|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Krążki antykoncepcyjne Adaring
Witam,
od pół roku biorę tabletki antykoncepcyjne daylette (24+4). Na dzisiejszej wizycie pani ginekolog próbowała mnie namówić na używanie krążków dopochwowych. Byłam bardzo sceptycznie do tego nastawiona jednak wzięłam receptę i stwierdziłam że się nad tym zastanowię. I tutaj kilka moich pytań: 1. Czy krążki nie wysuwają się podczas seksu? Czy nie będą odczuwalne dla mnie czy partnera? 2. Czy jest możliwość że krążek się sam z siebie wysunie podczas chodzenia czy jakiś zwykłych codziennych czynności? 3. Podczas brania tabletek wiadomo że trzeba zrezygnować z niektórych leków, czy tak samo jest podczas stosowania krążków? 4. Od pół roku walczą z nawracającą grzybicą pochwy. Czy mogę ich używać przed całkowitym wyleczeniem czy lepiej z tym poczekać? 5. Skoro w moich tabletkach zawarta jest większa dawka hormonów niż w krążkach adaring to mogę sobie bezpośrednio po skończeniu opakowania daylette przejść na krążki czy lepiej zrobić jakąś przerwę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Krążki antykoncepcyjne Adaring
Cytat:
1. Ponoć zdarza sie, że wypadają. Po seksie warto sprawdzić, czy siedzi w środku. Mnie nigdy nie wypadł - zawsze jest i to głęboko, więc muszę pogrzebać, żeby się upewnić, że jest tam. ![]() Mój partner nie czuje samego krążka. Jest mu za to ciut ciaśniej na początku, bo wiadomo - coś tam jest, co dodatkowo wypełnia przestrzeń w pochwie. Ja czuję czasem - tylko na początku, później, jak już jestem w pełni podniecona, nie czuję. Można wyjąć na czas seksu i czasem tak robię. Ważne, by pamiętać włożyć go z powrotem. Krążek może być poza pochwą max 3 h na dobę. 2. Jeśli chodzi o wypadnięcie - nie. Również podczas parcia w toalecie to się nie zdarzy (chociaż na początku nie wierzyłam). Może się lekko osuwać w dół i wtedy być wyczuwalny. Ale to musi zależeć od rodzaju krążków. Bo GinoRing mi się osuwał, a NuvaRing już nie. Nawet podczas ćwiczeń. 3. Tak, bo hormony i tak trafiają do wątroby. Wszystko znajdziesz w ulotce. 4. Lepiej zapytaj ginekologa, ale wydaje mi się, że można go normalnie stosować przy infekcjach i z lekami na infekcję. Ale odkąd stosuję krążki, nie miałam żadnej infekcji, więc nie wiem na 100% 5. Według ulotki bądź zaleceń lekarza. Ja już nie pamiętam, jak robiłam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.