![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Planowanie ciąży w młodym wieku
Chciałabym się Was zapytać, co sądzicie o młodych matkach, które urodziły dzieci planowane? Był według Was wynik niedojrzałości czy raczej odpowiedzialnej i "trzeźwej" decyzji?
Nie powiem, że bezpośrednio mnie podobna sytuacja dotknęła. Mam 19 lat, jeśli wszystko będzie układało się tak, jak do tej pory, to za jakiś rok chcielibyśmy zacząć starać się o dziecko. Jesteśmy zaręczeni, planujemy ślub i wspólne życie. Aktualnie uczymy się i pracujemy, mamy gdzie mieszkać, mielibyśmy wsparcie rodziców - finansowe i przy dziecku... Co myślicie o takim rozwiązaniu? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Planowanie ciąży w młodym wieku
Ja jestem na nie. Uważam, że 19 latek czy nawet osoba młodsza to taka, która ledwo się wyrwała spod "władzy" rodziców. Warto byłoby najpierw się wyszaleć, wyszumieć, pozwiedzać, powyjeżdżać, po prostu "nicnierobić". Ponieważ potem kiedy założy się już rodzinę na takie rzeczy czasu nie będzie albo/i pieniędzy. Tak samo przed wyrwaniem się ze szponów rodziców też kasy lub możliwości nie było. Mam 24 lata i nie wyobrażam sobie abym w wieku 19 mogła ledwo skończyć szkołę i robić co rodzice chcą i zaraz sama się zamurować w domu z dzieckiem i mężem pod jedną pachą oraz garnkami i odkurzaczem pod drugą.
![]() |
![]() |
#3 | |
Zadomowienie
|
Nie znam młodych matek, które planowały ciążę. Zawsze to była wpadka. Dla mnie decyzja o ciąży (w każdym wieku) powinna być poparta niezależnością finansową pary (a nie rodziców pary). Szczególnie ważna jest dla mnie niezależność finansowa kobiety, bo ja nigdy nie zdecydowałabym się na ciążę będąc bez dochodów (na utrzymaniu partnera).
Jeżeli czujesz, że jesteś gotowa na to emocjonalnie i finansowo to wszystko ok. Nie rozumiem tego parcia na dziecko w młodym wieku, bo uważam, że ten wiek to czas na poznawanie siebie i własny rozwój osobisty, zdobywanie doświadczeń, kontaktów. Dziecko, szczególnie maleńkie jednak wywraca życie do góry nogami i uważam, że lepiej poczekać trochę ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2014-04-21 o 13:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jestem mloda mama. Moje dziecko za pare dni ma piate urodziny, ja mam 23 lata. Nie polecam, moje dziecko bylo z wpadki i mimo iz jest najwspanialsza istotka na calej ziemi to jednak bardzo bylo mi ciezko w tak mlodym wieku byc mama.
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Mój chłopak pracuje na pełny etat w zawodzie, w którym się szkoli. Ja pracuję w biurze tłumaczeń, ale to nie jest praca etatowa, po studiach chciałabym zająć się czymś związanym z kierunkiem studiów na etat + robić tłumaczenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
damn good coffee
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja generalnie jestem z tych, co owszem, przyjmą od rodziców pomoc "na start" (kupno lodówki do mieszkania, dorzucenie się do samochodu itp), ale nie wyobrażam sobie zakładania rodziny bez zaplecza finansowego, tzn. stałej pracy, z której jestem w stanie się samodzielnie utrzymać. Razem z chłopakiem czekamy ze ślubem na moment, aż będziemy całkowicie samodzielni finansowo, o dzieciach przed takim stanem nie ma nawet mowy. Założenie rodziny to ostateczna deklaracja, że jest się dorosłym, odpowiedzialnym człowiekiem, rodzenie dzieci na koszt dziadków jest moim zdaniem strasznie gówniarskie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
A studia to kiedy planujesz zrobić?
![]() |
#9 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() ![]() I to jest bardzo dobre pytanie. Bo tu się nasuwają takie opcje: 1. Rezygnacja z pracy, by móc studiować i zajmować się dzieckiem- rodzice pomagają finansowo. 2. Kontynuacja studiów i praca- rodzice pomagają przy dziecku. 3. Porzucenie studiów, pójście na pełen etat i opieka nad dzieckiem- no to już co kto lubi, ale nie wiem, czy bez wyuczonego zawodu to jakiejkolwiek 19latce wyjdzie na zdrowie... Bo nie łudź się, że "dziecko odchowam, odstawię do przedszkola i skończę studia". Nie skończysz. Jak raz rzucisz i poświęcisz się dla rodziny, to nigdy ich nie skończysz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
U mnie w liceum była dziewczyna, która twierdziła, że zaplanowała ciążę. Nie wiem, na ile to prawda, ale po paru latach dziewczyna jest szczęśliwą mężatką, spełnia się, jej praca zawodowa związana jest z dziećmi. Nie wiem, na ile ona faktycznie to zaplanowała, na ile wpadła, ale chciała odpowiadać inaczej niż "wpadłam", ale na pewno duże znaczenie w tym, że jej się udało ma to, że jej rodzice byli wspierającymi ludźmi, w dodatku zamożnymi, liceum również było b. wspierające i skończyła je bardzo dobrze.
Osobiście uważam, że warto mieć pewne zaplecze finansowe oraz emocjonalne (stabilna relacja, małżeństwo, dojrzałość) przed zaplanowaniem dziecka. Ale to zależy od wielu rzeczy. Czym innym jest 25letnia mężatką z 35letnim mężem, który nie jest tuż po studiach i ma ugruntowaną pozycję w pracy, czym innym para 20latków na studiach. Każda sytuacja jest indywidualna. Ja mam trochę znajomych, które urodziły przed 25 rokiem życia, nawet 2 dzieci przed 25 rokiem życia, ale wszystkie były już mężatkami, chociaż niektóre miały wsparcie rodziców jeszcze (ale częściowe, nie byli całkowicie na utrzymaniu). A nie, przepraszam, moja znajoma ma przyjaciółkę, która wyszła za mąż, urodziła, a żywicielem rodziny nadal jest jej ojciec, bo jej mąż był nawet młodszy od niej, tuż po liceum, kiedy się pobrali. IMHO lepiej byłoby poczekać.
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Nie widzę w tym nic dziwnego jeśli mam na to spojrzeć mocno ogólnie. Bo kilka takich 20 latek mocno dojrzalych (z lekkim przegięciem nawet) znam, dwie z nich własnie zdecydowały się na założenie rodziny i żyje im się dobrze, prowadzą życie jak każda inna, normalna rodzina
![]() Aczkolwiek doskonale wiem, że w takim wieku ma się tzw. zachcianki jeśli chodzi o dziecko, ciążę i dużo 18-20 latek może temu ulec i wtedy nie będzie fajnie ;p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Nie lepiej spokojnie skończyć studia, pobyć trochę tylko we dwoje bez ponoszenia odpowiedzialności za 3 osobę niż rozrywać się między pracę, dziecko, naukę? Nie rozumiem, po co świadomie skazywać się na coś takiego, wszak nie ma zegara biologicznego na karku.
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to pomysł do bani. Jesteś młoda, masz przed sobą mnóstwo czasu i mnóstwo "atrakcji", m.in. studia. Skąd wiesz, że nie poznasz jeszcze człowieka, w którym zakochasz się bardziej niż w obecnym narzeczonym? Że dopiero za 2,3 lata nie spotkasz przyszłego męża?
Nigdy bym się nie pakowała w ślub i dziecko mając 19 lat ![]() ![]() ![]()
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
Macie swoje mieszkanie czy wynajmujecie? Kto się zajmie dzieckiem jak ty pójdziesz na uczelnie/pracy? Macie oszczędności?
Jak dla mnie decydowanie się na dziecko w wieku 20 lat jest fanaberią. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Mieszkanie jest moje, oszczędności też mamy - wystarczająco, żeby się pobrać i nie wydać wszystkiego na ślub i przyjęcie weselne, ale przed zdecydowaniem się na dziecko chcielibyśmy jeszcze trochę zaoszczędzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Mieszkacie razem? Długo się znacie? Chcielibyście od razu po ślubie starać się o dziecko, tak?
![]() |
#21 |
Konto usunięte
|
Jeśli ktoś kończy technikum, zawodówkę, w ostateczności LO, zaczyna normalne dorosłe życie, usamodzielnia się i idzie do pracy - ok. W innym przypadku - jestem na nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
sissy that walk
|
Trudno oceniać czy ktoś jest psychicznie gotowy na dziecko w tym, czy innym wieku - ja mam 20 lat i w życiu nie chciałabym być teraz matką, ale znam osoby, które jak najbardziej czują się gotowe w tych "okolicach". Warto zastanowić się nad tym, co to dziecko ma dać, jaki jest powód tego że się chce w tak młodym wieku już rodzić i wychowywać - czy to kwestia posiadania słodkiego dzidziusia, wypełniacza czasu, czy się chce być młodym rodzicem, czy dziecko ma scalić związek itd.
Generalnie na minus jest tutaj dla mnie sytuacja materialna. Fajnie, że chłopak ma pracę na etat, ale trzeba się zastanowić czy na tym etapie będzie łatwo Tobie autorko wrócić do pracy i nauki - dziecko może iść do żłobka czy zostać z opiekunką, ale małe dzieci (i nawet starsze, w wieku przedszkolnym) zwykle dużo chorują i dobrze jest wtedy mieć pracę na etat lub pracować zdalnie, żeby móc skorzystać ze zwolnienia na dziecko albo zająć się nim pracując w domu. Do tego trochę mnie mierzi podejście na zasadzie "możemy liczyć na rodziców" - oczywiście to zawsze jest w cenie, ale trudno i głupio jest na dłuższą metę korzystać ze wsparcia materialnego i każdego innego od ludzi, którzy nie mają w sumie żadnych obowiązków, dopóki rodzice mogą sami wziąć sprawy w swoje ręce. Decydowanie się na dzieci z myślą, że rodzice podźwigną dwoje dorosłych koni tworzących rodzinę, jest niezbyt dojrzałe. Generalnie to Wasz wybór i nikt Wam jednoznacznie nie odpowie, bo każdy inaczej kieruje swoim życiem i inaczej postrzega to minimum które trzeba dziecku zapewnić. Wydaje mi się, że jak osiągniecie etap względnej stabilizacji, tak żeby móc liczyć głównie na siebie i żeby mieć jakieś zabezpieczenie na przyszłość, to decyzja o dziecku będzie ok. Ale to temat do długiego i porządnego przemyślenia, bez "jakoś to będzie".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
Kwestia nierozstrzygnięta i do przemyślenia, zaplanowania. Ja w tej chwili pracuję zdalnie, możliwe, że to się nie zmieni też po studiach. Jest wiele małżeństw, gdzie rodzice pracują i nie rezygnują przez to z zakładania rodziny, więc można to pogodzić.
A jeśli na tę chwilę miałabym to zaplanować, to ja zajmowałabym się dzieckiem i dopóki nie byłoby wystarczająco duże, żeby zostawić je pod opiekę opiekunki / dziadków na kilka godzin, to nie szukałabym pracy nawet na pół etatu. Znamy się od 4 lat i od prawie 4 lat jesteśmy razem. Pozostałe pytania: tak, tak, tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
wańka wstańka
|
Jestem na nie jeśli chodzi o planowanie dziecka w tak młodym wieku, które mówią:
Cytat:
Gdyby dziecko moje w przyszłości miało taki plan jak ty i rzuciło powyższym argumentem to bym zwyczajnie zrobiła tak ![]() a później tak ![]() i zastanowiłabym się gdzie nawaliłam jako matka. Dziewczyno dziecko to nie jest zabawka. To jest drugi człowiek. Chcąc świadomie zaprosić je na ten świat miej choćby rzekonanie, ze będziesz w stanie zapewnić mu godziwy byt, czas uwagę, zaangażowanie w jego wychowanie i rozwój.
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Napisałam to, bo w życiu są różne sytuacje, być może zdarzy się coś niespodziewanego i w takiej chwili nie zostaniemy na lodzie, będziemy mieli wsparcie. To moim zdaniem ważne. Edytowane przez Ilse_ Czas edycji: 2014-04-21 o 14:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Zastanów się też, czy dasz radę pogodzić studia z opieką nad małym dzieckiem. Praca zdalna to bardzo fajna sprawa i pewnie dałabyś radę tak pracować z domu, ale ze studiami może być gorzej. Chociaż urlop dziekański pewnie byś dostała, teraz kwestia tego, czy pasuje Ci takie rozwiązanie.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Czas też będziesz miała? To załóż, ze nie będziesz miała wsparcia. I nie, nie jestem złośliwa, ale analizując sytuację takie podejscie może byc da was korzystniejsze. Pieniądze to nie jest zresztą wg mnie jedyna kwestia ( i wiadomo, e na wszystko się nie przygotujesz). Potrzebujesz poświęcić dziecku czas- to może mieć wpływ na każdą sferę Twojego zycia- od towarzyskiej, przez zawodową po rodzinną. Jeśli to nie ma dla ciebie znaczenia, w sensie takim, ze uważasz, że sobie poradzicie to spoko. Ja wiem jedno- nie decydowałabym się na dziecko w tak młodym wieku.
![]() |
![]() |
#30 |
Raczkowanie
|
Cóż, ja bym się nie zdecydowała na waszym miejscu. Uważam, że warto mieć już pewną pracę, odłożone pieniądze i być chociaż w jakimś stopniu pewnym jutra.
Od rodziców nigdy nie lubiłam brać pieniędzy, na studiach mnie utrzymywali (i dalej mnie wspierają), ale jakoś mnie to trochę męczyło, więc dążyłam szybko do usamodzielnienia się. Wszystko zależy tak naprawdę od was i waszych rodziców. Jeśli zarówno Ty, jak i Twój chłopak chcecie już zakładać rodzinę, wasi rodzice chcą was wspomóc i jesteś pewna, że będą wspierać przez cały ten czas to nie sugeruj się innymi ludźmi tylko żyj tak jak chcesz ![]() Edytowane przez la_boheme Czas edycji: 2014-04-21 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.