![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Sklep internetowy, da sie rade w pojedynkę?
Cześć,
mam pytanie do osób z doświadczeniem w tym temacie. Czy prowadząc sklep internetowy można go poprowadzic w pojedynkę czy jest to raczej nierealne,żeby sprostać wyzwaniu? Chciałabym również,żebyscie dziewczyny napisały co Wam przeszkadza w sklepach internetowych, na co zwracacie uwagę i co wam sie podoba. BTW To miałby być sklep z bibelotami: świece, szkło, upominki, prezenty okolicznościowe. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. ![]()
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 Edytowane przez olla74 Czas edycji: 2013-02-11 o 14:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
sissy that walk
|
Dot.: Sklep internetowy, da sie rade w pojedynkę?
Fajny pomysł
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() od siebie jako klienta dodam, że lubię gdy produkty są dobrze pogrupowane. Przykład: Kolorowe świeczki o jednym kształcie, nie jako osobny przedmiot (przez co zwiększa się liczba stron przez które ciężko przebrnąć) a jako jedna świeczka a kolory do wyboru w podstronie ( np. przesuwające się zdjęcia). Mam nadzieję, że w miarę czytelnie wyjaśniłam, jeśli nie spróbuję inaczej ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem, jeżeli jest to "mały sklep" to dasz radę.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
No chyba, że autorka ma już jakieś doświadczenie w robieniu stron, to o ile ma się czas na podszkolenie, to stronę zrobić samemu, a pieniądze wydać na pozycjonowanie i Regulamin. W tym ostatnim mogę pomóc.
Lubię strony, gdzie poza sklepem są zamieszczone pomysły na dekorowanie domu, diy, konkursy, itp.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=150f22149d232a15625e38a 732d46b6c6e220cbb_63e0430 22f3b0;39167078]Moim zdaniem, jeżeli jest to "mały sklep" to dasz radę. ![]() Nie, nie. Zlecam wykonanie strony profesjonalistom ![]() W biznesie nie ma sentymentów. Dzieki za odpowiedzi i czekam na więcej.
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co masz na myśli pisząc o pomocy w regulaminie?.
Jak to Skorpionica wybaczam, ale nie zapominam. www.pustamiska.pl Jesli myślisz,że zmienisz faceta, to lepiej zmień faceta. kosmetyki, buty https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post63462611 oraz książeczki NOWE https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post76540401 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 Świeczka okrągła - strona główna niebieska, czerwona, zielona - podstrona 2 Świeczka kwadratowa - strona główna wymienione kolory - podstrona 3 talerzyk kwadratowy 15 cm kolory/wzory 4 talerzyk kwadratowy 20 cm kolory/wzory 5 talerzyk okrągły 15 cm kolory/wzory hmmm o coś takiego http ://www .bonprix.pl/produkt/spodnie-ze-stretchem-940109/?type=image (usunąć spacje) Przykład z zupełnie innej branży, żeby nie było. Chodzi o to, że na niektórych stronach te zdjęcia zmieniają się same/ albo są np do wyboru kolorystycznego. Bo gdy zrobisz klasyfikację szkło, upominki, to oglądając tylko szkło nie rzuci się w oczy świeczka itd. poszukam gdzieś strony która bardziej pokaże co mnie się podoba (ale wiadomo co osoba to inny gust )
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Istnieją platformy sklepowe, które oferują gotowe sklepy internetowe i imho, to najlepszy wybór dla osób, które nie mają dużych nakładów finansowych, aby budować sklep od podstaw. Koszt takiego sklepu jest różny, ale średnio to 25-60zł/msc, czyli stosunkowo niewiele. No i mają wiele edytowalnych modułów, które można w różny sposób ustawiać, etc. (akurat jestem na świeżo przy porównywaniu takowych platform i funkcjonalności ich sklepów
![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=trustmyself;3916886 5]Istnieją platformy sklepowe, które oferują gotowe sklepy internetowe i imho, to najlepszy wybór dla osób, które nie mają dużych nakładów finansowych, aby budować sklep od podstaw. Koszt takiego sklepu jest różny, ale średnio to 25-60zł/msc, czyli stosunkowo niewiele. No i mają wiele edytowalnych modułów, które można w różny sposób ustawiać, etc. (akurat jestem na świeżo przy porównywaniu takowych platform i funkcjonalności ich sklepów
![]() Tez zakładasz sklep? A administruje się samemu? jak możesz podrzuć taka stronkę. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Dla mnie ważna jest też duża ilość opcji wysyłek - nie lubię kurierów, a czasem to jedyny sposób dostawy
![]() ![]()
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie osobiście jeszcze drażni jak na stronie nie ma otwarcie podanych kosztów wysyłki, tylko wyskakują dopiero przy składaniu zamówienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Administrować można samemu, zależy, którą platformę wybierzesz, to możesz administrować za pomocą strony www, albo oprogramowanie ściągasz na swój komputer. Masz dodatkowo bezpłatne aktualizacje i pomoc techniczną (mailową, telefoniczną). Każda platforma oferuje też 14 dniowy niewiążący okres próbny, kiedy możesz zapoznać się ze sklepem i tym, jak się nim administruje. Istnieją wersje podstawowe sklepu, bez jakichś wybitnych bajerów i te nieco droższe, tak zwane premium, które umożliwiają zakładanie kilku kont pocztowych, udostępniają różne oprogramowanie wspomagające proces sprzedaży, etc. Każda platforma oferuje różne integracje z innymi portalami (aukcje, porównywarki cen, systemy płatności, kurierzy, etc.), po prostu trzeba się rozpoznać i wybrać najlepszą opcję. Wśród platform, które oferują gotowe oprogramowanie sklepu internetowego są ClickShop, Redcart i Shoper.
![]() |
![]() |
#16 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bardzo fajny pomysł. możesz np. robić dekoracje czy coś w tym stylu sama, zrobić zdjęcia i wtedy pokażesz nie tylko jak ten przedmiot wygląda od a do z, ale też co fajnego można z tego stworzyć (np. dekorację ze świec na stole). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
lubię gdy sklep internetowy dba o przejrzystość, czyli: zero wyskakujących okienek, błyskających bannerów, gadżetów rodem z lat 90. (latające obrazki za kursorem, zmienianie rysunku kursora, pływające ramki, itd.). miło mi, jak właściciel sklepu zadba o połączenie szyfrowane i sposoby płacenia przez internet (przelewem), a nie tylko kartą kredytową.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Pracowałam w dużej księgarni internetowej, teraz pracuję w niewielkiej firmie, która też prowadzi sprzedaż przez internet i uważam, że dopóki nie będziesz miała wielu zamówień to bez problemu ogarniesz wszystko sama
![]() Co jest wg mnie istotne: - manager do prowadzenia sklepu, np. Magento - program księgowy do wystawiania faktur, paragonów itp. - skrzynka pocztowa i telefon do kontaktu z klientami - umowa z jakąś firmą kurierską żebyś nie dokładała do dostaw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do Regulaminu, to trzeba być mega ostrożnym. Jest sporo firm ("stowarzyszeń") które żyją z tego, że zgłaszają do sądów zaocznych regulaminy sklepów internetowych. Jeden błędny zapis i można być lżejszym nawet o kilka tysięcy złotych. ---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodam jeszcze, że ja bardzo zwracam uwagę na to co dzieje się przy wysyłce, tzn. lubię jak dostaję maila z dokładnymi danymi przelewu, tytułem przelewu - co nie zawsze ma miejsce i trzeba kombinować; lubię też powiadomienia o tym że otrzymało się wpłatę i że przesyłka została wysłana. To budzi zaufanie i zachęca do powrotu do sklepu; niestety nie wszędzie taka "profesjonalna otoczka" wysyłki jest praktykowana ![]()
![]() Edytowane przez Ljus Czas edycji: 2013-02-11 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za wszystkie cenne rady.
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Ja bardzo lubię jak widzę cały czas sumę kosztów wybranych przeze mnie produktów. Poza tym ustawienie ile chcę widzieć rzeczy na stronie. Jak widzę 20 stron po 6 produktów to odechciewa mi się całkiem zakupów. Nie lubię też gdy produkt występuje w kilku kolorach a zdjęcie jest tylko jednego. Niech już będzie ta świeczka - na zdjęciu biała a pod nim napisane że jest też czerwona, niebieska i zielona. No i skąd mam wiedzieć czy ten niebieski jest granatowy, błękitny, turkusowy czy jaki? W przypadku wszystkich bibelotów lubię jak na stronie są dokładne wymiary - nie chcę kupić wazonu, który potem nie zmieści mi się na półce. Reszta chyba już została napisana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Dzieki, dzięki, dzięki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Zadbaj też o dobrą wyszukiwarkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolejna rada - warto zrobić sklep dwujęzyczny ![]()
![]() |
![]() |
#28 |
Konto usunięte
|
Wierz mi, że czasami i prawnik nie pomoże. Znam jedną firmę świadczącą usługi IT - regulamin naprawdę w porządku, konsultowany z organizacją, która skupia tego typu firmy i co? I d... - 1500 zł za jakiś nie do końca jasny zapis. Zresztą, nie trzeba nawet mieć rozpoczętej działalności, aby się przyczepili. Słyszałam o przypadku, że sklep był dopiero w fazie "strona w budowie", ktoś sobie dał przykładowy regulamin (żeby widzieć jak to wygląda) i już go podali o niezgodne z prawem zapisy... i wygrali.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 |
Przyjaciółka KWC
|
Spokojnie dasz radę sama prowadzić sklep internetowy, a nawet powiedziałabym, że dopóki nie zarabiasz na nim na tyle, żeby utrzymać sklep, firme i byc do przodu, to nie jest wskazane zatrudnianie pracownika, bo równa się to dokładanie do biznesu.
![]() Ode mnie rady: - regulamin - pamiętaj, zeby był stuprocentowo zgodny z ustawami konsumenckimi, jeżeli sama się nie podejmujesz napisania takiego, zlec to fachowcom. Polecam też czytanie portalu branżowego ekomercyjnie.pl, gdzie na bieżąco sa m.in. publikowane klauzule zabronione UOKiK i możesz szybko reagować i zmieniać swój regulamin pod ich kątem; miej na uwadze, że są firmy specjalizujące sie w wyszukiwaniu sklepów których regulamin narusza prawa konsumenckie i wysuwaniu roszczeń wobec nich, dlatego warto pilnowac regulaminu i zmian w prawie; - fakturowanie/paragony - jeżeli zakładasz firmę, nie masz szalonych obrotów, spokojnie możesz proadzic księgowość sama na jakiejś platformie księgowej gdzie przy przyzwoitym abonamencie masz dużo funkcjonalności i wsparcie księgowych online lub telefonicznie, a zwykle wychodzi to dużo taniej niż stały księgowy; nie biegnij natychmiast po kase fiskalną, musisz ją mieć po przekroczeniu progu 20 tys. obrotu, zaczynając może się zdarzyć, że w pierwszym roku nie zrobisz takiego utargu sprzedając niedrogie rzeczy; - pamiętaj że masz prowadząc sklep internetowy zbierasz dane osobowe i jako administrator zbioru tych danych, masz obowiązek zgłosić go do GIODO, obecnie nie ma sankcji za brak złoszenia, ale lepiej to zrobić, na wypadek jakby je wprowadzili; - platforma sklepowa/hosting - na poczatku nie potrzebujesz na pewno jakiegoś super pakietu hostingowego, ale poczytaj opinie w internecie, żeby wybrac firmę, która zapewni Ci wysoką jakość usług, żeby się nie okazało, że co chwile wywala Ci sklep. Wybierając platforme sklepową zwróć uwage na funkcjonalności, których rzeczywiście potrzebujesz - przydatne są np. tzw. przyjazne linki, dzięki którym strona lepiej się pozycjonuje, jeżeli podpisujesz umowę z firma kurierską lub brokerem sa platformy, które umozliwiają integracje sklepu z tymi platformami. Z moich doświadczeń wynika, że po pierwsze lepiej wykupić dożywotnią licencję na sklep niż płacić miesięczny abonament, a po drugie na początek nie inwestować w rozbudowany program, lepiej stopniowo dokupować aktualizacje/dodatkowe moduły w miarę jak ich potrzebujesz; podpisując umowe na hosting powinnaś podpisać też umowę o powierzenie danych osobowych, która będzie jednym z załączników wniosku do GIODO; - pozycjonowanie - dużo zależy od branży, nie zawsze warto inwestować we współpracę z firmami specjalizującymi się w SEO, jeżeli działają zbyt agresywnie, Twoja strona może zostać zbanowana w Google i nie wyskakiwac przez jakiś czas wcale w wynikach wyszukiwania (w zeszłym roku np. Google zbanowało Ceneo na kilka tygodni). Jeżeli twoja branża nie jest bardzo zatłoczona, warto robić to samemu - wazne są słowa klucze w opisach produktów, wymiana linkami, ruch napędzają i podnoszą wartość strony też porównywarki cenowe (dobrze zacząć np. od Nokautu, który ma duży udział w rynku, a możesz ustawić niskie stawki za przejście, Ceneo jest bardzo drogie w wiekszości branż i gorzej się z nim współpracuje). Warto założyc Google Analytics, dzięki którym będziesz mogła śledzić po jakich słowach kluczowych Twoja strona jest wyszukiwana i z jakich stron notujesz najwięcej przejść. - jak to działa? - na początek wymaga od Ciebie dużo pracy przy dodawaniu produktów i na tym się to wszystko opiera ![]() Tyle chyba, mam nadzieję, ze cos z tego Ci pomoże. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.