![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Racjonalnie o dziecku
Jako ojciec dwumiesięcznego szkraba mam kilka przemyśleń, którymi chciałbym się podzielić z czekającymi na dziecko. Tak racjonalnie, bez udawania, na podstawie doświadczeń. Dopisujcie własne punkty!
1. Nie będziecie przygotowani. Nie ma szans. Nie przewidzicie wszystkiego, nie będziecie się spodziewać każdej rzeczy, nie kupicie wszystkiego co trzeba, zawsze coś was zaskoczy i będziecie kombinować na ostatnią chwilę. Myślicie, że załatwiliście wszystko - ale się mylicie. 2. Nie wiecie, co to znaczy zmęczenie i brak czasu. Ale się dowiecie. Dziecko jest jak praca przez 25 godzin na dobę. Na plus: nauczycie się wysypiać w maks 5 godzin i budzić się z głębokiego snu w pół minuty. 3. Wyobrażenia wyrzućcie za okno. Dziecko śpiące grzecznie w łóżeczku? Dające wam chwilę wytchnienia i czas na ogarnięcie domu/mieszkania? Relaks z maluchem u boku? Nic z tego. Może kiedy podrośnie, ale poczekacie parę miesięcy. Ja jeszcze czekam. ![]() 4. Będzie dużo stresu. Pierwsza wyprawa z wózkiem czy pierwsza kąpiel to przedsięwzięcie na miarę lotu w kosmos. 5. Na szczęście wszystko to kwestia wprawy - po paru tygodniach będziecie wymiatać w tych wszystkich czynnościach, nawet o tym nie myśląc. 6. Będziecie się wkurzać, i to bardzo, więc zacznijcie ćwiczyć cierpliwość. Najważniejsze to zrozumieć, że dziecko nie robi wam na złość - wtedy idzie gładko. Mimo wszystko, kiedy jest najedzone i napite, nic je nie boli, nie nudzi się, ma czystą pieluszkę, a i tak marudzi... wasza cierpliwość zostanie wystawiona na próbę. Wiele razy. Jeśli ją stracicie, to będzie wasza osobista porażka. 7. Wydatki będą większe niż zakładaliście. Nie ma innej opcji. Niektórych kosztów nawet nie przewidzicie (np. rachunek za wodę większy o jakieś 300%). Może się okazać, że nie stać was na ulubione przyjemności, ale to bez znaczenia, bo i tak nie będziecie mieć na nie czasu. 8. To wszystko sprawi, że nauczycie się doceniać krótkie chwile relaksu i małe przyjemności. 9. I ogólnie będziecie narzekać, ale będzie fajnie, bo dziecko w domu to jednak coś niezwykłego. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Racjonalnie o dziecku
Generalnie racja, ale to wszystko to nic, jak się patrzy na bezzębny (lub kilkuzębny
![]() Tylko nie zgadzam się z punktem 3 - jak mój Mały miał 2-3 miesiące, to byłam na bieżąco ze wszystkimi serialami, czytałam książkę, odpoczywałam i miałam sprzątniętą chatę. Kwestia dziecka, moje było bardzo bardzo grzeczne i ułożone. Teraz też jest, ale już zdecydowanie mniej śpi i absorbuje moją uwagę w 100%, gdy nie śpi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Fajnie, że na temat wypowiada się pan tatuś
![]() ![]() ![]() pkt. 3 u mnie nie, jakoś mamy chyba inne dziecko ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Wszystko zależy też od charakterku i osobowości dziecka. Przez pierwsze tygodnie miałam w domu zrobione wszystko, wręcz się nudziłam, codziennie spacer obowiązkowo i to taki 2-3 godz minimum. Teraz po ponad roku kurze i podlane kwiaty muszą chwilę zaczekać, aż dziecko ewentualnie utnie sobie drzemkę. Inaczej nie ma nic ważniejszego wg mojego dziecka, niż On i zabawa, a nawet jeśli coś robię, to On jest tuż obok/na mnie i to nie jest kwestia tego, że nie jest nauczony zajmować się sam sobą, bo jest i umie się sam dłuższą chwilę bawić. Po prostu mojego dziecka wszędzie jest pełno i wszystko go ciekawi.
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
10. nie prawdą jest, że wyjście z pieluch, kupek, zupek, to najgorsze za nami, potem jest już ciągle pod górkę. Tak naprawdę okres niemowlęcy i do dwóch lat to najlepszy czas, potem pojawiają się problemy, które wymagają od nas dużej wiedzy z zakresu psychologii, socjologii, mediacji i wielu innych
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z Uliką
![]() ![]() ![]() No ale chociaż dzieci me śpią teraz od 20:00 do 7:00 także nie jestem wiecznie wkurzona z niewyspania ![]() Autorowi- Tatusiowi życzę powodzenia na początku wspólnej drogi z Maluszkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem, jak moje 1 dziecko miało miesiąc czy dwa to też mi się wydawało ileż to my nie mamy problemów. Ale z perspektywy czasu i dwójki dzieci wiem, że to nie były żadne problemy, to był w naszym przypadku najlepszy i najmniej problemowy czas. Ja to bym teraz chciała, żeby moje dzieci miały po 2 miesiące - najlepiej oboje na raz ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Tak Was czytam i dochodzę do wniosku, że najgorsze przede mną
![]()
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez ulika12345 Czas edycji: 2014-03-19 o 23:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
etam, moja corka zaraz skonczy 3 latka i generalnie im starsza, tym wiekszy komfort mam. O wiele latwiej wspolpracuje sie z dizeckiem,ktore powie np copje boli, co chce zjesc, jaka ksiazeczke poczytac, niz z niemowlakiem, ktory dyskomfort wyraza placzem. I pospac sobie mozna w weekend, bo córa sama sie odsiusia, bajki sobie wlaczy, zorganizuje sobie zabawe, byleby jej tylko sniadanko jakies dac. Gdy porownuje np wakacje, na ktore wyjechalismy, gdy miala 1,5 roku i te rok pozniej, to roznica jest wielka, tym razem naprawde wypoczelismy.
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Fajny temat
![]() ![]() ![]() Generalnie masz dużo racji, ale też nie ze wszystkim mogę się zgodzić ![]() Co do punktu 3 przypuszczam, że czekasz na marne, im większe tym chyba jest z tym gorzej ![]() ![]() ![]() A co do 5. pamiętam jak byłam jeszcze w ciąży i przyszła do mnie koleżanka ze swoim synkiem ![]() ![]() Punkt 6. jak pisałam mąż nie grzeszy cierpliwością, na szczęście ja ją mam ![]() Persephone dzieci są różne, bratanica męża była taka sama, bardzo bardzo spokojna, nie płakała wcale (w naszej skali jej płacz to marudzenie nic więcej), bawiła się, zasypiała sama, bardzo statyczna była a nasz to całkowite jej przeciwieństwo ![]() ![]() I nie wiem czy słowa grzeczne i ułożone pasuje do takiego malucha ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
U mnie drugie pojawiło się znikąd
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Hehe znam masę ludzi, która nie zamierza mieć już więcej dzieci :P W sumie mało kto z moich znajomych i rodziny chce
![]() ![]() Dzieci są różne, trzeba to mieć na względzie, ale ja widzę na przykładzie swojego, że wcale nie jest łatwiej niż było co sporo osób tutaj potwierdziło ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A i co do tego radzenia sobie, to czasami sama jestem z siebie dumna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
U mnie na szczęście właśnie tak było
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale u nas (u mnie i u siostry) też tak było. Tzn. ja problemowe, marudne, chorowite, nieśpiące i niejedzące dziecko, moja siostra - ideał, bezproblemowa, śpiąca, jedząca wszystko, co się rusza i nie rusza ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45673167]Ale żeby nie było za dobrze, w szkole role się odwróciły i na moje wywiadówki mama praktycznie nie musiała chodzić, za to na tych u mojej siotry słuchała, słuchała, słuchała....
![]() Nie strasz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
ludzie decydują się na kolejne dziecko z różnych powodów. Zresztą instynkt macierzyński nie dezaktywuje się po jednym dziecku. Wychowywanie malutkich dzieci, takich niemowlaków polega na czymś zupełnie innych, niż dorastającego dziecka. Potem jest szkoła i masa problemów, z dzieckiem trzeba przysiąć do lekcji, potem okres dojrzewania i wielki bunt. Jeśli ktoś uważa, że to są łatwiejsze chwile niż płacz dziecka i permanentna opieka i totalne uzależnienie dziecka od rodziców, to może i tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Opis identyko jak Twoja córeczka, mój też taki był ![]()
http://fajnamama.pl/suwaczki/yz5msxz.png http://s2.pierwszezabki.pl/050/050009970.png Edytowane przez katja_22 Czas edycji: 2014-03-20 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Albo ja mam dziwne dziecko, albo sama jestem dziwna bo większość rzeczy się nie pokrywa
![]() Iguś był spokojny i grzeczny od małego, spał jadł i kupy robił ![]() Z kąpielą nie miałam problemów, nie pozwoliłam nikomu tknąć Małego, położna mi nie pomagała ani razu w domu, a i tak sobie poradziłam ![]() Pierwszy spacer był również na luzie ![]() A co do reszty opinii to się zgadzam, że im większe dziecko tym jest "gorzej" ![]() 11.Rzecz jaką bym dodała, to jak się gdzieś wybierasz to miej zawsze pól godziny zapasu ![]() Igor uwielbiał robić kupy jak już go wyubierałam w kombinezony i czapki, szaliki ![]() Jak się gdzieś wybieram z Igorem, np. do lekarza na godzinę 12:30, to od 11 już się muszę zbierać ![]() Trzeba pojąć, że niemowlak to takie małe zwierze, mówisz do niego a ono i tak nie rozumie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Mamaszkrabka dalej będę twierdzić, że to zależy od dziecka, mój zdecydowanie taki nie był
![]() ![]() U nas położna była raz a cała wizyta nie trwała długo, obejrzała małego, powiedziała dwa słowa i to by było na tyle ![]() Mój jeszcze zawsze jak pomyślałam ile to on już śpi to się budził i uwielbiał mnie przywoływać donośnym płaczem jak szłam akurat się kąpać ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja, jak byłą niemowlakiem, czuła chyba, kiedy chcę się zrelaksować w wannie. zwykle wieczorami spokojnie zasypiała, a jak czasem decydowałam się na długą relaksującą kąpiel, to ona zaczynała wyć i tata już nie mógł jej uspokoić ![]()
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45679786]Mój ma 9. miesięcy jutro i nadal jeździ w gondoli ![]() ![]() My też długo używaliśmy, ale chyba rekord należy do Was ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;45679786]Mój ma 9. miesięcy jutro i nadal jeździ w gondoli
![]() Też tyle jeździliśmy także nie jesteście najdziwniejsi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.