|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
PIT-zwrot za dziecko
witam
właśnie sobie przypomniałam, ze dobrze by było sie rozliczyć. Niestety zawsze miałam z tym pewien problem, a teraz to już w ogóle nie wiem jak to zrobić. Od stycznia do września 2013 byłam pracownikiem. W momencie utraty pracy mój zasiłek macierzyński zaczął wypłacać zus.Słyszałam, ze można odpisać jakąś część podatku za urodzenie dziecka.Dziecko urodziło się w lipcu 2013. Jaka kwotę moge odliczyć? Jak to zrobić? Czy ojciec dziecka rozlicza się osobno analogicznie jak ja? Nie jesteśmy małżeństwem. Czy to będzie pit 36 czy jakiś inny z uwagi na to dodatkowe odliczenie? Niestety leżę w łóżku z zapaleniem oskrzeli i do skarbówki nie mogę podjechać. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: PIT-zwrot za dziecko
Cytat:
![]() Za dziecko odliczasz za każdy miesiąc jej życia od miesiąca urodzenia do końca roku (miesiąc narodzin też się wlicza cały, nawet jeśli dziecko urodziło się pod koniec miesiąca). Musisz ustalić z ojcem dziecka czy ty odliczasz całość (wtedy on nie może), czy odliczacie po połowie każdy na swoim pit. Pit będzie taki jak zawsze plus dodatkowy załącznik z ulgą rodzinną. Pamiętaj, że do pit liczą się zarobki z umowy oraz świadczenia z zus.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ulga za dziecko przysługuje ci od miesiąca lipca czyli za 6 miesięcy. 6 *92,67 zł ulgi/mc = 556,02 tyle możesz odliczyć w tym roku Odlicza tylko jedno z was, obojętnie które jak wam wygodniej się dogadać. albo po części np ty za 3 mce i ojciec za 3mce |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
dziewczyny pomóżcie!!!
Rozliczqam właśnie pit i okazało się, ze pracodawca wysłał mi informacje ale zus tego nie zrobił, nie mam jak rozliczyć zasiłku macierzyńskiego, i teraz pytanie: Czy w zusie otrzymam duplikat dokumentu od reki jeśli udam się osobiście? O jaki właściwie dokument mam prosić? Czy zus ma mi wydać pit 11 a czy jakiś inny? Gdzie się wpisuje kwoty z zasiłku macierzyńskiego wypłacanego przez zus? Jestem w czarnej d....... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:16.