zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-07-04, 14:33   #1
loraandilaa
Przyczajenie

zdrowe przekąski do kupienia w sklepie

Dzień dobry!
Zaproponowałam nowy temat o przekąskach, ponieważ po przeszukaniu google, nie znalazłam podobnych wątków Chciałabym dowiedzieć się, jakie przekąski, gotowe produkty warto kupić w sklepie gdy zgłodniejemy będąc na mieście.
Zależy mi by były to w miarę zdrowe i syte produkty, może jakieś bułeczki? Co proponujecie?
loraandilaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 16:44   #2
paula78
Zakorzenienie

Dot.: zdrowe przekąski do kupienia w sklepie

Ja lubię Fig Bar, batoniki wegańskie, przyzwoity skład, niestety dostępne tylko w Żabce. I tylko 2 albo 3 rodzaje dostępne-malina, figa, jagoda.
Kosztują 3 zł, w promocji u mnie obecnie 2 zł. Małe, ale wystarczające jak na przekąskę, do tego jakiś owoc, sok i mozna dotrwac do obiadu.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 17:47   #3
Nette
Wtajemniczenie

Może nie przekąskę, ale w takich sytuacjach kupuję po prostu jogurt pitny Bakomy, taki z ziarnami. Jak dla mnie to plus kawa z mlekiem i na długo jest OK.
Nette jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 18:39   #4
zlotyopal
Przyczajenie

A może kefir? Widziałam też gdzieś ostatnio kefiry smakowe. Lubię też zsiadłe mleko.
zlotyopal jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-04, 21:21   #5
bernikula
mOLDerator

Fajną przekąską jest z Lidla mieszanka orzechów- zdrowa i syta.

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 00:36   #6
laisla
Zakorzenienie

Zwykle w takiej sytuacji biorę twarożek wiejski w kubeczku (łyżeczkę zawsze noszę w torebce) lub paczuszkę migdałów.
Parówka o dobrym składzie plus bułka pełne ziarno też myślę będzie lepsza od pączka czy drożdżówki
Jak mam możliwość umycia gdzieś to biorę winogrona. Banan także syci na jakiś czas.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-07-05 o 00:41
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 11:09   #7
adrijah
Zakorzenienie

Mieszanka studencka albo mała paczka suszonych owoców i jogurt do picia. Jak mam dostęp do świeżych owoców, to zwykle wybieram banana, bo najbardziej syci. Winogrona to sama woda i cukier, na długo nie starczą. Chyba, że się kupi kiść i się je powoli całą przez pół dnia

Jakiś czas temu Wasa wypuściła takie małe niby kanapeczki, czy bardziej właśnie przekąski. 2 kawałki chrupkiego pieczywa i pasta między nimi. Chyba też jedno czy dwa są słodkie. Wydaje mi się, że markety mają swoje, tańsze wersje tego. Skład oczywiście nie jest idealny, ale to nadal lepsze niż drożdżówka

Parę razy też kupowałam jako szybką przekąskę Sunbites albo sucharki (zwykłe albo smakowe) + duża butelka wody i wystarczy ewentualnie do zwykłych sucharków kupuję jakiś mały smakowy serek do smarowania i traktuję go trochę jak dip. Czasem też w Biedronce jest w lodówce gotowe guacamole, więc idealne z jakimś sucharkiem, krakersem czy po prostu ciemną bułką. Lepiej z warzywami, ale jak nie ma gdzie ich umyć, to ja bym nie ryzykowała.

Na stacjach benzynowych jest też różnego rodzaju suszone mięso. Tłuste i słone, ale sycące. W Almie też je widziałam, ale cenią się bardziej niż stacje

Kurczę, tak na dobrą sprawę, jak się nie weźmie z domu jedzenia, a chce się na szybko zjeść coś zdrowego i sycącego, to jest strasznie ciężko. Po co się nie sięgnie, to albo ma mnóstwo cukru albo soli i jeszcze jest tłuste i napakowane chemią
Stary 2014-07-05, 14:33   #8
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adrijah Pokaż wiadomość
Mieszanka studencka albo mała paczka suszonych owoców i jogurt do picia. Jak mam dostęp do świeżych owoców, to zwykle wybieram banana, bo najbardziej syci. Winogrona to sama woda i cukier, na długo nie starczą. Chyba, że się kupi kiść i się je powoli całą przez pół dnia

Jakiś czas temu Wasa wypuściła takie małe niby kanapeczki, czy bardziej właśnie przekąski. 2 kawałki chrupkiego pieczywa i pasta między nimi. Chyba też jedno czy dwa są słodkie. Wydaje mi się, że markety mają swoje, tańsze wersje tego. Skład oczywiście nie jest idealny, ale to nadal lepsze niż drożdżówka

Parę razy też kupowałam jako szybką przekąskę Sunbites albo sucharki (zwykłe albo smakowe) + duża butelka wody i wystarczy ewentualnie do zwykłych sucharków kupuję jakiś mały smakowy serek do smarowania i traktuję go trochę jak dip. Czasem też w Biedronce jest w lodówce gotowe guacamole, więc idealne z jakimś sucharkiem, krakersem czy po prostu ciemną bułką. Lepiej z warzywami, ale jak nie ma gdzie ich umyć, to ja bym nie ryzykowała.

Na stacjach benzynowych jest też różnego rodzaju suszone mięso. Tłuste i słone, ale sycące
. W Almie też je widziałam, ale cenią się bardziej niż stacje

Kurczę, tak na dobrą sprawę, jak się nie weźmie z domu jedzenia, a chce się na szybko zjeść coś zdrowego i sycącego, to jest strasznie ciężko. Po co się nie sięgnie, to albo ma mnóstwo cukru albo soli i jeszcze jest tłuste i napakowane chemią
Na których stacjach? Ja widuję tylko hot dogi

Sunbites to średnio zdrowa przekąska, lepiej rzeczywiście do serka bułkę pełnoziarnistą wybrać

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2014-07-05 o 14:34
Stary 2014-07-05, 14:59   #9
adrijah
Zakorzenienie

Na Orlenie i Statoil kiedyś były na pewno. Czasem w wersji mini salami (np z pleśnią, jak w serach), czasem są plasterki salami, innym razem mocno wysuszone kiełbaski czy kabanosy. Wszystkie w paczkach, gdzieś w okolicach chipsów albo napojów powinny być. W Almie oprócz w/w jest też suszona wołowina z USA, na stacjach jej nie widziałam.

Ani Sunbites ani cała reszta nie jest super przekąską. To raczej kwestia wyboru mniejszego zła niestety

Edytowane przez adrijah
Czas edycji: 2014-07-05 o 15:00
adrijah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 15:08   #10
n_eptun
Raczkowanie

Mogę się powtórzyć
-Bułki pełnoziarniste
-Różne owoce
-Mieszanki orzechów,bakalii
-Jogurty,kefiry,serki wiejskie
-Soki owocowe,smoothie
-Sałatki w pudełeczkach

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w większych galeriach jest Salad Story. Mają tam pyszne, świeże i sycące sałatki. Są wegetariańskie, bezglutenowe itd.

Mimo wszystko polecam jednak zabierać ze sobą kanapki z masłem,wędliną+warzywa. Możesz też zrobić domowe batony muesli z orzechami o wiele lepsze niż te sklepowe i na długo sycą Lub zabrać w pudełeczko sałatkę na bazie makaronu/kaszy/ryżu z mięsem i warzywami. Ja czasami robię koktajle jogurt-owoce-orzechy i przelewam do buteleczki.
To tylko moje propozycje, zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy ma ochotę nosić ze sobą pudełka/gotować przed wyjściem. I odeszłam trochę od tematu, bo prosiłaś o "gotowe produkty" ale bądźmy szczerzy-ciężko znaleźć coś naprawdę smacznego, zdrowego i na dodatek sycącego no chyba, że ktoś zadowoli się suchą bułką
n_eptun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-05, 21:12   #11
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Na Orlenie i Statoil kiedyś były na pewno. Czasem w wersji mini salami (np z pleśnią, jak w serach), czasem są plasterki salami, innym razem mocno wysuszone kiełbaski czy kabanosy. Wszystkie w paczkach, gdzieś w okolicach chipsów albo napojów powinny być. W Almie oprócz w/w jest też suszona wołowina z USA, na stacjach jej nie widziałam.

Ani Sunbites ani cała reszta nie jest super przekąską. To raczej kwestia wyboru mniejszego zła niestety
To muszę spojrzeć przy okazji, dzięki

Cała reszta jest ok jak myślę, pisałaś o serkach, które traktujesz jak dip, bardzo fajny pomysł (o ile to nie serek topiony), każda bułka pełne ziarno będzie jednak lepsza od sunbites. Dietetycznie rzecz traktując oczywiście
Stary 2014-07-05, 22:02   #12
Rena
Zakorzenienie

ja lubie w takich sytuacjach kupic paczke orzechow, migdalow, pistacji czy slonecznika. Sa to tzw zdrowe kalorie. Jednak raczej z rana i male opakowanie by zdazyc spalic przed snem.

Mozna tez probowac jablko czy banan. Jednak staram sie nie jadac przekaski a posilki, wiec podane przyklady sa raczej awaryjnie, jak zlapie straszny glod na miescie.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 00:30   #13
Akasta
Zadomowienie

Orzechy wszelkiego rodzaju, w Rossmanie można dorwać dobre mieszanki (studencka świetna, chyba najlepsza) i zdrowe sezamki czy batoniki enerbio.
W zwykłym sklepie widziałam też batoniki musli bez cukru i polepszaczy, albo ciastka z niewielką ilością surowego cukru trzcinowego.
Z takich nie eko, to wafle ryżowe, sucharki bez cukru, jakieś chrupkie pieczywo, owoc na szybko też można jakiś zjeść, gorzka czekolada też zdrowa.
Akasta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-15, 11:14   #14
masnaka
Przyczajenie

A może poprostu:
- banan
- bułka
- jogurt
- knopers - żeby i na słodko było
masnaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 08:42   #15
dezire
Zakorzenienie

orzechy u mnie sie w ogóle nie sprawdzają - maja duzo kalorii, a nie zabijają głodu Banany ubolewam, ale mi się przejadły.

Z moich ulubionych przekąsek:
- naturalny jogurt z dodatkiem cynamonu - nie ma cukru, a cynamon nadaje słodkawy smak

- bułka z najprostszym w składzie serkiem naturalnym - a do tego tona zieleniny (może być co bądz: szczypiorek, koperek, natka) - ale to już wymaga zaplecza do przygotowania

- z gotowych 'przekąsek ' - lubie Fruktajl, tymbarka

2004 - Boisz się, że ludzie z internetu odnajdą cię w prawdziwym życiu.

2014 - Boisz się, że ludzie z prawdziwego życia odnajdą cię w internecie.

dezire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-18, 09:56   #16
adrijah
Zakorzenienie

Hm.. u mnie z kolei Fruktajl w ogóle nie zaspakaja głodu. Jest słodki i po nim zaraz chce mi się i jeść i pić. Szybciej właśnie orzechy działają Szczególnie wymieszane z jakimiś suszonymi owocami.
Stary 2014-07-18, 10:03   #17
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Hm.. u mnie z kolei Fruktajl w ogóle nie zaspakaja głodu. Jest słodki i po nim zaraz chce mi się i jeść i pić. Szybciej właśnie orzechy działają Szczególnie wymieszane z jakimiś suszonymi owocami.

w smaku jest - ale nie zawiera cukru, więc przynajmniej to słodycz z owoców

Stary 2014-07-18, 10:46   #18
adrijah
Zakorzenienie

wiem wiem, to akurat duży plus
Stary 2014-07-18, 15:54   #19
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dezire Pokaż wiadomość
orzechy u mnie sie w ogóle nie sprawdzają - maja duzo kalorii, a nie zabijają głodu Banany ubolewam, ale mi się przejadły.
wiesz oliwa z oliwek tez ma duzo kalorii. To zaden argument by rezygnowac takze wtedy gdy chcesz schudnac. Tluszcze sa niezbedne dla organizmu.

Cytat:
w smaku jest - ale nie zawiera cukru, więc przynajmniej to słodycz z owoców
i co z tego ze z owocow? Cukier prosty to cukier prosty.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-07-18, 16:33   #20
dezire
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość
wiesz oliwa z oliwek tez ma duzo kalorii. To zaden argument by rezygnowac takze wtedy gdy chcesz schudnac. Tluszcze sa niezbedne dla organizmu.

1. Tłuszcze są niezbędne - nadmiar kalorii juz nie. Nie chodzi o to, żeby z orzechów rezygnować, albo u mnie sprawdzają się jako dodatek do dań np. spaghetti, nie główna przegryzka

2. To zależy od podejścia - cukier z owoców to mniejsze zło, bo dostaję razem z nim witaminy i błonnik - zawsze to lepsze niż cukier rafinowany. A jak widzę cukier w składzie to też nie zawsze wierzę, że na pewno zawiera tylko tyle - np coca cola smakuje na o wiele więcej :P

Stary 2014-07-18, 17:08   #21
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
1. Tłuszcze są niezbędne - nadmiar kalorii juz nie. Nie chodzi o to, żeby z orzechów rezygnować, albo u mnie sprawdzają się jako dodatek do dań np. spaghetti, nie główna przegryzka
(...)
Skoro nie zabijają u Ciebie głodu to też nie pakowałabym w siebie paczuszki orzechów. U mnie migdały sprawdzają się rewelacyjnie, nie jestem po nich głodna, a jak zjem na taki powiedzmy lunch w godzinach pracy pół 100g paczuszki to akurat wartość kcal odpowiada wartości moich posiłków czyli plus minus 300kcal. Na trzy godziny spokój z głodem.
Stary 2014-07-18, 17:19   #22
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość

ale plus, że nie dodają jeszcze dodatkowej porcji cukru. Tyle, ile jest w owocach, w zupełności wystarczy
Stary 2014-07-18, 19:07   #23
Testujemy
Raczkowanie

Ostatnio próbowałem suszonych buraków (średnie) oraz marchewek i sera (marchewki ok, sera bleh).
Testujemy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-18, 19:27   #24
adrijah
Zakorzenienie

a właśnie, są różne "chipsy" warzywne i owocowe. Jak one są doprawiane? Mają cukier?
Stary 2014-07-19, 06:03   #25
Akasta
Zadomowienie

Cytat:
a właśnie, są różne "chipsy" warzywne i owocowe. Jak one są doprawiane? Mają cukier?
Crispy Natural (http://www.crispynatural.pl/crispy-natural) nie mają cukru, to tylko suszone owoce i warzywa. Polecam jak głód przyciśnie. Zwłaszcza marchewkowe i paprykowe. I dla wszystkich - cukrzyków, wegetarian, nie są smażone, bez glutenu.
Stary 2014-07-21, 08:28   #26
Nonuska
Przyczajenie

Ja staram się zawsze mieć w torebce batoniki "Wysoki Błonnik" z czarną porzeczką. Czasami zastępuję je chipsami kukurydzianymi Sante albo takimi z suszonych jabłek. Ewentualnie wafle ryżowe, ostatnio odkryłam takie w posypce serowej i są naprawdę pyszne. A do tego kefiry smakowe do picia. Ostatnio odkryłam też chłodnik w butelkach, trochę jest w nim E, ale skoro chodzi o rzeczy seryjne i ogólnodostępne, to trzeba trochę realizmu Mnie bardzo smakuje i na pewno to lepsze niż cola czy batonik z czekoladą, które też wolne od E nie są. No i zwykłe jabłka. Jestem od nich uzależniona.
Nonuska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-21, 09:46   #27
dezire
Zakorzenienie

Z innych przekąsek:

- Mus owocowy Kubus - troche dla dzieci :P ale też fajny skład, bez cukru, niestety cena moim zdaniem na taką porcje jest za wysoka - max 1 zł chyba powinno być !

- gotowe zupy np. Eat me, tez mają fajny skład
http://alma24.pl/produkt/289426710/z...9jd4dbkuhmwytt

'pomidory pelatti, marchew, cebula, koncentrat pomidorowy, ziemniaki, seler (korzeń), śmietana, cukier, sól, pieprz, czosnek, olej rzepakowy, oregano suszone, bazylia suszona"

Edytowane przez dezire
Czas edycji: 2014-07-21 o 09:47
Stary 2014-07-21, 09:55   #28
Akasta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Ja lubię Fig Bar, batoniki wegańskie, przyzwoity skład, niestety dostępne tylko w Żabce. I tylko 2 albo 3 rodzaje dostępne-malina, figa, jagoda.
Kosztują 3 zł, w promocji u mnie obecnie 2 zł. Małe, ale wystarczające jak na przekąskę, do tego jakiś owoc, sok i mozna dotrwac do obiadu.
We Fresh Markecie też sąBardzo smaczne i zdrowe.
Batoniki Enerbio z Rossmana też są ok.

Edytowane przez Akasta
Czas edycji: 2014-07-21 o 09:57
Stary 2014-07-22, 09:35   #29
Lev
Raczkowanie

Ja na ogół biorę jakiś owoc albo warzywo (takie, które łatwo zjeść bez narzędzi, np. małe pomidory, papryka, ogórki małosolne), nabiał (ale tylko naturalny, żadnych owocowych syfów z cukrem), ewentualnie pieczywo pełnoziarniste, o ile jestem pewna, że takie jest a nie podbarwione karmelem i posypane płatkami owsianymi za to podpisane 'fitness'.
Lev jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-07-22, 10:58   #30
adrijah
Zakorzenienie

Wczoraj w autobusie widziałam panią, która sobie podjadała pomidorki koktajlowe prosto z pudełeczka

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości