Dezynfekcja mebli? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-30, 22:32   #1
slodko_gorzka
Przyczajenie

Dezynfekcja mebli?

Cześć wszystkim Niedługo będę wprowadzać się do mieszkania, w którym są meble już używane przez kogoś, nie wyczyszczone i okropnie zakurzone. Chciałabym je oczyścić, jakoś zdezynfekować, ale nie mam pojęcia czym mogę to zrobić. Ocet rozcieńczony z wodą? Czy lepiej kupić jakiś specyfik? Jaki? Gdzie? Pomożecie?
slodko_gorzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 07:55   #2
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Dot.: Dezynfekcja mebli?

Ale czemu chcesz je dezynfekować? Nie możesz ich po prostu porządnie umyć? To, że ktoś je używał nie oznacza, że zaraz jakimś hivem czy czymś się zarazisz. A jak w pracy masz swoją półkę na ciuchy to też ja szorowałaś, myłaś, a potem dezynfekowałaś? Nie popadajmy w paranoję. Idąc takim tokiem myślenia należałoby również dezynfekować np. ławkę w parku czy cokolwiek innego.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 10:51   #3
allmode
Wtajemniczenie

Ocet to smród w całym mieszkaniu.
Są preparaty do prania i czyszczenia mebli. Ewentualnie możesz poszukać kogoś, kto Ci upierze np. kanapę.
allmode jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 16:08   #4
bernikula
mOLDerator

Ja bym po prostu je wymyła na mokro wodą z płynem (uniwersalnym o ładnym zapachu), później zostawiła otwarte i wywietrzyła, a na koniec jeśli to będzie potrzebne spryskała preparatem do drewna (jeśli to takie meble) i wypolerowała. Powiem szczerze, że mebli jeszcze nie dezynfekowałam...

Insta
bernikula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 17:03   #5
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Ja kiedyś dezynfekowałam spirytusem. Umyłam meble wodą z płynem uniwersalnym a po wyschnięciu na czystą szmate lałam spirytus i myłam tym meble. Cała noc wietrzenia i było ok.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 18:52   #6
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Ja kiedyś dezynfekowałam spirytusem. Umyłam meble wodą z płynem uniwersalnym a po wyschnięciu na czystą szmate lałam spirytus i myłam tym meble. Cała noc wietrzenia i było ok.
Dokładnie - spirytus, denaturat, odkażają i usuwają nieprzyjemny, "stary" zapach. Tylko nie pal przy pracy :P

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-01, 23:06   #7
slodko_gorzka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Ale czemu chcesz je dezynfekować? Nie możesz ich po prostu porządnie umyć? To, że ktoś je używał nie oznacza, że zaraz jakimś hivem czy czymś się zarazisz. A jak w pracy masz swoją półkę na ciuchy to też ja szorowałaś, myłaś, a potem dezynfekowałaś? Nie popadajmy w paranoję. Idąc takim tokiem myślenia należałoby również dezynfekować np. ławkę w parku czy cokolwiek innego.
Być może trochę przesadzam, no ale jak patrzę na te meble to wielkiego zaufania nie mam do nich. Chcę je porządnie umyć, ale też pozbyć się specyficznego zapachu. Nie sugeruję, że się czymś zarażę, chcę to po prostu zrobić dla własnego komfortu psychicznego

Cytat:
Napisane przez allmode Pokaż wiadomość
Ocet to smród w całym mieszkaniu.
Są preparaty do prania i czyszczenia mebli. Ewentualnie możesz poszukać kogoś, kto Ci upierze np. kanapę.
Chodziło mi o meble typu szafa itp. Drewniane. No właśnie, wiem że są takie preparaty, ale chciałabym wiedzieć jakie konkretnie .

Cytat:
Napisane przez bernikula Pokaż wiadomość
Ja bym po prostu je wymyła na mokro wodą z płynem (uniwersalnym o ładnym zapachu), później zostawiła otwarte i wywietrzyła, a na koniec jeśli to będzie potrzebne spryskała preparatem do drewna (jeśli to takie meble) i wypolerowała. Powiem szczerze, że mebli jeszcze nie dezynfekowałam...
Dziękuję Boję się trochę, że efekt mnie po samej wodzie z płynem nie zadowoli, chyba jeszcze spróbuję z tym spirytusem, jak dziewczyny pisały.

Cytat:
Napisane przez houseofcolours Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez _Matilde_ Pokaż wiadomość
Dokładnie - spirytus, denaturat, odkażają i usuwają nieprzyjemny, "stary" zapach. Tylko nie pal przy pracy :P
Dzięki A czy nie zostały jakieś ślady po spirytusie? Później przecierałyście czymś jeszcze? Tzn. czy ścierałyście czymś ten spirytus czy pozostawiony do wyschnięcia?
No nie palę w ogóle, więc bez problemu
slodko_gorzka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-05-02, 06:07   #8
houseofcolours
Zadomowienie

GG do houseofcolours

Cytat:
Napisane przez slodko_gorzka Pokaż wiadomość
Dzięki A czy nie zostały jakieś ślady po spirytusie? Później przecierałyście czymś jeszcze? Tzn. czy ścierałyście czymś ten spirytus czy pozostawiony do wyschnięcia?
U mnie nie zostały żadne ślady. Zostawiłam do wyschnięcia. Cały zabieg odbył się wieczorem, na noc zostawiłam otwarte wszystkie okna i następnego dnia się wprowadzałam.
houseofcolours jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 10:16   #9
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Tylko pamiętaj że skoro mówisz że meble są zakurzone to najpierw musisz wciągnąć kurz odkurzaczem, potem zetrzeć resztkę na sucho i dopiero na mokro bo zrobi Ci się kurzowe błotko

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 11:24   #10
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez slodko_gorzka Pokaż wiadomość
Nie, nie było śladów, wyparował szybko. Mama nawet lakier na meblach myła spirytusem, mówiła że dawniej się tak robiło, jak nie było specjalnych środków do czyszczenia. Myślałam że może się rozpuścić politura od tego, ale nic im nie było. Ale warto sprawdzać najpierw, bo te powłoki są różne, nigdy nie wiadomo czy to im nie odbierze urody. Wnętrza szaf to już mniejsza szkoda, gdyby się im coś stało

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości