|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
Punkty w BIK
Hej, pytanie do dziewczyn, które miały okazję brać większe kredyty: który klient z punktu widzenia banku ma większe szanse na kredyt - taki, który nie brał nigdy pożyczek, czy taki, który pomniejszych pożyczek miał kilka/kilkanaście (wszystkie spłacane w terminie).
Abstrahuję tutaj oczywiście od innych formalnych kwestii typu forma umowy o pracę czy wysokość wynagrodzenia. Pobierałyście płatny raport BIK, żeby już na początku sprawdzić swoją punktację? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Dot.: Punkty w BIK
Cytat:
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
nigdy nie bralam zadnych pozyczek i dostalam bez problemu kredyt na pol miliona. Osobiscie wydaje mi sie,ze to mit - no bo co, ktos zarabiajacy 10 tys na brac pozyczke na telewizor na raty czy jak
![]() Mysle,ze wieksze znaczenie ma odpowiedni profil kredytowy (wiek,rodzaj idlugosc umowy+zarobki)-->jestes ok klientem to dostaniesz kredyt |
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Zależy też co to były za kredyty. W niektórych bankach bardzo nieufnie podchodzą do klientów, którzy w historii mają "chwilówki", nawet jeżeli spłacane były terminowo.
|
|
#6 |
|
Rozeznanie
|
Chwilówki w sensie pożyczek z parabanków, czy także częstszych, ale mniejszych kwot w normalnym banku?
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ---------- Żadna firma poza bankami i skokami nie wpisuje zobowiązań do BIK
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie pobierałam raportu. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Raport też chyba zabiera jakieś punkty.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie o te punkty w raporcie pytam - czy więcej da brak historii kredytowej czy kilkanaście spłaconych pożyczek na mniejsze kwoty.
Czy optymalnie byłoby mieć ich ewentualnie kilka czy też od jakiejś liczby całkowicie obniżają punktację? |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każde zapytanie z banku o pożyczkę itp. obniża nieznacznie punktacje. Wygląda na to, że lepiej mieć pożyczki w mniejszej ilości banków, bo zapytanie z kolejnego mocniej obniża. Spłacona pożyczka czy zamknięcie karty kredytowej podwyższa, ale... banki w różnym czasie informują o spłacie. Można się zdziwić, że pożyczka spłacona, ale w biku wisi. Niedawno musiałam zablokować kartę kredytową, bank przysłał mi nową, ale stara mimo spłaty 3m wisiała w biku jakby była aktywna. Ocena punktowa mi poleciała, zamkneli i wróciła Mam też wrażenie, że zadłużanie na maksa karty kredytowej również obniża bik, ale to tak tylko z luźnej obserwacji.Jest kilka blogów w necie, gdzie blogerzy mają otwarte profile, opisują co robią i jak to wpłyneło na punktacje. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:35.

Mam też wrażenie, że zadłużanie na maksa karty kredytowej również obniża bik, ale to tak tylko z luźnej obserwacji.