|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Studia vs Dziecko
Cześć Dziewczęta
![]() Postanowiłam napisać Wam o moim dylemacie z prośbą o Wasze spostrzeżenia i opinie. Wiem, że wyboru za mnie nie podejmiecie ale może jakoś naprowadzicie na lepszą drogę ![]() Zacznę od tego, że w tym roku kończę 29 lat, mam 2 cudownych dzieci, męża, pracę... Niestety moje życie tak się potoczyło, że nie udało mi się zdobyć wyższego wykształcenia i niedawno postanowiłam, że to nadrobię. Zamierzałam od października rozpocząć naukę na kierunku pielęgniarstwo i w związku z tym musiałabym rzucić pracę. Pracy ogólnie nie jest mi szkoda, bo jej nie lubię a i płaca marna, bo minimalna... Niestety mój mąż, gdy mu o tym powiedziałam nie był zachwycony ![]() Poza tym kiedyś rozmawialiśmy o tym, że jak będę miała umowę o pracę i dzieci się nieco usamodzielnią pomyślimy o kolejnym dziecku... Mąż sobie o tym przypomniał i mnie teraz przekonuje ![]() Ja nawet byłabym skłonna się przychylić do decyzji o dziecku ale zdaję sobie sprawę z tego, że za 4 lata gdyby to dziecko mogło już pójść do przedszkola, raczej nie miałabym szansy na te studia, bo mąż sam raczej nie utrzymałby 5 os. rodziny i znowu byłabym zmuszona pracować za min. krajową w jakimś biurze, sklepie lub fabryce... W sumie zawsze chciałam mieć 3 dzieci w mniej więcej zbliżonym wieku ( mój syn w grudniu skończy 6 lat, a córa w październiku 7 więc różnica wieku z najmłodszym byłaby w miarę do bycia w przyszłości w dobrych kontaktach ) Z kolei w sytuacji gdybym poszła na te studia i je skończyła ( I stopień), to musiałabym szybko znaleźć pracę, potem poczekać 2 lata na kontrakt i ew. pomyśleć o kolejnym dziecku... Wtedy różnica wieku pomiędzy dziećmi wynosiłaby aż (co najmniej) 13 lat i raczej starszym by wtedy maluch bardzo przeszkadzał i żeby zaczęli się z sobą dogadywać musieliby już być wszyscy prawie dorośli... Ja osobiście jestem w stanie zrezygnować z posiadania 3 dzieci i zrobić coś dla siebie ale z drugiej strony myślę sobie, że fajnie by się moje dzieci miały gdyby było ich troje. Ja mam jednego brata, który wyemigrował i bardzo mi Go brakuje, zazdroszczę znajomym mającym kilkoro rodzeństwa. No i ta świadomość tego, że ja mogę to moim dzieciom dać sprawia, że się nad tym zastanawiam... A Wy co tym wszystkim sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Studia vs Dziecko
Pytasz o studia czy o kolejne dziecko- bo tak odczytuje to co napisałaś.
Masz 2 dzieci, juz teraz kolejne to bedzie duza roznica wieku. wiec bez roznicy czy teraz czy za 5 lat. Dziwi mnie, że mąż podcina ci skrzydla i wyciaga argument z dzieckiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
a zaoczne?
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Ja poszłabym na studia. Zrobiłabym coś dla siebie, dla swojej przyszłości. Żeby nie być matką żyjącą życiem swoich dzieci. Ale to ja. Zrób sobie tabelki i wypisz za i przeciw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
ale idąc na studia nie trzeba zaraz rezygnować z pracy, prawda?
![]() |
#6 |
Zakorzeniona
|
A nie możesz pójść na zaoczne? Moim osobistym zdaniem te 7 i 8 lat różnicy między dziećmi (i to minimum, bo musiałabyś zaraz praktycznie zajść w ciążę) to - niestety - wystarczająco dużo tak czy siak. Z taką różnicą Twoje dzieci (dopóki nie będą dorosłe) nigdy nie będą na wspólnym etapie, nie będą mieć wspólnych znajomych i wspólnych tematów. Najmłodsze dziecko będzie miało 4 lata, tamte już 11 i 12. Tamto 10, te starsze już prawie skończą szkołę. Więc ja zrobiłabym coś dla siebie i poszła na te studia. Nie warto rezygnować z marzeń i całe życie poświęcać się dla kogoś.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nic nie pisałam o pracy
![]() Ja bym z pracy nie zrezygnowała, poszłabym na zaoczne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja bym poszła na zaoczne nie rezygnując z pracy.
Jeśli chodzi o dzieci to czy to będzie teraz, czy za 3 lata na jedno wyjdzie, różnica wieku większa niż 3-4 lata sprawia że dzieci i tak kontakt złapią dopiero jak wszyscy będą dorośli.
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Tyle, że jeśli nic się nie zmieniło to zdaje się, że nie ma trybu niestacjonarnego na studiach I stopnia kierunku wybranego przez autorkę wątku.
Czy pielęgniarstwo to jest faktycznie Twoje marzenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
wańka wstańka
|
Nie podoba mi się to w jaki twój mąż stawia sprawę. Wygląda to na grubymi nićmi szytą manipulację.
Ja bym szukała rozwiązań takich by studiować choćby trochę zarabiać ( i tutaj ile możliwe studia w systemie zaocznym czy wieczorowym mogłyby być rozzwiązaniem). Nie zdecydowałabym się na koleje dziecko z mężczyzną, który usiłuje mnie uziemić.
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
Dziękuję Wam za opinie. Tak sądziłam, że wszystkie będziecie za zrobieniem czegoś dla siebie
![]() Niestety jeżeli wybiorę studia to tak jak napisała, MamaKtosia będę musiała zrezygnować z pracy, bo pielęgniarstwo nie jest realizowane w trybie zaocznym ani wieczorowym ze względu na bardzo dużą ilość materiału i wiele godzin praktyk ( 3 dni w tygodniu zajęcia są od 8:00 do 20:00) Mój mąż rzeczywiście wcale nie jest zadowolony z tego, że jak on to powiedział " coś kombinuję" i dlatego wyskoczył z tym 3. dzieckiem. Wiedział, że zacznę się nad tym zastanawiać, bo widzi jak "rozpływam" się na widok noworodka i poza tym już kiedyś rozmawialiśmy na ten temat. Niestety po stronie mojego męża stoją również moi rodzice ![]() Z różnicą wieku w sumie macie rację. 2,3-4 lata można jakoś zgubić wśród rodzeństwa ale 7-8 to i tak już bardzo dużo. Córcia teraz bardzo mnie prosi o siostrzyczkę ale pewnie za 3 lata denerwowałby ją wszędobylski maluch w jej pokoju niszczący wszystko czego się dotknie. ( tak btw. córcia mówi: "mamusiu ja bym tak bardzo chciała mieć siostrzyczkę...", ja na to: " ale nie da się wybrać płci dziecka, co by było gdyby okazało się że to chłopak?", córa: " to byśmy zrezygnowali" ![]() Ja osobiście zgadzam się z Waszymi opiniami, że pomimo, iż jestem mamą jestem też człowiekiem ze swoimi pragnieniami i marzeniami. Niestety, muszę się też liczyć z moim mężem, bo mamy dom , rodzinę i ta jedna moja decyzja odmieniłaby życie wszystkich- włącznie z moją mamą, która musiałaby się opiekować dziećmi podczas gdy ja byłabym na uczelni a mąż na popołudniowej zmianie w pracy. ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Właściwie bardziej położnictwo ale pielęgniarstwo daje więcej możliwości i logistycznie jedynie mam możliwość pójścia na pielęgniarstwo. Innego kierunku w ogóle nie biorę pod uwagę ale zdaję sobie sprawę, że pierwsze praktyki naprawdę ukażą mi szerszy widok na ew. przyszłą pracę w tym zawodzie. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że tak, ten kierunek jest moim marzeniem ![]() A czy Ty jesteś położną? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
śliweczka85 nie jestem położną, ale jestem mocno w branży
![]() Co do różnicy wieku to czy ja wiem czy to ma takie znaczenie? Ja mam dwie znacznie starsze siostry (11 i 14 lat różnicy jest między nami) układy mamy świetne i wiek nie ma tu żadnego znaczenia. A ty podejmij taką decyzję, żebyś się sama z nią dobrze czuła. Jak zrobisz coś wbrew swej woli to wg mnie wcześniej czy później będziesz w jakiś sposób sfrustrowana a to nigdy nie odbija się dobrze na rodzinie. Powodzenia. Edytowane przez MamaKtosia Czas edycji: 2014-04-01 o 08:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że pielęgniarki w szpitalach często nie są szanowane przez pacjentów ale to troszkę na własne życzenie. Uprzejme, pomocne panie pielęgniarki są doceniane , a pacjenci są im wdzięczni. Oczywiście nie jest to regułą ale miałam kilkakrotnie okazję to zaobserwować. Pracowałam jako wolontariusz w hospicjum. Wydaje mi się, że umilałam czas podopiecznym. Cieszyli się gdy przychodziłam. Mi też to sprawiało dużą satysfakcję. Trochę wiem jak wygląda praca pielęgniarki w takim hospicjum i w szpitalu ( mój mąż to typ wypadkowy- stosunkowo często w szpitalu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Co do emigracji dzieci- może zdarzyć się, że nawet mając 3 czy 4 każde zamieszka w innym kraju albo i tutaj, ale kilkaset km od siebie, więc spotkania rodzinne nie będą zbyt częste, zupełnie nie można tego przewidzieć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:11.