Nie chrzcimy - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-25, 14:38   #1
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Nie chrzcimy

Chcialabym zalozyc watem mam, ktore zdecydowaly sie nie chrzcic swoich dzieci.
Jakie u Was byly powidy tej decyzji?Jak jestescie przez to odbierane przez rodzine i spoleczenstwo?
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 14:56   #2
iza243
Zakorzenienie

Dot.: Nie chrzcimy

Witam.Ja zdecydowalam się nie chrzcić synka bo ani ja ani maż nie jesteśmy katolikami.Ja jestem nie wierząca dokonałam apostazji a mąż nie jest ochrzczony w żadnej religi.Jak jest postrzegany brak chrztu u nas?Rodzina meża jest podzielona:połowa katolicy/połowa świadkowie Jehowy.Teściowie nic nie mówią na ten temat,dalsza rodzina naciska na chrzest ale tż ucina temat.Moja rodzina jest rodziną ateistów więc jest to zaakceptowane.Natomiast znajomi dziwnie do tego podchodzą,często padają teksty"Naprawde go nie ochrzcicie?""Nawet nie wiecie jaką krzywde robicie dziecku?"Uważam że jak będzie dorosły sam podejmie decyzje w co wierzy.

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 14:58   #3
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
"Naprawde go nie ochrzcicie?""Nawet nie wiecie jaką krzywde robicie dziecku?"
też bym tak zapytała...
Stary 2014-02-25, 15:10   #4
mamasierpniowa
Zadomowienie

ja nadal się zastanawiam jaką decyzję podjąć w tym temacie. Co później z komunią? Zastanawiam się czy dziecko nie będzie się czuło odrzucone przez inne dzieci.Wiadomo, wszystkie dzieci ida do komunii a jedno jest wyrzutkiem. I jak to wytłumaczyć dziecku? Póki co nie chrzciłam ale nie wiem co zrobić.
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 15:12   #5
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JOANNA16 Pokaż wiadomość
też bym tak zapytała...
Rozumiem że budzi to zdziwienie,ale naprawde nie uważam żebym robiła dziecku krzywde nie chrzcząc go..

Stary 2014-02-25, 15:23   #6
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mamasierpniowa Pokaż wiadomość
ja nadal się zastanawiam jaką decyzję podjąć w tym temacie. Co później z komunią? Zastanawiam się czy dziecko nie będzie się czuło odrzucone przez inne dzieci.Wiadomo, wszystkie dzieci ida do komunii a jedno jest wyrzutkiem. I jak to wytłumaczyć dziecku? Póki co nie chrzciłam ale nie wiem co zrobić.
Własnie..
dzieci pójda do komunii każde z tego powodu się cieszy...
a to jedno będzie na boku, będzie wytykane palcami
zresztą napewno też byłoby mu przykro z tego powodu!
Stary 2014-02-25, 15:33   #7
katmaz
Raczkowanie

Może nie jestem jakąś super kompetentną osobą w tym temacie, ale przedstawię opinię 18 letniej ateistki. Nie mam za złe rodzinie za chrzest, jednak teraz rozważam apostazję i nie czuję jakiegoś entuzjazmu z powodu wypełniania tych papierków. Poza tym z punktu widzenia KK zawsze można się "nawrócić" i nie da się cofnąć sakramentu. Z tego powodu KK nie chce zbyt chętnie wykreślać danych apostatów z księgi chrztu. Nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało, bo mam to gdzieś, ale to trochę nie fair, że wcielają cię do jakiejś organizacji bez twojej świadomości i nie możesz tego skutecznie odkręcić.
Cytat:
Własnie..
Jasne, imprezy i te sprawy. Ale równie dobrze można zrobić imprezę dla rodziny i zapraszać naprawdę nam bliskie osoby, a nie ciotki "któraśtam woda po kisielu", które wypada zaprosić na komunie, śluby itd, i to bez błogosławieństwa faceta w kiecce. Nie oszukujmy się, drugoklasistom nie chodzi o sakrament, tylko o prezenty (wyjątków jest mało). Sprowadzanie spraw religijnych do poziomu prezentów jest dość płytkie. Udawanie osób wierzących z powodu opinii obcych osób (autorka w końcu zaznaczyła, że z rodziną nie ma problemu) to głupota i uczenie potomka hipokryzji i postawy uległej wobec obcych.

Edytowane przez katmaz
Czas edycji: 2014-02-25 o 15:42
katmaz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 15:41   #8
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Ja mam ten luz, ze nie mieszakam w PL, a tutaj takich problemow spolecznych nie ma, nie wszystkie dzieci ida do komunii itp.Ale rodzina od mojej strony bardzo protestowala, jednak dali spokoj.Njsmieszniej zareagowala jedna kolezanka."no co Ty?Badz powazna"

Moj argument, ze dziecko samo zdecyduje byl zbijany tym, ze jak go teraz nie ochrzcze, to pozniej i tak nie bedzie chcialo.
A jak je teraz ochrzcze i zadnej wiary nie bede wpierac(bo skoro sama nie wierze to mam to wciskac dziecku?) to niby bedzie gorliwym katolikiem jak dorosnie.
Boje sie pytan dzieci typu"Czego mnie ochrzcilas w religii ktora nie wyznjesz?I co mam im powiedziec, ze dla babci, ze na pokaz, ze dlatego, ze wszyscy tak robia?Uczyc dziecko potepowania wbrew wlasnemu sumieniu

---------- Dopisano o 16:41 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ----------

I jeszcze to, ze jestem rodzicem i ja decyduje, potem moze religie zminiec.Rownie dobrze to moglabym mu wybrac zone, tez sie moze rozwiesc.

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2014-02-25 o 15:39
Stary 2014-02-25, 15:54   #9
pani-jesień
Zakorzenienie

My nie mamy ślubu kościelnego, dziecko jest dopiero w drodze a już mamy za sobą pierwsze pytania o chrzest

Trudny temat, szczególnie w naszym kraju. Wydaje mi się, że mało kto zastanawia się nad prawdziwym sensem chrztu, dla większości to zwykła tradycja.

Cytat:
Własnie..
Wątpię. Chyba że na jakiejś głuchej wsi.

Cytat:
Na pewno? A Ty skąd wiesz?

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2014-02-25 o 15:52
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 15:56   #10
mamasierpniowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katmaz Pokaż wiadomość
Może nie jestem jakąś super kompetentną osobą w tym temacie, ale przedstawię opinię 18 letniej ateistki. Nie mam za złe rodzinie za chrzest, jednak teraz rozważam apostazję i nie czuję jakiegoś entuzjazmu z powodu wypełniania tych papierków. Poza tym z punktu widzenia KK zawsze można się "nawrócić" i nie da się cofnąć sakramentu. Z tego powodu KK nie chce zbyt chętnie wykreślać danych apostatów z księgi chrztu. Nie, żeby mi to jakoś przeszkadzało, bo mam to gdzieś, ale to trochę nie fair, że wcielają cię do jakiejś organizacji bez twojej świadomości i nie możesz tego skutecznie odkręcić.

Jasne, imprezy i te sprawy. Ale równie dobrze można zrobić imprezę dla rodziny i zapraszać naprawdę nam bliskie osoby, a nie ciotki "któraśtam woda po kisielu", które wypada zaprosić na komunie, śluby itd, i to bez błogosławieństwa faceta w kiecce. Nie oszukujmy się, drugoklasistom nie chodzi o sakrament, tylko o prezenty (wyjątków jest mało). Sprowadzanie spraw religijnych do poziomu prezentów jest dość płytkie. Udawanie osób wierzących z powodu opinii obcych osób (autorka w końcu zaznaczyła, że z rodziną nie ma problemu) to głupota i uczenie potomka hipokryzji i postawy uległej wobec obcych.
tu nie chodzi o prezenty. Chodzi o dobro dziecka. Każde dziecko chce czuc że jest akceptowane przez inne dzieci i nie czuć się odtracone. Chodzi o akceptację społeczną.
Nie jest to uleganie presji społecznej tylko dbałość o poczucie wartości dziecka. Chrzciny można zrobić w dowolnym gronie. Gdybym je wyprawiała to zaprosiłabym jedynie dziadków i pradziadków oraz rodziców chrzestnych
mamasierpniowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 15:57   #11
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
też bym tak zapytała...
A ja nie. Bo to jest prywatna sprawa każdego człowieka czy chce ochrzcić dziecko, czy nie. I nikomu nic do tego.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 16:03   #12
katmaz
Raczkowanie

Dobra, nie chodziło mi wyłącznie o te nieszczęsne prezenty, nie będę tego teraz edytować po raz drugi. Moją opinię macie ponad cytatem - owszem, nie stanie się tragedia, jak się dziecko ochrzci, ale ciężko to odkręcić, jeśli jednak dziecko nie będzie chciało należeć do wspólnoty religijnej. Szczerze mówiąc nie widzę tej dyskryminacji, że ktoś odstaje, bo nie wierzy. Nawet na wsiach to się zmienia, a za jakiś czas to będzie normalne. Chyba, że wszyscy będą udawali "polaków - katolików" bo co ludzie powiedzą? No jak to tak?
Stary 2014-02-25, 16:04   #13
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
tu nie chodzi o prezenty. Chodzi o dobro dziecka. Każde dziecko chce czuc że jest akceptowane przez inne dzieci i nie czuć się odtracone. Chodzi o akceptację społeczną.
ch
Tylko jakby Wszyscy, albo wiekszosc rodzicow, ktorzy chrzcza z powodow spolecznych tego nie zrobila to grono nie ochrzczonych i nie idacych do komunii dzieci bylo by wieksze i nie czulyby one sie niakceptowane i odtracane.
Stary 2014-02-25, 16:06   #14
iza243
Zakorzenienie

Co do imprez i odtrącenia.Nie wydaje mi się żeby dziecko czuło się gorsze.Wypasione prezenty można mu kupić bez okazji a nie bo komunia.Mój tż nigdy nie miał chrztu i innych sakramentów katolickich i nie był odtrącony z tego powodu.

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Tylko jakby Wszyscy, albo wiekszosc rodzicow, ktorzy chrzcza z powodow spolecznych tego nie zrobila to grono nie ochrzczonych i nie idacych do komunii dzieci bylo by wieksze i nie czulyby one sie niakceptowane i odtracane.
Dokładnie,większość chrzci "bo rodzina"

Stary 2014-02-25, 16:08   #15
pani-jesień
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
Ano właśnie.

Edytowane przez pani-jesień
Czas edycji: 2014-02-25 o 16:09
pani-jesień jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 16:16   #16
katmaz
Raczkowanie

Wiecie, co mnie zawsze irytowało? Powoływanie się przez różne grupy na to, że ponad 90% Polaków, to chrześcijanie, co jest wykorzystywane jako argument, żeby robić państwo wyznaniowe, narzucanie religii w szkołach, krzyże w urzędach i placówkach oświatowych, forsowanie ustaw pod katolików (np utrudnianie korzystania z in vitro, co de facto szkodzi nawet katolikom) przesadne liczenie się ze zdaniem kleru i dyskryminacja mniejszości religijnych. Jeśli ateista udaje chrześcijanina, to sam sobie w ten sposób szkodzi. Dlatego jestem przeciwna staraniu się o sakrament, jeśli wiara kogoś nie interesuje i nie jest mu do życia potrzebna.

Edytowane przez katmaz
Czas edycji: 2014-02-25 o 16:18
Stary 2014-02-25, 16:29   #17
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Własnie..
Już to widzę jak dziecko się cieszy na nudną mszę w kościele i to paradowanie przez kilka dni przed i po do kościoła. Już nie mówiąc o obiedzie z ciocią/babcią itd, itp.
Dziecko się cieszy bo dostaje prezenty.

A jak dziecko nieochrzczone dostanie prezent, tak bez okazji, to co, też będzie nieszczęśliwe? Nie sądzę.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 16:35   #18
gosik79
Zakorzenienie

Matka ochrzczonej (teraz bardzo tego żałująca), mówi Wam, tym co bredzą o odtrącaniu przez inne dzieci. Bredzicie. Mówię na postawie własnego i córki doświadczenia. Nie te czasy.
gosik79 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 16:39   #19
katmaz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Matka ochrzczonej (teraz bardzo tego żałująca), mówi Wam, tym co bredzą o odtrącaniu przez inne dzieci. Bredzicie. Mówię na postawie własnego i córki doświadczenia. Nie te czasy.
Niektórym ludziom po prostu nie mieści się w głowach, że są osoby podejmujące inne decyzje, niż oni.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-02-25, 16:43   #20
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gosik79 Pokaż wiadomość
Poza tym co, dzieciaki wypytują się czy jest się ochrzczonym? Sorry, ale jak ja miałam komunię to nawet nie zwróciłam uwagi na to że kogoś nie było, a dzisiaj to nawet nie pamiętam czy ktoś to opuścił czy nie...
Dzieci widzą własny czubek nosa, a nie czyiś.
871319bc27e9d09c3f0d50d55d02d0b6e86b5c84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 17:00   #21
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
Własnie..
Bo nie dostanie ps4 i najnowszego smartfona? I kto ma wytykać palcami? Dopóki rodzice nie powiedzą dzieciom, że z tymi nieochrzczonymi jest coś nie tak to nikt nie będzie wytykać. U mnie w klasie był chłopak, który nie szedł do komunii, nie chodził na religię i nikt mu nie dokuczał z tego powodu. Przez całą edukację zawsze był ktoś z innej wiary i to było normalne. Dzieci trzeba uczyć tolerancji i szacunku a nie chrzcić wszystkie z automatu, bo co ludzie powiedzą. Może niech na porodówkach chrzczą wszystkie dzieci? Przynajmniej żadne nie zostanie pominięte

Moja córka jest nieślubny dzieckiem (cywilnego też nie mamy), więc nie widzę powodu dla którego miałabym ją chrzcić w wierze której nie wyznaję. Jestem osobą wierzącą, ale nie czuję się katoliczką. Nie mam dylematu czy poświęcić dziecko Allahowi, bo może kiedyś zostanie gorliwą muzułmanką

Cytat:
Nie jest to uleganie presji społecznej tylko dbałość o poczucie wartości dziecka. Chrzciny można zrobić w dowolnym gronie. Gdybym je wyprawiała to zaprosiłabym jedynie dziadków i pradziadków oraz rodziców chrzestnych
Jakie dbanie o dobro dziecka? Myślisz, że poczucie wartości bierze się z chrztu w wierze której się nie wyznaje? Jak wszystkie dziewczynki w wieku 8lat będą robić tatuaże, farbować włosy i pełny makijaż to też pójdziesz za wszystkimi, żeby nie była inna i odtrącona? Poczucie wartości to coś więcej niż robienie tego samego co większość.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 17:07   #22
Scio
Zakorzenienie

GG do Scio

Ja ochrzciłam córkę z przekonań.
Ale uważam, że trzeba być uczciwym wobec siebie, Boga itd.
nie wierzę, nie chrzczę, nie biorę ślubu kościelnego itd.
a argument o odtrąceniu trochę za przeproszeniem z pupy.
To jak ktoś jest świadkiem Jehowy, protestantem, buddystą, muzłumaninem, żydem itd. to też musi przechrzcić, bo opinia społeczna.

W Gagatkowym świecie Mamo, połamigłówkujemy? - Logico primo
Agatka jest już z nami
Scio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 17:38   #23
katja_22
Zadomowienie

Mam takie samo zdanie jak Scio

I dodam, że mam w rodzinie ciekawy przypadek gdzie żadne z rodziców nie jest praktykującym katolikiem, ślubu kościelnego nie mają, do Kościoła nie chodzą, a nawet tata dziecka otwarcie i publicznie mówi i pisze co myśli o wierze i Kościele katolickim a dziecko ochrzcili i to z pompą w Wielkanoc i zaskoczeni, ze ksiądz nie pozwolił im przystąpić do komunii - dla mnie to hipokryzja

Edytowane przez katja_22
Czas edycji: 2014-02-25 o 17:40
katja_22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 18:09   #24
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Rozwalają mnie takie argumenty...
Już pomijając to, jakie są płytkie w kontekście prawdziwej wiary.

A jakie to dobro dziecka, jeśli ma być od początku wychowywane w hipokryzji, robieniu czegoś z powodu "co ludzie powiedzą"? Jakie wartości wtedy przekazuje się dziecku tak naprawdę?

A jeśli chodzi o poczucie własnej wartości, to dziecko może być odtrącone, bo jest biedne, nie ma koszulki z jakimś tam nadrukiem i z tysiąca innych powodów. To jest rola rodzica nauczyć dziecko, że poczucie własnej wartości ma płynąć ze środka, a nie zależeć od czyjegoś zdania.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 18:45   #25
Miramej
Zakorzenienie

_vixen_, rozumiem, że Świąt Bożego Narodzenia nie obchodzicie?

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:08   #26
_vixen_
Zakorzenienie

Święta Bożego Narodzenia to jak dla mnie tradycja, związku z wiara akurat te święta coraz mniej maja, raczej z komercja. A wywodzą się w sumie ze świat pogańskich. W sumie jakoś coraz mniej lubię te święta, podejrzewam, ze skonczy sie tak, ze na narty pojedziemy za kilka lat.
Stary 2014-02-25, 19:18   #27
depoison
Zadomowienie

Wierzę, a jednak dziecka nie ochrzciłam.
Jestem zdania, że jeśli córka sama uzna, że chce przynależeć do jakiejś religii, jakiegoś obrządku, to wtedy dopiero to zrobimy.
To zbyt poważna sprawa, by była dyktowana tylko względami tradycji i obawą przed ostracyzmem.

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:20   #28
_Beata _
ja.

gdzies czytalam historię- rodzice niewierzacy, zamiast pierwszej komunii zrobili dziecku super dzien z wycieczka, jakims torem przeszkod czy cos, na koniec dnia dziecko dostalo prezent jakis. i to nie ono zazdroscilo wtedy "komunistom", to ono bylo obiektem zazdrosci uwazam, ze chrzest tylko po to, aby potem urzadzac komunie, jest bez sensu i to li i jedynie konformizm.
_Beata _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 19:32   #29
_vixen_
Zakorzenienie

Kolejnym argumentem przeciwko chrzczeniu jest to, że większość rodziców nie ma za grosz gustu i ubiera koszmarnie te biedne dzieci
Stary 2014-02-25, 19:54   #30
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

A jeśli chodzi o poczucie własnej wartości, to dziecko może być odtrącone, bo jest biedne, nie ma koszulki z jakimś tam nadrukiem i z tysiąca innych powodów. To jest rola rodzica nauczyć dziecko, że poczucie własnej wartości ma płynąć ze środka, a nie zależeć od czyjegoś zdania.
Dokładnie
Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość
_vixen_, rozumiem, że Świąt Bożego Narodzenia nie obchodzicie?
Ja nie Vixen ale zadnych nie obchodze.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości