|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
jak wzmocnić nowego fikusa?
Witam. Tydzień temu kupiłam dużego fikusa (150cm) w Ikei. Niestety od pierwszego dnia, kiedy przywiozłam go domu, liście żółkną i opadają. Wiem, że jest to spowodowane zmianą warunków, bo pewnie do tej pory rósł w wilgotnej i dobrze oświetlonej szklarni i nagle taka szara rzeczywistość- warunki domowe
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: jak wzmocnić nowego fikusa?
Ja swojego obstrzygłam z sychych, zniszczonych gałązek i takie cięcie mu trochę pomogło. Poza tym mój fikusik też marniał stojąc przy oknie. Gdy zmieniłam mu miejsce z bezpośredniego nasłonecznienia, trochę odżył.
Ostatnio czytałam, że można robić mu prysznice raz na jakiś czas. Ja swojego spryskuję mgiełką.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Ja swojego spryskuje nabłyszczaczem z odzywką kupioną w auchanie - nowe listki wypuszcza jak na drożdżach
![]() Znajdź mu inne miejsce, z tego co zauważyłam fikusy potrafią być kapryśne mocno jeśli chodzi o miejsce
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Tylko dodam, ze po przesadzeniu do wiekszej doniczkici zmienieniu ziemi przestał gubić liście. Teraz robi to sporadycznie.
![]() |
#5 |
Marszałkini II RP
|
Również mój fikus gubił mnóstwo liści, już się bałam, że wyłysieje, ale zmieniłam mu doniczkę na dużą większą i problem znikł. Jak któraś z Was pisała fikusy lubią jak się je często spryskuje wodą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
I co jakiś czas wcisnąć można pałeczkę nawozową, na opakowaniach pisze do jakich kwiatów są i co jaki czas można tym nawozić, fikus wypięknieje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Marszałkini II RP
|
Ciocia mi mówiła, że jak przesadza swojego fikusa to na spód daje kilka skorupek jajka i że po tym ponoć rewelacyjnie rośnie. Muszę to w końcu sprawdzić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.