![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Predyspozycje co do płci
Vretka dzieki za uwage ; ) jasne ze chodzilo o preferencje
hej dziewczyny mam dosc dziwne zapytanie co nawet troche mnie smieszy ale ciekawi mnie strasznie jak inne mamy podchodza do tego tematu . Wszedzie gdzie przebywa przysla mama slysze pytania o plec dziecka tak jakby juz od tego cos zalezalo.. czy myslalyscie jaka plec dziecka chcialybyscie miec . Ciekawi mnie to strasznie i wydaje mi sie ze wiekszosc mam zadeklaruje ze chcialoby chlopca a jesli tak to dlaczego. Ja osobiscie mam juz parke teraz jest mi wsio ryba Raz mysle jaka kochana Jadzienke moglabym teraz miec innym razem mamusinego synusia - JAsia i ciesze sie ogromnie ta niepewnoscia ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Maryna1987 Czas edycji: 2014-04-12 o 12:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Predyspozycje co do płci
Zakładam, że chodziło Ci o preferencje
![]()
![]() |
#3 |
BAN stały
|
ja bym chciała dziewczynkę jeśli już ale nie wiem czy w ogóle bym chciała dzieci. chłopcy są...dziwni, zwłaszcza tak do 13-14 roku życia. Piskliwe to takie, a fu. a i tak wygląda jak dziewczynka a na myśl o maminsynusiach to mi się niedobrze robi, nie po to ma się dziecko żeby zrobić z niego maminsynka, nie na tym polega rodzicielstwo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Ludzie pytają o płeć dziecka przyszłą mamę, bo o co innego mogą zapytać? Jak badania? Zawsze pyta się o coś, do czego ma się odniesienie - najczęściej o płeć, by móc sobie wyobrazić dzieciaczka jako "ją" lub "jego", a nie "to".
![]() A co do preferencji rodziców - myślę, że to zrozumiałe; inaczej wychowuje się syna, a inaczej córkę ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas to się sprawdziło, u brata nie, więc też z dystansem mozna do tego podejść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzooo chciałam mieć córkę.
![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mnie koleżanka powiedziała, że w pierwszej ciąży liczyła na dziewczynkę, ale teściowa oznajmiła, że nie ma na to szans, bo w rodzinie rodzą się sami chłopcy
![]() ![]() Ja wolę chłopca. Nie lubię małych dziewczynek.
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() u mnie jest fajnie, bo od mojej strony od lat rodzą się tylko dziewczynki a u TŻ tylko chłopcy więc nie mamy pewności co by się mogło trafić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze przed ciążą wiedziałam, że będę mieć córkę. I mam
![]() ![]() Choć dookoła słyszałam "a to na chłopca, apetyt na chłopaka, brzuch na chłopaka, cera na chłopaka..."
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
ja bardzo chciałam mieć dziewczynkę
![]() ![]() dla mnie ważne jest teraz żeby donosić żeby było zdrowe nie ważnej akiej płci pierwsze słyszę o teorii że w pierwszych cyklach większe prawdopodobieństwo na dziewczynkę a dłużej na chłopaka ze względu na ruchliwość plemników. Ruchliwość ma się raczej do tego ile przed owulacją był sex ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Przy pierwzej ciąży było mi chyba obojętne jaka płeć i wyszła dziewczynka
![]() ![]() Ogólnie jeśli chodzi o moje otoczenie, to widzę spory nacisk na chłopców,jakby to coś lepszego było...Przecież dziewczynki tez fajne i nie obraziłabym się też, gdybym znów spodziewała się dziewczynki-bo to już znany mi grunt ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Bardzo chciałam mieć synka i córkę, dokładnie w tej kolejności
![]() Mam córkę i syna, dokładnie w tej kolejności ![]() Dlaczego ludzie pytają o płeć? A bo ja wiem, ludzie ciężarnym kobietom zadają masę pytań, niektóre są na prawdę mało stosowne, to o płeć jest więc akurat jednym z najlepszych pytań. Czasem mam wrażenie, że ciężarna jest traktowana jako takie "dobro wspólne społeczne", że każdy może zadawać pytania albo udzielać porad, mimo, że to przecież obca osoba i poza napastowaniem ciężarnych to nikt nie odważyłby się na ulicy czy przystanku podejść do obcej kobiety i udzielać jej porad żywieniowych, chwalić wygląd albo pytać o jej dzieci ![]()
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
Ja od zawsze chciałam mieć córeczkę
![]() ![]() ![]() Moja znajoma ma sześciu synów i jedną córkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Zawsze chciałam mieć pierwszego syna i mi się udało.W sumie bazowaliśmy nasze starania na chińskim kalendarzu
![]() ![]()
![]() |
#16 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja też zawsze pytam, nie widzę w tym niczego złego. Czy chłopak czy dziewczyna, czy druga czy piąta, odpowiadam, że to wspaniale
![]() Mi to tam obojętne było, choć każdy wiedział lepiej co ja wolę ("na pewno chcesz chłopca, na pewno chcesz dziewczynkę tylko nie przyznajesz itp.) choć za drugim razem wiadomo, byłam ciekawa jak byłoby mieć chłopca ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2014-04-12 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
wole pytanie o płeć niz o to, ile przytyłam...
![]() jestem w ciąży z pierwszym dzieckiem i w sumie płeć mi obojetna była. aczkolwiek ucieszyłam się, że to chłopiec, bo zawsze chciałam mieć syna. ale naprawdę bym sie nie obraziła jak druga wyjdzie córka.
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Ja jeszcze w dzieciństwie ustaliłam sama ze sobą
![]() ![]() Ja pytanie o płeć rozumiem i mnie nie drażni - ot ciekawość zwykła. Tak jak pytanie o imię. Natomiast nie rozumiem tych wszystkich dywagacji osób postronnych w rodzaju a kształt brzucha masz na to, a kształt głowy na to, apetyt na to, a w ogóle to widać, że córka bo zbrzydłaś. Takt nie jest najmocniejszą stroną naszego społeczeństwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Wtajemniczenie
|
Ludzie pytają, bo o co innego można pytać ciężarną?
![]() ![]() Ale dla mnie obojętnie jaka płeć. Życie mnie nauczyło, że zdrowie najważniejsze i wkurzam się jak słyszę, że ktoś ma mieć córeczkę a woli synka i płacze z tego powodu bo np. z dziewczynami nie umie się obchodzić... Niektórzy chyba nie umieją docenić to co mają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A poza ciążą moje ulubione pytanie brzmi "karmisz?", nie kurna, głodzę ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Ja chciałam mieć syna, mam córkę.
Teraz się cieszę, bo ciuchy dla dziewczynek i sukienki z Zary są taaakie śliczne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.klocekikredka.com/alez-prosze-pani/
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mam nic przeciwko, gdy jakaś staruszka mówi do mnie "jaką śliczna ma pani córeczkę..." (zaczynając monolog o wnukach, prawnukach na koniec życząc mi miłego dnia i zdrowia dla córki). Ale jeżeli ktoś mówi, nawet do swojego dziecka "jak ty się zachowujesz, zobacz, dziewczynka idzie grzecznie, jak będzie dalej się tak zachowywac to pani cię zabierze!" - odwróciłam się i powiedzialam, że nie zabiorę ![]()
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Mnie też nie przeszkadza, że ktoś pochwali moje dzieci, pozachwyca się, czy zapyta w jakim są wieku, co mi to szkodzi. Ale na pchanie się z rękami czy głupie uwagi jestem alergiczna wręcz. I na głupie pytania typu (do mojej córki) "a kochasz braciszka?" itp.
![]() |
#27 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Klarissa - "kochasz braciszka"?! Serio? Cytat:
A jeszcze z gatunku nie na temat - do szału mnie doprowadza jak jakiś pies leci z paszczą w kierunku moim i dziecka na co uśmiechnięty właściciel drze się z daleka "on nie gryzie, on lubi dzieci". No żesz jasny gwint!! Niech se lubi szczerzyć kły na dzieci właściciela od mojego dziecka wara. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Taa,to pytanie:,,karmisz?" jest bossskie i działa na mnie jak płachta na byka,zwłaszcza od osób obcych i faktycznie dobrą odpowiedzią jest:,,głodzę"
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Tak, z reguły to się zaczyna od "ooo, to twój braciszek? a kochasz go?" Niezmiernie mnie to drażni
![]() Dotykanie dzieci po policzkach też i raz się jedna pani obraziła jak wprost powiedziałam "proszę go nie dotykać", fuknęła, burknęła coś i poszła dalej. Też raz tak miałam w przedszkolu, że chłopiec czekający na mamę z nudów uszczypał mojego syna w policzek (matka zajęta była plotkami a ja w tym czasie ubierałam moją córkę), zwróciłam uwagę - chłopcu, że nie wolno szczypać, a potem kazałam mu odejść od mojego synka i w ogóle go nie ruszać to "pani mama" była bardzo zdziwiona o co też mi chodzi. Cytat:
Poza tym co do tego "nie gryzie". Ja miałam psa, który też nie gryzł, a moją wtedy 2 letnią bratanicę, którą pies od urodzenia znał ugryzł. Bo pies, to tylko pies, zawsze może zareagować inaczej niż zazwyczaj i tylko on zna powód. Ja byłam kilka razy w życiu ugryziona przez psa i też się właściciele zarzekali, że "on na pewno nie ugryzie" albo "on nigdy nikogo wcześniej nie ugryzł" - to usłyszał mój tato kiedy poszedł się rozmówić z sąsiadem w kwestii puszczania 3 wilczurów wolno bez opieki! Tak, właśnie jeden ugryzł mnie, a inny rzucił się na brata mojego ![]()
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-04-13 o 11:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:10.