|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
"Lekko policystyczny" jajnik?
Witam wszystkich
![]() Mam pytanie. Lekarka stwierdziła u mnie lekko policystyczny jajnik. Miesiączkuję normalnie. Poziom hormonów mam w porządku. Zażywam pigułki hormonalne Ovulastan, które podobno mogą uregulować owe zaburzenie. Czy ma ono groźny wpływ, jeśli hormony są ok? Czy mogą kiedyś się pogorszyć? A może znacie jakieś naturalne metody na taką przypadłość, żebym nie musiała zażywać tabletek? Z góry bardzo dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: "Lekko policystyczny" jajnik?
Powiem Ci, że w 2012 roku lekarz ginekolog stwierdził u mnie dokładnie to samo schorzenie. Zastrzegł, że czeka mnie długotrwała kuracja hormonalna, gdyż to schorzenie łączy się nierozerwalnie z problemam z zajściem w ciążę. Przyznam szczerze, że dość to przeżyłam. NO ale- za 3 miesiące zaszłam w ciążę bez żadnego problemu i urodziłam zdrowego syna, bez żadnych problemów. Ciążę prowadził mi już inny ginekolog, ordynator oddziału szpitala w moim mieście i wspomniałam mu, że kilka miesięcy wcześniej stwierdzono u mnie zespół policystycznych jajników, na co on się uśmiechnął i powiedział mi, że tego się nie leczy..patrząc na mój przypadek można rzeczywiście przyznać mu rację, aczkolwiek proponują konsultację u ginekologa, ale nie jednego, a dwóch, bo jak widać warto skonfrontować ich diagnozy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
Ja gdy poszłam do ginekologa, żeby potwierdzić ciąże, lekarka zrobiła mi też USG jajników i powiedziała, że jak to możliwe żebym była w ciąży, przecież ja mam PCO ! O czy ja oczywiście wcześniej nie wiedziałam i bardzo się cieszyłam
![]() ![]() Niestety ciąża ciągle zagrożona, ale 29tc już za nami, więc zbliżamy się do wielkiego finału ![]() Idź do innego lekarza, może się okazać, że tamten po prostu coś źle zobaczył. I nie przejmuj się, bo to niczego nie przekreśla ![]() Co do leczenia, to fakt- tej przypadłości się nie leczy. Wiele moich koleżanek jeszcze w technikum miały z tym problemy i nic nie dawało się z tym zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dzięki Dziewczyny, chyba wybiorę się do tego innego lekarza
![]() Skoro mówicie, że tego się nie leczy, to chyba nie warto nawet brać tych tabletek? Boję się, że bardziej mi zaszkodzą, niż pomogą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja, jak to lekarz stwierdził jestem na pograniczu, ale ja brałam antyki 8lat po to żeby z tych pęcherzyków nie robiły się torbiele. Antyki "wyciszają" jajniki i nie są wysadzone licznymi pęcherzykami oraz są unormowane hormony.
Obecnie staram się o ciąże ![]()
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Jak będziesz u gina poproś aby Ci wszystko wyjaśnił i dopiero podejmij decyzję
![]()
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Upewnij się jeszcze i na spokojnie zdecyduj o braniu hormonów. Zapytaj może lekarza, czy wystarczą suplementy. Zapytaj np. xxxx To suplement diety, a nie hormony. Ostatnio dostałam ulotkę od mojego lekarza.
Daj znać oczywiście co się dowiedziałaś. Szczerze pierwszy raz słyszę o "lekko policystczynym jajniku " ![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-03-27 o 10:51 Powód: nazwa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-03-27 o 10:51 Powód: nazwa |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
[1=93f3798e881f84a2d27604f d91409608e23d92eb;4569743 7]Podobno oznacza to, że coś tam zaczyna się dziać z tymi pęcherzykami. Spytałam dermatologa, co to jest "lekko", bo trafiłam tam w ogóle przez trądzik. Powiedziała z kolei, że nie ma czegoś takiego i to znaczy, że on po prostu jest policystyczny i tyle. Hormony już biorę, ale myślę żeby je odstawić. Dzięki za info o suplemencie
![]() Tak tez własnie myslałam, ze jajnik albo jest policystyczny, albo nie. Życzę Ci aby coś tam się działo w tych pęcherzykach i podziałało. Co do tego suplementu, to jest w saszetkach. Inofem – to suplement diety zawierający mio-inozytol 2000 mg i kwas foliowy 200 µg. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, Inofem przyczynia się do utrzymania fizjologicznej równowagi hormonalnej u kobiet wpływając korzystnie na metabolizm tłuszczów i cukrów oraz pomagają przywrócić prawidłowy cykl miesiączkowy (owulację) u kobiet z zespołem policystycznych jajników PCOS. (info ze str. internetowej) |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
KWC
|
Też mam stwierdzoną tzw. lekką policystyczność, ale w ciążę zaszłam bez żadnej medycznej pomocy i urodziłam zdrowe dziecko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Wybieram się niedługo do ginekologa i zapytam o szczegóły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Napisz czego się dowiesz
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Sandra, z kiedy masz wizytę? Bo zapomniałam wcześniej zapytać
![]()
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
8 maja dopiero, także troszkę poczekam :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
No cóż, to w takim razie czekamy na wieści od Ciebie
![]() A może jest tu ktoś kto stosował coś takiego i się wypowie?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:44.