|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
podwyższone cisnienie przy tabletkach antykoncepcyjnych
Hej, mam pytanie do osób, które miały podobny problem. Od ponad 3 lat przyjmuje tabletki Yasmin. Ostatnio mierzyłam sobie ciśnienie i mi od kilku dni wychodzi podwyższone- ok.140-145/90-100. Do tej pory miałam ciśnienie w normie i podejrzewam, że to od tabletek (mam wage w normie, nie palę, rzadko piję alkohol). Mój lekarz zasugerował mi zmianę na minipigułkę, bo podobno ma ona mniej skutków ubocznych i można ją przyjmować przy podwyższonym ciśnieniu. Czy któraś z Was miała taki problem? (albo zażywa minipigułki i jak to się sprawdza w praktyce). Dzięki za porady.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: podwyższone cisnienie przy tabletkach antykoncepcyjnych
nie wiem czy cerazette zalicza się do minipigułek,ale jeśli tak to ja mialam po niej masakrę :/ krwawiłam non stop
![]()
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chyba zrobiła przerwę w braniu tabletek i zobaczyła czy to faktycznie od tego. Nie pijesz więcej kawy, napojów energetycznych, nie stresujesz się bardziej?
Ja mam ciśnienie 140/90, a nie piję kawy, energetyków, tabletek już nie biorę, stresów nie mam za bardzo, wiadomo normalnie jak każdy. Żaden lekarz mi nie powiedział, że to złe ciśnienie i żeby coś z tym robić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Mi lekarz powiedział, że najlepiej mieć cisnienie poniżej 130/85, a 140/90 to już górna granica. Kawy z mlekiem piję 2 kubki dziennie, ale zawsze tak piłam, energetyków praktycznie nie piję, stresu też nie mam więcej. Dlatego też moje podejrzenie padło na tabletki. Ciekawa jestem, czy minipigułka rzeczywiście jest mniej szkodliwa, czytałam w necie o tych nieregularnych krwawieniach przy niej (tak jak koleżanka wyżej wspomniała). Boję się, że jak odstawię zbyt pochopnie tabletki to mi się cykl rozreguluje, ale wiadomo, że zdrowie najważniejsze. Potrzebuję skutecznej antykoncepcji na około rok, bo potem planuje ciąże.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Czytałaś na necie o tych pigułkach?
Pierwszy lepszy link: https://polki.pl/seks_antykoncepcja_...,10000206.html Zdrowie ważniejsze od rozregulowanego cyklu. Jeżeli to pigułki są przyczyną wysokiego ciśnienia to można wtedy sprobować z tymi minipigułkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:59.