Paliwo - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-02-24, 11:35   #1
bambinkka
BAN stały

Paliwo

Hej. Orientujecie się gdzie obecnie jest najlepsze jakościowo paliwo? Nie zależy mi na zbytniej, złudnej oszczędności bo na lepszym paliwie przejadę więcej kilometrów.
bambinkka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-24, 22:14   #2
lza_slonca
Zakorzenienie

Dot.: Paliwo

ja jedynie nie mam problemów z 95 na stacjach bp w całej PL.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 15:38   #3
usmiechprzezlzy
Raczkowanie

Ostatnio zatankowałam na Lotosie i paliwo 95 jest o wiele lepsze jakościowo i wydajniejsze od tego na Orlenie.
usmiechprzezlzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 21:51   #4
lza_slonca
Zakorzenienie

Orlen jak dla mnie to porażka.."dzięki" niemu już 3 razy zmieniałam w poprzednim samochodzie filtr paliwa.

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-25, 22:18   #5
usmiechprzezlzy
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez lza_slonca Pokaż wiadomość
Orlen jak dla mnie to porażka.."dzięki" niemu już 3 razy zmieniałam w poprzednim samochodzie filtr paliwa.
Mnie na szczęście znajoma poleciła, żebym unikała tej stacji.
usmiechprzezlzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-26, 08:22   #6
Aimee_J
Zakorzenienie

Mój TŻet tankuje benzynę zawsze jeśli tylko moze na BP.
Diesla w jednym z rodzinnych samochodów tankujemy głównie na Statoil, szczególnie paliwo zimowe. Przeszliśmy przez tankowanie na różnych stacjach i tylko to zimowe na Statoil nie powodowało, ze auto przy mrozach odmawiało nam posłuszenstwa. W całej reszcie wytrącała się parafina i tyle było z jazdy.
Gaz do drugiego auta tankujemy również na Statoil. Tu też przeszłam przez kilka różnych stacji, bardziej lub mniej markowych. Z tym nigdy nie miałam problemów - wypadku innych stacji auto odmawiało posłuszeństwa, szarpało je itd.
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-17, 10:40   #7
DoktorRamox
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to DoktorRamox

Ja też chwalę sobie Lotosowe paliwo. Od razu mogę powiedzieć, że koleżanka pracująca w Rafinerii przy paliwach lotos w laboratorium zdradziła mi, że to paliwo lepsze niczym się nie różni od zwykłego 95. Nie wiem jak jest z innymi koncernami, ale powiedzmy, że to wiedza z wewnątrz.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-03-17, 11:54   #8
zakochanaLili
Raczkowanie

ja od kiedy jeżdżę samochodem, czyli od 4 lat tankuję na pobliskim Orlenie vervę 98 i jestem zadowolona Pb 95 okropnie zamula mi samochód.
zakochanaLili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-21, 20:49   #9
bedeliciuos
Wtajemniczenie

ja tankuję vervę na Orlenie i nie ma ona sobie równych, z tym że ja mam diesla
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 12:31   #10
zakochanaLili
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
ja tankuję vervę na Orlenie i nie ma ona sobie równych, z tym że ja mam diesla
kusi mnie mieć drugie auto z silnikiem diesla czy to prawda, że jest bardziej żywotny niż paliwowy, ale jeśli zepsuje ci się jeden wtrysk to musisz wszystkie robić??
zakochanaLili jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-25, 13:54   #11
DoktorRamox
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to DoktorRamox

Cytat:
Napisane przez zakochanaLili Pokaż wiadomość
kusi mnie mieć drugie auto z silnikiem diesla czy to prawda, że jest bardziej żywotny niż paliwowy, ale jeśli zepsuje ci się jeden wtrysk to musisz wszystkie robić??
Nie we wszystkich tak jest, ale generalnie zaleca się wymianę wszystkich wtryskiwaczy.
Owszem, jak się Diesel zacznie sypać to są to dość pokaźne kwoty. Trzeba też Diesla bardziej szanować. Przestrzegać takiego małego BHP:
Najważniejsze punkty to:
1. Zawsze chłodzić turbinę po rozgrzaniu silnika - czyli jak już kończysz jazdę to niech sobie pochodzi z 30s- 1min na wolnych obrotach zanim zgasisz go stacyjką ( Po to, aby gorący olej mógł odpłynąć z turbosprężarki, by w kanalikach nie robiły się zatory ze starego oleju zabijając powoli turbinę)
2. Nie ciśnij na zimnym silniku ( ogólnie wszystkie silniki, ale diesle to najbardziej zabija )
3. Częściej wymieniaj płyny oraz filtry i monitoruj ich stan.
4. Od czasu do czasu daj silnikowi odetchnąć pełną piersią. - Przy rozgrzanym silniku przejedź się szybciej opóźniając nieco bardziej moment zmiany biegu, wystarczy do momentu gdy nie odczuwasz już że auto przyśpiesza. ( Do uzyskania maksymalnego momentu obrotowego)
5. Pilnuj stanu paliwa. Jak zabraknie Ci paliwa w dieslu to skończysz na holowaniu, bo to nie tak jak z benzyną, że staniesz, ktoś Ci przywiezie paliwo i jedziesz, tylko się zapowietrza wtedy układ paliwowy w Dieslu i samochód ląduje w warsztacie.
6. Starać się go nie przegrzać, zarówno Diesla jak i benzyny, ale w Dieslach to są duże koszty remontu potem.

Powyższe zasady dotyczą wszystkich dieslów, łącznie z nowoczesnymi.

Wiedzę czerpię od znajomych jeżdżących klekotami ( potoczne określenie dieslów) oraz tym, że sam jeździłem 5 lat, podobno najbardziej awaryjnym dieslem w historii BMW. - Bez awarii.

P.S. - To jest moje subiektywne zdanie, ale niektórzy narzekają na Diesle ponieważ traktują je jak bezobsługowy traktor i potem się dziwią, że się sypią.

Edytowane przez DoktorRamox
Czas edycji: 2014-03-25 o 14:03 Powód: Dodatek
DoktorRamox jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-03-27, 09:55   #12
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Moje paliwo z Lotosu, na 95 dobrze jeździ, a jak mam więcej pieniędzy to 98 biorę, zależnie od funduszy.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości