|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
bezpieczeństwo narodowe po ratownictwie medycznym
witam
jestem studentką rat medu. Zastanawiam się nad kontynuacją nauki po licencjacie bo wiadomo jak to z pracą zwłaszcza kobietom w tym zawodzie :/ chciałabym podjąć studia mgr z bezpieczeństwa narodowego. Myślicie że to dobry pomysł? Bardzo te dwa zawody odbiegają od siebie do tego stopnia że nie przyjęliby mnie na magisterkę lub nie dałabym sobie rady? za każdą odp dziękuję pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
EDUkator
|
Dot.: bezpieczeństwo narodowe po ratownictwie medycznym
Co do tego czy by Cię przyjęli, to musisz się dowiedzieć na konkretnej uczelni.
Czy odbiegają od siebie? Moim zdaniem bardzo. Nie wiem jak na innych uczelniach, ale na BN UJ jest sporo historii, zagadnień politycznych, ustrojowych, prawa. Nie wydaje mi się, żeby podobne rzeczy były na ratownictwie. A nawet jeśli byłaby i taka możliwość i przedmioty na magisterce dałoby rade kontynuować bez tych z pierwszych lat, to moim zdaniem i tak duża dziura i braki.
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
Znam sporo osób z ratownictwa medycznego, również absolwentów. Dziewczyny z reguły planują robić magistra ze zdrowia publicznego, albo zacząć studia z pielęgniarstwa.To bezpieczeństwo narodowe to jakiś nowy hit rekrutacji, na każdej Wyższej Szkole otwarli ten kierunek, we mnie to budzi osobiście głęboką nieufność co do możliwości zatrudnienia po tym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny mają rację - bezpieczeństwo narodowe, wewnętrzne itp., itd. to studia politologiczne, ew. z nachyleniem nauczycielskim. Trudno powiedzieć, dlaczego to taki "hit", bo studia mało konkretne (no, chyba, że na uczelni wojskowej).
A może pomyśl o studiach przyrodniczych z nachyleniem medycznym. - typu chemia medyczna, analityka, ew. studia techniczne typu fizyka medyczna. W każdym przypadku będziesz jednak miała bardzo dużo do nadrobienia, o ile rekrutacja będzie w ogóle dla Ciebie możliwa. Nie wiemy, w jakich przedmiotach jesteś dobra ![]() A może jakiś kierunek na Uniwersytecie Rolniczym? Zdrowie publiczne raczej sobie odpuść. Pielęgniarstwo (mniej: położnictwo) jest niezłym pomysłem, o ile widzisz się w takim zawodzie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
rzeczywiście, jest zbyt duża rozbieżność odnośnie tych dwóch kierunków.
Myślałam o pielęgniarstwie ale nie wiem czy warto zaczynać studia od nowa... Rozważałam też mgr z zarządzania w ochronie zdrowia albo BHP ale nie wiem też czy i tu nie ma zbyt dużej rozbieżności. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Zarządzanie w ochronie zdrowia - no spoko, ale czym będziesz zarządzać? Szpitalem, poradnią? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.