![]() |
#1 |
Zakręcony Chochlik
|
![]() Organizacja życia po pracy
Hej,
Nie umiem sobie totalnie zorganizować życia po pracy. Mam wrażenie, że wszystko toczy się wokół pracy lub sprzątania w domu, co jest dość irytujące. Chcę się rozwijać. Uczęszczam dodatkowo na kurs księgowy + muszę skończyć studia mgr. Nauka idzie mi jak po grudzie. Ostatnio wyczytałam by uczyć się z przerwami (30min nauki + 5min.przerwy), używając np. stopera. Fakt, że trochę mi to pomogło. ![]() Poza tym wiem, że udałoby mi się ogarnąć wiele innych rzeczy, gdybym miała jakiś plan. Zastanawiałam się nad jakimś organizerem dostosowanym do moich potrzeb, bo kalendarze nie działają zupełnie ![]() Mam również ogromne chęci(przymus) chodzenia chociażby na fitness, ale z kolei czuję, że nie wyrobię się z resztą obowiązków. Przez co mam gorszy nastrój. Chcę zrobić tyle rzeczy a marnuję czas... ![]() Czy Wy też tak macie? Może spróbujemy wspólnie zmienić swoje nawyki, zapanować nad tym chaosem?
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Organizacja życia po pracy
też tak mam, czasem wracasz z uczelni o 16 i myślisz, no na dziś już tylko lenistwo .. i to jest moje złe podejście :p a organizer to super pomysł, wtedy wiesz co kiedy musisz zrobić, i na co starczy Ci czasu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Edit. Fakt, że pewne rzeczy odkładam, ale ile można?!
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2014-09-13 o 16:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
chętnie poczytam o ciekawych patentach na organizację czasu, bo teraz sobie odpoczywam, ale od października czeka mnie konkretny maraton z pracą i studiami, a międzyczasie trzeba obiad ugotować, posprzątać i w ogóle.
od siebie mogę zaproponować zakupy w marketach online - dużo czasu tym sposobem zaoszczędziłam, bo np. wracałam z pracy o 17, a o 18 dostawca był u mnie z zakupami. a klikałam sobie produkty w pracy w wolnej chwili więc to też zaliczam do oszczędności czasu ![]() poza tym gotowałam większe porcje i to co zostało mroziłam. potem za jakiś czas wyciągałam danie X z zamrażalki rano przed wyjściem, a jak wracałam to wystarczyło odgrzać. teraz powyższe planuję stosować dalej, ale jakieś nowości też by mi się przydały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Natomiast małe zakupy robię co ok.2dni, gdyż za dużo rzeczy wyrzucaliśmy. Tak myślałam, że jak znajdę wolniejszą chwilę to wypiszę sobie cele na najbliższy rok wraz z prawdopodobną datą zrealizowania. Poza tym uporządkuję mieszkanie. Mam pełno zbędnych notatek i zeszytów, a to zabiera mi miejsce(zawsze mam wrażenie, że kiedyś się przydadzą). Może znajdę jakieś fajne triki na ergonomiczne wykorzystanie przestrzeni. ![]() Nie wiem jak Ty, ale ja jak się uczę to muszę korzystać z maksymalnie 2 rzeczy (notatki + dobra książka). Właśnie uporządkowałam materiały do nauki i mały stosik pójdzie out. ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakręcony Chochlik
|
Zmotywowałam się do małego sprzątania - wyrzucenia wszystkich materiałów/zeszytów, których nie używam i nie użyję. Uporządkowałam jeszcze dokumenty
![]() Od czegoś muszę zacząć ![]()
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o aktywnosc fizyczną, moze zacznij od biegania? Jesli masz warunki do biegania koło domu, to na dojazd i powrót tracisz 0 czasu. Moze dasz radę chodzic na zajęcia przed pracą? Wydaje mi sie, ze w Wawie znalazłyby się takie zajęcia, a nawet jeśli nie, to na pewno są siłownie czynne o każdej porze.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Niestety zajęcia przed pracą również, gdyż musiałabym wstawać o 4:30, żeby zmieścić z godzinkę przed pracą. Jakieś pół roku temu myślałam nad tym, ale albo byłabym niewyspana albo zła przez cały dzień.Jeśli będę wstawać wcześniej, to jedynie by pójść wcześniej do pracy(choć wyjdę o tej samej porze co obecnie).
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2014-09-14 o 07:25 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Temat idealny dla mnie!!
A więc, zauważyłam, że kiedy mam sporo obowiązków, tzn. np. studia + praca+ dom, to jestem idealnie zorganizowana i inaczej organizuję swój czas. Niestety, odkąd zaczęłam pracę od 7 do 15, mam tego wolnego czasu za dużo i go trwonię okrutnie. Załóżmy, że wychodzę z pracy ok. godz. 15.30, raz w tygodniu idę na zakupy. W domu jestem między 16.00 a 16.30. I tu zaczynają się schody, bo mieszkam z rodzicami i jestem singielką. Obiad zazwyczaj jest gotowy, więc go jem, sprzątam po sobie. Raz, dwa razy w tyg. gotuję obiad, zmywam gary. Potem odpalam kompa i zaczynam "odpoczywać", albo sprzątać. Oglądam youtube, czytam wizaż, przeglądam fejsa, sympatię, pudla, układam ciuchy w szafie, gadam przez tel., czasem poćwiczę. I tak mi przelatuje te kilka godzin. Powiem szczerze, że po pół roku takie życie zaczęło mnie męczyć. Albo sprzątam, albo oglądam seriale, raz na jakiś czas spotkam się ze znajomymi. No i w tym miesiącu postanowiłam ogarnąć życie! Zapisałam się na fitness, taniec latynoski oraz basen. Do tego mam zamiar godzinę dziennie ćwiczyć w domu. Plus angielski, u mnie w mieście jest opcja darmowych kursów e-learningowych, zamierzam z nich skorzystać. I to na razie tyle... Mam 25 lat i nie chce pół życia spędzić w domu, smutna i rozdrażniona. Co do sprzątania, ja wiecznie sprzątam i wiecznie mam bałagan. Wkurza mnie to, że ciągle myślę tylko, że znów muszę sprzątać, więc mam postanowienie, żeby w sobotę robić generalne porządki (jak za czasów dzieciństwa). Raz a dobrze. Cała łazienka, dwa pokoje (tylko moje), zrobić wielkie pranie, wszystko wymyć, maksymalnie powywalać zbędne przedmioty. I starać się nie bałaganić w tygodniu. Ja mam metodę zapisywania postanowień i różnych tego typu rzeczy w Excelu. Mam tabelkę i wpisuję tam listę zakupów, wydatki, treningi i co najważniejsze postanowienia na dany miesiąc. Planuję tam co, kiedy zrobię, postanawiam np. sprzątać tylko w soboty, 2 razy w tyg. wychodzić na ćwiczenia, i takie tam. Pomaga ![]() Edytowane przez MajowaMilka Czas edycji: 2014-09-14 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Właśnie czytam sobie skrawki z wyzwania "30 days to change". Chyba z niego skorzystam, tylko w trochę dłuższym okresie (3 tygodni), bo mam zaliczenia w międzyczasie. W każdym razie pierwszy tydzień polega na wyrzucaniu zbędnych rzeczy. Dlatego też wczoraj poprzeglądałam dokumenty i notatki, których nie użyję (chyba trzymałam z przyzwyczajenia albo przywiązania). Cała wielka siata do spalenia (dam na podpałkę, zawsze ktoś zaoszczędzi parę zł ![]() Wymyśliłam też, że zbędne ciuchy/książki, których nie używam mogę sprzedać. Mam chociażby sukienkę jeszcze z metką ![]() ![]() Pewnie przez ten pierwszy etap jeszcze nad paroma rzeczami się będę zastanawiać. ![]() Drugi tydzień polega na spisaniu 100marzeń i celów (praca zawodowa, relacje z innymi ludźmi, samorozwój, tryb życia). Ponadto sporządzenie stref do poprawy i stref, w których jesteśmy od innych lepsi i powinniśmy rozwijać. Parę celów już nawet mam. ![]()
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
![]() Ja w domu jestem wczesnie o 15 ale zanim zrobie obiad i trochę ogarnę robi sie sie 17, jak mam wiecej do zrobienia 18, a potem jestem padnieta i w zasadzie czytam ksiażki albo siedze przed wizazem. ![]() Edytowane przez Listopadowaa Czas edycji: 2014-09-14 o 10:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
jak wracam z uczelni o 21 dwa razy w tyg to wtedy sobie całkowicie odpuszczam, czuję sie wtedy jakby mnie ktoś przeżuł i wypluł
![]() Miałam kiedyś tak jak mieszkałam z rodzicami że jak zajecia zaczynają się o 13 to nie robie nic aż do wyjscia z domu , serial , fejs, youtube i o czas się zbierać, jakbym tylko "przeczekiwała" od momentu w którym wstanę do tego aż zacznę się ubierać, malować itp ![]() Dopiero jak się wyprowadziłam na stancję to jakoś inaczej się stało, jakiś stały rytm dnia złapałam i wstawanie rano, kawa, jakiś program śniadaniowy jednym okiem oglądany, robienie czegoś na uczelnie ... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uroki dzielenia mieszkania. Ale za to są takie weekendy ze nie muszę sprzątać, prócz swojego pokoju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||||||
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Podziwiam, że wstajesz o 4:30 ![]() Ja sobie jakiś czas temu obrałam za cel przeczytanie wszystkich książek Pratchetta. 13 już za mną, ale od pół roku nie mam czasu na to. Doszła uczelnia, powolne pisanie mgr i kurs. Jednak w tym wytrwam ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
ja też tak gruntownie sprzątam w soboty, wtedy całe mieszkanie jest na błysk. codziennie jedynie kuchnie pod wieczór po całym dniu, bo lubię rano wstawać i pić kawę jak jest tak pięknie i czysto
![]() dobry pomysł z tym wyrzucaniem starych rzeczy, od jutra zastosuję. przede wszystkim muszę ciuchy ogarnąć, dużo mam do sprzedania ubranych tylko raz albo i wcale. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Wstawać o tej godzinie to kwestia przyzwyczajenia. Do pracy mam na 6.00 ale muszę wyjechać o 05.20. Jestem zmęczona, staram sie kłasc wczesniej ale nie zawsze się udaje, czasami nie mogę zasnąć. Jak prześpię mniej niż 7 godzin bardzo mocno odczuwam zmęczenie. Dwa razy zasnełam juz o 18 i spalam tak az do rana, ale to dlatego , że miałam kilkodniowy maraton spania po 4, 5 godzin
![]() Wtedy na zrobienie czegokolwiek w domu nie mam już siły. Chciałabym chodzić na fitness ale nie mam z kim. W zasadzie z tz tutaj jestesmy sami. Nie jest to nasze stałe miejsce. Kiedyś wrócimy w swoje rodzinne strony. Mój tz na szczęście sprząta po sobie, po nas. Nie muszę mu nic mówić. Świetnie się uzupełniamy w domowych obowiązkach. Także razem sprzątamy mieszkanie. Nie straszne jemu mycia kibelka ![]() Ale z takim facetem chciałoby się już zakładać rodzinę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Jeśli macie wrażenie, że brakuje wam czasu, podstawową sprawą jest uświadomienie sobie dokładnie co ten czas zabiera. Jest dobra metoda na to: przez jakiś czas ustawiacie sobie alarm, który dzwoni wam co pół godziny i zapisujecie, co dokładnie robicie w danym momencie, np. "siedzę na wizażu", "zmywam", "oglądam tvn". To pozwoli wam się zorientować, co naprawdę pochłania wasz czas i wprowadzić zmiany.
![]() Ja kiedyś np. miałam tak, że kiedy wracałam ze szkoły, nie robiłam kompletnie nic przez jakieś dwie godziny, tylko snułam się z kąta w kąt i starałam zmobilizować do czegokolwiek i tak zlatywał mi cały dzień. Odkąd zaczęła się praca i studia przestałam mieć ten komfort. Przeważnie jak wchodzę do domu po zajęciach/pracy, zaczynam od gotowania obiadu, w międzyczasie sprzątania, wstawienia prania, no takich obowiązków domowych, ogarnięcia co jest do zrobienia na jutrzejsze zajęcia. To nie trwa długo, bo przed przyjściem do domu, wiem co jest do przygotowania, więc nie zastanawiam się godzinę, nie idę do sklepu, tylko zabieram się do rzeczy. Staram się zmywać na bieżąco. Sprzątam przed pójściem spać. Generalnie dużo czasu tracimy na zastanawianiu się - co zrobić na obiad, co ubrać, czy lepiej nałożyć maskę na włosy czy olejek, czym się zająć, co tak właściwie mamy zrobić - obstawiam, że takie namyślanie się i snucie to ok. 2h dziennie... Najlepiej więc wieczorem przysiąść do zrobienia listy - to naprawdę pomaga. Wstajesz, patrzysz na listę i po prostu wiesz, co masz robić, bez zastanawiania się. Któraś z was mówiła, że praca magisterska idzie jej jak krew z nosa. Też można znaleźć przyczynę. Może próbujesz ją pisać w czasie, który nie jest dla Ciebie optymalny, może pracujesz za długo albo za krótko, nie masz stworzonego odpowiedniego środowiska pracy, może rozmyślasz o innych obowiązkach albo po prostu ciężko Ci się za coś zabrać. Na wszystko jest sposób. ![]()
2/52 ![]() Ostatnio przeczytana: G. Orwell - Folwark zwierzęcy "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |||||
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
Cytat:
A TŻ ile spędza czasu w domu? Mój potrafi wrócić o 23:00/2:00. W tym tygodniu go prawie nie widziałam, a teraz i tak pracuje ale w domu ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Konto usunięte
|
u mnie nauka rano by była stratą czasu, bo po prostu nie umiem wtedy się nic nauczyć. najwcześniejsza godzina o której się mogę uczyć to 16, wcześniej po prostu robię milion innych rzeczy i nie ma opcji żebym tak po prostu usiadła i się uczyła.
Edytowane przez 201801191006 Czas edycji: 2014-09-14 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Moj tz jeden tydzien jest w domu po 15, a drugi tydzien chodzi na 15 do 23.
Takze tez ma troche czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Genialny wątek, chciałabym do niego dołączyć
![]() Mam podobny problem - nie umiem zorganizować sobie w sposób optymalny czasu po pracy, nie umiem się zmobilizować do czegokolwiek, kupka teczek i innych dokumentów leży już u mnie na biurku chyba z pół roku, mam problem z robieniem czegokolwiek na bieżąco ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | ||
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Pomyśl co masz na najbliższe dni ważnego do zrobienia/do nauki. Rozpisz sobie mniej więcej plan tygodnia i próbuj realizować. Nawet jedna zrobiona rzecz to sukces ![]() Z dokumentami problem miałam na początku. Nie wiedziałam jak je ułożyć. Teraz mam parę segregatorów: badania, banki, praca, mieszkanie(umowy), studia. Wszystko powkładane w koszulki + podoklejane z boku karteczki z informacją co tam jest (by łatwiej znaleźć). ![]()
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2014-09-14 o 15:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]() W przyszły weekend zaprojektuję sobie własny DIY (organizer). Zbędne mi są takie części jak zakupy/plan posiłków itp. Za to wstawię: "Cele"(co miesiąc do wykonania), "Things to do"(czyli, rzeczy które powinnam zrobić, ale nie są mega pilne) i jakieś kartki na luźne myśli (musimy sobie urządzić mieszkanie).
![]() |
![]() |
#26 |
Zakręcony Chochlik
|
Koniec nauki na dzisiaj. Idzie mi to strasznie wolno.
![]() ![]() Zrealizowałam 3/10 z założonego planu. Mało, ale uczę się dla siebie. ![]() ![]() Dziewczyny jak minął dzień i co zrobiłyście? ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No cóż... Ja od 10 powtarzam do jutrzejszego egzaminu, miałam w sumie może z 1 - 1,5 h przerwy. I nic poza tym. Można powiedzieć, że niewiele zostało mi do wyrobienia planu na dzisiaj, także jest dobrze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakręcony Chochlik
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakręcony Chochlik
|
Ja FiR
![]() Edit. Ciekawe czy uda mi się jutro wstać o 6 :/
![]() ![]() Brian Tracy ![]() ![]() Walt Disney Edytowane przez Trinette Czas edycji: 2014-09-14 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:29.