|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() Dusza sportowca-czy każdy/a ją ma?
Witam
![]() Za oknem świeci słońce a ja podziwiam i myślę o bieganiu. No właśnie. Tylko myślę. Zdecydowanie jestem typem kanapowego lenia. Jednak chciałabym zacząć uprawiać sport. W domu trochę ćwiczę ale kręci mnie bieganie. Tylko mam tak że zawsze szukam jakiegoś ale. I moje pytanie do Was ![]() Czy każdy ma w sobie duszę sportowca? (Sportowca troche w przenosni) I jeśli każdy może sie przełamać i zacząć żyć zdrowo , to jak wydobyć z siebie tego sportowca, żeby ruch był przyjemnością i źródłem dobrego samopoczucia? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dusza sportowca-czy każdy/a ją ma?
Nie każdy ma duszę sportowca ale każdy (lub prawie każdy) może uprawiać sport.
Najtrudniej jest zacząć. Zwlec tyłek z kanapy, nie dać się uwikłać w pokrętne usprawiedliwienia i wymówki (kiedy? po co? za co? jak ja będę wyglądać?) oraz wytrzymać te pierwszych kilka razy gdy być może ruch nie będzie przyjemnością bo mięśnie będą palić, oddechy pewnie zabraknie, koszulka się przepoci a następnego dnia całe ciało będzie dziwne, jakby nie swoje, może nawet obolałe. Po miesiącu, góra dwóch regularnie uprawiana aktywność fizyczna wejdzie na stałe do Twojego grafiku, stanie się rutyną, nawykiem i gdy z jakichś powodów danego dnia będziesz musiała z niej zrezygnować być może ze zdumieniem zauważysz że Ci jej brakuje. Że dzień jest jakiś niekompletny. I że ten pot to nic strasznego i że palenie mięśni może być nawet przyjemne. I że to wspaniałe uczucie gdy dzięki wzrostowi formy poprawiasz własne wyniki. Nie musisz mieć wcale olimpijskiej kondycji by czerpać przyjemność z ruchu. W końcu do niego zostały stworzone nasze ciała. Skoro mnie się udało obudzić w sobie zamiłowanie do aktywności fizycznej to Tobie uda się na pewno. Po prostu zacznij.
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Twoje slowa są bardzo motywujące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Ja skierowałabym to pytanie na nieco inne tory. Nie każdy wprawdzie ma duszę sportowna, ale też sport sportowi nierówny. Być może nie lubisz biegać. Za to jednak może spodoba ci się inny sport. Wystarczy wypróbować niektóre rzeczy. Ja przykładowo niecierpię biegać. To jakiś koszmar. Za to od kilkunastu lat trenuję sztuki walki, bez których nie potrafię sobie wyobrazić życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Zaczynasz lubić ćwiczenia w momencie, gdy czujesz efekty (niekoniecznie gdy widzisz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Jak chcesz uprawiać sport i zaczynasz się wykręcać sama swoimi wymówkami to znajdź sobie kilka alternatów z których nie będziesz mogła się wykręcić. np. ale bym pobiegała, ale kurde deszcz pada, no to odpalam Youtube i robię jakieś dywanówki, siłówki czy co tam jest ciekawego. Przejrzyj parę zestawów polecanych w innych tematach i lecisz. Ja ostatnio miałam tak że mnie plecy bolały i to nie raz tak że ciężko było z łóżka wstać i że nie jeden by sobie odpuścił i uznał to za dobrą wymówkę, ale udało się, ćwiczyłam rozciąganie pleców (wg wskazówek lekarza) i siłowo też inne partie, plecy przestały boleć i znów ćwiczę normalnie.
Ja mam tak że biegać to bym chciała ale już dawno się pogodziłam z tym że jak nie mam przed sobą uciekającego autobusu to mi się nie chce tyłka ruszyć do biegania. Ale zawsze mam alternatywy, dywanówki, rower, szybkie spacery. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:00.