kaszki "bezcukrowe" - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-01-05, 19:49   #1
Natala84
Zakorzenienie

kaszki "bezcukrowe"

w dniu dzisiejszym w mojej głowie powstał spory zamęt... ale do rzeczy

3 lata temu gdy zaczynałam rozszerzać dietę mojej córce, wszędzie napotykałam informację że kaszki nestle/bobovita to samo zło, bo cukier. będąc więc kiedyś w sklepie przejrzałam etykiety i faktycznie, co bym do łapki nie wzięła to 30-40 gram cukru na 100 gram kaszki. Bardzo dużo! co więcej, miałam okazję spróbować takiej kaszki u szwagierki która bez mrugnięcia okiem takie cuda dzieciom swym podawała dzień w dzień. okazało się faktycznie że słodkie to to okrutnie, zbeształam szwagierkę w myślach po czym dumna z siebie zamówiłam słynne Holle i tym raczyłam swoje dziecko, które dość szybko okazało się że fanem kaszek nie jest. jedynie co to gdy zaczęła dostawać mm (8 miesięcy) dosypywałam 2-3 miarki do butelki.

Aktualnie znów jestem na etapie przygotowywania się do rozszerzania diety młodszej córce. Będąc w rossmannie zauważyłam, ze pojawiły się nowe kaszki - mleczne, ale bezcukrowe, np Bobovita Expert.
i jakież było moje zdziwienie, gdy spojrzałam na etykietę...
Kaszka mleczna ryżowo – kukurydziana - 38,9gram cukru/100 gram produktu
Kaszka mleczna ryżowo – kukurydziana o smaku bananowym - 38,4/100
strasznie dużo! a przecież napis krzyczy - "bezcukrowa"
pospieszne wzięłam w łapki zwykłą kaszkę:
Kaszka mleczno-ryżowa o smaku bananowym - 36,7/100
zdurniałam
w składzie tych bezcukrowych nie widzę nic cukro-podobnego, ale znawcą nie jestem...
Składniki: (tej mleczna ryżowo – kukurydzianej)
mleko modyfikowane - 54,8% [odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz roślinny (zawiera lecytynę sojową), węglan wapnia, witaminy (C, niacyna, kwas pantotenowy, E, B1, B6, A, kwas foliowy, K1, D3, biotyna, B12), dwufosforan żelazowy, siarczan cynku, siarczan miedzi, jodek potasu], kaszka (kukurydziana - 15,8%, ryżowa - 15,2%), oligosacharydy (galaktooligosacharydy z mleka, fruktooligosacharydy) - 5%, odmineralizowana serwatka w proszku z mleka, odtłuszczone mleko w proszku

czyli ten cukier w kaszkach to głównie laktoza z mm + cukry naturalnie występujące w ryżu, kukurydze etc. w słodzonych kaszkach zwykłego cukru musi być chyba naprawdę bardzo niewielka ilość, skoro mają mniej cukru na 100 gram niż te bezcukrowe fakt faktem wychodzi na to, że producent mógłby sobie spokojnie ten cukier darować, skoro i bez niego kaszka jest słodka....

wzięłam jeszcze do ręki zwykła mleczno-ryżową Nestle, bananową - 30/100....

no i cała teoria o złym cukrze w złych kaszkach mi runęła....no chyba że coś w swych przemyśleniach pominęłam
tzn nadal dostrzegam pewną wyższość kaszek np Holle, bo można kupić np orkiszową czy jaglaną, która jest po prostu bardziej wartościowa niż ryżowa czy kukurydziana.
ale aspekt cukrowy przestał być dominujący....

więc może te zwykłe, pospolite kaszki to jednak nie samo cukrowe zło?

Hania

94,5....70,5....65

http://szydelkogagusi.blogspot.com/
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 20:09   #2
Zanthia
Zadomowienie

Dot.: kaszki "bezcukrowe"

Przecież sama przeczytałaś skład. Ciężko, żeby rzecz zrobiona ze zbóż nie miała węglowodanów. To trochę tak jakbyś narzekała, że chleb czy makaron też je ma.

Raczej na opakowaniu powinno być napisane cukry a nie cukier, w kontekscie węgli, ale to tak btw.

Nie podałas składu tradycyjnej kaszki, tylko tąbezcukrową, wiec cieżko mówic o czymś czego nie widzimy, ale zakladam, ze jest w niej cukier a nie ma oligosacharydów, jak się myle to powiedz.
Zanthia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 20:19   #3
_vixen_
Zakorzenienie

Nie jestem zwolenniczką tych kaszek, zresztą moja córka nie chciała ich jeść. Słyszałam, że sporo dzieci właśnie tyje przez te kaszki, no i przez te słodkie herbatki w granulatach. Jak dla mnie to smakuje jak słodki ulepek, z prawdziwą kaszą nie ma nic wspólnego.

Tak więc odpuściłabym sobie na Twoim miejscu te kaszki, skoro starsza córka przeżyła, jedząc jedynie ich niewielkie ilości, to i młodsza da radę.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-05, 20:24   #4
Natala84
Zakorzenienie

ależ ja oczywiście zdaję sobie sprawę, że te co węglowodanowe zawiera cukry, tyle że spodziewałam się że te zwykłe kaszki dosładzane zwykłym cukrem będą ich miały znacznie więcej niż te "bez dodatku cukru" (tak jest napisane na opakowaniu).
i tak, faktycznie te zwykłe mają cukier i nie ma oligosacharydów (choć te chyba pochodzą z mleka?)

Vixen, no są ulepkiem, ale wychodzi na to że te wina mm, widocznie ono nadaje aż taką słodkość a nie dodatek cukru

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2014-01-05, 20:26   #5
_vixen_
Zakorzenienie

Mleko kobiece też ma cukier, nie wiem czy mniej czy więcej w porównaniu do mm.
Stary 2014-01-05, 20:28   #6
Natala84
Zakorzenienie

no dokładnie,więc o co ta afera wokół zwykłych kaszek?

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2014-01-05, 20:34   #7
_vixen_
Zakorzenienie

Bo może to już za dużo tego cukru, nie dość, że z mleka, to i z kaszek, i nie daj Boże jeszcze z tych słodkich pseudoherbatek.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-01-05, 20:54   #8
Natala84
Zakorzenienie

tyle że z powyższego wynika, że tego sztucznie dodawanego cukru w gotowych kaszkach jest jakaś znikoma ilość (a suma sumarum kaszki te zawierają mniej cukrów niż kaszki bez cukrowe...), nie warta moim zdaniem całego tego zamieszania
do pseudoherbatek nawet nie podchodzę

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2014-01-05, 21:06   #9
gosia261282
Gang Iren

Generalnie chyba te kaszki niezbyt bo bardzo przetworzone...
Przyznam,że czasem dałam dziecku taką kaszkę,ale częściej dawałam zwykłą manną,jaglaną czy gotowałam owsiankę.
Stary 2014-01-06, 10:20   #10
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
tyle że z powyższego wynika, że tego sztucznie dodawanego cukru w gotowych kaszkach jest jakaś znikoma ilość (a suma sumarum kaszki te zawierają mniej cukrów niż kaszki bez cukrowe...), nie warta moim zdaniem całego tego zamieszania
do pseudoherbatek nawet nie podchodzę
No ja właśnie przeczytałam dobie sklad jakiejś kaszki od 6 tego miesiaca i tam jest cukier,ale przy końcu listy skladnikow, wiec go chyba jakoś dużo nie ma. A jak nie ma cukru na liście to są po prostu weglowodany z mleka, zbóż itp.
Z drugiej strony nie rozumiem po co dosładzać te kaszki. Mieszkam w DE i tu cukru w składach nie widziała, ani kaszek, ani deserkow,ani jogurtów dla niemowlat.Nie wiem czego w PL ten cukier jest, dlatego, że był kiedys na kartki chyba heheheh.
Poza tym wg mnie lepiej mieć kaszkę z wieksza iloscią weglowodanów pochodzacych z ziaren, owocow, mleka niz z mniejsza iloscia dosladzana bialym cukrem
maharet1092 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 11:17   #11
scorpionec
Zakorzenienie

Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."

Cytat:
Napisane przez maharet1092 Pokaż wiadomość
No ja właśnie przeczytałam dobie sklad jakiejś kaszki od 6 tego miesiaca i tam jest cukier,ale przy końcu listy skladnikow, wiec go chyba jakoś dużo nie ma. A jak nie ma cukru na liście to są po prostu weglowodany z mleka, zbóż itp.
Z drugiej strony nie rozumiem po co dosładzać te kaszki. Mieszkam w DE i tu cukru w składach nie widziała, ani kaszek, ani deserkow,ani jogurtów dla niemowlat.Nie wiem czego w PL ten cukier jest, dlatego, że był kiedys na kartki chyba heheheh.
Poza tym wg mnie lepiej mieć kaszkę z wieksza iloscią weglowodanów pochodzacych z ziaren, owocow, mleka niz z mniejsza iloscia dosladzana bialym cukrem

to,że cukru nie ma w składzie to nie oznacza, że nie są to produkty dosładzane..
zamiast cukrem np syropem glukozowo - fruktozowym (sztuczny słodzik już lepiej posłodzić cukrem) albo innymi słodzikami chemicznymi,aromatami etc które są bardziej szkodliwe od cukru

jak jest coś w składzie co nie wiemy jak wygląda to najlepiej nie kupować..

ja kupowałam kaszki Holle które w składzie mają wyłącznie zboża ew zboża +suszone owoce
scorpionec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 11:46   #12
Glodomorek
Zakorzenienie

Ja kupowałam kaszki holle jaglana bezmleczna i ona słodka nie była w ogóle, trzeba było dodać np owoce.
Za to taka nestle czy tam bobovita już nie pamiętam była tak słodka i ohydna w smaku, że mało nie zwróciłam po spróbowaniu
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 12:08   #13
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez scorpionec Pokaż wiadomość
to,że cukru nie ma w składzie to nie oznacza, że nie są to produkty dosładzane..
zamiast cukrem np syropem glukozowo - fruktozowym (sztuczny słodzik już lepiej posłodzić cukrem) albo innymi słodzikami chemicznymi,aromatami etc które są bardziej szkodliwe od cukru

jak jest coś w składzie co nie wiemy jak wygląda to najlepiej nie kupować..

ja kupowałam kaszki Holle które w składzie mają wyłącznie zboża ew zboża +suszone owoce
Ale to by było napisane przecież.
Ja mam kaszki Hipp i na jednej jest zboze i witamina b.
A na drugiej mleko, zboza, owoce,witaminy,olej rzepakowy

Edytowane przez maharet1092
Czas edycji: 2014-01-06 o 12:12
Stary 2014-01-06, 12:54   #14
gda
Zakorzenienie

Ja daję kaszki Holle i dodaję do smaku pół słoiczka owocowego. Smaczne, a zdrowsze.
gda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 13:32   #15
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
no i cała teoria o złym cukrze w złych kaszkach mi runęła....no chyba że coś w swych przemyśleniach pominęłam

Bardzo ciekawe.

Ale w sumie ja tylko na wizażu czytałam, że kaszki zwierają dużo cukru, i to samo zło. A poza nim nigdzie. Więc się nie dziwię, że to się okazało wyolbrzymione
Stary 2014-01-06, 13:43   #16
Glodomorek
Zakorzenienie

pomyłka
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 14:09   #17
Patrilla
Zakorzenienie

tylko holle
Stary 2014-01-06, 16:48   #18
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
Bardzo ciekawe.

Ale w sumie ja tylko na wizażu czytałam, że kaszki zwierają dużo cukru, i to samo zło. A poza nim nigdzie. Więc się nie dziwię, że to się okazało wyolbrzymione
Próbując kaszek dostępnych w sklepach i kaszki Holle, nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, która jest słodzona... Tamte to ulepki! Kaszka Holle nie jest w ogóle słodka.
Stary 2014-01-06, 17:50   #19
maharet1092
BAN stały

GG do maharet1092

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Próbując kaszek dostępnych w sklepach i kaszki Holle, nie trzeba być geniuszem, żeby stwierdzić, która jest słodzona... Tamte to ulepki! Kaszka Holle nie jest w ogóle słodka.
Rozumiem, że porównujesz 2 kaszki podobnego typu.A nie na przykład bezmleczna Holle z jakaś inna mleczna. Albo czysta z owocowa

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-06, 18:51   #20
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, że porównujesz 2 kaszki podobnego typu.A nie na przykład bezmleczna Holle z jakaś inna mleczna. Albo czysta z owocowa
Porównuje mleczną Holle z mleczną Bobovity.
Stary 2014-01-06, 19:22   #21
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Bzdura ... kiedyś próbowałam kaszki bananowej Nestle, wg mnie nie jest mocno słodka.

Nie trzeba być geniuszem, żeby zobaczyć w pierwszy poście Natala84, że słodzone kaszki mają bardzo mało cukru.
Stary 2014-01-06, 19:44   #22
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się
i też uważam, że ten cukier jest całkowicie zbędny, ta kaszka i bez tego byłaby słodka poprzez laktozę z mm...
zmierzam jedynie do tego, że wydaje się że dodatku cukru w tych kaszkach jest naprawdę niedużo, na tyle (wg mnie) nie dużo, że nie wiem czy zasługują na miano "syfu" jakim często się je tu i nie tylko tu określa...

Cytat:
Porównuje mleczną Holle z mleczną Bobovity.
zawsze słyszałam/czytałam, że Holle takie święte jest. starszej córce robiłam te bezmleczne na wodzie i dodawałam owoce, ale z perspektywy czasu wydaje mi się że to jednak nie był pełnowartościowy posiłek.
tyle że ona dość krótko te kaszki w tej postaci jadła, potem dosypywałam po prostu 2-3 miarki do mm w butli.

natomiast porównując składy różnych kaszek, trafiłam również na skład kaszki Holle - poniżej skład kaszki orkiszowej.
SKŁAD: 250 gram netto kaszki wyprodukowanej z ekologicznej mąki orkiszowej z pełnego przemiału ziarna (37%), odtłuszczone mleko w proszku (20%), maltodextryna, częściowo zdemineralizowana serwatka (12%), olej palmowy, węglan wapnia, witamina B1, A i D. Zawiera gluten. Nie zawiera cukru

czy maltodextryna to nie cukier?

co więcej, Holle zawiera jedynie 20 % mleka w proszku, a ta "syfiasta" dajmy na to bobovita - 50/60%.
więc znów można się pokusić o stwierdzenie, że ta ulepkowata słodycz popularnych kaszek to efekt laktozy z mm a nie dodawanego cukru

btw, czy mm zawiera jakiś inny cukier niż laktozę, ktoś się może orientuje? dosładzane są jakoś te mleka?

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Generalnie chyba te kaszki niezbyt bo bardzo przetworzone...
Przyznam,że czasem dałam dziecku taką kaszkę,ale częściej dawałam zwykłą manną,jaglaną czy gotowałam owsiankę.
o, i to jest bardzo słuszny argument tyle że tyczy się ogólnie gotowych kaszek dla dzieci (bez względu na to czy mają za producenta holle czy nestle). no ale wiadomo, dochodzi kwestia czasu na przygotowanie takiej zwykłej kaszy czy owsianki

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja kupowałam kaszki holle jaglana bezmleczna i ona słodka nie była w ogóle, trzeba było dodać np owoce.
Za to taka nestle czy tam bobovita już nie pamiętam była tak słodka i ohydna w smaku, że mało nie zwróciłam po spróbowaniu
a próbowałaś kiedyś mm? albo własnego mleka? ja co prawda nie, ale intuicja mi podpowiada że i jedno i drugie jest tak obrzydliwie słodkie, że istnieje ryzyko ich zwrócenia

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2014-01-06, 19:50   #23
_vixen_
Zakorzenienie

Próbowałam własnego mleka i faktycznie jest obrzydliwie słodkie w smaku.
Stary 2014-01-06, 19:55   #24
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

kupowałam czystą ryżową i kukurydzianą bez dodatków

i zdrowy brzuszek nestle http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...uctid/179.aspx
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 20:00   #25
misiula_88
Raczkowanie

Ja nie demonizowałam kaszek typu Nestle itd. Na Holle mnie nie było stać, bo moim zdaniem są strasznie drogie (rozumiem, że ekologiczne, że zdrowsze, ale niestety nie na każdą kieszeń). Najchętniej robiłam maluszkowi kleik + owoce, jak był starszy to mieszałam kleik z kaszką ryżową bezmleczną (dużo mniej słodkie niż zwykła kaszka), a potem gotowałam zwykłe kasze - owsiankę, mannę, jaglaną. Wiadomo, że jak robiłam małemu ekspozycję na gluten, to zwykłej manny nie chciało mi się gotować łyżeczki czy ile tam się dawało

[*] 3.12.13

cieszę się życiem!

Ninka!

misiula_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 20:11   #26
Natala84
Zakorzenienie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;44465685]kupowałam czystą ryżową i kukurydzianą bez dodatków

i zdrowy brzuszek nestle http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...uctid/179.aspx[/QUOTE]
zdrowy brzuszek też fajny ale już zrobiony na mleku, tak samo bardzo słodki jak zwykłe kaszki
nestle ma też mleczne bezcukrowe, o np te:
http://www.dziecko.nestle.pl/produkt...uctid/286.aspx
ale tu już w składzie maltodekstryna, i zawartość cukrów 30/100, czyli tak jak zwykłe kaszki

wychodzi na to, że żeby faktycznie było mało słodko (a właściwie to rozsądnie słodko) to należałoby:
1. tak jak Gosia napisała, samemu przygotowywać kasze
2. osobno robić mm i dopiero wtedy dosypywać kaszkę (unikniemy słodkich dodaktów typu maltodekstryna z gotowych mlecznych kaszek); ale różnica w słodkości wydaje mi się będzie nieznaczna...
3. robić kaszki bezmleczne na wodzie i dodawać np owoce, ale czy to pełowartoścowy posiłek? nawet jeśli tak, to i tak trzeba "brakującą" ilość (słodkiego ) mleka podać w ciągu doby

Cytat:
Napisane przez misiula_88 Pokaż wiadomość
Ja nie demonizowałam kaszek typu Nestle itd. Na Holle mnie nie było stać, bo moim zdaniem są strasznie drogie (rozumiem, że ekologiczne, że zdrowsze, ale niestety nie na każdą kieszeń). Najchętniej robiłam maluszkowi kleik + owoce, jak był starszy to mieszałam kleik z kaszką ryżową bezmleczną (dużo mniej słodkie niż zwykła kaszka), a potem gotowałam zwykłe kasze - owsiankę, mannę, jaglaną. Wiadomo, że jak robiłam małemu ekspozycję na gluten, to zwykłej manny nie chciało mi się gotować łyżeczki czy ile tam się dawało
a wiesz, że mnie się chciało? serio, codziennie gotowała 1/2 łyżeczki manny tyle że teraz mam dwójkę na głowie, a czasu jak na lekarstwo... i dlatego chciałam się poratować jakimiś gotowcami
ten kleik robiłaś na wodzie?

Hania

94,5....70,5....65

Stary 2014-01-06, 20:31   #27
misiula_88
Raczkowanie

Natala, to podziwiam, że Ci się chciało, to ja leniuch jestem
Kleik dosypywałam do gotowego mm, potem do krowiego, taki kleik http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/kleiki.aspx zaczynaliśmy od kukurydzianego, a potem dopiero ryżowy, bo bałam się zaparć.

[*] 3.12.13

cieszę się życiem!

Ninka!

misiula_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-01-06, 21:52   #28
gda
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się
i też uważam, że ten cukier jest całkowicie zbędny, ta kaszka i bez tego byłaby słodka poprzez laktozę z mm...
zmierzam jedynie do tego, że wydaje się że dodatku cukru w tych kaszkach jest naprawdę niedużo, na tyle (wg mnie) nie dużo, że nie wiem czy zasługują na miano "syfu" jakim często się je tu i nie tylko tu określa...

zawsze słyszałam/czytałam, że Holle takie święte jest. starszej córce robiłam te bezmleczne na wodzie i dodawałam owoce, ale z perspektywy czasu wydaje mi się że to jednak nie był pełnowartościowy posiłek.
tyle że ona dość krótko te kaszki w tej postaci jadła, potem dosypywałam po prostu 2-3 miarki do mm w butli.

natomiast porównując składy różnych kaszek, trafiłam również na skład kaszki Holle - poniżej skład kaszki orkiszowej.
SKŁAD: 250 gram netto kaszki wyprodukowanej z ekologicznej mąki orkiszowej z pełnego przemiału ziarna (37%), odtłuszczone mleko w proszku (20%), maltodextryna, częściowo zdemineralizowana serwatka (12%), olej palmowy, węglan wapnia, witamina B1, A i D. Zawiera gluten. Nie zawiera cukru

czy maltodextryna to nie cukier?

co więcej, Holle zawiera jedynie 20 % mleka w proszku, a ta "syfiasta" dajmy na to bobovita - 50/60%.
więc znów można się pokusić o stwierdzenie, że ta ulepkowata słodycz popularnych kaszek to efekt laktozy z mm a nie dodawanego cukru

btw, czy mm zawiera jakiś inny cukier niż laktozę, ktoś się może orientuje? dosładzane są jakoś te mleka?

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:31 ----------

o, i to jest bardzo słuszny argument tyle że tyczy się ogólnie gotowych kaszek dla dzieci (bez względu na to czy mają za producenta holle czy nestle). no ale wiadomo, dochodzi kwestia czasu na przygotowanie takiej zwykłej kaszy czy owsianki

a próbowałaś kiedyś mm? albo własnego mleka? ja co prawda nie, ale intuicja mi podpowiada że i jedno i drugie jest tak obrzydliwie słodkie, że istnieje ryzyko ich zwrócenia
Ja i tak nie daję kaszek mlecznych, bo mój synek bezmleczny. Dlatego kupuję kaszki Holle, bo nie trafiłam na kaszkę ogólniedostępną bezmleczną, która by nie miała cukru w sobie.

Te które w pierwszym poście wymieniłaś mają przecież cukry, tylko innego pochodzenia - oligosaharydy. Ogólnie w diecie jest przyjęta zasada im mniej cukrów (fruktozy, glukozy itd. także) tym lepiej. Ja wolę dać owoc, naturalne źródło cukru, zamiast sztucznie dosłodzonej kaszki. Bądź co bądź - mm też jest sztuczne.

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Ja daję bezmleczną kaszkę z owocami jako kolację. To jest moim zdaniem pełnowartościowy posiłek - jedna porcja owoców plus produktów zbożowych.
Stary 2014-01-06, 22:03   #29
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
wychodzi na to, że żeby faktycznie było mało słodko (a właściwie to rozsądnie słodko) to należałoby:
1. tak jak Gosia napisała, samemu przygotowywać kasze
2. osobno robić mm i dopiero wtedy dosypywać kaszkę (unikniemy słodkich dodaktów typu maltodekstryna z gotowych mlecznych kaszek); ale różnica w słodkości wydaje mi się będzie nieznaczna...
3. robić kaszki bezmleczne na wodzie i dodawać np owoce, ale czy to pełowartoścowy posiłek? nawet jeśli tak, to i tak trzeba "brakującą" ilość (słodkiego ) mleka podać w ciągu doby
Ja akurat gotowałam kasze czy owsiankę na mleku krowim. W Anglii są takie zalecenia,że dziecko od pół roku może mieć przygotowywane produkty na bazie mleka,tylko do bezpośredniego picia zalecają mm (bądź mleko matki). Mój był na cycku i jakoś pierwszą kaszkę na krowim mleku dostał gdy miał 7 miesięcy.
Stary 2014-01-06, 22:19   #30
Klarissa
Zakorzenienie

Moja córka jest wychowana na tych "złych kaszkach i kleikach" i nic jej nie jest. Tylko to chciała jeść i tylko to jej nie uczulało, nawet na sinlac po pewnym czasie zaczęła reagować uczuleniem a to niby produkt dla alergików, wcale nie jest gruba, wręcz odwrotnie taki szczypior. Synkowi też dawałam ale on akurat tego nie polubił i żyje na mleku mieszanym z kaszką manną nestle z kartonu.

Moim zdaniem nie ma co przesadzać z tym unikaniem cukru. Wychodzę z założenia, że skoro dziecko nie dostaje słodyczy, pije tylko wodę, je tylko mleko modyfikowane i zupę to 2x dziennie odrobina słodkiej kaszki nie zaszkodzi (ja dodawałam córce 2-3 miarki do mleka, a małemu dodaję 1-2 miarki do mleka, bo on nie lubi gęstego). Dzieciaki mam szczupłe a nawet bym rzekła, że chude nieco, więc ten cukier chyba jednak nie krzepi aż tak...

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości