Dieta zasadowa (alkaliczna). - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-19, 22:13   #1
fanstyle
Zakorzenienie

Dieta zasadowa (alkaliczna).

Witam, zainteresowała mnie dieta zasadowa, inaczej również zwana alkaliczną.
Przeszukując internet natrafiam na wiele (często sprzecznych) informacji odnośnie takiego sposobu odżywiania się stąd pytam, czy ktoś ową dietę stosuje i może podzielić się informacjami na jej temat?

Podaję link do artykułu, który po krótce opisuje zasady.

http://www.ofeminin.pl/diety/dieta-zasadowa-f85898.html

Wiem, że wątek odnośnie tej diety powstał w 2010, nic na ten temat mi się nie przewinęło na forum
fanstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-20, 16:48   #2
Rule Britannia
BAN stały

Dot.: Dieta zasadowa (alkaliczna).

Cytat:
Dieta zasadowa - jadłospis
Dieta zasadowa polega na stopniowej zmianie proporcji produktów kwasowych i alkalizujących w codziennym jadłospisie. Produkty zasadowe wg zaleceń diety alkalicznej powinny zajmować 70 - 80% twojej diety.
Do produktów kwasowych, tych, których dieta zasadowa nie toleruje zalicza się białka zwierzęce, jajka, cukier, mąkę, płatki owsiane, ryż, kaszę jęczmienną, makaron i „złe tłuszcze”. Wysoki odczyn kwasowy ma również czarna kawa, herbata, alkohol i nikotyna.
Dieta zasadowa a właściwie jej jadłospis powinien składać się przede wszystkim z :
  • warzyw - najlepiej zielonych, surowych, lub gotowanych na parze;
  • owoców - surowych, najlepiej grejpfrutów i cytryn, które mają silne działanie alkalizujące;
  • kiełków roślinnych;
  • migdałów, orzechów laskowych, ziaren słonecznika i dyni (ziarna namoczone przed spożyciem zwiększają swoją zasadowość)
  • soi - w postaci kiełków, mleka, lub tofu.
Pewnie prawie wszystkie Wizażanki odchudzają się dla figury i utraty wagi, a nie dobrego samopoczucia, więc i takiego wątku nie znajdziesz. Na samym wstępie artykułu zaznaczone jest, że to dieta służąca poprawie humoru... cokolwiek to oznacza. Nie ma tu nic zdrowego. Wywalamy węglowodany złożone, białka i w zamian mamy kiełki? Soję? Owoce? Niedostarczenie odpowiednich składników organizmowi każdego dnia przekłada się nawet na nasze samopoczucie, więc nie wiem co tutaj jest pozytywnego w tym jedzonku.
Rule Britannia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 10:37   #3
klora
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fanstyle Pokaż wiadomość
Witam, zainteresowała mnie dieta zasadowa, inaczej również zwana alkaliczną.
Przeszukując internet natrafiam na wiele (często sprzecznych) informacji odnośnie takiego sposobu odżywiania się stąd pytam, czy ktoś ową dietę stosuje i może podzielić się informacjami na jej temat?

Podaję link do artykułu, który po krótce opisuje zasady.

http://www.ofeminin.pl/diety/dieta-zasadowa-f85898.html

Wiem, że wątek odnośnie tej diety powstał w 2010, nic na ten temat mi się nie przewinęło na forum
Nazywanie tego dietą to za duzo, niezlaznie jak jemy powinnismy dbac o rownowage PH. Jak ze wszystkim....yin/yang, cieple/zimne, anabolizm/katabolizm...nasz organizm lubi homeostazę

klora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 16:50   #4
fanstyle
Zakorzenienie

Dieta ta jest stosowana przez wiele gwiazd, m.in. przez modelkę Mirandę Kerr, dlatego mnie zainteresowała. Dziękuję za wszystkie (mało przydatne) opinie
fanstyle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 17:43   #5
sarayy
Raczkowanie

Witaj fanstyle
Link, który podałaś jest znacznie uprosczony ''to wolno jeść, tego nie wolno'', dlatego takie odpowiedzi od dziewczyn

Mój znajomy od 15 lat 'jest na diecie zasadowej' co oznacza, ze taki styl życia i sposób odżywiania prowadzi..i dobrze mu służy dzięki niemu poznałam też wiele jego znajomych...wszyscy oni są zdrowi, prowadzą normalny tryb życia- wiadomo, że jak każdego czasem złapie przeziębienie czy zmęczenie. Więc nie jest to czarowanie i zapewnianie jakiegos guru, że dieta da Ci zdrowie i energie każdego dnia.

Ale najważniejsze! Jest 10 poziomów diety zasadowej, od całkiej luźnej poprzez wegetariańską, wegańską do 100% raw vegan. Mój znajomy od lat kilkunastu jest weganem, dopuszcza 20% produktów poddanych obróbce (gotowanie).

Tak że jak widzisz- można ja nie mówię, że to złe, nie mówię, że to dobre. Napewno nie dla każdego
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 09:39   #6
emenyx
Zadomowienie

Wlasnie, ja tez jestem zainteresowana produktami, ktore maja alkaliczne dzialanie. Nie chodzi mi o calkowita zmiane zywienia, tylko wlasnie wprowadzenie produktow, ktore nadmiar kwasow zniwelowac.
Wydaje mi sie, ze wlasnie poprzez zbyt duze spozycie produktow miesnych, lub mlecznych zakwaszamy nasz organizm. Ja czuje sie wlasnie zmeczona, i mam kiepiski humor.
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 10:28   #7
aussiewoman
Zakorzenienie

Cytryna ma bardzo dobre właściwości alkaliczne. Polecam picie wody z sokiem cytrynowym. Nic tak nie orzeźwia rano jak szklanka wody z połową soku z cytryny
Podobne działanie- zasadowe maja ogórki kwaszone czy tez kwaszona kapusta. Nic wyszukanego, a działa
aussiewoman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-04-07, 11:24   #8
nefretiti83
Przyczajenie

Witam
Od dzisiaj i ja wzięłam się za dietę zasadową. Mam tylko pytanie do tych co ją stosowali. Jak rozwiązywaliście problem z wodą zasadową. Nie mam żadnego urządzenia do robienia takiej wody a krople tez są trochę za drogie jak się kupiło wszystkie suplementy i zielony proszek. Ja sobie wymyśliłam że będę piła tylko wodę z cytryną, myślicie że to wystarczy?
Opiszcie swoje przejścia z tą dietą.
nefretiti83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-17, 08:56   #9
Lilinka Maja
Przyczajenie

Witajcie,
Ponieważ od czasu do czasu otrzymuję maile z pytaniami odnośnie wody zasadowej, moje doświadczenia z dietą opisuję poniżej:

Na diecie byłam 3 miesiące. Na pewno oczyściła mi organizm i zmieniła kubeczki smakowe. Nie ciągnie do słodyczy, a daktyle są najsłodszym ze słodyczy i nic więcej nie potrzeba mi do szczęścia
Wodą tak bardzo się nie przejmowałam, bo z góry wiedziałam, że nie znajdę tej zasadowej książkowej. Ale znalazłam dwa rozwiązania:
1) Woda Jan jest silnie zasadotwórcza. Kup jeden karton (to chyba ok.5 litrów) i stosuj zgodnie z instrukcją. Ja wypiłam tylko ten jeden karton. Jan jest wodą, która przyniesie Ci wiele korzyści, ale nie można pić jej na okrągło, bo zaczęłaby obciążać pewne narządy (nie wiem czy nie nerki).
2) Woda strukturalna - zrobisz ją sama Zagotuj w garnku wodę, ostudź ją i wstaw do zamrażarki. Nie musisz zamrażać jej na kamień, wystarczy, że na wierzchu pojawi się warstwa cienkiego lodu. Wyjmujesz ją z zamrażarki i rozmrażasz. Ja przechowywałam ją w dzbankach w lodówce. Gotowałam ją w czajniku na herbatę i na niej gotowałam zupy. Może Ci się to wydawać pracochłonne, ale wpadniesz w rytm. Ja teraz się w to nie bawię, ale mailem zmotywowałaś mnie to powrócenia do tej wody jak ją stosowałam, to po ok.2 tygodniach zobaczyłam wyraźnie, jak zmieniła mi się na korzyść cera. Stała się sprężysta i taka zdrowsza POLECAM
A tak osobiście, to polecam Ci uważać na tą dietę. Ona ma wiele zalet, ale z niczym nie można przesadzać. Mi po niej mocno zaczęły wypadać włosy. Poszłam na akupunkturę (bo już nie wiedziałam jak ratować moje włosy) i lekarz i zielarz powiedział, że Muszę jeść mięso (przynajmniej raz w tygodniu, najlepiej wołowinę) i 3-4 razy w tygodniu ryby. Żadne inne białko nie przyswaja się tak jak zwierzęce. Wegetarianie będą silnie obstawać przy tym, że bez mięsa można żyć i być super zdrowym i na pewno tak jest, ale to zależy od kondycji organizmu. Ja np. mam taki, że zatrzymuje mi się woda w organizmie i teoretycznie mięso, które zakwasza organizm, zatrzyma ją jeszcze bardziej. W praktyce medal ma dwie strony i bez mięsa robię się anemiczna i np. wypadają mi włosy. Tak więc równowaga ponad wszystko! J Najważniejsze, żeby nie kupować żadnych produktów, które w składzie mają litanię nie wiadomo czego. Ja w kuchni mam warzywa z bazarku, trochę mięsa (na kanapki też piekę sama, np. udziec z indyka) i pomrożone świeże ryby, a w szafce ryż, kasze i przyprawy (ale te polskie bez glutaminianu, czyli nie te firm znanych z lokowań produktów W diecie zasadowej jest dużo pomidorów, ale należy pamiętać, że one są mega modyfikowane. Jest w niej duże awokado (które kocham), ale to nie jest owoc z naszej strefy i dojrzewa dopiero w domu – czyli dla nas nie będzie jakimś panaceum zasadotwórczym (ja będąc na diecie ślepo w to wierzyłam
Jeśli masz problem z zatrzymywaniem wody w organizmie, to podobno nie można jeść i pić zimnych produktów. Mi lekarz powiedział, że z lodami i piwem, to powinnam pożegnać się na zawsze, a jakbym już zjadła te lody, to muszę natychmiast wypić coś ciepłego. Według medycyny chińskiej, wychłodzone nerki odpowiadają za wstrzymywanie wody w organizmie, więc należy jeść dużo zup i kasz, a unikać kanapek i surowych warzyw (szczególnie surówek).
Powodzenia w odnajdywaniu własnej drogi żywienia J
Lilinka Maja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości