Sklep internetowy, da sie rade w pojedynkę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-11, 13:07   #1
olla74
Zakorzenienie

Sklep internetowy, da sie rade w pojedynkę?

Cześć,
mam pytanie do osób z doświadczeniem w tym temacie. Czy prowadząc sklep internetowy można go poprowadzic w pojedynkę czy jest to raczej nierealne,żeby sprostać wyzwaniu?

Chciałabym również,żebyscie dziewczyny napisały co Wam przeszkadza w sklepach internetowych, na co zwracacie uwagę i co wam sie podoba.

BTW To miałby być sklep z bibelotami: świece, szkło, upominki, prezenty okolicznościowe.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

www.pustamiska.pl

Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta.

kosmetyki, buty
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611

oraz książeczki NOWE

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401

Edytowane przez olla74
Czas edycji: 2013-02-11 o 14:51
olla74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:15   #2
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: Sklep internetowy, da sie rade w pojedynkę?

Fajny pomysł Nie prowadziłam takiego sklepu więc konkretów Ci nie przedstawię, mogę się wypowiedzieć jedynie z perspektywy klienta. Dla mnie w sklepie internetowym najważniejsza jest przejrzystość strony - dobrze pogrupowane produkty, wyszukiwarka, porządne opisy i możliwość zadania pytania o konkretny przedmiot; zakładka z kosztami wysyłki, oczywiście podane wszystkie ceny (w niektórych sklepach trzeba wysyłać e-mail z pytaniem o cenę, to już jest skrajnie irytujące) i porządne, szczegółowe zdjęcia.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:19   #3
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Fajny pomysł Nie prowadziłam takiego sklepu więc konkretów Ci nie przedstawię, mogę się wypowiedzieć jedynie z perspektywy klienta. Dla mnie w sklepie internetowym najważniejsza jest przejrzystość strony - dobrze pogrupowane produkty, wyszukiwarka, porządne opisy i możliwość zadania pytania o konkretny przedmiot; zakładka z kosztami wysyłki, oczywiście podane wszystkie ceny (w niektórych sklepach trzeba wysyłać e-mail z pytaniem o cenę, to już jest skrajnie irytujące) i porządne, szczegółowe zdjęcia.

od siebie jako klienta dodam, że lubię gdy produkty są dobrze pogrupowane.
Przykład:
Kolorowe świeczki o jednym kształcie, nie jako osobny przedmiot (przez co zwiększa się liczba stron przez które ciężko przebrnąć) a jako jedna świeczka a kolory do wyboru w podstronie ( np. przesuwające się zdjęcia). Mam nadzieję, że w miarę czytelnie wyjaśniłam, jeśli nie spróbuję inaczej

Angel_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:26   #4
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Moim zdaniem, jeżeli jest to "mały sklep" to dasz radę. Tylko zleć przygotowanie go komuś, kto zna się na rzeczy, słyszał o użyteczności(!!!!), może zrobi Ci jakieś mini-badania. W żadnym wypadku syn-kuzyna co ma piątkę z informatyki albo wujko-szwagier co na studiach miał rok wstępu do informatyki.
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:33   #5
lilka_vanilka
Zakorzenienie

No chyba, że autorka ma już jakieś doświadczenie w robieniu stron, to o ile ma się czas na podszkolenie, to stronę zrobić samemu, a pieniądze wydać na pozycjonowanie i Regulamin. W tym ostatnim mogę pomóc.

Lubię strony, gdzie poza sklepem są zamieszczone pomysły na dekorowanie domu, diy, konkursy, itp.
lilka_vanilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:37   #6
olla74
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angel_00 Pokaż wiadomość

od siebie jako klienta dodam, że lubię gdy produkty są dobrze pogrupowane.
Przykład:
Kolorowe świeczki o jednym kształcie, nie jako osobny przedmiot (przez co zwiększa się liczba stron przez które ciężko przebrnąć) a jako jedna świeczka a kolory do wyboru w podstronie ( np. przesuwające się zdjęcia). Mam nadzieję, że w miarę czytelnie wyjaśniłam, jeśli nie spróbuję inaczej
Chodzi Ci o to,że np świeczki zapachowe klikasz i masz cały wybór z tej kategorii i dopiero po najechaniu na wybrane zdjęcie ona sie powiększa i tam jest opis itp? Albo np upominki na Walentynki , albo np szkło ozdobne itp , dobzre zrozumiałam?

[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;39167078]Moim zdaniem, jeżeli jest to "mały sklep" to dasz radę. Tylko zleć przygotowanie go komuś, kto zna się na rzeczy, słyszał o użyteczności(!!!!), może zrobi Ci jakieś mini-badania. W żadnym wypadku syn-kuzyna co ma piątkę z informatyki albo wujko-szwagier co na studiach miał rok wstępu do informatyki.[/QUOTE]

Nie, nie. Zlecam wykonanie strony profesjonalistom
W biznesie nie ma sentymentów.

Dzieki za odpowiedzi i czekam na więcej.

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-11, 13:39   #7
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
No chyba, że autorka ma już jakieś doświadczenie w robieniu stron, to o ile ma się czas na podszkolenie, to stronę zrobić samemu, a pieniądze wydać na pozycjonowanie i Regulamin. W tym ostatnim mogę pomóc.

Lubię strony, gdzie poza sklepem są zamieszczone pomysły na dekorowanie domu, diy, konkursy, itp.
przepraszam, że nie na temat ale świetny kot

Stary 2013-02-11, 13:40   #8
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez olla74 Pokaż wiadomość

I bardzo dobrze! Zbyt wiele fajnych inicjatyw upadało przez siermiężne wykonanie, wiec życzę powodzenia bo brzmi ciekawie
150f22149d232a15625e38a732d46b6c6e220cbb_63e043022f3b0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 13:42   #9
olla74
Zakorzenienie

Cytat:

Tez takie lubię, ale to pewnie potem się do tego dojdę,żeby sypac pomysłami.

Co masz na myśli pisząc o pomocy w regulaminie?.

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-11, 13:48   #10
Angel_00
Zakorzenienie

Cytat:
Chodzi Ci o to,że np świeczki zapachowe klikasz i masz cały wybór z tej kategorii i dopiero po najechaniu na wybrane zdjęcie ona sie powiększa i tam jest opis itp? Albo np upominki na Walentynki , albo np szkło ozdobne itp , dobzre zrozumiałam?

tak też może być chociaż myślałam bardziej o czymś mniej "zbitym" takim :

1 Świeczka okrągła - strona główna
niebieska, czerwona, zielona - podstrona

2 Świeczka kwadratowa - strona główna
wymienione kolory - podstrona

3 talerzyk kwadratowy 15 cm
kolory/wzory

4 talerzyk kwadratowy 20 cm
kolory/wzory

5 talerzyk okrągły 15 cm
kolory/wzory

hmmm o coś takiego http ://www .bonprix.pl/produkt/spodnie-ze-stretchem-940109/?type=image (usunąć spacje)
Przykład z zupełnie innej branży, żeby nie było.
Chodzi o to, że na niektórych stronach te zdjęcia zmieniają się same/ albo są np do wyboru kolorystycznego.
Bo gdy zrobisz klasyfikację szkło, upominki, to oglądając tylko szkło nie rzuci się w oczy świeczka itd. poszukam gdzieś strony która bardziej pokaże co mnie się podoba (ale wiadomo co osoba to inny gust )

Stary 2013-02-11, 14:57   #11
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Istnieją platformy sklepowe, które oferują gotowe sklepy internetowe i imho, to najlepszy wybór dla osób, które nie mają dużych nakładów finansowych, aby budować sklep od podstaw. Koszt takiego sklepu jest różny, ale średnio to 25-60zł/msc, czyli stosunkowo niewiele. No i mają wiele edytowalnych modułów, które można w różny sposób ustawiać, etc. (akurat jestem na świeżo przy porównywaniu takowych platform i funkcjonalności ich sklepów ).

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-11, 15:02   #12
olla74
Zakorzenienie

[QUOTE=trustmyself;3916886 5]Istnieją platformy sklepowe, które oferują gotowe sklepy internetowe i imho, to najlepszy wybór dla osób, które nie mają dużych nakładów finansowych, aby budować sklep od podstaw. Koszt takiego sklepu jest różny, ale średnio to 25-60zł/msc, czyli stosunkowo niewiele. No i mają wiele edytowalnych modułów, które można w różny sposób ustawiać, etc. (akurat jestem na świeżo przy porównywaniu takowych platform i funkcjonalności ich sklepów ).[/QUOTE

Tez zakładasz sklep? A administruje się samemu?
jak możesz podrzuć taka stronkę.

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-11, 15:08   #13
arrachne
Zadomowienie

Dla mnie ważna jest też duża ilość opcji wysyłek - nie lubię kurierów, a czasem to jedyny sposób dostawy Fajnie, jak można wybrać paczkomaty, tam możesz w dowolnych godzinach odebrać przesyłkę

arrachne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 15:41   #14
katniewojt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arrachne Pokaż wiadomość
Dla mnie ważna jest też duża ilość opcji wysyłek - nie lubię kurierów, a czasem to jedyny sposób dostawy Fajnie, jak można wybrać paczkomaty, tam możesz w dowolnych godzinach odebrać przesyłkę
Tak, zgadzam się
Mnie osobiście jeszcze drażni jak na stronie nie ma otwarcie podanych kosztów wysyłki, tylko wyskakują dopiero przy składaniu zamówienia.
katniewojt jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 16:34   #15
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Cytat:

Tez zakładasz sklep? A administruje się samemu?
jak możesz podrzuć taka stronkę.
Nie, aplikuję na pewne stanowisko w takiej firmie i moim zadaniem rekrutacyjnym jest porównanie firm pod różnymi względami. Jak skończę takie porównanie to mogę Ci je wysłać na maila, będziesz miała łatwiej coś wybrać, bo wszystko będzie w jednym pliku

Administrować można samemu, zależy, którą platformę wybierzesz, to możesz administrować za pomocą strony www, albo oprogramowanie ściągasz na swój komputer. Masz dodatkowo bezpłatne aktualizacje i pomoc techniczną (mailową, telefoniczną). Każda platforma oferuje też 14 dniowy niewiążący okres próbny, kiedy możesz zapoznać się ze sklepem i tym, jak się nim administruje. Istnieją wersje podstawowe sklepu, bez jakichś wybitnych bajerów i te nieco droższe, tak zwane premium, które umożliwiają zakładanie kilku kont pocztowych, udostępniają różne oprogramowanie wspomagające proces sprzedaży, etc.

Każda platforma oferuje różne integracje z innymi portalami (aukcje, porównywarki cen, systemy płatności, kurierzy, etc.), po prostu trzeba się rozpoznać i wybrać najlepszą opcję. Wśród platform, które oferują gotowe oprogramowanie sklepu internetowego są ClickShop, Redcart i Shoper.

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 18:04   #16
ruda_not_grazyna
Rozeznanie

GG do ruda_not_grazyna

Cytat:

bardzo fajny pomysł.
możesz np. robić dekoracje czy coś w tym stylu sama, zrobić zdjęcia i wtedy pokażesz nie tylko jak ten przedmiot wygląda od a do z, ale też co fajnego można z tego stworzyć (np. dekorację ze świec na stole).
ruda_not_grazyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 20:22   #17
olla74
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trustmyself Pokaż wiadomość
Nie, aplikuję na pewne stanowisko w takiej firmie i moim zadaniem rekrutacyjnym jest porównanie firm pod różnymi względami. Jak skończę takie porównanie to mogę Ci je wysłać na maila, będziesz miała łatwiej coś wybrać, bo wszystko będzie w jednym pliku

Administrować można samemu, zależy, którą platformę wybierzesz, to możesz administrować za pomocą strony www, albo oprogramowanie ściągasz na swój komputer. Masz dodatkowo bezpłatne aktualizacje i pomoc techniczną (mailową, telefoniczną). Każda platforma oferuje też 14 dniowy niewiążący okres próbny, kiedy możesz zapoznać się ze sklepem i tym, jak się nim administruje. Istnieją wersje podstawowe sklepu, bez jakichś wybitnych bajerów i te nieco droższe, tak zwane premium, które umożliwiają zakładanie kilku kont pocztowych, udostępniają różne oprogramowanie wspomagające proces sprzedaży, etc.

Każda platforma oferuje różne integracje z innymi portalami (aukcje, porównywarki cen, systemy płatności, kurierzy, etc.), po prostu trzeba się rozpoznać i wybrać najlepszą opcję. Wśród platform, które oferują gotowe oprogramowanie sklepu internetowego są ClickShop, Redcart i Shoper.
Dzieki

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-11, 20:31   #18
szprotka_
Zakorzenienie

lubię gdy sklep internetowy dba o przejrzystość, czyli: zero wyskakujących okienek, błyskających bannerów, gadżetów rodem z lat 90. (latające obrazki za kursorem, zmienianie rysunku kursora, pływające ramki, itd.). miło mi, jak właściciel sklepu zadba o połączenie szyfrowane i sposoby płacenia przez internet (przelewem), a nie tylko kartą kredytową.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 20:40   #19
visionAM
Zakorzenienie

Pracowałam w dużej księgarni internetowej, teraz pracuję w niewielkiej firmie, która też prowadzi sprzedaż przez internet i uważam, że dopóki nie będziesz miała wielu zamówień to bez problemu ogarniesz wszystko sama
Co jest wg mnie istotne:
- manager do prowadzenia sklepu, np. Magento
- program księgowy do wystawiania faktur, paragonów itp.
- skrzynka pocztowa i telefon do kontaktu z klientami
- umowa z jakąś firmą kurierską żebyś nie dokładała do dostaw
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-11, 20:50   #20
201803290936
Konto usunięte

Cytat:

O ile się tym nie zajmuje, to absolutnie odradzam robienie strony samemu. Najlepiej skorzystać z jakiegoś szablonu na sklep internetowy - wtedy wszystko w miarę dobrze działa, łatwo jest poprawić błędy. Skrypt ma być funkcjonalny, wygodny i niezawodny, inaczej klient się wkurzy i przerwie składanie zamówienia.

Co do Regulaminu, to trzeba być mega ostrożnym. Jest sporo firm ("stowarzyszeń") które żyją z tego, że zgłaszają do sądów zaocznych regulaminy sklepów internetowych. Jeden błędny zapis i można być lżejszym nawet o kilka tysięcy złotych.

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ----------

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
lubię gdy sklep internetowy dba o przejrzystość, czyli: zero wyskakujących okienek, błyskających bannerów, gadżetów rodem z lat 90. (latające obrazki za kursorem, zmienianie rysunku kursora, pływające ramki, itd.). miło mi, jak właściciel sklepu zadba o połączenie szyfrowane i sposoby płacenia przez internet (przelewem), a nie tylko kartą kredytową.
Słuszne spostrzeżenia.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 22:44   #21
Ljus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Co do Regulaminu, to trzeba być mega ostrożnym. Jest sporo firm ("stowarzyszeń") które żyją z tego, że zgłaszają do sądów zaocznych regulaminy sklepów internetowych. Jeden błędny zapis i można być lżejszym nawet o kilka tysięcy złotych.
Czego ludzie nie wymyślą...

Dodam jeszcze, że ja bardzo zwracam uwagę na to co dzieje się przy wysyłce, tzn. lubię jak dostaję maila z dokładnymi danymi przelewu, tytułem przelewu - co nie zawsze ma miejsce i trzeba kombinować; lubię też powiadomienia o tym że otrzymało się wpłatę i że przesyłka została wysłana. To budzi zaufanie i zachęca do powrotu do sklepu; niestety nie wszędzie taka "profesjonalna otoczka" wysyłki jest praktykowana

Edytowane przez Ljus
Czas edycji: 2013-02-11 o 22:46
Ljus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-12, 08:53   #22
olla74
Zakorzenienie

Dzieki za wszystkie cenne rady.

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-12, 10:44   #23
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chciałabym również,żebyscie dziewczyny napisały co Wam przeszkadza w sklepach internetowych, na co zwracacie uwagę (…)
Co lubię:
  • kategorie produktów stworzone według jednego kryterium (no, góra dwóch), a nie kilkunastu
  • osobne kategorie „przecena” i „nowości” (tylko trzeba te nowości aktualizować dość często, a nie raz na pół roku…)
  • jasno podany cennik przesyłek
  • podane wprost składy produktów
  • ładny wygląd strony oraz jej praktyczność – stanowcze NIE mówię flashowi i domyślnemu kolorowi tła strony
  • wysłanie maila z informacją, że przesyłka jest już wysłana – zamawiałam kiedyś w sklepie, który takiego maila mi wysłał kilka dni po tym, jak paczka była już u mnie

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-14, 03:57   #24
summerisgone
Zakorzenienie

Ja bardzo lubię jak widzę cały czas sumę kosztów wybranych przeze mnie produktów. Poza tym ustawienie ile chcę widzieć rzeczy na stronie. Jak widzę 20 stron po 6 produktów to odechciewa mi się całkiem zakupów. Nie lubię też gdy produkt występuje w kilku kolorach a zdjęcie jest tylko jednego. Niech już będzie ta świeczka - na zdjęciu biała a pod nim napisane że jest też czerwona, niebieska i zielona. No i skąd mam wiedzieć czy ten niebieski jest granatowy, błękitny, turkusowy czy jaki? W przypadku wszystkich bibelotów lubię jak na stronie są dokładne wymiary - nie chcę kupić wazonu, który potem nie zmieści mi się na półce. Reszta chyba już została napisana
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-14, 10:04   #25
olla74
Zakorzenienie

Dzieki, dzięki, dzięki.

www.pustamiska.pl

kosmetyki, buty

oraz książeczki NOWE

Stary 2013-02-14, 17:34   #26
visionAM
Zakorzenienie

Zadbaj też o dobrą wyszukiwarkę
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 12:10   #27
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego absolutnie należy unikać zlecanie pisania regulaminu przypadkowym studentom, którym zazwyczaj płaci się mniej. Widziałam już wiele sklepów, gdzie zastosowano kopiuj-wklej

Kolejna rada - warto zrobić sklep dwujęzyczny
Stary 2013-02-18, 12:23   #28
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Dlatego absolutnie należy unikać zlecanie pisania regulaminu przypadkowym studentom, którym zazwyczaj płaci się mniej. Widziałam już wiele sklepów, gdzie zastosowano kopiuj-wklej

Kolejna rada - warto zrobić sklep dwujęzyczny
Wierz mi, że czasami i prawnik nie pomoże. Znam jedną firmę świadczącą usługi IT - regulamin naprawdę w porządku, konsultowany z organizacją, która skupia tego typu firmy i co? I d... - 1500 zł za jakiś nie do końca jasny zapis. Zresztą, nie trzeba nawet mieć rozpoczętej działalności, aby się przyczepili. Słyszałam o przypadku, że sklep był dopiero w fazie "strona w budowie", ktoś sobie dał przykładowy regulamin (żeby widzieć jak to wygląda) i już go podali o niezgodne z prawem zapisy... i wygrali.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-18, 12:41   #29
lilka_vanilka
Zakorzenienie

Cytat:
Wierz mi, że czasami i prawnik nie pomoże. Znam jedną firmę świadczącą usługi IT - regulamin naprawdę w porządku, konsultowany z organizacją, która skupia tego typu firmy i co? I d... - 1500 zł za jakiś nie do końca jasny zapis. Zresztą, nie trzeba nawet mieć rozpoczętej działalności, aby się przyczepili. Słyszałam o przypadku, że sklep był dopiero w fazie "strona w budowie", ktoś sobie dał przykładowy regulamin (żeby widzieć jak to wygląda) i już go podali o niezgodne z prawem zapisy... i wygrali.
Szok! Ale co ci ludzie z tego mają? I 1500zł za regulamin czy za całość? Bo jak za całość, to chyba mój tż słabo się ceni, a pracuje nad jednym długie godziny..
Stary 2013-02-18, 12:58   #30
iceflower
Przyjaciółka KWC

Spokojnie dasz radę sama prowadzić sklep internetowy, a nawet powiedziałabym, że dopóki nie zarabiasz na nim na tyle, żeby utrzymać sklep, firme i byc do przodu, to nie jest wskazane zatrudnianie pracownika, bo równa się to dokładanie do biznesu.

Ode mnie rady:
- regulamin - pamiętaj, zeby był stuprocentowo zgodny z ustawami konsumenckimi, jeżeli sama się nie podejmujesz napisania takiego, zlec to fachowcom. Polecam też czytanie portalu branżowego ekomercyjnie.pl, gdzie na bieżąco sa m.in. publikowane klauzule zabronione UOKiK i możesz szybko reagować i zmieniać swój regulamin pod ich kątem; miej na uwadze, że są firmy specjalizujące sie w wyszukiwaniu sklepów których regulamin narusza prawa konsumenckie i wysuwaniu roszczeń wobec nich, dlatego warto pilnowac regulaminu i zmian w prawie;
- fakturowanie/paragony - jeżeli zakładasz firmę, nie masz szalonych obrotów, spokojnie możesz proadzic księgowość sama na jakiejś platformie księgowej gdzie przy przyzwoitym abonamencie masz dużo funkcjonalności i wsparcie księgowych online lub telefonicznie, a zwykle wychodzi to dużo taniej niż stały księgowy; nie biegnij natychmiast po kase fiskalną, musisz ją mieć po przekroczeniu progu 20 tys. obrotu, zaczynając może się zdarzyć, że w pierwszym roku nie zrobisz takiego utargu sprzedając niedrogie rzeczy;
- pamiętaj że masz prowadząc sklep internetowy zbierasz dane osobowe i jako administrator zbioru tych danych, masz obowiązek zgłosić go do GIODO, obecnie nie ma sankcji za brak złoszenia, ale lepiej to zrobić, na wypadek jakby je wprowadzili;
- platforma sklepowa/hosting - na poczatku nie potrzebujesz na pewno jakiegoś super pakietu hostingowego, ale poczytaj opinie w internecie, żeby wybrac firmę, która zapewni Ci wysoką jakość usług, żeby się nie okazało, że co chwile wywala Ci sklep. Wybierając platforme sklepową zwróć uwage na funkcjonalności, których rzeczywiście potrzebujesz - przydatne są np. tzw. przyjazne linki, dzięki którym strona lepiej się pozycjonuje, jeżeli podpisujesz umowę z firma kurierską lub brokerem sa platformy, które umozliwiają integracje sklepu z tymi platformami. Z moich doświadczeń wynika, że po pierwsze lepiej wykupić dożywotnią licencję na sklep niż płacić miesięczny abonament, a po drugie na początek nie inwestować w rozbudowany program, lepiej stopniowo dokupować aktualizacje/dodatkowe moduły w miarę jak ich potrzebujesz; podpisując umowe na hosting powinnaś podpisać też umowę o powierzenie danych osobowych, która będzie jednym z załączników wniosku do GIODO;
- pozycjonowanie - dużo zależy od branży, nie zawsze warto inwestować we współpracę z firmami specjalizującymi się w SEO, jeżeli działają zbyt agresywnie, Twoja strona może zostać zbanowana w Google i nie wyskakiwac przez jakiś czas wcale w wynikach wyszukiwania (w zeszłym roku np. Google zbanowało Ceneo na kilka tygodni). Jeżeli twoja branża nie jest bardzo zatłoczona, warto robić to samemu - wazne są słowa klucze w opisach produktów, wymiana linkami, ruch napędzają i podnoszą wartość strony też porównywarki cenowe (dobrze zacząć np. od Nokautu, który ma duży udział w rynku, a możesz ustawić niskie stawki za przejście, Ceneo jest bardzo drogie w wiekszości branż i gorzej się z nim współpracuje). Warto założyc Google Analytics, dzięki którym będziesz mogła śledzić po jakich słowach kluczowych Twoja strona jest wyszukiwana i z jakich stron notujesz najwięcej przejść.
- jak to działa? - na początek wymaga od Ciebie dużo pracy przy dodawaniu produktów i na tym się to wszystko opiera dbaj o opisy i zdjęcia, wtedy unikniesz niepotrzebnych zwrotów i nieporozumień.

Tyle chyba, mam nadzieję, ze cos z tego Ci pomoże.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości