam apostazji a mąż nie jest ochrzczony w żadnej religi.Jak jest postrzegany brak chrztu u nas?Rodzina meża jest podzielona:połowa katolicy/połowa świadkowie Jehowy.Teściowie nic nie mówią na ten temat,dalsza rodzina naciska na chrzest ale tż ucina temat.Moja rodzina jest rodziną ateistów więc jest to zaakceptowane.Natomiast znajomi dziwnie do tego podchodzą,często padają teksty"Naprawde go nie ochrzcicie?""Nawet nie wiecie jaką krzywde robicie dziecku?"
![]()
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
ja nadal się zastanawiam jaką decyzję podjąć w tym temacie. Co później z komunią? Zastanawiam się czy dziecko nie będzie się czuło odrzucone przez inne dzieci.Wiadomo, wszystkie dzieci ida do komunii a jedno jest wyrzutkiem. I jak to wytłumaczyć dziecku? Póki co nie chrzciłam ale nie wiem co zrobić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem że budzi to zdziwienie,ale naprawde nie uważam żebym robiła dziecku krzywde nie chrzcząc go..
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 ![]() Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci pójda do komunii każde z tego powodu się cieszy... a to jedno będzie na boku, będzie wytykane palcami zresztą napewno też byłoby mu przykro z tego powodu! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Może nie jestem jakąś super kompetentną osobą w tym temacie, ale przedstawię opinię 18 letniej ateistki. Nie mam za złe rodzinie za chrzest, jednak teraz rozważam apostazję i nie czuję jakiegoś entuzjazmu z powodu wypełniania tych papierków. Poza tym z punktu widzenia KK zawsze można się "nawrócić" i nie da się cofnąć sakramentu. Z tego powodu KK nie chce zbyt chętnie wykreślać danych apostatów z księgi chrztu. Nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało, bo mam to gdzieś, ale to trochę nie fair, że wcielają cię do jakiejś organizacji bez twojej świadomości i nie możesz tego skutecznie odkręcić.
Jasne, imprezy i te sprawy. Ale równie dobrze można zrobić imprezę dla rodziny i zapraszać naprawdę nam bliskie osoby, a nie ciotki "któraśtam woda po kisielu", które wypada zaprosić na komunie, śluby itd, i to bez błogosławieństwa faceta w kiecce. Nie oszukujmy się, drugoklasistom nie chodzi o sakrament, tylko o prezenty (wyjątków jest mało). Sprowadzanie spraw religijnych do poziomu prezentów jest dość płytkie. Udawanie osób wierzących z powodu opinii obcych osób (autorka w końcu zaznaczyła, że z rodziną nie ma problemu) to głupota i uczenie potomka hipokryzji i postawy uległej wobec obcych. Edytowane przez katmaz Czas edycji: 2014-02-25 o 15:42 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
BAN stały
|
Ja mam ten luz, ze nie mieszakam w PL, a tutaj takich problemow spolecznych nie ma, nie wszystkie dzieci ida do komunii itp.Ale rodzina od mojej strony bardzo protestowala, jednak dali spokoj.Njsmieszniej zareagowala jedna kolezanka."no co Ty?Badz powazna"
Moj argument, ze dziecko samo zdecyduje byl zbijany tym, ze jak go teraz nie ochrzcze, to pozniej i tak nie bedzie chcialo. A jak je teraz ochrzcze i zadnej wiary nie bede wpierac(bo skoro sama nie wierze to mam to wciskac dziecku?) to niby bedzie gorliwym katolikiem jak dorosnie. Boje sie pytan dzieci typu"Czego mnie ochrzcilas w religii ktora nie wyznjesz?I co mam im powiedziec, ze dla babci, ze na pokaz, ze dlatego, ze wszyscy tak robia?Uczyc dziecko potepowania wbrew wlasnemu sumieniu ---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- I jeszcze to, ze jestem rodzicem i ja decyduje, potem moze religie zminiec.Rownie dobrze to moglabym mu wybrac zone, tez sie moze rozwiesc. Edytowane przez maharet1092 Czas edycji: 2014-02-25 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Zakorzenienie
|
My nie mamy ślubu kościelnego, dziecko jest dopiero w drodze a już mamy za sobą pierwsze pytania o chrzest
![]() Trudny temat, szczególnie w naszym kraju. Wydaje mi się, że mało kto zastanawia się nad prawdziwym sensem chrztu, dla większości to zwykła tradycja. Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2014-02-25 o 15:52 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie jest to uleganie presji społecznej tylko dbałość o poczucie wartości dziecka. Chrzciny można zrobić w dowolnym gronie. Gdybym je wyprawiała to zaprosiłabym jedynie dziadków i pradziadków oraz rodziców chrzestnych |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Dobra, nie chodziło mi wyłącznie o te nieszczęsne prezenty, nie będę tego teraz edytować po raz drugi. Moją opinię macie ponad cytatem - owszem, nie stanie się tragedia, jak się dziecko ochrzci, ale ciężko to odkręcić, jeśli jednak dziecko nie będzie chciało należeć do wspólnoty religijnej. Szczerze mówiąc nie widzę tej dyskryminacji, że ktoś odstaje, bo nie wierzy. Nawet na wsiach to się zmienia, a za jakiś czas to będzie normalne. Chyba, że wszyscy będą udawali "polaków - katolików" bo co ludzie powiedzą? No jak to tak?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
Tylko jakby Wszyscy, albo wiekszosc rodzicow, ktorzy chrzcza z powodow spolecznych tego nie zrobila to grono nie ochrzczonych i nie idacych do komunii dzieci bylo by wieksze i nie czulyby one sie niakceptowane i odtracane.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Co do imprez i odtrącenia.Nie wydaje mi się żeby dziecko czuło się gorsze.Wypasione prezenty można mu kupić bez okazji a nie bo komunia.Mój tż nigdy nie miał chrztu i innych sakramentów katolickich i nie był odtrącony z tego powodu.
---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Wiecie, co mnie zawsze irytowało? Powoływanie się przez różne grupy na to, że ponad 90% Polaków, to chrześcijanie, co jest wykorzystywane jako argument, żeby robić państwo wyznaniowe, narzucanie religii w szkołach, krzyże w urzędach i placówkach oświatowych, forsowanie ustaw pod katolików (np utrudnianie korzystania z in vitro, co de facto szkodzi nawet katolikom) przesadne liczenie się ze zdaniem kleru i dyskryminacja mniejszości religijnych. Jeśli ateista udaje chrześcijanina, to sam sobie w ten sposób szkodzi. Dlatego jestem przeciwna staraniu się o sakrament, jeśli wiara kogoś nie interesuje i nie jest mu do życia potrzebna.
Edytowane przez katmaz Czas edycji: 2014-02-25 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziecko się cieszy bo dostaje prezenty. A jak dziecko nieochrzczone dostanie prezent, tak bez okazji, to co, też będzie nieszczęśliwe? Nie sądzę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Matka ochrzczonej (teraz bardzo tego żałująca), mówi Wam, tym co bredzą o odtrącaniu przez inne dzieci. Bredzicie. Mówię na postawie własnego i córki doświadczenia. Nie te czasy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Niektórym ludziom po prostu nie mieści się w głowach, że są osoby podejmujące inne decyzje, niż oni.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzieci widzą własny czubek nosa, a nie czyiś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja córka jest nieślubny dzieckiem (cywilnego też nie mamy), więc nie widzę powodu dla którego miałabym ją chrzcić w wierze której nie wyznaję. Jestem osobą wierzącą, ale nie czuję się katoliczką. Nie mam dylematu czy poświęcić dziecko Allahowi, bo może kiedyś zostanie gorliwą muzułmanką ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja ochrzciłam córkę z przekonań.
Ale uważam, że trzeba być uczciwym wobec siebie, Boga itd. nie wierzę, nie chrzczę, nie biorę ślubu kościelnego itd. a argument o odtrąceniu trochę za przeproszeniem z pupy. To jak ktoś jest świadkiem Jehowy, protestantem, buddystą, muzłumaninem, żydem itd. to też musi przechrzcić, bo opinia społeczna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Mam takie samo zdanie jak Scio
![]() I dodam, że mam w rodzinie ciekawy przypadek gdzie żadne z rodziców nie jest praktykującym katolikiem, ślubu kościelnego nie mają, do Kościoła nie chodzą, a nawet tata dziecka otwarcie i publicznie mówi i pisze co myśli o wierze i Kościele katolickim a dziecko ochrzcili i to z pompą w Wielkanoc i zaskoczeni, ze ksiądz nie pozwolił im przystąpić do komunii - dla mnie to hipokryzja ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2014-02-25 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już pomijając to, jakie są płytkie w kontekście prawdziwej wiary. A jakie to dobro dziecka, jeśli ma być od początku wychowywane w hipokryzji, robieniu czegoś z powodu "co ludzie powiedzą"? Jakie wartości wtedy przekazuje się dziecku tak naprawdę? A jeśli chodzi o poczucie własnej wartości, to dziecko może być odtrącone, bo jest biedne, nie ma koszulki z jakimś tam nadrukiem i z tysiąca innych powodów. To jest rola rodzica nauczyć dziecko, że poczucie własnej wartości ma płynąć ze środka, a nie zależeć od czyjegoś zdania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
_vixen_, rozumiem, że Świąt Bożego Narodzenia nie obchodzicie?
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Święta Bożego Narodzenia to jak dla mnie tradycja, związku z wiara akurat te święta coraz mniej maja, raczej z komercja. A wywodzą się w sumie ze świat pogańskich. W sumie jakoś coraz mniej lubię te święta, podejrzewam, ze skonczy sie tak, ze na narty pojedziemy za kilka lat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Wierzę, a jednak dziecka nie ochrzciłam.
Jestem zdania, że jeśli córka sama uzna, że chce przynależeć do jakiejś religii, jakiegoś obrządku, to wtedy dopiero to zrobimy. To zbyt poważna sprawa, by była dyktowana tylko względami tradycji i obawą przed ostracyzmem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
ja.
|
gdzies czytalam historię- rodzice niewierzacy, zamiast pierwszej komunii zrobili dziecku super dzien z wycieczka, jakims torem przeszkod czy cos, na koniec dnia dziecko dostalo prezent jakis. i to nie ono zazdroscilo wtedy "komunistom", to ono bylo obiektem zazdrosci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Kolejnym argumentem przeciwko chrzczeniu jest to, że większość rodziców nie ma za grosz gustu i ubiera koszmarnie te biedne dzieci
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie Vixen ale zadnych nie obchodze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:30.