należność regresowa - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-04-24, 12:44   #1
perceive 2
Przyczajenie

należność regresowa

Witam .
przyszło mi do zapłaty ponad 3 tyś , od zdarzenia minęło 2 lata .
Odwoływałam się rozłożyli mi na 13 rat po 250 zł i przysłali kosztorys , z którego wynika , że facet wyremontował całe auto , a szkoda jaką ja wyrządziłam była mała . Znajoma z ubezpieczeń kazała wyciągnąć protokół z tego zdarzenia z policji . Mieszkam daleko i musze listownie o to poprosić .

Prosiłyście kiedyś o taki protokół ? Jak napisać taką prośbę o protokół ? Płaciłyście taką należność regresową ? Jak wyglądała Wasza sytuacja ?
perceive 2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-24, 15:37   #2
_czarny_kot
Zakorzenienie

Dot.: należność regresowa

Cytat:
Napisane przez perceive 2 Pokaż wiadomość
Witam .
przyszło mi do zapłaty ponad 3 tyś , od zdarzenia minęło 2 lata .
Odwoływałam się rozłożyli mi na 13 rat po 250 zł i przysłali kosztorys , z którego wynika , że facet wyremontował całe auto , a szkoda jaką ja wyrządziłam była mała . Znajoma z ubezpieczeń kazała wyciągnąć protokół z tego zdarzenia z policji . Mieszkam daleko i musze listownie o to poprosić .

Prosiłyście kiedyś o taki protokół ? Jak napisać taką prośbę o protokół ? Płaciłyście taką należność regresową ? Jak wyglądała Wasza sytuacja ?
Skoro TU zwróciło się do ciebie z regresem to widocznie miało powód, np. brak prawa jazdy/nietrzeźwość/kradziony samochód itp. Z jakiego powodu zwrócili się do ciebie z regresem?

Protokół zdarzenia nic ci nie da, TU na pewno go posiada. Za 3 tys. nie ma mozliwości wyremontować całego auta...

Oczywiście, że powinnaś zapłacić. Po upływie terminu oddadzą sprawę do komornika/firmy windykacyjnej i będziesz miała do zapłaty jeszcze więcej (+odsetki)

Edytowane przez _czarny_kot
Czas edycji: 2014-04-24 o 15:39
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-25, 19:30   #3
perceive 2
Przyczajenie

Nie miałam prawka i do 18 lat brakowało mi tydzień .

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Cytat:
Napisane przez _czarny_kot Pokaż wiadomość

Oczywiście, że powinnaś zapłacić. Po upływie terminu oddadzą sprawę do komornika/firmy windykacyjnej i będziesz miała do zapłaty jeszcze więcej (+odsetki)
Wiem , że trzeba płacić , ale mam nadzieje , że mi to umorzą choć w części , bo przecież i tak zrobiłam szkodę .

Edytowane przez perceive 2
Czas edycji: 2014-04-25 o 19:28
perceive 2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-26, 10:38   #4
_czarny_kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perceive 2 Pokaż wiadomość
Nie miałam prawka i do 18 lat brakowało mi tydzień .

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Wiem , że trzeba płacić , ale mam nadzieje , że mi to umorzą choć w części , bo przecież i tak zrobiłam szkodę .
Ale z jakiej racji mieliby Ci umorzyć część? Co to znaczy "bo przecież i tak zrobiłam szkodę" ??

Także niestety, nie masz żadnego wyjścia. Musisz zapłacić. 3 tysiące to i tak niedużo.

Edytowane przez _czarny_kot
Czas edycji: 2014-04-26 o 10:39
_czarny_kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości