|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
masaz krocza
Do porodu zostalo mi 7 tygodni, jesli synek sie wczesniej na swiat nie wybierze. W piatek mialam badanie kontrolne i zapomnialam sie mojej lekarki spytac czy moge od przyszlego tygodnia (zalecania od 34 tygodnia) zaczac smarowac sie specjalnym olejkiem przygotowywujacym krocze do porodu. Chcialam zakupic olejek od Weledy ( innej firmy nie znam). Mam juz szyjke skrocona do 2,2 cm. Chcialabym przygotowac skore do tej ciezkiej pracy w czasie porodu i moze udalo by sie, zebym nie miala nacinanego krocza (wkoncu po to ten olejek ma sluzyc). Tak sobie myslalam , ze chyba moge sie smarowac, wkoncu smaruje sie okolice intymne ale na zewnatrz nie w srodku. Wlasciwego masazu bym nie robila, zeby nie spowodowac jeszcze szybszego skrocenia sie szyjki i co za tym idzie zebym nie przyspieszyla porodu. Maz mowi, zebym dala sobie spokoj, skoro mam przedwczesne skorcze i w srodku wszystko jest juz miekkie, tylko patrzec jak sie zacznie. Ale ten olejek slozy do masowania na zewnatrz krocza, a nie w srodku, wiec wydaje mi sie ze chyba nie ma przeciwskazan. Jak myslicie? Przejzalam juz rozne apteki internetowe, bylam nawet na stronie Weleda, ale nic nie pisze na ten temat. Posiadam tez olejek z tej samem firmy do masazu cialka zeby sie rozstepy nie zrobily(oczywiscie nie masuje tylko lekko wcieram az olejek sie wchlonie). Na ulotce od tego olejku byl opis nie tylko tego olejku, ale i innych produktow do uzywania w czasie ciazy i krotki opis dzieciecych produktow. Najlepiej bylo by jak bym poszla do apteki i przejzala co pisze na olejku do masazu krocza(powinno pisac cos wiecej), ale teraz taki spacerek jest dla mnie wielkim wyczynem i lekarz tez zabronil, mam lezec zeby dziecko sie za szybko nie urodzilo. Wiec, nie wiem czy powinnam sobie glowe zawracac. Co myslicie, slaszalyscie o tym czy moge czy raczej nie powinnam uzywac tego olejeku. Moja polozna z kursu rodzenia nie mowila mi ze powinnam sobie odpuscic, wiec mysle ze moge. Co?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: masaz krocza
kochanie, jesli masz skrocona szyjke i przedwczesne skurcze to daj sobie spokoj z wszelkimi masazami (takze odpusc masaz brzucha). chorera, czasem takie przedwczesne skurcze nic nie robia, ale u Ciebie jest inaczej - masz naprawde krotka ta szyjke.
wiem co gadam bo przy obu dzieckach mialam przedwczesne skurcze i bycie mama wczesniaka lezacego na wspanialym zreszta oddziale intensywnej opieki noworodkow w Diakonii to nie jest fajne wyjscie. moim skromnym zdaniem krocza masazem nie rozciagniesz. jesli umiesz to rob cwiczenia Kegla. zreszta ciecie nie jest takie straszne, przynajmniej u mnie nie bylo ani za pierwszym ani za drugim razem. a jak przedobrzysz i maly wczesniej sie wybierze na swiat to i tak Cie natna zeby zmniejszyc nacisk na czaszke dziecka. Uwazaj na siebie!!! i na malego!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Absolutnie nie dotykać!
Masz już skurcze przepowiadające, tak? Każdy dotyk brzucha oraz draznienie sfery intymnej powoduje dodatkowo skurcz macicy /choć sskurcze takie trwają tak czy siak całą ciążę, ze wzlędu oczywistego- rozwoju ciąży i płodu/ Niemniej jednak "napędzanie" pracy macicy może skończyć się przedwczesnym porodem ![]() A przecież dla maluszka jest najważniejsze aby do końca siedział w brzuszku i obrastał w tłuszczyk ![]() Uważam, że bezpodstawne a nawet niebezpieczne jest używanie tego specyfiku- skoro szyjka już jest miękka i skrócona Pozwól aby twoja naturalna oksytocyna dokonała reszty- I taka jeszcze informacja- ja wróżę ci szybki poród- ![]() Przy takich parametrach ![]() ![]() Powodzenia ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Nie zgadzam sie z wami zupelnie, masaz krocza polega na tym,ze chwytamy blone pomiedzy pochwa a odbytem miedzy kciuk a palec wskazujacy-masujemy lekko rozciagajac.
Wiec nie powinno to Moni w zadnym stopniu zaszkodzic. Pozdrawiam ![]()
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Jako takich skorczy ktore bym czula to nie mam. Wszystko sie skraca bez uczucia ze sie cos dzieje. lakarka przy wizytach robi mi waginalne badanie zeby sprawdzic kwasowosc sluzu i jak dziecko naciska na ujscie i potem usg dopochwowe o mierzy ile jeszcze szyjki zostalo. Prawdziwego masazu brzucha od poczatku ciazy nie robilam, bom za leniwa. Wcieram tylko lekko olejek bez uciskania, a te specjlane olejki sie bardzo szybko wchlaniaja. I to samo robilabym z kroczem. Nie naciagalabym skory tak jak napisam Becia tylko lekko wtarla olejek. Kobitka ktory prowadzi kurs rodzenia na ktory uczeszczam, zalecala nam ten olejek np. od Weleda. Duzo kobiet dzieki niemu nie miala nacinenago krocza bo i po co skoro skora jest dobrze nawilzona i sie ladnie naciaga w ciagu calej akcji porodowej. Wszyskie(ktore chodzimy na ten kurs) dostalysmy od niej ulotki co i jak, o pici specjlanej herbaty(i tu jest opis ze w moim przypadku nie moge jej pic), ale o masazu krocza nic nie pisalo zebym nie mogla tego robic. Moze w srode , na kursie, pogadam z ta polozna osobiscie co ona sadzi. Wkoncu porody to jej zawod i ona powinna, oprocz lekarza, wiedziec najlepiej co i jak. No i od jutra zaczynam 34 tydzien , wiec to bedzie nawyzszy czas dowiedziec sie co i jak zebym moga od nastepnego tygodnia przystapic do wcierania Weledy. Swoja droga to bardzo fajyn firma. Wczesniej uzywalam innego olejku na rozstepy i szkoda ze dopiero teraz zakupilam Welede. 100% naturalny olejek, bez chemicznych konserwantow, perfum czy pigmentow. Zadnej parafiny i innych olejow z ropy naftowej i to we wszystkich produktach nie tylko tych dla ciezarnych czy dla dzieci, ale nawet w normalnych kosmetykach pielegnacyjnych. To ja Dr. Hauschka 100% natury. Jak ja glupia bylam ze wczesniej po nie nie siegnelam, wolalam pielegnacje z apteki, ktora to tez zawiera pelno chemii. Teraz moja cery i skora ciala oddycha i ma sie bardzo dobrez, nic nie uczula. Ten olejek do masazu krocza to 100% naturalny olejek migdalowy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
najlepiej bedzie jak zapytasz. tylko uprzedzam ze rozne polozne roznie gadaja
![]() pozdrawiam (pragne zaznaczyc ze to moje kategoryczne zabranianie wynika tylko z moich doswiadczen ... ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
asinek to juz zglupialam do reszty. Ja tez musze lezec. Nie caly moj czas. Zrobic obiad moge, isc do kuchni po herbatke moge, do toalety to tez normalka. Nie musze calkiem na plasko lezec. Wystarczy ze bede w pozycji pol lezacej, lub jak kto woli pol siedzacej lezec. Glowka dziecka jest bardzo ruchliwa, co lekarz chwali, wiec wystarczy ze sie lekko przechyle, tak w pol lezaco, jak u ginekologa na fotelu, a glowka dziecka sie juz cofa i nie naciska na ujscie. Wogole nasz synek jest bardzo ruchliwy, od samego poczatku jak jeszcze ruchoiw dziecka nie czulam, ale na USG bylo widac jak maly macha nozkami i raczkami, a ostatnio ma nawet czkawke, to sie fajnie czuje. Super byc w ciazy, ale juz sie malego doczekac nie moge. Zaczynam juz o porodzie snic, a dokladniej o koncu gdzie dziecko juz przychodzi na swiat i daja mi go na rece, potem maz go kapie i znow do mnie, tym razem juz czysciutki na rece. No nie umie sie juz doczekac. Wyobrazam sobie jak bedzie wygladac, czy bedzie mial wlosy jak niektore noworodki, jaki dlugi bedzie(napewno mojego rekordu nie pobije - 61cm hihihi) to mi lekartz zagwarantowal i bedzien mial kolo 3,5 kg tylko nie da sie okreslic jaki dlugi bedzie. Wy tez tak mialyscie? Kto by pomyslal, ze mi takie mysli beda po glowie chodzic. Inne kobiety boja sie myslec o porodzie, a ja sie doczekac nie moge.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Raczkowanie
|
brzuch to jedno a krocze to drugie - brzucha ci nie wolno a krocze mozesz (no chyba żeby to jakos podniecajaco na ciebie działało to wtedy nie
![]() krocze nie ma nic wspólnego z szyjką - jesli robisz zabieg typowo kosmetyczny.. chciałam ci powiedziec że ja od 36 tyg chodziłam z prwie całkiem skrócona szyjką (był adużo krótsza niz twoja) a i tak urodziłam po czasie 2 tygodnie.. Nie ma reguły.. a kosetyka ci napewno nie zaszkodzi.. Bez paniki.. Tylko brzucha rzeczywiscie nie masuj bo to wywołuje skurcze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
Ania , na logike to ja tez tak myslalam i sie to moje myslenie potwierdzilo. Przy ostatniej wizycie u lekarza zapytalam sie czy moge tym specjalnym olejkiem masowac krocze. Lekarz, nie zabronil, pochwalil ze do tej pory nie robilam masazu, ale teraz juz moge. Mialam tez lekkie obiekcje, bo ja mam bardzo wrazliwe krocze. U mnie czesto powstaja rysy przy seksie(maz sie smieje ze mam bardzo mala dziure hihihi), do tego glowka dziecka jest duza i zastanawialam sie czy to ma sens, bo na logike to mam duze szanse ze i tak bede miec nacinane krocze. Lekarz, kazal mi sie tym nie przejmowac. Moge przygotowywac skore krocza do tego wysilku poprzez masowanie tym specjlanym olejkiem, napewno skora bedzie bardziej uciagliwa. Nawet jak okarze sie ze mimo wszystko musze miec zrobione naciecie krocza to mowi sie trudno, nie ja pierwsza i ostatnia mimo masazu bede miec nacinane krocze, chodz nie wykluczone, ze moze stac sie tak ze bede nalezec do tych kobiet ktore tego naciecia uniklely. Wiec, nawet jesli naciecie mnie nie ominie to i tak warto przygotowywac skore do porodu.
Brzucha nigdy nie masowalam, bylam na to za leniwa a teraz chodzbym chciala to sie juz nie da. Skora na brzuchu jest juz bardzo napieta i nie dam rady jej wziasc w dwa palce i masowac, a druga sprawa moze to wywolac przedwczesne skorcze porodowe. Wcieram jak zawsze olejek na rozstepy ale bez masowania. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dot.: masaz krocza
sluchajcie, a jakim olejkiem i gdzie go kupic? slyszalam o oliwie z oliwek (hmm..?) oleju z kielkow przenicy albo oleju z migdalow.
czy ktos cos wie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie czy ten masaż krocza rzeczywiście może pomóc? Jak się tak zastanawiam to choćby nie wiem co, nie wiem jakie masaże, trudno mi sobie wyobrazić że bez nacięcia da się przepchnąć główkę maluszka. Jest sens się masować? bo jak tak, to ja się za to zabiorę już od jutra
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mysle ze jest sens, ten masaz powinno sie robic od ok. polowy ciazy
i jest dobrze polaczyc to z cwiczeniami kegla ale tych ja nie jestem w stanie robic niestety bo nie ma takiej sily zebym pamietala o nich w pracy przez caly dzien i robila po kilkadziesiat razy dziennie sam masaz jeszcze jestem w stanie wieczorem zrobic, choc wbrew pozorom niezbyt jest przyjemny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
BAN stały
|
dziewczyny - najlepszym sposobem na lżejszy poród to DUŻO CHODZIĆ, spacerować. Taki spacer rozrusza mięśnie i nie narazi na przedwczesne skurcze, czy nadmierne skracanie się szyjki.
Jedynym przeciwskazaniem jest kiedy lekarz kategorycznie nakaże leżeć. Pozdrawiam ciepło! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:01.