"Co się popsuło, to się nie sklei?" - czyli kiedy naprawiać, a kiedy wyrzucać TŻa ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-05-02, 19:37   #1
adriatyk
Raczkowanie

"Co się popsuło, to się nie sklei?" - czyli kiedy naprawiać, a kiedy wyrzucać TŻa ;)

Przy okazji jakże pięknej majówkowej pogody, przyszedł mi do głowy pewien temat.

Dużo tu ostatnio zestawień/wyliczeń. Natomiast w różnych "pomocowych wątkach" często największe kontrowersje budzi kwestia "od kiedy nie ma już nadziei dla związku" - czyli jakie problemy warto jeszcze rozwiązywać, po pojawieniu się zaś jakich należy od razu "machnąć ręką na związek"?

Stąd takie "zbiorcze" pytanie - jakich problemów wg. Was nie ma sensu rozwiązywać, a jakie z kolei nie powinny przekreślać związku, tylko motywować do "wspólnej pracy"? Może też być na własnych przykładach - jakie kłopoty, KRYZYSY same/sami "pokonałyście/pokonaliście", a jakich nawet nie próbowaliście?

Oczywiście ile ludzi, tyle opinii. Ale takie zestawienia zebrane w jednym miejscu mogą dać ciekawy i przede wszystkim dla wielu "pomocny" obraz.

Oczywiście sporo rzeczy będzie się pewnie powtarzać
- uzależnienie od alkoholu, narkotyki, przemoc, zdrada z jednej strony...
.... a "trudności w komunikacji" czy bałaganiarstwo z drugiej.

Natomiast jest też spora grupa problemów "pośredniej rangi" i może być ciekawym, gdzie większość je zakwalifikuje...

Edytowane przez adriatyk
Czas edycji: 2014-05-03 o 14:23
adriatyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 20:06   #2
natka955
Raczkowanie

GG do natka955
Dot.: "Co się popsuło, to się nie sklei?" - czyli kiedy naprawiać, a kiedy wyrzucać T

Nie ma sensu związek, gdzie jest brak szacunku.

Paulo Coelho

Razem od 28.01
natka955 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 20:07   #3
Mija62
uparta chmura

Dot.: "Co się popsuło, to się nie sklei?" - czyli kiedy naprawiać, a kiedy wyrzucać T

Wiesz, wydaje mi się, że naprawa związku, zależy bardziej od tego czy obie osoby chcą pracować nad sobą i związkiem i czy widzą problem.
Now our rainbow is gone
Mija62 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 20:32   #4
Chatul
ma zielone pojęcie

Moim zdaniem powinno się odpuścić:
  • kiedy chociaż jeden partner wie, że nie chce dalej być w tym związku
  • kiedy nie ma miłości
  • kiedy nie ma szacunku
  • kiedy nie ma zaufania i nie ma realnej szansy na to, że zaufanie szybko się pojawi
  • kiedy występuje niemożliwy do pogodzenia konflikt poglądów w kwestii istotnej przynajmniej dla jednego partnera
  • kiedy partnerzy dążą do wykluczających się rzeczy (np. jeden marzy o mieszkaniu na wsi z gromadką dzieci, a drugi chce mieszkać w wielkim mieście i w żadnym wypadku nie chce mieć dzieci)
  • kiedy jeden partner drugiemu nie odpowiada taki, jaki jest, a na ewentualne zmiany w swoim zachowaniu nie ma ochoty
Stary 2014-05-02, 21:34   #5
_Mia
Zakorzenienie

Moim zdaniem nie ma co kleić w następujących sytuacjach:
-zdrada,
-agresja werbalna lub niewerbalna- nie tylko bicie czy epitety, ale także poniżanie, uwstecznianie, demotywowanie,
-rozmijanie się wizji dalszego życia na zasadzie 'on chce dziecko już, ja w ogóle' czy na odwrót,
-wyrok na kilka lat,
-wyjście na jaw kłamstwa sporej rangi,
-obojętność, olewactwo wobec partnera bez chęci zmiany- czasem taka obojętność jest gorsza niż nienawiść, w związku zwłaszcza to tragedia.

W razie innych przypadków można jeszcze próbować, o ile niczego nie pominęłam, choć oczywiście, tylko gdy jest chęć zmiany i widoczne efekty.

Edytowane przez _Mia
Czas edycji: 2014-05-02 o 21:38
_Mia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 21:41   #6
takbonie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
Wiesz, wydaje mi się, że naprawa związku, zależy bardziej od tego czy obie osoby chcą pracować nad sobą i związkiem i czy widzą problem.
Też mi się tak uważam.
takbonie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 21:43   #7
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natka955 Pokaż wiadomość
Nie ma sensu związek, gdzie jest brak szacunku.
Krótko, zwięźle i na temat. Około połowa rzeczy wymienionych przez Chatul i _Mia wynika właśnie z tego - braku szacunku.
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 21:47   #8
Kori_Yoitama
Rozeznanie

Dla mnie związek jest do zakończenia natychmiastowego gdy:
-dochodzi do zdrady
-jest przemoc fizyczna lub psychiczna
-ona chce dzieci, on w ogóle; on chce ślubu, ona nie ect.
-gdy rzucam jakąś granicę typu "nie flirtuj z innymi kobietami", a on to w najlepsze olewa, a jak oszukiwał mnie że nie przekroczył tej granicy to już w ogóle źle
-brak szacunku
-brak komunikacji obustronnej
-nie wiem jak to opisać, ale ja osobiście skończyłam jeden związek, bo facet nie widział i nie słuchał tego co robię. Nie zachowuje się jak kobieta ze stereotypów (zakupy całodniowe, fochy, plotki i ploteczki z koleżaneczkami, akcje typu 'domyśl się', jeszcze 5 minut i tak od godziny), ale miałam chłopaka co mimo roku bycia ze mną traktował mnie właśnie jak kobietę ze stereotypów, co mnie wkurzało, aż go rzuciłam.
Kori_Yoitama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 23:56   #9
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Dla mnie do odstrzału jest m. in. hazardzista z długami.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-02, 23:59   #10
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Naprawić się nie da jak obie strony nie wykazują chęci zmian i nie będą RAZEM pracować nad związkiem. Bez tego nie da się nic zrobić.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 01:16   #11
SorbetMalinowy
Zakorzenienie

Gdyby mój TŻ kiedykolwiek mnie uderzył, z pewnością byłaby to sytuacja "nie do sklejenia".
SorbetMalinowy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 13:51   #12
Thalie_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
  • kiedy nie ma miłości
  • kiedy nie ma szacunku
  • kiedy nie ma zaufania i nie ma realnej szansy na to, że zaufanie szybko się pojawi
  • kiedy występuje niemożliwy do pogodzenia konflikt poglądów w kwestii istotnej przynajmniej dla jednego partnera
  • kiedy partnerzy dążą do wykluczających się rzeczy (np. jeden marzy o mieszkaniu na wsi z gromadką dzieci, a drugi chce mieszkać w wielkim mieście i w żadnym wypadku nie chce mieć dzieci)
  • kiedy jeden partner drugiemu nie odpowiada taki, jaki jest, a na ewentualne zmiany w swoim zachowaniu nie ma ochoty
Jak dla mnie nic dodać, nic ująć.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Thalie_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 14:23   #13
_ema_
Zakorzenienie

Nie ma sensu ratować [a raczej się męczyć] kiedy jakiekolwiek spędzające sen z powiek problemy pojawiają się w związku, gdzie od samego początku nie gra. Jeśli opowieść zaczyna się słowami: jesteśmy razem rok/trzy, przeszliśmy wiele kryzysów, długo o siebie walczyliśmy, było raz lepiej raz gorzej, jak to w związku, mamy trudne charaktery, ale jakoś dawaliśmy radę, wiele przez siebie płakaliśmy, wiele musieliśmy sobie wybaczyć przez ten czas, czy tym podobne, to już nawet nie chce mi się czytać w czym problem. Bo to powinno być oczywiste, że cały ten związek to jeden wielki problem. Przez pierwszy rok, to ludzie powinni sisiać w majty z radości na myśl o spotkaniu, nie spać nocami z tęsknoty i spijać sobie z dziubków, a nie przechodzić kryzysy i 'sobie wiele wybaczać'. W takim wypadku, nie ma znaczenia jaki problem jest opisywany i tak nie ma sensu 'ratować'.
_ema_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 14:31   #14
201701191353
Konto usunięte

Cytat:
  • kiedy nie ma miłości
  • kiedy nie ma szacunku
Dokładnie,to przyszło mi jako pierwsze do głowy - inne priorytety, inne cele. Czasami druga strona długo się kryje, przytakuje, a potem niestety wychodzą różne kwiatki. Nie da się drugiej osoby wyperswadować lub pójść na kompromis w sprawie, która jest dla niego oczywista (kobieta chce mieć 2 dzieci, a mężczyzna wcale - przecież idąc na kompromis,np. 1 dziecko - obie strony będą nieszczęśliwe i tyle)
201701191353 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 14:31   #15
Hultaj
BAN stały

nie wiem, nie chcę kusić, ale ja bym nie była z gościem, który raczyłby mnie uderzyć, nie szanowałby mnie i gnoił, i był leniuszkiem.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 14:58   #16
bulka114
Wtajemniczenie

- kiedy facet sporo pije i nie widzi nic złego w tym.
- kiedy ma zapędy na damskiego boksera/ do zdrady/ do poniżania
- kiedy brakuje szacunku i zaufania
- kiedy facet uważa, że baba tylko do garów się nadaje
- kiedy mimo obiecywania dalej robi to samo, nie zważają na to, że mnie rani itd.

tego typu rzeczy dyskwalifikują faceta.

"Odważni nie żyją wiecznie ale ostrożni nie żyją wcale."
bulka114 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 15:13   #17
adriatyk
Raczkowanie

Nie śmiałbym oczywiście narzucać niczego piszącym w wątku - ale jak widać, na razie dominują zestawienia problemów nierozwiązywalnych.

Natomiast tak myślę, że dla wielu równie ciekawe byłyby przykłady (zwłaszcza z własnych doświadczeń) problemów, które z kolei daje/dało się rozwiązać.
adriatyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-03, 15:44   #18
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez adriatyk Pokaż wiadomość
Nie śmiałbym oczywiście narzucać niczego piszącym w wątku - ale jak widać, na razie dominują zestawienia problemów nierozwiązywalnych.

Natomiast tak myślę, że dla wielu równie ciekawe byłyby przykłady (zwłaszcza z własnych doświadczeń) problemów, które z kolei daje/dało się rozwiązać.
Problem w tym, że każdy "problem" da się rozwiązać, jeśli obie strony tego chcą.
Nawet tę przemoc, narkomanię czy alkoholizm, które Ty uważasz za nierozwiązywalne.
Jeśli osoba uzależniona czy agresywna będzie chciała nad sobą pracować, to odpowiednią terapią, wysiłkiem - będzie pewnie w stanie sobie z tym poradzić.

Chodzi wyłącznie o to, by obie osoby widziały jakiś problem, chciały z nim walczyć z szacunku do siebie, do drugiej osoby, do związku. Jeśli jedna osoba nie widzi - nie ma sensu.
Wg mnie to tyle.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 12:39   #19
ricca166
Wtajemniczenie

Naprawiać:
- kiedy zawieje nudą
- kiedy szaleństwo przechodzi w stabilizację i jest kryzys
- przy problemach typu: konflikty z rodziną, choroba, trudne sytuacje
- kiedy oboje chcą ze sobą współpracować
- kiedy się ma inne cele w życiu, ale można je ze sobą pogodzić, pójść na kompromis
Zostawić:
- kiedy tylko jedna strona się stara
- kiedy się czuje, że się nie kocha
- kiedy nie czujesz się do końca swobodnie przy drugiej osobie
- kiedy występują kręcenie na boku, zdrada, kłamstwa
- przemoc fizyczna lub psychiczna
- brak szacunku, poniżanie, wulgaryzmy w kierunku drugiej osoby
- kiedy mężczyzna traktuje kobietę jako ,,coś": do gotowania, sprzątania, rodzenia dzieci, seksu, ozdoby (cokolwiek), a zauważyłam, że to częste zjawisko.

Edytowane przez ricca166
Czas edycji: 2014-05-04 o 12:42
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-04, 14:19   #20
Hultaj
BAN stały

nie no, czemu nierozwiązywalnych, niektórzy np. w przypadku takiego bicia idą na terapię czy coś, ze mną by to raczej nie przeszło.
Jest wiele rzeczy, których bym nie tolerowała i być może sporo takich, nad którymi przeszłabym do porządku dziennego.
Nie tolerowałabym np. seksualnych upodobań typu chodzenie w damskich rajstopkach bo mi się to nie podoba i ja takiego faceta bym nie chciała. Nie tolerowałabym hazardzisty czy wiecznego zrzędy (umiarkowana maruda może być ;-)), kogoś bez poczucia humoru ;-), kogoś kto by mi się nie fizycznie podobał, dziwkarz za przeproszeniem pewnie też by mnie drażnił ;-), no nie wiem co Ci powiedzieć, pewnych rzeczy nie i już.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2014-05-04 o 14:21
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 12:32   #21
Miss_Bow
Zadomowienie

Jak już ktoś wspomniał - gdy brak szacunku, bo cieżko, żeby nagle zacząć sie znów szanować, gdy przekroczy sie pewna granice... Gdy ktoś notorycznie robi coś, co krzywdzi drugą osobę, obiecuje poprawę, a potem znów to samo... Alkohol, długi - niby można to próbować ratować i sklejać, ale ja w przypadku eksa po latach walki odpusciłam, ale przeplacilam to własnymi długami i złym stanem psychicznym...

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk, więc czasami brakuje ogonków i kreseczek

24 września 2016 r.
Miss_Bow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 13:48   #22
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
  • kiedy nie ma miłości
  • kiedy nie ma szacunku
Bardzo dobra lista.
  • kiedy partnerzy nie są tak po prostu "za sobą"
  • kiedy nie jest się dla partnera nr 1 w życiu
  • kiedy seks jest mocno nieudany wg przynajmniej jednej z osób tworzących związek (i nie ma poprawy) i generalnie jeżeli ludzie są pod tym względem niedobrani
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 15:43   #23
201607040940
Konto usunięte

warto kleić kiedy widać że partner mimo że nawala - stara się, pracuje nad sobą i widać pozytywne efekty.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-05, 16:22   #24
natalcia250
sentimental animal

Według mnie, warto naprawiać gdy w partnerach jest chęć zmiany i poprawy tego co było złe, za to trzeba odpuścić kiedy jeden z partnerów uważa, że już nie kocha/nie chce być w związku, gdy rozmijają się poglądy w fundamentalnych sprawach, gdy partner nie angażuje się i nie wykazuje chęci zmian, gdy nie wyobraża się być z tą osobą za X lat, gdy jedna ze stron kłamie, nie dotrzymuje obietnic, popełnia wciąż te same błędy.
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości