Mokre plecy! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-04-04, 13:19   #1
Naciaaa1991
Zadomowienie

Exclamation

Mokre plecy!

Witam Jak widać za oknem już wiosna, słonko świeci i będzie świeciło coraz mocniej, a z tym związany jest właśnie mój problem.
Występuje u mnie nadmierna potliwość... pleców.
Czytałam już tutejsze wypowiedzi na temat potliwości, ale 99% z nich dotyczy pach.
Owszem, ten problem też mnie dotyczy, ale w mniejszym stopniu niż plecy.
Nie mogę nosić fajnych, jasnych, kolorowych bluzek.
Najlepiej czarne i to z takiego materiału żeby nie było widać powstających plam... Mam 18lat, a więc jestem w wieku dojrzewania, może to też ma z tym związek - hormony buzują itp. Ale mimo wszystko, chciałabym pozbyć się albo zminimalizować problem mokrych pleców. To na prawdę bardzo uciążliwe...
Liczę na wasze porady i wskazówki!
Naciaaa1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 13:01   #2
chuda89
Raczkowanie

Dot.: Mokre plecy!

Mój tato (na nadmierną potliwość stóp) praktykował kąpiele nóg w zimnej wodzie i chyba był by to dla Ciebie dobry sposób na początek, rano podczas porannej toalety stosuj zimny (jednak nie lodowaty) prysznic, jeśli po 3 - 4 tygodniach nie zauważysz jakiej kolwiek poprawy, proponuje bardziej przyjemny sposób (nadal związany z wodą) a mianowicie kąpiele w solance, w aptece/drogerii można kupić sole przeciw potne.

pozdrawiam
chuda89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 13:18   #3
lilo
Raczkowanie

mam podobny problem...

pod pachami nie za to plecy mam mokrzusieńkie
nie zawsze
ale przeważnie
ehh...

Najlepsze jest jeszcze przed nami
lilo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 16:20   #4
Naciaaa1991
Zadomowienie

Właśnie znalazłam coś takiego ->

http://www.aquavitae.com.pl/product-...sci-40-ml.html

http://www.aquavitae.com.pl/product-...ay-100-ml.html

Druga rzecz, troszkę droga, ale może skuteczna.
Wypróbowywał ktoś???
Stary 2009-04-05, 17:26   #5
sabona89
Raczkowanie

Iwostin wypróbowany przeze mnie pod pachami, żadnego rezultatu.
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 17:45   #6
Malika22
Raczkowanie

Kochana, dzięki za ten temat! widze, że nie jestem sama z tym!
Ja najpierw pociłam się nadmiernie pod pachami, użyłam antidralu, a teraz przeszło na plecy, to jeszcze bardziej uciążliwe , niz pachy...
Mam dosć noszenia czarnych, grubych bluz
Teraz stosuje antidral na plecy i...pomaga.

Malika22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-05, 18:02   #7
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malika22 Pokaż wiadomość
Ja najpierw pociłam się nadmiernie pod pachami, użyłam antidralu, a teraz przeszło na plecy, to jeszcze bardziej uciążliwe , niz pachy...

Witam Wiesz, ja wahałam się zanim założyłam ten temat, bo nie byłam pewna, czy ktoś będzie miał podobny problem, czy jest w ogóle sens "zaśmiecania" Wizażu :P A jednak opłaciło się, bo ktoś mi odpisuje
No właśnie, ja też nie mam zamiaru już dłużej ukrywać się pod ubraniami... To zbyt uciążliwe, wstydliwe i w ogóle przykre.
A powiedz, używasz tego Antidralu na plecy, a czytałam, że pod pachami strasznie szczypie, na plecach jest tak samo? Czy nie odczułaś czegoś takiego? Długo już stosujesz?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-04-05, 20:53   #8
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Tez niestety mam ten problem Jest to strasznie uciazliwe. Podobnie jak u Ciebie, tez uzywalam antidralu pod pachami i przezucilo mi sie na plecy.. ehh ;/ Mam pytanie do ciebie: raz uzylam antidralu na plecu i zero rezultatu, jak uzywasz go na plecy??

w tygodniu ide do dermatologa, to odrazu napomne o tym problemie, jak myslicie doradzi cos?? Czy lepiej do jakiegos innego lekarza?

Edytowane przez maajjaa88
Czas edycji: 2009-04-05 o 20:54
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-06, 14:12   #9
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
w tygodniu ide do dermatologa, to odrazu napomne o tym problemie, jak myslicie doradzi cos?? Czy lepiej do jakiegos innego lekarza?
Ja miałam iść dzisiaj do dermatologa, jednak zostało to przełożone na jutro. Jestem ciekawa co mi przepisze i co powie... Ale na rewelacje nie liczę
Maja, ewentualnie możesz iść do endokrynologa, bo może to sprawa hormonów, dojrzewanie itp.
Stary 2009-04-06, 18:10   #10
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Naciaaa1991 Pokaż wiadomość
Ja miałam iść dzisiaj do dermatologa, jednak zostało to przełożone na jutro. Jestem ciekawa co mi przepisze i co powie... Ale na rewelacje nie liczę
Maja, ewentualnie możesz iść do endokrynologa, bo może to sprawa hormonów, dojrzewanie itp.
tez jestem ciekawa co mi dermatolog powie, napisz jutro co i jak ja tez napisze a czy to kwestia dojerzewania?? raczej nie bo mam juz 21 lat
Stary 2009-04-07, 08:48   #11
jagna25
Raczkowanie

u mnie też jest ten problem - ale mam zazwyczaj mokre dłonie... Wstydzę się bo zaczęłam się z kimś spotykać i mam dość mówienia mu, że dłonie mi się kleją od kremu... Gdyby był jakiś środek, który pomoże od środka...
Stary 2009-04-07, 12:29   #12
Marinaaa
Raczkowanie

Ja też już dawno przestałam dojrzewać, a pocę się chyba bardziej niż jak miałem tych 15 lat... i żaden antyperspirant nie pomaga, a ja się czuję niepewnie w srod ludzi - mam wrazenie, ze kazdy sie gapi tylko na plamy pod moimi pachami- to frustrujace...
Marinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-07, 17:10   #13
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez chuda89 Pokaż wiadomość
w aptece/drogerii można kupić sole przeciw potne.
Byłam w aptece, niestety powiedziano mi, że nie ma czegoś takiego :/ Są sole relaksujące do kapieli itp. ale na nadpotliwość nie ma, że antyperspirant jest najlepszą metodą ble ble ble... Nie sądzę żebym się smarowała antyperspirantem po plecach

PO WIZYCIE U DERMATOLOGA, jedym słowem jestem ROZCZAROWANA... Opisałam pani co mam na myśli, że chodzi o nad potliwość pleców, w zamian otrzymałam odpowiedź, że to jest zależne od nas, od człowieka, każdy inaczej reaguje na wiele sytuacji itp. Może być to oczywiście wrodzone.
I co? I nic... Dalej tkwię w martwym punkcie.
Po tej wizycie w aptece i u Pani dermatolog, można jedynie wywnioskować, że nie ma sposobu na tą dolegliwość...

jagna25
- a robiłaś jakieś badania? nie chcę Ci narzucać swojego zdania czy coś, ale mi osobiście problem mokrych rąk kojarzy się z tarczycą. Być może się mylę, nie mam racji itp.
To tylko moja 1 myśl, po tym jak przeczytałam Twój post.

Edytowane przez Naciaaa1991
Czas edycji: 2009-04-07 o 17:18
Stary 2009-04-07, 18:21   #14
maajjaa88
Zadomowienie

[QUOTE=Naciaaa1991;1179157 8]Byłam w aptece, niestety powiedziano mi, że nie ma czegoś takiego :/ Są sole relaksujące do kapieli itp. ale na nadpotliwość nie ma, że antyperspirant jest najlepszą metodą ble ble ble... Nie sądzę żebym się smarowała antyperspirantem po plecach

PO WIZYCIE U DERMATOLOGA, jedym słowem jestem ROZCZAROWANA... Opisałam pani co mam na myśli, że chodzi o nad potliwość pleców, w zamian otrzymałam odpowiedź, że to jest zależne od nas, od człowieka, każdy inaczej reaguje na wiele sytuacji itp. Może być to oczywiście wrodzone.
I co? I nic... Dalej tkwię w martwym punkcie.
Po tej wizycie w aptece i u Pani dermatolog, można jedynie wywnioskować, że nie ma sposobu na tą dolegliwość...

mi pani dermatolog dala wybor srodkow na nadpotliwosc ( jeden sama uzywa) nazwe napisze pozniej jak znajde kartke z nazwami
Stary 2009-04-07, 18:44   #15
Naciaaa1991
Zadomowienie

Ooooo... Maja, napisz koniecznie! Czekam niecierpliwie
A stosowałaś już jakiś z listy tych Twoich środków? W jakiej są cenie?
Stary 2009-04-07, 19:10   #16
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Ooooo... Maja, napisz koniecznie! Czekam niecierpliwie
A stosowałaś już jakiś z listy tych Twoich środków? W jakiej są cenie?
no to tak pani doktor poradzila mi uzywac "driccore" (ponoc bardzo dobry ale moze mocno podrazniac) i jezeli okaze sie za silny to poleca krem przeciw nadmiernej potliwosci "aspiria" (chyba z firmy iwostin nie wiem dokladniebo dziwna ta ulotka ktora dostalam do tego preparatu) albo "s.v.r - spiral" krem. Zadnych z tych preparatow nie uzywalm w cenach tez sie nie orientuje. Zaraz zamierzam poczytac o tych preparatach i sprawdzic ceny.
Stary 2009-04-07, 19:26   #17
Naciaaa1991
Zadomowienie

Pare postów wcześniej wkleiłam linki do Aspirii z Iwostinu i tego SVR Spirial.
Jedna z Wizażanek pisała, że Iwostin w ogóle jej nie pomógł... Ale w sumie to sama nie wiem, trzeba by na sobie wpróbować :P Ten Iwostin tańszy niż SVR Spirial, zerknij na linki, tam są ceny. Sama nie wiem co teraz robić...
Wizyta u tej dermatolog mnie zdenerwowała lekko mówiąc ;/
Stary 2009-04-07, 19:46   #18
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Jedna z Wizażanek pisała, że Iwostin w ogóle jej nie pomógł... Ale w sumie to sama nie wiem, trzeba by na sobie wpróbować :P Ten Iwostin tańszy niż SVR Spirial, zerknij na linki, tam są ceny. Sama nie wiem co teraz robić...
koniecznie zerkne, moze udaj sie do innego dermatologa?? o iwostinie tez slyszalam ze nie pomaga, dlatego zaczne szukac informacji o driclor.

---------- Dopisano o 20:32 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

Cytat:
koniecznie zerkne, moze udaj sie do innego dermatologa?? o iwostinie tez slyszalam ze nie pomaga, dlatego zaczne szukac informacji o driclor. tutaj link do tego praparatu
http://www.aptekaslonik.pl/prod_info...oducts_id=4149

---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

niestety zbyt wielu opinii na temat driclor nie znalazlam ;/ tani nie jest i teraz sama nie wiem co zrobic, czytlam tez o antidralu jest o wiele tanszy ale rozni sie sklade, sama juz nie wiem co kupic
Stary 2009-04-07, 21:30   #19
sabona89
Raczkowanie

Antidral jest najtańszym z preparatów tego typu, ma dość dużą skuteczność, od niego bym zaczęła. Ale czy na plecach też zadziała, tego nie wiem.
Aha, doczytałam, że już użyłaś Antidralu i nie pomógł. A masz go jeszcze, że tak powiem, w zasięgu?
sabona89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-04-07, 21:35   #20
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sabona89 Pokaż wiadomość
Antidral jest najtańszym z preparatów tego typu, ma dość dużą skuteczność, od niego bym zaczęła. Ale czy na plecach też zadziała, tego nie wiem.
Aha, doczytałam, że już użyłaś Antidralu i nie pomógł. A masz go jeszcze, że tak powiem, w zasięgu?
mam ale doslownie na dnie, wiec nie wiem czy wystarczy na kilka razy. Wezme wpierw zaczne od tej koncowki i zobacze jakie efekty a jak nie to bede musiala wybrac jakis inny preparat.
Stary 2009-04-08, 11:09   #21
lilo
Raczkowanie

spróbujcie etiaksilu- sprawdzony pod pachy. miałam problem nadpotliwości- stosowałam etiaksil z dobry rok i teraz ewentualne "mokre paszki" w stopniu znośnym mam wyłącznie przy temp +35 stopni

niestety, plecy dalej się pocą

a co do etiaksilu+ stosuje si 2+3 x w tyg i mam wrażenie że efekty są trwałe. jest wersja dla skóry wrazliwej i normalnej, pod pachy w kulce i jako krem do stop i dloni (ale tego nie testowałam nie testowałam)

Stary 2009-04-08, 12:16   #22
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilo Pokaż wiadomość
spróbujcie etiaksilu- sprawdzony pod pachy. miałam problem nadpotliwości- stosowałam etiaksil z dobry rok i teraz ewentualne "mokre paszki" w stopniu znośnym mam wyłącznie przy temp +35 stopni

niestety, plecy dalej się pocą

a co do etiaksilu+ stosuje si 2+3 x w tyg i mam wrażenie że efekty są trwałe. jest wersja dla skóry wrazliwej i normalnej, pod pachy w kulce i jako krem do stop i dloni (ale tego nie testowałam nie testowałam)
plcey Ci sie poca ,mimo ze uzywasz etiaksilu??bo jezeli tak to sama nie wiem czy bym go kupila
Stary 2009-04-08, 16:43   #23
~paulinka
Raczkowanie

GG do ~paulinka Send a message via Skype™ to ~paulinka

moja mama interesuje sie medycyna naturalna, ziololecznistwem itd ;p
i zawsze jak sie robi za cieplo robi sobie kapiele w szalwi (: podobno pomaga na nadpotliwosc (: w sklepie ze zdrowa zywnoscia mozecie popytac o szalwie (:
moja ciotka polecala mi zawsze mleko z sola do picia na potliwosc ;D ale jakos sie nie skusilam,wiec nie wiem czy to dziala (:
powodzenia *:

matura 2010. poziom przerażenia stale rośnie.
~paulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-09, 06:42   #24
lilo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
plcey Ci sie poca ,mimo ze uzywasz etiaksilu??bo jezeli tak to sama nie wiem czy bym go kupila

maajjaa88, etiaksil stosuje sie miejscowo wiec jak stosowałam pod pachy- pocenie przeszło, a na plecy nie ma to wpływu.

Stary 2009-04-09, 18:22   #25
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lilo Pokaż wiadomość
maajjaa88, etiaksil stosuje sie miejscowo wiec jak stosowałam pod pachy- pocenie przeszło, a na plecy nie ma to wpływu.
myslalam, ze etiaksil stosowalas takze na plecy dlatego pytam
Stary 2009-04-10, 15:51   #26
Naciaaa1991
Zadomowienie

Oj, jak widzę to ciężko nam coś idzie z tym problemem. A na dworze coooraz cieplej...
Myślałam o tym żeby wybrać się do innej dermatolog niż dotychczas, niestety mam bardzo mały wybór. Owszem, mogę wyjechać do innego miasta, ale wtedy wizyta jest prywatna i wiadomo - kosztowna... A oczywiście nie mam pewności, że pani mi coś zaradzi, a nie pogada, pogada i weźmie pieniądze za nic...
Może któraś z was dostała jakieś wskazówki od dermatologa, jakieś preparaty?
Bo lista dotychczasowych jest bardzo mizerna.
Stary 2009-04-11, 14:34   #27
Malika22
Raczkowanie

Droga Naciu. Antidral stosuje na plecy na umytą i wysuszona skórę. Jest wlasnie jeden problem, jak wiadomo plecy to dosć duży obszar do wysmarowania... Tam , gdzie wysmaruje antidralem tam się nie poce, ale trudno posmarować całe plecy i tam gdzie zostawie kawałek skóry tam się poce i są pojedyńcze plamki na koszulkach . znaczy nie szczypie, ale kłuje, jak się zasosuje na plecy, jakby Ci ktos igiełki tam wbijał.

Stary 2009-04-11, 18:26   #28
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Droga Naciu. Antidral stosuje na plecy na umytą i wysuszona skórę. Jest wlasnie jeden problem, jak wiadomo plecy to dosć duży obszar do wysmarowania... Tam , gdzie wysmaruje antidralem tam się nie poce, ale trudno posmarować całe plecy i tam gdzie zostawie kawałek skóry tam się poce i są pojedyńcze plamki na koszulkach . znaczy nie szczypie, ale kłuje, jak się zasosuje na plecy, jakby Ci ktos igiełki tam wbijał.
A jak się wchłania, dosyć szybko czy trzeba długo czekać? Nie pozostawia żadnych śladów na ubraniach czy coś? I na jak długi czas wystarcza Ci to opakowanie? Bo ono się stosuje pod pachy 2x w tyg. a w przypadku pleców tak samo? Bo się nie orientuję ;P
Stary 2009-04-11, 19:16   #29
Malika22
Raczkowanie

Wchłania się długo, nie wiem, ja stosuje raz na tydzien, bo nie lubie stosować, bo się klei, trzeba czekac, az wyschnie, bo piżame, czy tam koszulke pobrudzi. I ja tą tubkę stosuje również pod pachy, takze trudno powiedzieć na ile Tobie wystarczy na same plecy

Edytowane przez Malika22
Czas edycji: 2009-04-11 o 19:19
Stary 2009-04-11, 19:20   #30
Naciaaa1991
Zadomowienie

Cytat:
Wchłania się długo, nie wiem, ja stosuje raz na tydzien, bo nie lubie stosować, bo się klei, trzeba czekac, az wyschnie, bo piżame, czy tam koszulke pobrudzi. I ja tą tubkę stosuje również pod pachy, takze trudno powiedzieć na ile wystarczy

Aha, rozumiem a masz wrażliwą skórę, skłonną do podrażnień? Bo ja tak, dlatego nie wiem czy mi coś "nie wyskoczy" kiedy to zastosuje na plecy, a nie na pachy :P
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości