|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() co zamiast soli ??
a wiec zaczne od początku postanowilam troszeczke schudnac i zaczac jesc zdrowiej.Moią ulubioną przekąska jest sałatka z pomidorow i ogurków z dodatkiem cebuli i kefiru tylko niestety nie potrafie obejść się bez soli, która jak wiemy jest bardzo niezdrowa w związku z tym mam pytnie czego używac zamiast niej ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: co zamiast soli ??
nie wiem czy to byloby zdrowiej, ale ja na ten przyklad czesto posypuje salatki wegeta z gory
![]()
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz bardzo trudno zastapic sol.Na poczatek mozesz poprostu zmniejszyc jej ilosc...Vegety uzywam do zup i sosow,ogolnie do dan ktore sa gotowane.Kupuj sol jodowana jest zdrowsza.Wiem ze niektorzy nie uzywaja soli wogole,ale mi osobiscie ciezko to zaakceptowac.Pewnie nic nie pomoglam ale zaciekawil mnie twoj watek.Wiem rowniez ze sol wplywa niekorzystnie na prace nerek,oraz zatrzymuje wode w organizmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
no właśnie a w dodatku powoduje cellulit.A o tej soli jodowanej to szczerze mówiąc nie słyszałam.Droga jest czy kosztuje tyle co normalna sól ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Wyeliminować całkowicie z jadłospisu sól, jest bardzo trudno. Najważniejsze, by używać jej mało- do takiego ograniczenia dość szybko można się przyzwyczaić
![]() Lekarze zalecają stosowanie tzw. soli kamiennych lub soli morskiej (dostępnych w niektórych sklepach, lub stoiskach ze zdrową żywnością), jako tych najmniej szkodliwych dla organizmu (ok 3-4 zł / o,5 kg, niestety). Sól (sztucznie) jodowana, o której wspomna Iza73, faktycznie jest zdrowsza, jest dostepna bezproblemowo, w cenie zbliżonej do zwykłej soli (ok 1zł/ kg). Sprawdź na opakowaniu, może właśnie taką stosujesz ![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
sól zastap ziołami , bazylia dobrze ja zastepuje, spróbuj tej bazylii co jest w kostkach z knorra
![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
a co do vegety to ona tez sól zawiera
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
Czym mniej jem soli tym bardziej słone wydają mi się same potrawy. Przecież ogórek czy pomidor sam w sobie jest słony, zawiera sód. Sól neźle zastępują różne zioła i przyprawy (np. bazylia, zioła prowansalskie). Często na opakowaniach jest napisane, które z nich są szczególnie stosowane w diecie bezsolnej. Vegeta i inne warzywka to oczywiście sól z dodatkami, nie ma co się łudzić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Gythą, ja praktycznie używam sól tylko do gotowanych ziemniaków. W przypadku mięs dodaję sos sojowy, a do sałatek zioła, oregano lub zioła prowansalskie i pieprz. Staraj się używać pieprz i zioła świerzo zmielone, są intensywniejsze i naprawdę pyszne. Po miesiącu pewnie zauważysz,że już dużo mniej soli potrzebujesz. Ja mam naprzykład teraz problem bo gdziekolwiek idę i coś jem (szczególnie zupy) to mam wrażenie jakbym samą sól jadła. Acha i jeszcze , dzięki ograniczeniu soli zaczęłam odnajdywać nowe "smaczki" w oddawna dobrze znanych mi potrawach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
bazylia i zioła prowansalskie mhm nie wiedziałam że mogą zastępować sól musze koniecznie sprubować jak teraz bedą smakować moje 'sałatki'
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Ja już oduczyłam się stosowania soli. Kiedys soliłam wszystko co się dało
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Nie mogę napisać, że nie jem soli w ogóle, bo - jak już było napisane w tym wątku - wiele warzyw czy mięs zawiera w sobie sól. Pewne jest, że nie solę niczego. Pewnego dnia po prostu odstawiłam sól. Na początku było może nie ciężko, ale dziwnie. Ale z czasem przyzwyczaiłam się do tego. Używam wielu ziół i soli już nie potrzebuję.
A tak w ogóle to sól mam w domu. Używam jej jako jednego ze składników pilingu kawowego;-) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
smieje sie z TŻ ,że przyprawy typu vegeta to kg soli i 2 suszone pietruszki i jest to najgorsze swinstwo.
wole posolic ,swieży pieprz ,niz uzyc vegety brrr. mozna sie odzwyczaic od soli jak i od cukru ktory jest zawarty wszedzie ,najwazniejsze to sprawdzac etykiety i przelamac bariere w glowie o nie soleniu ,po kilku dniach mózg sie przestawi i kazda posolona rzecz bedzie poprostu nie dobra. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z paula, ze Vegeta zbyt zdrowa nie jest, zawiera sol i bog wie co jezscze. Lepiej nie uzywac.
Ja prawie nie sole, ale tylko prawie ![]() Moja mama uzywa czegos co nazywa sie Salvita, jest to sol o obnizonej zawartosci sodu i powyzszonej zawartosci potasu. Jest to jakas sol dla ludzi ktorzy nie moga uzywac normalnej soli.
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W naszej kuchni, stosuje się absolutne minimum soli, większości potraw nie solimy już wcale, przyzwyczailiśmy się, nie zauważamy tego. W Wielkanoc moja Bacia nie mogła wyjść z podziwu, że sałatka jarzynowa wogóle nie została posolona ![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Jest też coś takiego jak sól czosnkowa. Słyszałam, ze zawiera sól w małych ilościach, ale nie wiem czy to jest pewne. Również polecam wspomnianą sól ziołową, jeżeli bedziesz używała dużo pieprzu (który wspomaga spalanie tłuszczu i przemiane materii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
mhm nie wiedzialam ze pieprz wspomaga spalanie tłuszczu i przemiane materii.A ta sól czosnkowa to nie śmierdzi czosnkiem bo takiej bym nie tknela ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ze "slonym nalogiem" mozna zerwac w ciagu 48 godzin
![]() ![]() ja praktycznie nie sole /jedynie wode na makaron a to nie zawsze/, do miesa daje sporo czosnku - dodaje smaku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
ja nie moglam sie wyzbyc soli ale przerzucilam sie na rózową himalajska z sante np, jest zdrowsza. bede powoli sukcesywnie eliminowac sol ale nie wyobrazam sobie nie posolić np pomidorów!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Ta różowa nie dość, że ładnie wygląda, to jeszcze zdrowsza
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
sok z cytryny albo ocet winny doda wiecej smaku jesli musisz ograniczyc sol...
A ja to surowek dodaje sos vinaigrette albo sos balsamiczny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.