|
Notka |
|
Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Paliwo
Hej. Orientujecie się gdzie obecnie jest najlepsze jakościowo paliwo? Nie zależy mi na zbytniej, złudnej oszczędności bo na lepszym paliwie przejadę więcej kilometrów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Paliwo
ja jedynie nie mam problemów z 95 na stacjach bp w całej PL.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ostatnio zatankowałam na Lotosie i paliwo 95 jest o wiele lepsze jakościowo i wydajniejsze od tego na Orlenie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Orlen jak dla mnie to porażka.."dzięki" niemu już 3 razy zmieniałam w poprzednim samochodzie filtr paliwa.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Mój TŻet tankuje benzynę zawsze jeśli tylko moze na BP.
Diesla w jednym z rodzinnych samochodów tankujemy głównie na Statoil, szczególnie paliwo zimowe. Przeszliśmy przez tankowanie na różnych stacjach i tylko to zimowe na Statoil nie powodowało, ze auto przy mrozach odmawiało nam posłuszenstwa. W całej reszcie wytrącała się parafina i tyle było z jazdy. Gaz do drugiego auta tankujemy również na Statoil. Tu też przeszłam przez kilka różnych stacji, bardziej lub mniej markowych. Z tym nigdy nie miałam problemów - wypadku innych stacji auto odmawiało posłuszeństwa, szarpało je itd. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja też chwalę sobie Lotosowe paliwo. Od razu mogę powiedzieć, że koleżanka pracująca w Rafinerii przy paliwach lotos w laboratorium zdradziła mi, że to paliwo lepsze niczym się nie różni od zwykłego 95. Nie wiem jak jest z innymi koncernami, ale powiedzmy, że to wiedza z wewnątrz.
![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ja od kiedy jeżdżę samochodem, czyli od 4 lat tankuję na pobliskim Orlenie vervę 98 i jestem zadowolona
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
ja tankuję vervę na Orlenie i nie ma ona sobie równych, z tym że ja mam diesla
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Owszem, jak się Diesel zacznie sypać to są to dość pokaźne kwoty. Trzeba też Diesla bardziej szanować. Przestrzegać takiego małego BHP: Najważniejsze punkty to: 1. Zawsze chłodzić turbinę po rozgrzaniu silnika - czyli jak już kończysz jazdę to niech sobie pochodzi z 30s- 1min na wolnych obrotach zanim zgasisz go stacyjką ( Po to, aby gorący olej mógł odpłynąć z turbosprężarki, by w kanalikach nie robiły się zatory ze starego oleju zabijając powoli turbinę) 2. Nie ciśnij na zimnym silniku ( ogólnie wszystkie silniki, ale diesle to najbardziej zabija ) 3. Częściej wymieniaj płyny oraz filtry i monitoruj ich stan. 4. Od czasu do czasu daj silnikowi odetchnąć pełną piersią. - Przy rozgrzanym silniku przejedź się szybciej opóźniając nieco bardziej moment zmiany biegu, wystarczy do momentu gdy nie odczuwasz już że auto przyśpiesza. ( Do uzyskania maksymalnego momentu obrotowego) 5. Pilnuj stanu paliwa. Jak zabraknie Ci paliwa w dieslu to skończysz na holowaniu, bo to nie tak jak z benzyną, że staniesz, ktoś Ci przywiezie paliwo i jedziesz, tylko się zapowietrza wtedy układ paliwowy w Dieslu i samochód ląduje w warsztacie. 6. Starać się go nie przegrzać, zarówno Diesla jak i benzyny, ale w Dieslach to są duże koszty remontu potem. Powyższe zasady dotyczą wszystkich dieslów, łącznie z nowoczesnymi. Wiedzę czerpię od znajomych jeżdżących klekotami ( potoczne określenie dieslów) oraz tym, że sam jeździłem 5 lat, podobno najbardziej awaryjnym dieslem w historii BMW. - Bez awarii. P.S. - To jest moje subiektywne zdanie, ale niektórzy narzekają na Diesle ponieważ traktują je jak bezobsługowy traktor i potem się dziwią, że się sypią.
Nic nie jest na tyle idealne, aby nie uznać tego za spier....ne. ![]() Edytowane przez DoktorRamox Czas edycji: 2014-03-25 o 14:03 Powód: Dodatek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wtajemniczenie
|
Moje paliwo z Lotosu, na 95 dobrze jeździ, a jak mam więcej pieniędzy to 98 biorę, zależnie od funduszy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:59.