|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
dusza artystyczna = dusza bezrobotna?
Witam
![]() Jako tegoroczna maturzystka i typowa "artystyczna dusza" stoję przed ogromnym dylematem, wyboru drogi życiowej. Nie nadaję się do kierunków technicznych, ale myślę, że najważniejszy jest zapał i praktyka i tutaj rodzi się mój problem. Mam strasznie dużo pomysłów na siebie i nie wiem, w którą stronę pójść... ![]() Chciałabym pracować w agencji reklamowej, lub jako charakteryzatorka. Chodziłam do klasy aktywności twórczej, mam zdolności plastyczne i jestem kreatywna, więc z przygotowaniem chyba nie bd problemu. ![]() Niestety nie mogę liczyć na pomoc finansową i w wakacje wyjeżdżam w celu zarobienia "na zapas", a w czasie roku będę pracować. Może pomożecie mi w wyborze, ponieważ sama mam coraz większy mętlik w głowie... W ostateczności rozważałam jeszcze kurs instruktorki fitnessu, albo wyjazd za granicę. Jak widać "trochę" się tego uzbierało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: dusza artystyczna = dusza bezrobotna?
Siema
![]() ![]() Jeśli chcesz być charakteryzatorką, sprawdź takie szkoły krakowskie jak np. Artystyczna Alternatywa, gdzie mają krótkie policealne kursy roczne lub dwuletnie dla dusz artystycznych ![]() Co do tego kierunku na AGH, no to wiesz... AGH to uczelnia typowo niehumanistyczna i otworzyli tam humanistyczne kierunki, tylko po to, żeby zostać uniwersytetem ![]() ![]() Możesz zawsze jeszcze poszukać na UJ jakieś studia związane z twoimi zainteresowaniami. Ja np. znalazłam język polski w komunikacji społecznej. Ale jest też masa innych, które mają ciekawe specjalizacje. A nie szukałaś czegoś z tworzeniem reklam? Lub banerów? Jeśli masz zdolności plastyczne, to mogłoby być coś dla Ciebie, tylko dochodzi obsługa programów, chociaż to nie jest aż tak trudne ![]() Pisz, co znalazłaś, chętnie pomogę, bo uwieeelbiam szukać nowych kierunków dla różnych osób ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
W tworzeniu reklam lub banerów nie potrzebne są zdolności plastyczne tylko czysto techniczne. Dlaczego większość facetów siedzi na takich stanowiskach a wcale nie rysują jak da Vinci?
Po 4 latach technikum reklamy wiem o czym mówię ![]() a do obsługi programów trzeba mieć przy tym wszystkim dryg.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- w agencji reklamowej - jako charakteryzatorka - instruktorka fitnessu - fizycznie na taśmie produkcyjnej ![]() Faktycznie dużo. Sprecyzuj sobie trochę. I IMO zbastuj trochę ze studiami. Wybrac głupio to lepiej w ogóle nie wybrać, a nawet kilka lat poślizgu z rozpoczęciem studiów wielkiej różnicy Ci nie zrobi, zwłaszcza, jeśli będziesz coś robić w międzyczasie. Co Cię najbardziej interesuje z charakteryzacji: makijaż, fryzury, stroje, "efekty specjalne"? Czym konkretnie chciałabyś się zajmować w agencji reklamowej? Pracowałaś już gdziekolwiek? Jaką pracę wolisz - wymagającą kontaktu z ludźmi, czy samodzielną, a może w zespole? W stałych godzinach czy elastycznych? Zdalną czy stacjonarną? Pod czyjąś komendę czy może jako kierownik? I skąd urwała się ta instruktorka fitnessu? ![]() ---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Zapomniałam jeszcze o kilku istotnych kwestiach. Gdzie szukasz szkoły? Jakie znasz języki? Do jakich krajów rozważasz wyjazd za granicę? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Przyczajenie
|
Dziękuję za odpowiedzi
![]() Co do taśmy, to na prawdę nie biorę tego na poważnie. Był to raczej wyraz desperacji związany z moim niezdecydowaniem ![]() Szczerze mówiąc rozważam głównie reklamę i charakteryzację, a tamten kurs fitnessu miał być takim wyjściem awaryjnym gdyby coś nie wyszło z wybiciem się w branży. Co do AGH, to właśnie przekonali mnie swoim technicznym i praktycznym podejściem do tematu, w programie są zajęcia z grafiki komputerowej, praktyki i możliwość wyjazdu z Erasmusa m.in. na Islandię. Znalazłam też świetne specjalizacje na Uniwersytecie Wrocławskim, a mianowicie komunikację wizerunkową z reklamą, ale progi trochę mnie przerażają... Dodatkowo byłabym tam zupełnie sama, podczas gdy do Krakowa planujemy już wspólny wyjazd i grupowe wynajmowanie mieszkania (tniemy koszta ![]() Przy obecnych dylematach stwierdzam, że powinnam posiedzieć jeszcze w liceum, może wtedy bym się zdecydowała.. Przemyślałam wszystko jeszcze raz i jak na razie zdecydowałam, że chyba pójdę na dzienne AGH i połączę to z pracą w weekendy (będę walczyć o zajęcia w branży) i działaniem w różnych organizacjach i kołach w tygodniu ![]() Cytat:
![]() Co do języków znam bardzo dobrze angielski i mam podstawy francuskiego (jest to typowo szkolny poziom) Rozważałam wyjazd do Anglii, otrzymałam nawet potwierdzenie zakwalifikowania się na kierunek Interactive Multimedia na uni w Huddersfield. Musiałam jednak zrezgynować ze względu na skomplikowaną sytuację w rodzinie. Edytowane przez Perfris Czas edycji: 2014-05-10 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Skoro być może pójdziesz w stronę charakteryzacji, przyłóż się do francuskiego. Sądzę że we Francji jest ogromny popyt na charakteryzatorów.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
A może wzornictwo? Kierunek niby odległy od charakteryzacji, ale daje pewną ogólną wiedzę plastyczną. Później możesz robić kursy charakteryzacji, scenografii itp.
Kurs instruktorki fitness, oczywiście dodatkowo - może warto? Daje pewne możliwości dorobienia sobie, także w wakacje w hotelach. ---------- Dopisano o 23:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ---------- I jeszcze; te kierunki, które wymieniłaś (na AGH), raczej bym odradzała, jako "mało konkretne". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Hmmm... z doświadczenia mogę Ci poradzić, żebyś poszła na kierunek związany z informatyką. Np. grafika komputerowa... talent możesz szlifować w każdym momencie: w domu, w czasie wolnym, na kursach, warsztatach.
A takich "twardych" umiejętności nie nauczysz się sama tak łatwo. Z wykształceniem grafika komputerowego i talentem artystycznym każda agencja reklamowa jest Twoja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:14.