dusza artystyczna = dusza bezrobotna? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-10, 09:19   #1
Perfris
Przyczajenie

dusza artystyczna = dusza bezrobotna?

Witam
Jako tegoroczna maturzystka i typowa "artystyczna dusza" stoję przed ogromnym dylematem, wyboru drogi życiowej.
Nie nadaję się do kierunków technicznych, ale myślę, że najważniejszy jest zapał i praktyka i tutaj rodzi się mój problem. Mam strasznie dużo pomysłów na siebie i nie wiem, w którą stronę pójść...
Chciałabym pracować w agencji reklamowej, lub jako charakteryzatorka. Chodziłam do klasy aktywności twórczej, mam zdolności plastyczne i jestem kreatywna, więc z przygotowaniem chyba nie bd problemu. Na początku chciałam wybrać dzienne studia na AGH na kierunku Nowe media i komunikacja międzykulturowa lub Multimedia i komunikacja społeczna jednak teraz zaczęłam rozważać wybranie pracy+trybu zaocznego, lub studium charakteryzacji.
Niestety nie mogę liczyć na pomoc finansową i w wakacje wyjeżdżam w celu zarobienia "na zapas", a w czasie roku będę pracować. Może pomożecie mi w wyborze, ponieważ sama mam coraz większy mętlik w głowie...
W ostateczności rozważałam jeszcze kurs instruktorki fitnessu, albo wyjazd za granicę. Jak widać "trochę" się tego uzbierało. Będę wdzięczna za spojrzenie na sprawę chłodnym okiem, bo jak tak dalej pójdzie pojadę do tej Holandii i zostanę na całe życie na taśmie produkcyjnej:P
Perfris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 11:01   #2
endzi812
Raczkowanie

Dot.: dusza artystyczna = dusza bezrobotna?

Siema też jestem tegoroczną maturzystką i duszą humanistyczną oraz nieco artystyczną

Jeśli chcesz być charakteryzatorką, sprawdź takie szkoły krakowskie jak np. Artystyczna Alternatywa, gdzie mają krótkie policealne kursy roczne lub dwuletnie dla dusz artystycznych Bardzo ciekawe, szukałam czegoś takiego dla kolegi, który też marzy o charakteryzacji. Niestety, jest to płatne... Ale są chyba dwa tryby: zaoczny i dzienny.

Co do tego kierunku na AGH, no to wiesz... AGH to uczelnia typowo niehumanistyczna i otworzyli tam humanistyczne kierunki, tylko po to, żeby zostać uniwersytetem Więc, nie wiem dokładnie jak tam jest. Lecz kierunki brzmią naprawdę świetnie, dzięki za pomysł, jak mi matura pójdzie gorzej, to może się tam wybiorę

Możesz zawsze jeszcze poszukać na UJ jakieś studia związane z twoimi zainteresowaniami. Ja np. znalazłam język polski w komunikacji społecznej. Ale jest też masa innych, które mają ciekawe specjalizacje.

A nie szukałaś czegoś z tworzeniem reklam? Lub banerów? Jeśli masz zdolności plastyczne, to mogłoby być coś dla Ciebie, tylko dochodzi obsługa programów, chociaż to nie jest aż tak trudne

Pisz, co znalazłaś, chętnie pomogę, bo uwieeelbiam szukać nowych kierunków dla różnych osób A jeśli chodzi o wyjazd do Holandii na taśmę - nie jedź! Stracimy świetnego artystę Lepiej zostać, trochę się namęczyć i przy zdobywaniu kasy na studia i przy pierwszej pracy, ale robić to, co kochasz!
endzi812 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 12:07   #3
Alexzus
Rozeznanie

W tworzeniu reklam lub banerów nie potrzebne są zdolności plastyczne tylko czysto techniczne. Dlaczego większość facetów siedzi na takich stanowiskach a wcale nie rysują jak da Vinci?
Po 4 latach technikum reklamy wiem o czym mówię
a do obsługi programów trzeba mieć przy tym wszystkim dryg.

skromna wymianka, głównie kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=59150636 zakończona - kwiecień
Alexzus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 16:17   #4
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Perfris Pokaż wiadomość
Witam
Jako tegoroczna maturzystka i typowa "artystyczna dusza" stoję przed ogromnym dylematem, wyboru drogi życiowej.
Nie nadaję się do kierunków technicznych, ale myślę, że najważniejszy jest zapał i praktyka i tutaj rodzi się mój problem. Mam strasznie dużo pomysłów na siebie i nie wiem, w którą stronę pójść...
Chciałabym pracować w agencji reklamowej, lub jako charakteryzatorka. Chodziłam do klasy aktywności twórczej, mam zdolności plastyczne i jestem kreatywna, więc z przygotowaniem chyba nie bd problemu. Na początku chciałam wybrać dzienne studia na AGH na kierunku Nowe media i komunikacja międzykulturowa lub Multimedia i komunikacja społeczna jednak teraz zaczęłam rozważać wybranie pracy+trybu zaocznego, lub studium charakteryzacji.
Niestety nie mogę liczyć na pomoc finansową i w wakacje wyjeżdżam w celu zarobienia "na zapas", a w czasie roku będę pracować. Może pomożecie mi w wyborze, ponieważ sama mam coraz większy mętlik w głowie...
W ostateczności rozważałam jeszcze kurs instruktorki fitnessu, albo wyjazd za granicę. Jak widać "trochę" się tego uzbierało. Będę wdzięczna za spojrzenie na sprawę chłodnym okiem, bo jak tak dalej pójdzie pojadę do tej Holandii i zostanę na całe życie na taśmie produkcyjnej:P
Twoje obecne pomysły na pracę:
- w agencji reklamowej
- jako charakteryzatorka
- instruktorka fitnessu
- fizycznie na taśmie produkcyjnej

Faktycznie dużo. Sprecyzuj sobie trochę.
I IMO zbastuj trochę ze studiami. Wybrac głupio to lepiej w ogóle nie wybrać, a nawet kilka lat poślizgu z rozpoczęciem studiów wielkiej różnicy Ci nie zrobi, zwłaszcza, jeśli będziesz coś robić w międzyczasie.

Co Cię najbardziej interesuje z charakteryzacji: makijaż, fryzury, stroje, "efekty specjalne"?

Czym konkretnie chciałabyś się zajmować w agencji reklamowej?

Pracowałaś już gdziekolwiek?

Jaką pracę wolisz - wymagającą kontaktu z ludźmi, czy samodzielną, a może w zespole? W stałych godzinach czy elastycznych? Zdalną czy stacjonarną? Pod czyjąś komendę czy może jako kierownik?

I skąd urwała się ta instruktorka fitnessu?

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Zapomniałam jeszcze o kilku istotnych kwestiach.
Gdzie szukasz szkoły?
Jakie znasz języki?
Do jakich krajów rozważasz wyjazd za granicę?
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 16:22   #5
Perfris
Przyczajenie

Dziękuję za odpowiedzi
Co do taśmy, to na prawdę nie biorę tego na poważnie. Był to raczej wyraz desperacji związany z moim niezdecydowaniem
Szczerze mówiąc rozważam głównie reklamę i charakteryzację, a tamten kurs fitnessu miał być takim wyjściem awaryjnym gdyby coś nie wyszło z wybiciem się w branży.
Co do AGH, to właśnie przekonali mnie swoim technicznym i praktycznym podejściem do tematu, w programie są zajęcia z grafiki komputerowej, praktyki i możliwość wyjazdu z Erasmusa m.in. na Islandię.
Znalazłam też świetne specjalizacje na Uniwersytecie Wrocławskim, a mianowicie komunikację wizerunkową z reklamą, ale progi trochę mnie przerażają... Dodatkowo byłabym tam zupełnie sama, podczas gdy do Krakowa planujemy już wspólny wyjazd i grupowe wynajmowanie mieszkania (tniemy koszta)
Przy obecnych dylematach stwierdzam, że powinnam posiedzieć jeszcze w liceum, może wtedy bym się zdecydowała.. Przemyślałam wszystko jeszcze raz i jak na razie zdecydowałam, że chyba pójdę na dzienne AGH i połączę to z pracą w weekendy (będę walczyć o zajęcia w branży) i działaniem w różnych organizacjach i kołach w tygodniu Są to tylko 3lata, więc jeśli zobaczę, że nie jest to spełnienie moich marzeń przejdę na charakteryzację.

Cytat:
Napisane przez Pantegram Pokaż wiadomość
[/COLOR]Zapomniałam jeszcze o kilku istotnych kwestiach.
Gdzie szukasz szkoły?
Jakie znasz języki?
Do jakich krajów rozważasz wyjazd za granicę?
Skłaniam się głównie w stronę Krakowa, mam tam siostrę i znajomych. Szukaliśmy już z przyjaciółmi wspólnego mieszkania
Co do języków znam bardzo dobrze angielski i mam podstawy francuskiego (jest to typowo szkolny poziom)
Rozważałam wyjazd do Anglii, otrzymałam nawet potwierdzenie zakwalifikowania się na kierunek Interactive Multimedia na uni w Huddersfield. Musiałam jednak zrezgynować ze względu na skomplikowaną sytuację w rodzinie.

Edytowane przez Perfris
Czas edycji: 2014-05-10 o 16:30
Perfris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 11:56   #6
Pantegram
Zakorzenienie

Skoro być może pójdziesz w stronę charakteryzacji, przyłóż się do francuskiego. Sądzę że we Francji jest ogromny popyt na charakteryzatorów.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-11, 22:06   #7
licziliczi
Raczkowanie

A może wzornictwo? Kierunek niby odległy od charakteryzacji, ale daje pewną ogólną wiedzę plastyczną. Później możesz robić kursy charakteryzacji, scenografii itp.

Kurs instruktorki fitness, oczywiście dodatkowo - może warto? Daje pewne możliwości dorobienia sobie, także w wakacje w hotelach.

---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

I jeszcze; te kierunki, które wymieniłaś (na AGH), raczej bym odradzała, jako "mało konkretne".
licziliczi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-14, 05:18   #8
Lodzki Indeks
Przyczajenie

Hmmm... z doświadczenia mogę Ci poradzić, żebyś poszła na kierunek związany z informatyką. Np. grafika komputerowa... talent możesz szlifować w każdym momencie: w domu, w czasie wolnym, na kursach, warsztatach.
A takich "twardych" umiejętności nie nauczysz się sama tak łatwo.
Z wykształceniem grafika komputerowego i talentem artystycznym każda agencja reklamowa jest Twoja
Stary 2014-05-14, 12:37   #9
Alexzus
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lodzki Indeks Pokaż wiadomość
Hmmm... z doświadczenia mogę Ci poradzić, żebyś poszła na kierunek związany z informatyką. Np. grafika komputerowa... talent możesz szlifować w każdym momencie: w domu, w czasie wolnym, na kursach, warsztatach.
A takich "twardych" umiejętności nie nauczysz się sama tak łatwo.
Z wykształceniem grafika komputerowego i talentem artystycznym każda agencja reklamowa jest Twoja
To moja przyszłość

skromna wymianka, głównie kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=59150636 zakończona - kwiecień
Alexzus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości