|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Wielkanoc 2014
Nie wiem jak Wy , ale ja juz zaczęłam robić listę
Poszukuję inspiracji. Jak wygląda u Was śniadanie i obiad Wielkanocny? Co przygotowujecie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Wielkanoc 2014
U mnie w domu króluje tradycja. Śniadanie bo po powrocie z kościoła (czyli koło 12). Barszcz biały podajemy w filiżankach, na stole królują jajka, biała kiełbasa i sałatka warzywna, do tego ćwikła, chrzan, majonez, pieczywo, no i oczywiście całą zawartość sobotniego koszyka.
Na obiad w tym roku planujemy roladki z indyka z pistacjami i serem kozim (ot takie odstąpienie od tradycyjnej kaczki , kurczaka czy indyka pieczonych w całości). Co do wypieków. W tym roku ja planuję zrobić ciasto marchewkowe, sernik na czekoladowym spodzie i kruche ciasteczka z marcepanem. Siostra pewnie jak zwykle dołoży do tego muffinki z żurawiną i szarlotkę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wyszukiwarka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem, że przepisy i moda wielkanocna zmienna jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Nikt nie robi w tym roku Wielkanocy?
![]() U mnie narazie decyzja podjęta co do obiadów (na 2 dni) - pieczony kurczak na warzywach - kotlety z szynki - pieczeń z szynki przekładana serem i boczkiem - smażone boczniaki ( prawdopodobnie ) - ryba z patelni - ziemniaki , buraczki domowe , bigos Jeśli chodzi o śniadanie to prócz kilku podstawowych ,które są co roku mam wielką pustkę Póki co : -święconka - sałatka jarzynowa - bigos - kiełbasa biała - jajko w szynce w galarecie - jajko w serze w galarecie - jajko w majonezie - sałatka pieczarkowa do tego pewnie pomidor z cebulką, ogórek swiezy Zastanawiam się czy coś jeszcze..... Z ciast pewna na 100% jest tarta cytrynowa , ponieważ u nas nie ma tradycji ani mazurków ani paschy ciasta co roku są inne. I tu mam największy problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
U mnie święta są małe (jeszcze)
![]() - barszcz biały z grzybami (i z kiełbasą i jajkiem oczywiście), - jajka w sosie tatarskim, - sałatka jarzynowa, - schab pieczony ze śliwką i morelą, - domowy wypiekany chleb, - własny twarożek. Obiad zwykle jest standardowy (schabowy), ale w tym roku postaram się o coś innego :P A ciast nie pieczemy, bo wszyscy są bardziej "mięsożerni" niż "słodyczo-żerni".
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
ooo te jajka po tatarsku brzmią bardzo ciekawie - jeszcze nigdy nie jadłam , jako ,że to jajeczne święta są to u nas co roku jakaś nowość jajeczna się pojawia i możliwe ,że padnie właśnie na takie coś. Masz jakiś sprawdzony przepis?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
u nas bardzo tradycyjnie - co roku praktyznie stałe elementy na śniadanie wielkanocne, czyli jaja i różne gatunki kiełabs.
Barszczu nie robie. Z ciast różnie - sernik, babka, strucla makowa. Co do obiadu swiatecznego to zawsze jest to coś bardziej wyszukanego, pięke kaczkę na przykład. Teraz mam fajny pomysł na babeczki miesne, albo babkę z mięsa i okragłe galaciki jak jajka. Sałatkę jakąś też zrobię. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
U mnie w święta wielkanocne to tak.
Ciast zjadamy mało, prawie wcale, jakiś sernik albo makowiec może będzie, i to nie wiadomo, bo babka święcona z koszyczka może wystarczy bo my też mięsożerni. Na śniadania: jajka żurek biały z kiełbasą i jajkiem i chrzanem i chlebem. Na obiad w drugi dzień, pewnie kurczak cały pieczony w piecu, a my lubimy z kaszą gryczaną w środku. Przegryzki: to jajka z dodatkami np: z pastą z chrzanu czy majonezem i ciasto jak jest. Szynka do kanapek też jest. I to chyba tyle, tak zwyczajnie, zwłaszcza że część rodziny ma nadwagę i staramy się bardzo nie obżerać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Na razie ustalone ciasta : dwie babki (jedna gotowana, jedna "puszek" z Moich Wypieków ), ptasie mleczko (też z MW) , sernik tradycyjny oraz ciasto z malinami. Będzie pysznie
![]()
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Ja robię sałatkę warzywną, pierzynkę ze śledzikiem, białą kiełbasę zapiekaną z pieczarkami, schab ze śliwką, domowe wędliny, sernik, babkę, tort kajmakowy tysiąca warstw, jajka nadziewane(w sensie zółtko siekam dodaję posiekaną paprykę, do drugich ogórka i majonez)szynkę w galarecie i zastanawiam się co jeszcze...może ktoś podpowie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas, oprócz święconki na świąteczne śniadanie, będzie tradycyjnie sałatka warzywna, myślę też nad jakąś z selerem konserwowym i ananasem, poza tym mama zrobi galaretę drobiowo-warzywną, z ciast baby, sernik, mazurek, prawdopodobnie pijak ( ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
BAN stały
|
U nas nie ma stałego jadłospisu, każdego roku są jakieś modyfikacje
![]() Nie mam jeszcze pomysłu na tę słodką część, możliwe, że będzie to pascha, którą uwielbiam (chociaż nie chce mi się robić). Kupiłam już trochę cukierków, trzy opakowania czekoladowych pisanek od Wedla (chociaż waniliowe już prawie zjadłam, więc trzeba będzie dokupić) ![]() Właściwie konkretnie będę się zastanawiać nad menu dopiero w przyszłym tygodniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
moge prosic o sprawdzony przepis na pasche?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
U mnie sałatka z makaronem i pieczarkami oraz 2 babki Krystyny i cappucino Agnieszki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tym roku bede jeszcze robic szynki faszerowane pieczarkami, też w galarecie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
U nas umiarkowanie i bez przesady
![]() Obiad: Wielka Sobota: żurek z białą kiełbasą i jajkami przepiórczymi Wielkanoc: piersi kaczki z cykorią Wielkanocny Poniedziałek: schab faszerowany białą kiełbasą, albo morelami i zawinięty w boczku- jeszcze nie wiem ![]() Śniadania/Kolacje: - jajka w sosie tatarskim - pasztet z żurawiną - śledzie w cebuli i pomidorach - tradycyjna wędzynka (kiełbasa, kabanosy) - gotowana szynka - sałatka jarzynowa - sałatka z wędzoną piersią gęsi - pikle Z ciast: - baba marmurkowa - mazurek - sernik z rosą Powiedzcie co to za sałatka z pieczarkami?? Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez DudiBoy Czas edycji: 2014-04-15 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
hmmm , a może by tak almette chrzanowe? pieczarki w jakiej postaci? do mojej listy dopisuję śledzia po tatarsku zainspirowana śniadaniem Stokrotka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
u nas pierwszy dzień świąt odpada, bo jadę do rodziców. Z ciast robię babkę i biszkopt z owocami galaretką i śmietaną, może jeszcze makowiec. Na drugi dzień świąt robię sałatkę, obowiązkowo chrzan, galaretki drobiowe z jajkiem oczywiście i jarzynami, żurek z białą kiełbasą, a na obiad dewolaje z piersi kurczaka. Oprócz tego na stole jak zwykle dużo jaj, również sos tatarski wędliny. Święta miały być skromne, a wyszło z tego znowu dwudniowe siedzenie w kuchni:/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ja w tym roku zostałam rzucona na głęboką wodę i święta muszę zrobić sama ![]() I jeszcze jedno - w niedzielę na śniadanie zrobię barszcz i zastanawiam się czy do obiadu robić tradycyjnie rosół czy tylko drugie danie - śniadanie potrwa pewnie do godziny 11 a obiad po 13 więc nie wiem czy nie będzie tego za dużo (będą tylko 4 osoby). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
Jak dla mnie nie za dużo
![]() Znalazłam fajny przepis na rybę faszerowaną w galarecie i strasznie mnie kusi , moze macie z tym jakieś doświadczenia - czy mrożona kostka się do tego nadaje czy musi być swiezutka rybka ? Edytowane przez shilla Czas edycji: 2014-04-16 o 11:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
My w tym roku świętujemy tylko we dwoje dlatego nie przeginam z ilością:
- żurek z białą kiełbasą i jajkiem - pasztet (pierwszy raz będę piekła) - sałatka jarzynowa - jajka z majonezie/sosie tatarskim - sernik waniliowy - chleb na zakwasie - owoce do sernika (truskawki, maliny, borówki) - pomidory, ogórki/sałata/szczypior. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() myśle że coś w tym stylu http://www.uwielbiamgotowac.com/2013...l#.U1FmF1cpe1A pierwszy raz będe robić wersje z pieczarkami ![]()
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Sałatka z pieczarkami to przepis na sałatkę którą pierwszy raz jadłam na swoim weselu.
Pieczarki pokroić w plasterki, gotować w osolonej wozie, odcedzić . Szynkę , jajka , cebulę , ogórki korniszony kroimy w kostkę. Makaron gwiazdki ja zawsze robię z 1 opakowania z lubelli, ugotować , odcedzić . Do sałatki dodajemy jeszcze puszkę groszku, kukurydzy, sól, pieprz i majonez. Przepyszna sałatka i w sumie jej wykonanie nie zabiera dużo czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:41.