|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Rozeznanie
|
szacunek do rodziców
Chciałbym od was otrzymać opinie na pewien, poniższy temat:
Rodziców należy szanować... Czy według was, zdanie/autorytet rodziców powinien być zawsze najistotniejszy...? Jak mi się zdaje mąż/żona, powinni być dla siebie najważniejsi... Czy zatem od partnera, który nie jest jeszcze mężem/żoną powinno się tego wymagać? Czy też dopóki jesteśmy "tylko" w związku, najbliższymi osobami mogą pozostać dla nas rodzice? Czy zdanie rodziców może być dla nas ważniejsze niż chłopaka/dziewczyny ? I to ich zdanie bardziej szanujemy, respektujemy niż partnera... Jak to jest z "opuści człowiek matkę i ojca itp.." jeśli partner ma z tym problem i zdaje się, że bardziej chce być z rodzicami niż mieć dziewczynę/chłopaka... |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: szacunek do rodziców
Bycie "tylko" w związku nie różni się od bycia "aż" w małżeństwie, dlatego na każdym etapie związku partner powinien być ważny i istotny.
Ja jestem zawsze zdania, ze rodzice mają swoje życie, a dzieci swoje życie. Wcale nie trzeba wybierać, kto jest ważny, a kto ważniejszy. Rodzice owszem: mogą doradzić, poproszeni o pomoc, mogą wyrazić swoje zdanie w jakiejś kwestii. Natomiast nie mogą za nas decydować, manipulować nami i wpływać na nasze decyzje. Tak samo, jak: pomoc rodzicom? TAK. Nieograniczona pomoc rodzicom, nawet w idiotycznych i błahych sprawach, które bez problemu mogą załatwić sami? NIE. |
|
|
|
|
#3 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ma własny rozum i jakieś wartości moralne wyniesione z domu. oczywiście może brac pod uwagę zdanie rodziców,jednak ostateczna decyzja powinna byc podjęta przez niego uważam też,że rodzice powinni szanowac ostateczną decyzję dzieci
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się kieruję przede wszystkim swoim zdaniem. Rodzice nie stają się nadludźmi przez urodzenie dziecka i też się mogą mylić. Wolę mieć pretensje tylko do siebie za złe decyzje niż do kogoś, kogo kocham i jednocześnie do siebie za to, że nie zrobiłam użytku z własnego mózgu.
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Lojalność najpierw należy się osobie, którą wybraliśmy sobie do życia, potem innym ludziom. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, dlaczego niby jeśli rodzic wyznaje głupi, ślepy pogląd to również dziecko ma go przyjąć. Autorytet musi mieć jakieś solidniejsze podstawy niż samo bycie rodzicem.
Wg mnie również mąż i żona powinni być dla siebie najważniejsi. Tworzą razem wspólne życie, wspólną przyszłość. Nie ma dla mnie różnicy czy ktoś jest w związku małżeńskim czy związku otwartym. Ktoś może być razem 10 lat na kocią łapkę a ktoś 2 lata po ślubie po rocznej znajomości. Rodziców można się poradzić jeśli chcemy, poprosić o pomoc, pomagać im w miarę możliwości (nie mowa tutaj o porzuceniu własnego życia), ale niedopuszczalne jest dla mnie liczenie się zawsze bardziej ze zdaniem np mamy niż kobiety swojej. Chyba, że ma się 15 lat. |
|
|
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
Z tego co słyszałam, w poradni małżeńskiej uczą pary, że najważniejszy jest małżonek, następnie dzieci a rodzice "spadają" na trzecie miejsce.
Dlatego lepiej najpierw rozmawiać i radzić się partnera/małżonka, niż ze wszystkim latać do 'mamusi'. ![]() Oczywiście jako starsi i bardziej doświadczeni mogą służyć radą i pomocą ale nie powinno się według mnie od nich zaczynać, będąc w związku małżeńskim.
"(...) i poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie mam męża, ale jestem w związku. Jednocześnie mam bardzo dobre relacje z mamą i siostrami. Zależy od spraw, ale najczęściej sama "przemyślam" sprawę/problem/wydarzenie, potem radzę się mojego Tż, a następnie mamy jeśli nie umiem podjąć jakiejś decyzji, bo się waham, albo wiem, że potrzebuję jeszcze innego spojrzenia na sprawę. Wtedy moja mama mówi "JA postąpiłabym tak i tak, ale TY możesz zrobić zupełnie inaczej. Cokolwiek wybierzesz ja to popieram" i to chyba najlepsze słowa jakie można usłyszeć od rodzica (wg mnie). Sióstr też się radzę bardzo często. Nie mam jakiejś jednej hierarchii, że najpierw Tż, potem mama, albo siostry. Zależy jaki to problem.
|
|
#11 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
To, że ich opuszczamy, nie znaczy, że przestajemy ich kochać. I najważniejsze, aby mieć w życiu swoje zdanie i samemu podejmować decyzję, a nie być marionetką w rękach rodziców, a potem partnera. |
||||
|
|
|
|
#12 |
|
Konto usunięte
|
tu bym się kłóciła. Jak małżonek chleje to należy dla dobra dzieci wykopać go ze swojego życia, zamiast w imię miłości, brnąć z nim pod rękę w bagno, za wszelką cenę próbować ratować.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
no tak, ale myślę, że chodzi tutaj przy założeniu o normalnej rodzinie :P sory dziwnie skleiłam to zdanie, nie wiem o co chodzi :d
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od siebie dodam tylko, że facet deklarujący z góry, że mama będzie zawsze w hierarchii wyżej niż partnerka, jest dla mnie do natychmiastowego odstrzału. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"(...) i poznacie Prawdę, a Prawda was wyzwoli." (J 8:32) 27.10.2006r. 9.09.2014r. 2016r.
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Czytam i momentami nie chce mi się wierzyć w to, co czytam. Mam 23 lata i potrafię dostać tel od mamy, która mieszka 400 km dalej z wyzwiskami, że jestem kur** bo przyjechałam na weekend do byłego chłopaka, przy czym w połowie mojego zdania rzuciła słuchawką. Dodam, że pracuję i utrzymuję się sama.
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozważałaś nie odbieranie telefonu przez jakiś czas? Albo zadzwoń do mamy i uprzedź, że jeśli będzie się tak zachowywać przestaniesz z nią rozmawiać. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Nie rozważałam tego przez 22 lata życia. Jak to nie można odbierać telefonu od mamy...? Ale wiecie co? Poznałam opinie różnych ludzi co do tej kwestii. Moja mama ma władczy charakter, jest bardzo nerwowa czyt. wszystko ma być po jej myśli. Jeżeli z czymś się nie zgadzam to słyszę, że g***wiem o życiu. Rozumiałam to do pewnego momentu, ale teraz mam dosyć i nikt nie będzie mi mówił co mam robić, bo nikt mi jeść nie daje
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
mąż i żona a rodziców "trzeba odstawić" jeśli niszczą to co święte
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rodziców się szanuje.Zawsze będę brała ich pod uwagę,ale zrobię tak,aby moje zycie nie kolidowało z ich opinią na moją rodzinę
|
|
|
|
#21 |
|
Przyczajenie
|
Drogie Wizażanki,
muszę się wygadać, chociaż nie jestem pewna czy na ten wątek ktoś jeszcze zagląda. Dzisiaj kolejny raz w swoim życiu poczułam się jak nikt.Zapytacie pewnie jaki to ma związek z tematem. Cała moja domowa sytuacja oparła się właśnie o zarzut braku szacunku wobec rodziców, wypowiedziany przez ojca. Mieszkam z nimi, całe życie staram się jak mogę,żeby byli dumni ze mnie, ale to chyba na nic. Ojciec dziś drugi raz w ciągu niedługiego okresu czasu wyparł się mnie, powiedział,że nie szanuję ich i żebym zniknęła z jego życia, to odpocznie. Wiem, że nie jestem ideałem, ale on wygaduje okropne rzeczy o mnie, wyzywa, powtarza słowa rzekomo wypowiedziane przeze mnie o nim, które mają świadczyć o tym, że go nie szanuję. Moje kontakty z ojcem nigdy nie były idealne, czuję do niego żal o to,że nigdy mnie nie chwalił, ale w żadnej sytuacji nie posunęłam się do obrażania jego czy mamy. Wiem, że rodziców ma się tylko jednych i należy ich szanować, jednak w tym momencie zastanawiam się gdzie szacunek ma swoje granice, których żadna ze stron nie powinna przekraczać. Czy można pozwalać na kierowanie swoim życiem z powodu tego szacunku, bez możliwości decydowania o sobie? Ta sytuacja jest bardziej złożona, jednak uznałam, że opiszę ją w razie Waszych pytań. Może ktoś z Was podpowie jak wybrnąć z tego marazmu, bo ja w ciągu swojego ponad 20-letniego życia wyczerpałam większość pomysłów. |
|
|
|
|
#22 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wg mnie, ogólnie po slubie, partnera i rodzicow należy szanować tak samo jak i przed.
|
|
|
#23 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Budując z kimś poważny związek, oparty na przyszłości, nie ma czegoś takiego jak " zdanie rodziców ważniejsze", bo nie jesteśmy małżeństwem. Skoro jest w zamiarze slub-partner prędzej czy później stanie się częścią rodziny, a jego zdanie powinno być tyle samo istotne co mamy/taty nie zważając na to czy jest przed czy po ślubie.. Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:07.