|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Probiotyki ginekologiczne za granicą
Witam dziewczyny!
Jako że w Polsce dostępne są probiotyki ginekologiczne, szeroko reklamowane (szczególnie te doustne typu LacibiosFemina, ProVag) postanowiłam sprawdzić jak to jest w innych krajach. Bardzo się zdziwiłam jak zobaczyłam w kilku aptekach (Francja, Czechy, UK, Nowa Zelandia), że takowych nie ma! (oczywiście nie mówię o nazwach handlowych polskich, nie ma wcale takich rzeczy pod żadną nazwą) Chciałam zapytać jak to jest? Czy u Was, tam gdzie żyjecie są te probiotyki dostępne i tak reklamowane, czy w ogóle cisza o tym, nie jest to tak popularne? Może tylko w Polsce robią nas z tymi cudownymi tabletkami "w konia"? Edytowane przez kwiatek101 Czas edycji: 2013-03-13 o 08:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Probiotyki ginekologiczne za granicą
Ja szulalam probiotykow w Irlandii i tutaj tez ich nie maja. Raz dostalam jakis zel dopochwowy ale nie pamietam jego nazwy. Poza tym byl bardzo niewygodny i nieprzyjemny w uzywaniu, mial zbyt zadka konsystencje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Tam sie chyba robi zastrzyki, które starczają na kilka lat. Takie jak sa u nas dostepne sa dobre po antybiotyku czy cos. Ale przypuszczam, ze u nas sa tak popularne bo wiele osob mysli, ze im to zastapi leczenie i wizyte u lekarza.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
W Anglii nie ma. Szukalam ostatnio czegos wzmacniajacego flore bakteryjna i zalazilam sie na smierc, a jedyne co znalazlam to jakies dziwne masci dopochwowe (najtansza za 9 funtow za 5 malutkich tubek jednorazowego uzytku). Clotrimazolum kosztuje 15 funtow
![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
we Wloszech sie ich nie reklamuje. lekarz tez zazwyczaj nic nie mowi, zeby brac, bo po co zapobiegac, jak najlepiej zaraz przyjsc po nastepne recepty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Ja miałam duży problem z nawracającym zapaleniem pęcherza - żurawina, antybiotyki, probiotyki itp. nic nie pomagało. Aż wreszcie trafiłam na lekarkę, która doradziła mi, żeby robić nasiadówki i okłady z... jogurtu. I od tego czasu problemy się skończyły.
Tak więc moim zdaniem najlepszym probiotykiem jest jogurt/kefir/maślanka itp. Tanie i wszędzie dostępne. ![]() (Ale oczywiście na tym firmy farmaceutyczne kasy nie zarobią, więc dalej bedąć wciskać ludziom probiotyczne cuda-wianki). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, w takim razie tym bardziej est to dla mnie dziwne, że tutaj w Polsce jest tego pełno... może to wcale nie działa tylko tutaj jest popularne, bo Polki na wszystko "polecą" aby dobrze reklamować? No bo dziwne, że nigdzie indziej nie ma
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego wydaje mi się, że są na receptę i nie są wystawiane normalnie na półkach. Trochę mnie to dziwi, no ale cóż. Mówię o probiotykach i substancjach, które u nas można kupić bez recepty, nie jakichś super suplementach diety dla kobiet, żeby było jasne.
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
We Francji nawet żele do higieny intymnej z bakteriami kwasu mlekowego nie cieszą się uznaniem lekarzy. Co rusz w prasie natrafiam na artykuły (np. kilka razy w "Bibie") i miałam też w rękach encyklopedię zdrowia dla dziewczyn, gdzie pisze, że są to specyfiki szkodliwe, źle wpływające na mikroflorę intymną. Z drugiej strony widziałam reklamę tamponów z kwasem mlekowym do stosowania jako normalny środek higieniczny w trakcie miesiączki, co nie znaczy, że są popularne, ale po prostu wchodzą teraz na rynek.
Tu jest trochę informacji na ten temat po francusku i jest napisane, że za probiotykami gineko stoi głównie cel marketingowy, ale powoli wydają się do nich przekonywać lekarze (!). Francuski autor dr Guilherme pisze, że "moda" przyszła z USA i pobiotyki bywają coraz częściej zapisywane we Francji. Sprzedawane są m.in. w postaci ampułek Femibion Flore Intime. Autor ostrzega, żeby nie brać ich dłużej niż kilka tygodni - jest to bezcelowe, nie poprawia osiągniętego efektu. A jest to "pewien korzystny" efekt u "niektórych" pacjentek z zaburzoną równowagą mikroflory. Wnioskuję z artykułu, że probiotyki są na receptę. Teraz się zastanawiam dlaczego akurat w Polsce tak bardzo usiłują nam koncerny farmaceutyczne wciskać takie specyfiki? Edytowane przez poziomkalol Czas edycji: 2013-03-28 o 14:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
no właśnie w Polsce są bardzo popularne i jest mnóstwo firm, różne nazwy handlowe tych samych bakterii... do wyboru do koloru... i sama nie wiem czy to skuteczne, czy nie. W sumie po antybiotyku doustnym zawsze każą brać probiotyk doustny, więc czemu nie brać go dopochwowo lub doustnie ale na sprawy ginekologiczne? Sama nie wiem jaka jest prawda...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem jest to zwykłe nabijanie ludzi w butelkę. Mikroflora bakteryjna w pochwie to bardzo indywidualna sprawa, tzn. bakterie wchodzące w jej skład potrafią różnić się między kobietami, zmieniać z wiekiem, czy nawet w czasie cyklu miesiączkowego. A w probiotykach jest zazwyczaj jeden szczep bakterii i tyle. Jest bardzo dużo domowych rad naszych babć, które teraz powracają do łask, bo coraz więcej kobiet cierpi na problemy intymne: spanie bez bielizny, noszenie bawełnianych majtek (koronki i stringi lepiej zostawić na specjalne okazje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
hej, i ja tez szukam probiotyku doustnego w Niemczech i nie mogę znaleźć
![]() ![]() cos ktos wie/słyszał? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:57.