Zdrowo, czyli jak? Eko żywność - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-05, 19:42   #1
kwojcik1964
Przyczajenie

Zdrowo, czyli jak? Eko żywność

Hej kobietki

Od dłuższego czasu szukam sposobu na wprowadzenie do swojego domowego jadłospisu jakichś eko modyfikacji, możecie podrzucić mi jakieś wasze pomysły? Marcheweczki z własnego ogródeczka, jakieś specjalistyczne produkty czy może jakieś najprostsze zmiany? Fajnie byłoby wreszcie zafundować organizmowi zdrową odmianę, choć w dzisiejszym świecie to chyba nie takie łatwe..?

Pozdrawiam!
kwojcik1964 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-20, 14:47   #2
DionizekRabel
Raczkowanie

Dot.: Zdrowo, czyli jak? Eko żywność

moze wybierz sie do eko sklepu tam Ci doradza
DionizekRabel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 14:46   #3
agaklimek
Raczkowanie

Mnie jakoś tak sklepy z eko żywnością nie do końca przekonują, poza tym zazwyczaj produkty mają tam astronomiczne ceny. Wpadłam ostatnio na pomysł, ze fajnie było by znaleźć jakiegoś rolnika, czy producenta w okolicy i kupować bezpośrednio od niego. Jest taka wyszukiwarka https://smakujlokalnie.pl/producenci, która pokazuje Wam gospodarstwa w okolicy. Ja już spróbowałam swojskiego masła, mleka i kiełbas. Są przepyszne i wcale nie sa takie drogie jak myślałam. W najbliższym czasie zaopatrzę się w miód z jakiejś pasieki w okolicy
Stary 2015-08-24, 16:01   #4
axn22
Zakorzenienie

Nie chcę zniechęcać do eko-żywności ale ja zawsze podchodzę do tego sceptycznie, nawet jeśli chodzi o 'sprawdzone gospodarstwa'. Nasłuchałam się tyle historii ludzi pochodzących z terenów z takimi eko-gospodarstwami, że aż głowa boli...

Przykład (uproszczony oczywiście): gospodarstwo z ekologicznymi superaśnymi jabłkami
Na codzień normalnie pryskane bóg wie czym, na czas kontroli (której daty znają) wszystkie "niedrowe" dodatki odkładane są na bok, przyjezdza kontrola, wszystko wygląda super ekstra bio, wypisuje odpowiednie certyfikaty... i kolejnego dnia z powrotem opryski

Ile w tym prawdy? Nie wiem. Opowiadał znajomy mieszkający tuż obok takiego gospodarstwa.
axn22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-08-24, 21:14   #5
201605090949
Konto usunięte

Też znam takie historie, ale też jedynie na zasadzie ''znajomy znajomego'' . Lepiej nie popadać w paranoję jeśli chodzi o te wszystkie dziwactwa typu nasiona chia, jagody acai, sok z noni itp.
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-16, 14:15   #6
ance
Raczkowanie

No to jeśli nie "sprawdzone gospodarstwa" to co polecacie? Gdzie kupić dobre warzywa i owoce? Na co zwracacie uwagę?
ance jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-17, 00:50   #7
beatajanaszek
Przyczajenie

żywność ta naprawdę ekologiczna jest dość droga.
przeciętny rolnik zawsze czymś spryskuje warzywa i owoce żeby mu urosły.
mimo wszystko na pewno lepiej coś kupić od rolnika niż w markecie.
w każdym mieście są lokalne bazarki z warzywami, trzeba potestować
beatajanaszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-21, 22:46   #8
maria_nna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kwojcik1964 Pokaż wiadomość
Hej kobietki

Od dłuższego czasu szukam sposobu na wprowadzenie do swojego domowego jadłospisu jakichś eko modyfikacji, możecie podrzucić mi jakieś wasze pomysły? Marcheweczki z własnego ogródeczka, jakieś specjalistyczne produkty czy może jakieś najprostsze zmiany? Fajnie byłoby wreszcie zafundować organizmowi zdrową odmianę, choć w dzisiejszym świecie to chyba nie takie łatwe..?

Pozdrawiam!
No to kup sobie kielki i kielkownice i siej sobie tam sezam, rzodkiewke itp. Kielki super sprawdzaja sie w szczegolnie w zime jako dodatek do kanapek lub tez salatek. Maja tyle witamin, ze hej.
maria_nna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 11:14   #9
kubek100
BAN stały

Nie wiem skąd jesteś, ale zamiast ekosklepów, można rozejrzeć się za producentami eko i dotrzeć do nich bezpośrednio.
Zacznij też piec własny chleb, na zakwasie. Mogę udostępnić przepisy - stosuję mąkę gryczaną, z ciecierzycy, owsianą.
Warto też zobaczyć czy w okolicy nie ma jakiegoś ekotargu lub targów ze zdrową żywnością.
kubek100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-22, 22:59   #10
kosma31
Przyczajenie

Ja prawde mowiąc naczytalam się sporo artykułów o tym eko jedzeniu i już w nie nie wierzę. Szczególnie z dużych marketów. To zwykła ściema. Eko jedzenie to jest jedynie od rodziny ze wsi :P
kosma31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-09-30, 12:26   #11
Morka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ance Pokaż wiadomość
No to jeśli nie "sprawdzone gospodarstwa" to co polecacie? Gdzie kupić dobre warzywa i owoce? Na co zwracacie uwagę?
Ja na bazarku osiedlowym od znajomego dostawy kupuję, a w weekendy to wypuszczam się na Biobazar i tam buszuję, teraz wybieram się po dynie do wekowania, albo na dżem i po papryczke chili do ususzenia w całości!
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-11-12, 14:41   #12
Tici
Raczkowanie

Ja nie mogę ostrego, ale BioBazar znam. Ostatnio chodzę w piątki, bo znowu się pojawiła promocja i wtedy zakupy są 10% taniej. Zawsze coś.
Tici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-17, 14:43   #13
Morka1
Raczkowanie

No my na razie spasowaliśmy z chili - dzieciaki nie lubią, ale przez te święta i wyjazdy to ominęłam ten BioBazar w sensie promocji, nie byłam po prostu. W ten piątek się wybiorę od razu po jakąś dobrą oliwę z oliwek.
Morka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 10:54   #14
maalinkaa90
Zadomowienie

A polecacie jakies miejsce w którym można kupic dobry olej kokosowy?
maalinkaa90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-19, 13:16   #15
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

też mam pytanie o olej kokosowy,
czy każdy nie pachnący olej kokosowy jest zły ?

jak kokos lubię w deserach tak pachnący kokos na twarzy (jako krem na zimę) czy w jajecznicy z cebulą jest nie do zniesienia
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-11-20, 14:39   #16
Zurawinka2
Przyczajenie

To chyba kwestia przygotowania oleju , czy on pachnie czy nie. Moim zdaniem niektóre nie pachnące oleje są naprawdę super
Stary 2015-11-24, 08:34   #17
maalinkaa90
Zadomowienie

Te pachnące sa chyba tez bardziej sztuczne, czy mi się wydaje?
Stary 2015-11-24, 20:49   #18
Atlas519
Przyczajenie

Wydaje mi się, że jeśli szukacie ekologicznej żywności, to powinnyście skupić się na produktach opatrzonych certyfikatem. Większość zasobów "ekosklepów" takowego certyfikatu nie posiada. A przecież każdy może kupić w pierwszym lepszym sklepie produkt a sprzedawać go 5 razy drożej jako "eko"produkt...
Atlas519 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-11-25, 16:44   #19
Kokietek123
Przyczajenie

Uważacie że jest coś EKO ? Eko to chyba jak sami od ziarenka od babci posiadzicie w ogródku... Za każdą pieczątkę się płaci i nic więcej. Niby 'wolny wybieg' na przykładzie kur to wielka ściema. Zajrzyjcie na czym jest to pasione, jaką chemię takie zwierzęta codziennie spożywają! Przy czym my też to zjemy, jedząc ich mięso!
Kokietek123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-12-03, 13:58   #20
Bezmleczka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kokietek123 Pokaż wiadomość
Uważacie że jest coś EKO ? Eko to chyba jak sami od ziarenka od babci posiadzicie w ogródku... Za każdą pieczątkę się płaci i nic więcej. Niby 'wolny wybieg' na przykładzie kur to wielka ściema. Zajrzyjcie na czym jest to pasione, jaką chemię takie zwierzęta codziennie spożywają! Przy czym my też to zjemy, jedząc ich mięso!
Bardzo słusznie. Dlatego warot kupować w tkaich miejscach jak biobaz, o którym wyżej, tam 90% produktów jest certyfikowana.
Co do oleju kokosowego, ja kupuję np. w społemie, kupowałam różne ale żaden nie pachniał. Za to uwielbiam zapach oleju z orzeszków ziemnych.
Bezmleczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-12-04, 09:50   #21
maalinkaa90
Zadomowienie

Dokladnie, czasami mam wrazenie ze wyłącznie zawyzona cena sprawia ze wydaje mam się ze dany produkt jest lepszy niż ten <zwyczajny>
Stary 2015-12-05, 22:55   #22
viki1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maalinkaa90 Pokaż wiadomość
Te pachnące sa chyba tez bardziej sztuczne, czy mi się wydaje?
Wydaje Ci się... akurat jeśli chodzi o olej kokosowy to właśnie ten naturalny posiada świetny zapach, który nie wynika np. z dodanych środków zapachowych tylko po prostu sam z siebie ma taki zapach
Stary 2015-12-08, 08:59   #23
Tici
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez viki1988 Pokaż wiadomość
Wydaje Ci się... akurat jeśli chodzi o olej kokosowy to właśnie ten naturalny posiada świetny zapach, który nie wynika np. z dodanych środków zapachowych tylko po prostu sam z siebie ma taki zapach
A tu właśnie nie mam pewności. Jeżeli chodzi o mleczko kokosowe, to ok. pełna zgoda, pachnie kokosem świetnie, a tłuszcz kokosowy jest chyba bardzo neutralny i nie taki aż taki drogi, z tego co znajoma opowiada, a to cukierniczka. Ale i tak smaży na oleju swoje pączki, bo jednak różnica w cenie jest.

maalinkaa90 - Coś w tym jest, dlatego trzeba wybierać z głową. Wędlina za 10/15 zł wiadomo, że nie będzie taka jak ta za 30-50 zł kg. Z drugiej strony niż nie każe nam jesień czegoś za 500 zł/kg, bo zostało posmarowane tasmańskimi truflami zebranymi ręcznie o północy. Ja mam już jednak zasadę, ze wole kupić trochę mniej i drożej niż więcej i taniej. Bo...tylko zapychamy się chemicznym żarciem, łatwiej przytyć, łatwiej wyrzucić. Tylko to nie zawsze jest takie proste, jak w koło tyle promocji, tyle wspaniałych ofert, że człowiek tylko robiłby zapasy szczęśliwy, że zaoszczędził złotówkę na 10 paczkach czegoś, co mu nie jest do niczego potrzebne.

REKLAMA
Stary 2015-12-09, 11:26   #24
maalinkaa90
Zadomowienie

Dokladnie. Ja nie neguje eko żywności, po prostu czasami wydaje mi się ze ceny w tzw. eko sklepach sa wywindowane jednak za wysoko i trzeba zastanowic się ze na pewno produktu o zbliżonej jakosci nie można kupic taniej. Jednak ogolnie tez uwazam ze jakosc produkty jest bardzo wazna i kupowanie najtańszych na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie
Stary 2016-02-11, 12:51   #25
PannaBennet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez maalinkaa90 Pokaż wiadomość
Dokladnie. Ja nie neguje eko żywności, po prostu czasami wydaje mi się ze ceny w tzw. eko sklepach sa wywindowane jednak za wysoko i trzeba zastanowic się ze na pewno produktu o zbliżonej jakosci nie można kupic taniej. Jednak ogolnie tez uwazam ze jakosc produkty jest bardzo wazna i kupowanie najtańszych na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie
maalinkaa90 zgadzam sie w całej rozciągłości, przyznaje się, zdarzało nam się wyrzucać jedzenie bo kupilam coś w markecie w promocji w dużej ilości, a potem po prostu albo sie zapomniało, że to coś jest w kącie lodówki czy szafki, albo nudzilo nam sie jedzenie którys dzien z rzedu tego samego. Staram się kupować mniej a rozsądniej i przede wszystkim zdrowiej. Wieksze zakupy robię raz w tygodniu, mam naszykowaną listę co się uzbierala przez cały tydzień. Naprawde doceniam jakoś bioproduktów, ale oczywiscie ze sprawdzonych źródeł.
PannaBennet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-01, 15:41   #26
Tici
Raczkowanie

Malinkaa90 - dlatego ja pytam czasami na biobazarze skąd taka cena. Za którymś razem jak idę, to też można wytargować rabat.

Żywności ekologicznej raczej nie kupuje w sklepach, bo to też jest trochę absurdalny pomysł, że sklepy robią półki ze zdrowym jedzeniem... To co jest na innych półkach? Nie każda żywność z zielonym listkiem, czyli certyfikatem jest droga. Z tego co widzę, to tzw. superfoods mają wywindowane ceny - jagody goi z kosmicznymi cenami, ale bez certyfikatu ekologicznego, więc kto wie, co to w ogóle jest i czy nie było pryskane do oporu.
Stary 2016-04-08, 09:02   #27
maalinkaa90
Zadomowienie

Dobry pomysł, trzeba być dociekliwym Szkoda tylko ze w markecie na można o takie rzeczy dopytac ://

REKLAMA
Stary 2016-04-11, 09:23   #28
nimrodel
Rozeznanie

[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;53517475]też mam pytanie o olej kokosowy,
czy każdy nie pachnący olej kokosowy jest zły ?

jak kokos lubię w deserach tak pachnący kokos na twarzy (jako krem na zimę) czy w jajecznicy z cebulą jest nie do zniesienia[/QUOTE]

Olej kokosowy tylko nierafinowany, ma swój lekki naturalny zapach. Więcej o oleju kokosowym możesz poczytać u mnie na blogu TUTAJ.

Kobiece Zen - Strefa dla Ciała i Duszy (grupa FB)
nimrodel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-11, 09:35   #29
Malinkna1986
Wtajemniczenie

Moim zdaniem nie warto inwestować i przepłacać za "eko". Na początku najlepiej zmień żywność na mniej przetworzoną czyli zdrowe węglowodany, lepsze gatunkowo mięso, zdrowe tłuszcze (olej lniany, oliwa z oliwek), smaż na oleju rafinowanym o wysokiej temp dymienia i dużo warzyw.
Malinkna1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-04-13, 13:17   #30
maalinkaa90
Zadomowienie

Wychodze z tego samego zalozenia
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości