|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Przytycie, czym może być spowodowane?
Witam
mam nadzieję, że podrzucicie mi jakiś pomysł, bo od wczoraj już przez moją głowę przeszło ich ze sto i dalej się zastanawiam...Mam 19 lat, 158-160 cm wzrostu. Nigdy nie byłam otyła, nigdy nie miałam nadwagi, albo byłam taka "normalna" albo nawet chuda. Generalnie zawsze byłam szczupła, no i teoretycznie nadal jestem, ale boję się, że już niedługo ![]() W 3 kl. liceum pod koniec zaczęłam przybierać na wadze. Do tamtej pory szacuję, że ważyłam około 48 kg, wtedy pewnie zaczęło się to wahać w okolicy 50 kg. W wakacje niewiele się zmieniło, ale od października zaczęłam studia i... zaczęłam tyć. Moja skóra jest delikatna, od początków dojrzewania pojawiały mi się rozstępy, ale na tę chwilę przy wadze 56 kg mam ich sporo na udach i tyłku. Generalnie przytyłam właśnie w udach, tyłku, no i brzuchu. Poszło też w cycki ale wolałabym mieć je mniejsze, żeby nadal być takiej figury, jak wcześniej. Oczywiście od jakiegoś czasu "odchudzam się", ale od wczoraj, kiedy się zważyłam, zamierzam zacząć robić to na poważnie. Ale najpierw próbuję ustalić przyczynę tego przytycia...1. Od 2012 jestem wegetarianką. Gdy przestałam jeść mięso, wcale nie przytyłam, raczej właśnie schudłam, więc nie wiem, czy to możliwe, żeby od tego? 2. Od listopada 2012 roku biorę leki na nerwicę... mimo to, nie przytyłam od razu po rozpoczęciu leczenia. 3. Od października 2013 studiuję w innym mieście, więc wiadomo, skończyły się zdrowe domowe obiadki, zwiększyła się ilość alko ![]() Mam w planach zacząć biegać ok. 2 razy w tygodniu i chodzić na hydro fitness, też 2 razy w tygodniu. Czy może lepiej zacząć chodzić na siłownię? Odrzuciłam słodycze, jakieś dania typu naleśniki, pierogi. Cola, soki z kartonu, też odpadają. Włączyłam w dietę więcej owoców i warzyw. Czy dobrym pomysłem jest pójście do dietetyka? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
|
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Przytycie, czym może być spowodowane?
Przytylas 8 kg przez kilka miesiecy a ty sie pytasz jaki powod.
Dosc prozaiczny: zla dieta
|
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Nie przez kilka miesięcy, a przez rok. Zaczęłam tyć pod koniec ostatniej klasy liceum.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Konto usunięte
|
No to rok... Co za roznica.
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
więc co proponujesz?
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
sprawdź sobie tarczycę.
uważaj z alkoholem, od niego też się sporo tyje
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
Zbadaj sobie poziom estrogenów w krwi bo możesz mieć silną nadwyżkę i zwyczajnie w Twoim organizmie zatrzymuje się woda.
Hydro-minium, picie pokrzywy + ogranicz najlepiej do 0 spożywanie soli i unikaj potraw zawierających sód (lub jego spora ilość). |
|
|
|
|
#8 |
|
Konto usunięte
|
Alkohol to puste kalorie.. do tego piszesz, że skończyły się zdrowe obiadki... masz odpowiedź.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Zła dieta, zaczęłaś jeść inaczej - piszesz, że skończyły się zdrowe obiadki - więc waga podskoczyła. Zmień dietę, to podstawa
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
Jedno piwo to nawet 400 kalorii na diecie jem 1400-1600. Wystarcza cztery piwka na imprezoe by zezrec cala pule kalorii na dany dzien. Dodaj do tego czipsy paluszki orzeszki i okaze sie ze jeden wieczor od godziny 20 to jakies 2000 bezwartosciowych pustych kalorii...
|
|
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
Ot, zła dieta i tyle. Wiele osób, gdy wyjedzie na studia, tyje.
Ewentualnie jeśli np. do tego czujesz się ospala i ciągle Ci zimno, to można zbadać tarczyce. Ale raczej stawialabym na złą dietę + brak ruchu. |
|
|
|
|
#12 |
|
jestę wieszczę
|
"przestałam zdrowo jeść i piję więcej alkoholu, borze, skąd te dodatkowe kilogramy?"
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
zaczęłaś jeść po studencku, pić alkohol, tyłaś nieco ponad pół kilograma miesięcznie - no to chyba powinnaś wiedzieć od czego. żadna choroba i odkładanie wody w organizmie
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#15 |
|
Konto usunięte
|
Nie ucz ojca dzieci robić, wiem że alkohol tuczy i to nie jest tylko moje prywatne zdanie - alkohol to po prostu masa pustych kalorii. A dla kogoś kto dodatkowo ćwiczy to totalny gwóźdź do trumny.
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A osoby, które piją alkohol na diecie i chudną (które znam), a do tego też trenują to oszuści! ![]() Nie mówię tutaj o chlaniu codziennie czy nawet raz w tygodniu browarów. Alkohol nie tuczy jak jedzenie. Albo nawet niech Ci będzie, zrobię Ci dobrze - tuczy jak cholera. W takim razie ja moi znajomi to wybryki natury, ale jak nam dobrze za to.
|
|
|
#17 |
|
Rozeznanie
|
Eh. Zła dieta przede wszystkim. Ale tak jak ktoś radził, warto sprawdzić tarczycę. Ja miałam przez dłuższy czas nadwagę, lekarze mi wmawiali, że przez to że dużo jem. A w końcu trafiłam na lekarza, który okazał się na tyle kompetentny by zrobić badania krwi i hormonów a nie pomacać po szyi i do widzenia.
|
|
#18 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie wiem o co ty się sprzeczasz, wyskocz zaraz z tekstem że mcdonald jest zdrowy bo jadłaś na diecie i nie tyłas, błagam cię
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
tree hugger
|
Poza tym, co dziewczyny już napisały o diecie i alkoholu przyjrzałabym się też tym lekom. Nie wiem, co bierzesz i w jakich dawkach, ale przy lekach psychiatrycznych często pojawiają się problemy z wagą z powodu spowolnienia przemiany materii i wzrostu łaknienia (rzadziej napadowego głodu i innych okołolekowych zaburzeń odżywiania) i wtedy dieta, która bez tych leków nie zrobiłaby Ci większej wagowej krzywdy, po nich powoduje gwałtowny przyrost kilogramów. Tak czy inaczej w tym przypadku rozwiązanie problemu także sprowadza się do zmiany diety i dopasowania jej do aktualnych potrzeb i możliwości organizmu, a także włączenia produktów przyspieszających przemianę materii. Warto poruszyć ten problem ze swoim lekarzem.
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie wino było jak najbardziej dozwolone. Ale nie byłam na diecie 1000 kcal, więc nie przejmowałam się, że wypiję o 200 kcal za dużo i obudzę się z 2 kg więcej.Czyli wniosek jest taki - Ty tyjesz po łyku wina, to każdy tyje? A jak ja nie tyłam po łyku wina, to nie mam racji, bo Ty tyjesz?
|
|
|
#21 |
|
Konto usunięte
|
Dobra kretka, daje sobie spokój bo to jak rozmowa ze ścianą
alkohol przy zdrowej diecie i uprawianiu sportu nie jest wskazany. Wiesz lepiej. Okej. Twoja sprawa.na zdrowie. |
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
tak dla waszej dyskusji
http://yummyandtasty.tumblr.com/post...prawda-o-piwie |
|
|
|
|
#23 |
|
Konto usunięte
|
No, tyle że dieta to dieta, a zdrowy styl życia i treningi swoją drogą.
|
|
|
|
|
#24 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy złym metabolizmie to i od patrzenia na chleb się będzie tyło, nie mówiąc już o kieliszku wytrawnego wina... ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Cytat:
Zdrowe odżywianie + alkohol (np. wytrawne wino) od czasu do czasu = złe odżywianie, drabineczka? To masz zasady No, ale według mnie zdrowo to ksylitol zamiast cukru, żytnia typ 2000 zamiast pszennej typ 750 lub jabłko zamiast ciastka, jestem z innego nurtu zdrowego żywienia.
|
|
|
#25 |
|
Konto usunięte
|
Ja o niebie ty o chlebie - ja o czterech dużych piwach żłopanych przez wyżej wspominaną studentkę ty mi z lampką wina wytrawnego.
Oj do czego to się czlowiek nie posunie w dyskusji żeby tylko pokazać że ma racje.
|
|
|
|
|
#26 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pisz jasno, to będzie jasno.---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Widzę tylko " zwiększyła się ilość alko" - rozumiem, że jak studentka, to tylko piwo może pić? No ok.
|
|
|
#28 |
|
Konto usunięte
|
Dobra EOT.
Ugryzę się w język najlepiej
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zakorzenienie
|
ja bym nie zwiększała ilości owoców,warzywa tak a owoce nie bo mają dużo cukrów
kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1235941 ciuchy https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1126161 książki https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1144051 wish https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1261853 |
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
no nie do konca tak jest, alkohol jest dla organizmu trucizna, wiec jak do zdrowego obiadu wypijesz kieliszek wytrawnego wina (na przyslowiowe trawienie), to Twoj organizm na poczatku zajmie sie przetrawieniem tego wina, zeby je rozlozyc i wydalic z organizmu. Picie alkohol nie sluzy naszej figurze. Jasne, od lampki wina nie utyjesz, ale od 4 piw co impreze owszem i nikt mi nie wmowi, ze jedno i drugie to jest to samo. Wmawianie, ze od alkoholu sie nie tyje, to tak jak, ze od razowego chleba nie. Wszystko w nadmiarze tuczy i tyle
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:21.

mam nadzieję, że podrzucicie mi jakiś pomysł, bo od wczoraj już przez moją głowę przeszło ich ze sto i dalej się zastanawiam...
ale wolałabym mieć je mniejsze, żeby nadal być takiej figury, jak wcześniej. Oczywiście od jakiegoś czasu "odchudzam się", ale od wczoraj, kiedy się zważyłam, zamierzam zacząć robić to na poważnie. Ale najpierw próbuję ustalić przyczynę tego przytycia...