![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Zdrowo, czyli jak? Eko żywność
Hej kobietki
![]() Od dłuższego czasu szukam sposobu na wprowadzenie do swojego domowego jadłospisu jakichś eko modyfikacji, możecie podrzucić mi jakieś wasze pomysły? Marcheweczki z własnego ogródeczka, jakieś specjalistyczne produkty czy może jakieś najprostsze zmiany? Fajnie byłoby wreszcie zafundować organizmowi zdrową odmianę, choć w dzisiejszym świecie to chyba nie takie łatwe..? Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zdrowo, czyli jak? Eko żywność
moze wybierz sie do eko sklepu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Mnie jakoś tak sklepy z eko żywnością nie do końca przekonują, poza tym zazwyczaj produkty mają tam astronomiczne ceny. Wpadłam ostatnio na pomysł, ze fajnie było by znaleźć jakiegoś rolnika, czy producenta w okolicy i kupować bezpośrednio od niego. Jest taka wyszukiwarka https://smakujlokalnie.pl/producenci, która pokazuje Wam gospodarstwa w okolicy. Ja już spróbowałam swojskiego masła, mleka i kiełbas. Są przepyszne i wcale nie sa takie drogie jak myślałam. W najbliższym czasie zaopatrzę się w miód z jakiejś pasieki w okolicy
![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Nie chcę zniechęcać do eko-żywności ale ja zawsze podchodzę do tego sceptycznie, nawet jeśli chodzi o 'sprawdzone gospodarstwa'. Nasłuchałam się tyle historii ludzi pochodzących z terenów z takimi eko-gospodarstwami, że aż głowa boli...
Przykład (uproszczony oczywiście): gospodarstwo z ekologicznymi superaśnymi jabłkami Na codzień normalnie pryskane bóg wie czym, na czas kontroli (której daty znają) wszystkie "niedrowe" dodatki odkładane są na bok, przyjezdza kontrola, wszystko wygląda super ekstra bio, wypisuje odpowiednie certyfikaty... i kolejnego dnia z powrotem opryski Ile w tym prawdy? Nie wiem. Opowiadał znajomy mieszkający tuż obok takiego gospodarstwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Też znam takie historie, ale też jedynie na zasadzie ''znajomy znajomego''
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No to jeśli nie "sprawdzone gospodarstwa" to co polecacie? Gdzie kupić dobre warzywa i owoce? Na co zwracacie uwagę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Przyczajenie
|
żywność ta naprawdę ekologiczna jest dość droga.
przeciętny rolnik zawsze czymś spryskuje warzywa i owoce żeby mu urosły. mimo wszystko na pewno lepiej coś kupić od rolnika niż w markecie. w każdym mieście są lokalne bazarki z warzywami, trzeba potestować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
BAN stały
|
Nie wiem skąd jesteś, ale zamiast ekosklepów, można rozejrzeć się za producentami eko i dotrzeć do nich bezpośrednio.
Zacznij też piec własny chleb, na zakwasie. Mogę udostępnić przepisy - stosuję mąkę gryczaną, z ciecierzycy, owsianą. Warto też zobaczyć czy w okolicy nie ma jakiegoś ekotargu lub targów ze zdrową żywnością. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Ja prawde mowiąc naczytalam się sporo artykułów o tym eko jedzeniu i już w nie nie wierzę. Szczególnie z dużych marketów. To zwykła ściema. Eko jedzenie to jest jedynie od rodziny ze wsi :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
Ja na bazarku osiedlowym od znajomego dostawy kupuję, a w weekendy to wypuszczam się na Biobazar i tam buszuję, teraz wybieram się po dynie do wekowania, albo na dżem i po papryczke chili do ususzenia w całości!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Ja nie mogę ostrego, ale BioBazar znam. Ostatnio chodzę w piątki, bo znowu się pojawiła promocja i wtedy zakupy są 10% taniej.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
No my na razie spasowaliśmy z chili - dzieciaki nie lubią, ale przez te święta i wyjazdy to ominęłam ten BioBazar w sensie promocji, nie byłam po prostu. W ten piątek się wybiorę od razu po jakąś dobrą oliwę z oliwek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
A polecacie jakies miejsce w którym można kupic dobry olej kokosowy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
też mam pytanie o olej kokosowy,
czy każdy nie pachnący olej kokosowy jest zły ? jak kokos lubię w deserach tak pachnący kokos na twarzy (jako krem na zimę) czy w jajecznicy z cebulą jest nie do zniesienia |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
To chyba kwestia przygotowania oleju , czy on pachnie czy nie. Moim zdaniem niektóre nie pachnące oleje są naprawdę super
![]()
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Te pachnące sa chyba tez bardziej sztuczne, czy mi się wydaje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Wydaje mi się, że jeśli szukacie ekologicznej żywności, to powinnyście skupić się na produktach opatrzonych certyfikatem. Większość zasobów "ekosklepów" takowego certyfikatu nie posiada. A przecież każdy może kupić w pierwszym lepszym sklepie produkt a sprzedawać go 5 razy drożej jako "eko"produkt...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
Uważacie że jest coś EKO ? Eko to chyba jak sami od ziarenka od babci posiadzicie w ogródku... Za każdą pieczątkę się płaci i nic więcej. Niby 'wolny wybieg' na przykładzie kur to wielka ściema. Zajrzyjcie na czym jest to pasione, jaką chemię takie zwierzęta codziennie spożywają! Przy czym my też to zjemy, jedząc ich mięso!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do oleju kokosowego, ja kupuję np. w społemie, kupowałam różne ale żaden nie pachniał. Za to uwielbiam zapach oleju z orzeszków ziemnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Dokladnie, czasami mam wrazenie ze wyłącznie zawyzona cena sprawia ze wydaje mam się ze dany produkt jest lepszy niż ten <zwyczajny>
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Wydaje Ci się... akurat jeśli chodzi o olej kokosowy to właśnie ten naturalny posiada świetny zapach, który nie wynika np. z dodanych środków zapachowych tylko po prostu sam z siebie ma taki zapach
![]() |
#23 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() maalinkaa90 - Coś w tym jest, dlatego trzeba wybierać z głową. Wędlina za 10/15 zł wiadomo, że nie będzie taka jak ta za 30-50 zł kg. Z drugiej strony niż nie każe nam jesień czegoś za 500 zł/kg, bo zostało posmarowane tasmańskimi truflami zebranymi ręcznie o północy. Ja mam już jednak zasadę, ze wole kupić trochę mniej i drożej niż więcej i taniej. Bo...tylko zapychamy się chemicznym żarciem, łatwiej przytyć, łatwiej wyrzucić. Tylko to nie zawsze jest takie proste, jak w koło tyle promocji, tyle wspaniałych ofert, że człowiek tylko robiłby zapasy szczęśliwy, że zaoszczędził złotówkę na 10 paczkach czegoś, co mu nie jest do niczego potrzebne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zadomowienie
|
Dokladnie. Ja nie neguje eko żywności, po prostu czasami wydaje mi się ze ceny w tzw. eko sklepach sa wywindowane jednak za wysoko i trzeba zastanowic się ze na pewno produktu o zbliżonej jakosci nie można kupic taniej. Jednak ogolnie tez uwazam ze jakosc produkty jest bardzo wazna i kupowanie najtańszych na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Malinkaa90 - dlatego ja pytam czasami na biobazarze skąd taka cena.
![]() Żywności ekologicznej raczej nie kupuje w sklepach, bo to też jest trochę absurdalny pomysł, że sklepy robią półki ze zdrowym jedzeniem... To co jest na innych półkach? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zadomowienie
|
Dobry pomysł, trzeba być dociekliwym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Rozeznanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;53517475]też mam pytanie o olej kokosowy,
czy każdy nie pachnący olej kokosowy jest zły ? jak kokos lubię w deserach tak pachnący kokos na twarzy (jako krem na zimę) czy w jajecznicy z cebulą jest nie do zniesienia[/QUOTE] Olej kokosowy tylko nierafinowany, ma swój lekki naturalny zapach. Więcej o oleju kokosowym możesz poczytać u mnie na blogu TUTAJ.
![]() |
#29 |
Wtajemniczenie
|
Moim zdaniem nie warto inwestować i przepłacać za "eko". Na początku najlepiej zmień żywność na mniej przetworzoną czyli zdrowe węglowodany, lepsze gatunkowo mięso, zdrowe tłuszcze (olej lniany, oliwa z oliwek), smaż na oleju rafinowanym o wysokiej temp dymienia i dużo warzyw.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Wychodze z tego samego zalozenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.