|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
bardzo niski poziom witaminy d3
zrobiłam sobie badania i wapń i fosfor w normie, a wit d3 ponizej normy... martwię się.
co mnie czeka? jakieś dalsze badania? błagam pomocy |
|
|
|
|
#2 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: bardzo niski poziom witaminy d3
Idź do lekarza. Na pewno przepisze suplementację.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
morfologia - wszystko mieści się w normach..
a z wit d3 może wiązać się jakaś choroba? np. hashimoto? boje sie strasznei do lekarza idę w tym tyg czy to mogą być problemy z tarczycą też? lekarz, który zlecił mi te badania powiedział że te ostatnie (tarczycy) z przed roku sajeszcze ok. Edytowane przez papryczzka Czas edycji: 2014-03-17 o 21:08 |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
jak mogę sobie jeszcze pomoc? żeby ustrzec się osteoporozy??
lekarz przepisął mi witaminę d3 w dużej dawce od wczoraj biorę. Do tej pory brałam vitrum calcium 1250, przestać już brać? |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsza kombinacja to przebywanie na słońcu i ruch. W naszym klimacie suplementacja D3 w miesiącach o niskim nasłonecznieniu (tran, jajka lub suplementy im bardziej naturalne tym lepiej). Ale to nie zmniena faktu, ze najlepszej jakości i najlepiej przyswajalną formą wit D3, jest ta wytwarzana w naszych organizmach pod wpływem promieni słonecznych. Dzisiejsza fobia słoneczna niestety nie służy zdrowiu tak naprawdę. Przyczyny powstawania osteoporozy to bardzo złożony mechanizm. Nie da się ot tak wyłonić 1 czynnika (np. poziomu D3) żeby móc orzec, ze kogoś ona dotknie a kogoś nie.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:26.