![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studia a niezdana matura.
Jestem w trudnej sytuacji. Aktualnie czekam na wyniki poprawki maturalnej z jednego przedmiotu i nie wiem, co dalej. Jak zdam to pół biedy, bo na jakieś studia jeszcze się załapię w tym roku. Ale obawiam się, że może mi braknąć dwóch-trzech procent do zaliczenia. Wtedy już gorzej, kompletnie nie wiem co mam ze sobą zrobić.
Pozostałe przedmioty zdałam na wyniki, które w miarę mnie satysfakcjonują, chociaż zawsze mogło być lepiej. ![]() Ale nie tym chciałam się z Wami podzielić... Przyszłam się poradzić tutaj, jak by to nie zabrzmiało. ![]() Co mogę robić, gdzie mogę iść, czym się zająć jeżeli nie zdam? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Studia a niezdana matura.
dodatkowe kursy, jakaś szkoła policealna, albo praca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
- szkoła policealna
- kursy zawodowe - praca a wbijać na studia za rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
.
|
to zalezy, jaki przedmiot - obowiazkowy czy dodatkowy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- skoro ma niezdaną maturę to musi być obowiązkowy, dodatkowego można nie zdać a matura jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
jeśli pisze, że niezdana matura..tzn. że obowiązkowy przedmiot- pewnie matma. Wg mnie wyjściem jest np. szkoła policealna, pójście do pracy i zdawanie poprawki znów za rok w maju i wtedy po rocznej przerwie startować na uczelnię wyższą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Obowiązkowy. Gdybym nie zdała nieobowiązkowego to i tak zdałabym maturę.
---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:52 ---------- Jakie kursy? W ogóle to nie wiem, czy powinnam za rok zdawać, czy nie. Mama mówi, że pewnie się nie nadaję na żadne studia skoro nie zdałam i to mi też podcina skrzydła. Mimo że resztę przedmiotów zdałam dobrze. A znam dziewczynę która nie zdała matury w pierwszym terminie ani poprawki, w tym roku zdała i dostała się na studia, czyli chyba można. Ona nie zdała polskiego to miała łatwiejszą sprawę. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Wcale. To dlaczego zdałam go bez większego wysiłku na 70%? Po prostu jednym wychodzi lepiej polski a innym na przykład matematyka. Ale i tak będę się upierać przy tym, że polski jest prostszy, wystarczy, że w wypracowaniu napisze się w miarę na temat, zadba o ortografię (do dyspozycji jest nawet słownik) i będzie budował znośne zdania, znośne, czyli takie, które da się odczytać. Już nie mówię o wysokim wyniku skoro ktoś nie jest wybitnym humanistą, ale o tych 30%, które są potrzebne do zaliczenia. No i czytanie ze zrozumieniem, nawet największy głąb jest w stanie chociaż ze 3, 4 pytania zamknięte dobrze zaznaczyć. Jak nie więcej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
Możesz iść do jakiejś rocznej policealnej np. i do pracy w tygodniu. Albo do samej pracy.
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
nie ma to jak odpowiednia "motywacja" ze strony własnego rodzica
![]() ![]() aha, coś jeszcze ![]() ![]() ![]()
on the left side, there's nothing right and on the right side, there's nothing left." Edytowane przez Pampalini Czas edycji: 2011-08-28 o 11:37 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
do pracy. jakiejkolwiek , nawet na pół etatu byle by się czymś zająć. W tym czasie uczysz się do matury , chodzisz na kursy : z tego czego nie zdałaś, i to co chciałabyś poprawić tak żeby za rok złożyć super papiery i dostać się na wybrany kierunek.
A jeżeli zdasz, to moim zdaniem studia 'zapchaj dziure' są lepsze niż nic. Wybierz takie które są podobne do tych na które chciałabyś chodzić. Może uda ci się pare przedmiotów zaliczyć takich samych jak na Twoim kierunku. Lepiej mieć w CV rok JAKICHŚ studiów niż rok przerwy po maturze Edytowane przez Semifredo Czas edycji: 2011-08-30 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
na przekór do celu
|
lepiej mieć w CV porządny a nie jakiś kurs i doświadczenie, niż studia "zapachaj dziurę" trwające tylko rok.
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie sluchaj sie mamy.matura sie przyda. po prostu znajdz prace albo idz do szkoly policealnej wybierz to co ci bardziej odpowiada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
jest też coś takiego jak "rok zerowy" na studiach, dowiedz się o tym od wujka google. zastanów się, co Ty chcesz w życiu robić - to po pierwsze
![]()
![]() |
#16 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Już sama nie wiem co chcę robić, zgubiłam się ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Idź do pracy a za rok znów podejdź do matury
![]() Ja zrobiłam sobie rok przerwy, w międzyczasie znalazłam pracę ( jakieś doświadczenie zawodowe w CV mogę już wpisać ![]() Nikt nie powiedział, że po skończonym liceum musisz koniecznie od razu iść na studia. Zawsze zastanawiało mnie to jaki jest sens studiowania czegoś tylko po to żeby studiować?? Dla mnie to bezsens ale każdy ma swoje życie...
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Też w tym roku nie zdałam matmy, napisałam poprawkę. Trzeba być dobrej myśli jak na razie nie ma co się zadręczać, trzeba poczekać na wynik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
a kiedy macie wyniki? ja zdałam matury i to całkiem nieźle (w granicach 70% rozsz) a i tak robię sobie rok przerwy bo się nie dostałam ;/ na wieczorowe nie mam pieniędzy więc muszę siedzieć w domu i szukać pracy.. Strasznie dobija mnie to jak wszystkie koleżanki opowiadają o swoich studiach, mieszkaniach itp.. już nawet nie chce mi sie wychodzic do ludzi bo ciągle wszyscy pytają gdzie idę a później mówią że źle robie że nie idę na studia w tym roku.. no i co ja mam zrobić?! do pracy nigdzie mnie nie chcą, boję sie że będę przez rok siedzieć w domu a i tak nie poprawię matur i sie nie dostanę albo że dostanę sie i stwierdzę że to jednak nie to co chcialam robić.. i będę mieć 2 lata stracone
![]() możecie mi coś poradzic? Przepraszam ze tak zamieszalam ale musiałam się komuś wypisać... |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zadomowienie
|
Monis1992, nie przejmuj się - na pewno coś znajdziesz. Jesteś bardziej dyspozycyjna od większości osób w Twoim wieku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Planowałam iść na marketing, ale w trakcie tej rocznej przerwy miałam okazje wystartować na stanowisko specjalisty ds marketingu i sprzedaży i wtedy zdałam sobie sprawę, że mnie to w ogóle nie kręci i gdybym od razu poszła na marketing miałabym na prawdę stracony rok. O pracę jest trudno ale przy odrobinie dobrych chęci znajdziesz coś ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Mając tylko maturę z ogólniaka? Czy może jakieś inne wykształcenie? Plus jakieś kursy? Z ciekawości pytam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
Nie ma się co przejmowac opiniami innych ludzi.. Ty lepiej wiesz co jest dla Ciebie dobre. W tym roku oblałam matę, przykro mi było słyszeć, że inni składaja papiery na wymarzone uczelnie a ja nie mogę tego zrobić... Zastanawiałam się, czy zrobić rok przerwy i znaleźć pracę. Chciałam iść na dziennikarstwo. Jednak czuję, że moja niezdana matura to był jakiś znak, bo teraz bym żałowała że idę na dziennikarstwo, wiem że matmę zdałam, postanowiłam wybrać się na filologie polską, sądzę że po takim kierunku mam większą mozliwosc znalezienia w przyszlosci pracy, niz po dziennikarstwie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#26 | |
.
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
- Ah elle aime bien ça les stratagemes! - Oui... - En fait, elle est un peu lache. Je crois que c'est pour ça que j'ai du mal a saisir son regard. Edytowane przez Veredise Czas edycji: 2011-09-12 o 19:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
PS: strasznie mnie denerwuje to że napisałam najlepiej z klasy a jestem jedyną osobą w klasie która ma gap year.. poza tym wkurzają mnie plotkary które mówią że nie poszłam bo jestem słaba i w ogóle nie zdalam matury... ![]() Trzymajmy kciuki że w tym roku nam wszystkim się uda (ps ja mam dużo czasu i się zastanawiam czy nie lepsza byłaby dla mnie spokojna praca dietetyka? zobaczymy...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
.
|
Cytat:
olej te plotkary, bo nie ma sensu sie denerwowac takimi rzeczami. wykorzystaj po prostu ten wolny czas, zebys nie miala poczucia, ze go zmarnowalas. na dietetyke tez mozesz papiery przeciez skladac. jak sie dostaniesz tu i tu- podejmujesz decyzje. ja bym sie zanudzila na takich studiach, a pozniej w pracy. wole jak sie duzo dzieje jednak ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:28.