|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesuj± siê dermatologi± lub maj± problemy ze skór±. Masz tr±dzik lub atopowe zapalenie skóry? Do³±cz do nas, pomó¿ sobie i innym. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 59
|
![]() czerwony, swêdz±cy policzek - alergia??
Cze¶æ, dzisiaj w dolnej czê¶ci prawego policzka (lewy bez zmian) pojawi³a siê czerwona, swêdz±ca plama, trochê jakby rumieñ. Mam cerê naczynkow±, generalnie czyst±, sporadycznie wyskakuj± mi sezonowe wypryski, mam te¿☠rozszerzone pory. Skóra jest wg mnie przesuszona, chropowata i nieprzyjemna w dotyku. Kilka dni temu by³am u fryzjera, gdzie fryzjerka my³a mi w³osy jakim¶ szamponem... Zacze³am kilka dni temu stosowaæ nieuczulaj±cy ¿el do mycia Bia³y Jeleñ - czy to mo¿e byæ sprawca? Nie wiem ju¿ jakich kosmetyków u¿ywaæ, ¿eby nie zaszkodziæ twarzy, skoro nawet hipoalergiczne co¶ jej robi±
![]() A mo¿e to alergia pokarmowa? Jak my¶licie?? Edytowane przez herrfrau Czas edycji: 2014-03-12 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 187
|
Dot.: czerwony, swêdz±cy policzek - alergia??
Prawdopodobnie to reakcja na jaki¶ kosmetyk. Przypuszczam, ¿e to reakcja alergiczna. Mo¿e rzeczywi¶cie nie s³u¿y Ci ten ¿el. Napisa³a¶, ze masz skórê przesuszon±. Ale czy tylko na jednym policzku, czy na ca³ej twarzy? Co stosujesz do pielêgnacji oprócz tego ¿elu? Byæ mo¿e skóra jest odwodniona i wtedy warto by³oby zastosowaæ bardziej od¿ywcze kremy. Napisz co¶ wiêcej, a postaram Ci siê pomóc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Tak, tylko jeden policzek. Swêdzi strasznie, skóra jest jakby grudkowata, ale nie widaæ ju¿ rumienia ani tych grudek.
Oprócz ¿elu stosujê tonik ogórkowy i mleczko ogórkowe z ziai + krem antybakteryjny z ziaja nuno. Czy to mo¿e byæ przez tabletki antykoncepcyjne? Ci±gle boje siê, ¿e bêde mia³a przez nie tr±dzik ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 5
|
Hej!
mam dok³adnie taki sam problem jak Ty, herrfrau. Te¿ nie za bardzo wiem, co robiæ... Nigdy nie mia³am tr±dziku, mam 23 lata, raczej problemy je¿eli ju¿, to mam z zaskórnikami. Jak my³am kiedy¶ twarz ró¿nymi p³ynami i piankami-zawsze mnie to w jaki¶ sposób uczula³o. Dlatego ju¿ od niepamiêtnych czasów my³am buziê myd³em. No i chyba miarka siê przebra³a-tak mi siê wydaje. Mam teraz podobnie jak herrfrau-czerwone plamy na twarzy, takie chropowate, ze lekko ³uszcz±cymi siê skórkami. W sumie to taki mam lewy policzek i okolica przy lewym k±ciku ust. Kremu u¿ywam ju¿ od jakiego¶ czasu i nie uczula³ mnie do tej pory. Pefecta mat z ¿urawin± i cynkiem: podk³ad mineralny z mybellinehttp://www.krasta.pl/product-pol-946...-021-Nude.html no i do demakija¿u oczu p³yn miclearny, taki niebieski z ziaji. Nie wiem co robiæ. Spróbowa³am parê razy w tym tyg umyæ twarz tym hipoalergicznym bia³ym jeleniem, ale mam wra¿enie, ze nie pomaga. Kupi³am ma¶æ antybiotyk (tribiotic) i czekam na efekty... mo¿e która¶ z Was ju¿ przechodzi³a przez co¶ podobnego i wie co to jest i jak to siê leczy... ![]() a i nie ³ykam ¿adnych hormonów, nie stosujê antykoncepcji hormonalnej-wiêc to na pewno nie od takich rzeczy... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do tabletek antykoncepcyjnych, to przepisuje siê je w³a¶nie, aby wyregulowaæ hormony i przeciwdzia³aæ tr±dzikowi. ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
Kremu powinna¶ u¿ywaæ rano i wieczorem, aby nie doprowadziæ do odwodnienia skóry. Nie sadzê, aby pomóg³ Ci tribiotic, bo on jest przeznaczony na innego rodzaju zmiany. Przypuszczam, ¿e w Twoim przypadku powodem tych zmian jest w³a¶nie myd³o. Nie wiem, czy dobrze rozumiem, czy ten krem Perfekty zacz±³ Cie podra¿niaæ? Mog± Ci pomóc maseczki z glinki bia³ej lub ró¿owej, które kupisz w aptece lub sklepie zielarskim. Glinka jest w postaci proszku, któr± rozrabiasz z niewielk± ilo¶ci± wody i papkê nak³adasz na twarz na 15min. Maseczka nie mo¿e wyschn±æ, wiêc najlepiej, jak po³o¿ysz na ni± gazê zwil¿on± wod±. Glinka dzia³a ³agodz±co , oczyszczaj±co, przeciwzaskórnikowo i nawil¿aj±co. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
dziêki za odpowied¼ Aniu
![]() Z tym tribioticiem, to powiem Ci, ¿e skóra wygl±da lepiej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dziêki za odpowiedzi. Przestraszy³am siê, bo normalnie mam czyst± cerê, dlatego ka¿da niespodzianka podwy¿sza mi ci¶nienie
![]() Sprawc± by³ najprawdopodobniej Bia³y Jeleñ, bo dzisiaj policzek wróci³ do normy... pomy¶lê o p³ynie micelarnym. Jakie polecacie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
ziaja, taki niebieski, za 8,79 w rossmanie
![]() wykorzysta³am 5 buteleczek i jestem bardzo zadowolona, jest te¿ hipoalergiczny wiêc nie uczula ![]() Edytowane przez arielka1 Czas edycji: 2014-03-17 o 12:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.