|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() kuracja J. Górnickiej
Wyczytałam na wielu forach, że podobno jest bardzo skuteczna. Stosował ją ktoś? Dała jakieś efekty?
Moje pryszcze ostatnio osiągnęły jakieś apogeum ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: kuracja J. Górnickiej
no ja właśnie tez wyczytałam na forum ze jest bardzo skuteczna i po jej zastosowaniu na zawsze się zegnasz z trądzikiem. I tak właśnie się przymierza do zastosowania tej kuracji tylko ze tu potrzeba 2 tygodni bo to raczej czasochłonne ( ale przecież jeśli się pozbędę problemów ze skora na zawsze to to jest warte poświęcenia
![]() ![]() w każdym razie szczerze wierze ze to będzie skuteczne ( i wierze że tylko takimi metodami można wyleczyć trądzik a nie żadnymi kolorowymi kosmetykami ) Ja osobiście ci poleca jedzenie suszonych moreli ( ok 6 sztuk dziennie mi to bardzo pomogło ). No ale i tak mam zamiar zrobić kuracje bo wierze ze rozwiążę to mój problem z trądzikiem ostatecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Tak z czystej ciekawości - na czym polega ta kuracja?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Zalecenia:
Zmywanie twarzy miąższem z liś?ci aloesu, albo nalewką z nagietka. Aby nie dopuścić do nowych wykwitów należy zastosować nastepującą kuracje:
Likwidacja blizn po wyciskanych wykwitach - maseczka cebulowa Maseczkę przygotowuje się z rozgotowanej na gęsto cebuli, do której dodaje się małą łyżeczkę miodu (miód rozgrzewa, polepsza działanie cebuli). Maseczkę nakłada się przynajmniej na godzinę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Tylko, że to jeszcze nie koniec tej kuracji... Cieżko znaleźć ją w internecie (o ile gdzies w ogóle jest opisana). Jak będziecie miały o niej coś wiecej to piszcie
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Prosze, tutaj jest cała książka
![]() http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/files/14100635...nicka.pdf.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
ja o tej o której napisała sugarbejb nie słyszłam tylko o tej:
"zmiany trądzikowe maja przyczynę w złym przyswajaniu pożywienia oraz złym wydzielaniu żółci, kuracje należny rozpocząć od okładów z rozgotowanej cebuli, którą kładzie się na gazę i potem na twarz, stosuje się co drugi dzień przez dwa tygodnie, kompres powinien być trzymany przez 2-3 godziny, co pozwoli zlikwidować wszystkie stany ropne oraz wprowadzić do skory witaminy, kiedy cera będzie już oczyszczona należny kłaść na twarz maseczkę: 1 łyżeczkę świeżych drożdży, 1 łyżeczkę twarożku, 1 łyżeczkę zmielonego kwiatu nagietka lub 50 kropli Tinctury Calendulae, tyleż samo kropli soku z łopianu oraz łyżeczka miodu, maseczka ta ma właściwości regenerujące, twarz należy zmywać śmietanką lub woda, a potem posmarować kawałkiem świeżego aloesu, dodatkowo należy popijać Betastol, Cholesol i Nerwosol: dwa razy dziennie po 1 niepełnej łyżeczce każdego z tych ziół oraz wyciąg z nagietka, czyli po 1 łyżeczce Tinctury Calendulae, pic zmieszane razem z pol szklanka wody, w żywieniu ograniczać mięso, nie powinno się jeść go więcej niż trzy razy w tygodniu i to wyłącznie chude, należy wyeliminować smalec, wprowadzając olej i masło, jeść dużo jarzyn, w tym cebuli, owoców, białego sera, mleka, pieczywa razowego czerstwego, kaszy, stosować dużo przypraw, z wyjątkiem octu, skore człowieka, a także przemianę materii poprawia 1-2 minutowy zimny prysznic, potem szczotkowanie od obwodu do serca (np. nogi od stop do góry) dobrze jest również pic dziennie trzy szklanki wody dla oczyszczenia nerek, można tez pic świeży sok z marchwi, świeżej kapusty, selera, pietruszki + 1 łyżka soku z czarnej rzodkwi" Kuracja została wymyślona dla jakieś pani która miała 30 lat i jeszcze straszny trądzik to i podobno pomogło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
czy mógłby ktos dokładnie opisac tą metode??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
To jest ta kuracje z ksiazki gornickiej:
"Trądzik pospolity (Acno vulgaris) zwany jest młodzieńczym dlatego, że najczęściej występuje u młodzieży w wieku przejściowym, to znaczy - u chłopców w okresie mutacji, u dziewcząt w okresie pokwitania. Ropny stan trądzika wytwarza się wokół tzw. zaskórnika, czyli czopu łojowego w podskórnych przewodach łojowych. W lżejszych formach trądzik uzewnętrznia się zwykłymi krostami, w dalszym jednak rozwoju, któremu sprzyjają: łojotok, zła przemiana materii, brak słońca i powietrza, zaburzenia w wydzielaniu gruczołów dokrewnych (np. tarczycy), zaburzenia w czynnościach przewodu pokarmowego czy wreszcie jednostronne odżywianie - krosty poczynają się zmieniać w coraz większe ropne wrzodziki, które, nawet po starannym wyleczeniu, zostawiają po sobie ślady w postaci mniejszych i większych dziur w skórze. Dlatego też już z pojawieniem się pierwszych, podejrzanych krostek należy się zainteresować przyczynami wewnętrznymi, a nie tłumaczyć sprawy naiwnie: „to jest ostra krew”, albo: „to przejdzie z wiekiem”. Bo jednak ślady pozostają na długie lata. Istnieją dwa gotowe środki ziołowe do zwalczania trądzika, dobrze jest zastosować oba jednocześnie. Pierwszy - to maseczka ziołowa nr 6 - jak opiewa napis na niej: „Dla cery tłustej z trądzikiem” (przepis użycia załączony do opakowania) oraz gotowa maseczka ziołowa Degrosan, którą najlepiej zemleć i zażywać mniej niż pół łyżeczki takiego proszku, obficie popijając wodą. Następnie bardzo ważne jest świeże powietrze, kąpiele słoneczne i wodne. Jeśli to możliwe (wanna) to te wodne należy wzbogacić ziołami: tymiankiem, miętą, rumiankiem, skrzypem, korzeniem tataraku, igliwiem sosny lub świerku, które mieszamy w równych częściach i w łącznej ilości nie więcej niż 20 dag gotujemy w 2 - 3 litrach wody przez 15 minut. Uzyskany odwar wlewamy do wody kąpielowej. W celu szybkiego usunięcia trądziku można również robić kompresy z odwar ; kwiatu rumianku, kwiatu nagietka i kory wierzbowej zmieszanych w równych ilościach - gotować tę mieszankę krótko, a następnie małą łyżeczkę odwaru rozcieńczyć 1/4 szklanką wody i w tym płynie maczać gazę, którą przykładamy do twarzy na 1 godzinę i na dłużej. Najważniejsze będą jednak zioła do użytku wewnętrznego. Korzeń łopianu, korzeń mydlnicy, korzeń mniszka, ziele bratka, ziele macierzanki należy zmieszać w równych ilościach, odmierzyć l łyżkę stołową mieszanki na szklankę wody i gotować krótko. Takich szklanek należy w ciągu dnia wypić 2 do 3 przed jedzeniem. Osobom skłonnym do rozwolnień zaleca się drugi zestaw ziół. Odwar przyrządzamy z korzenia dzięgla, korzenia łopianu, kory dębowej, liścia poziomki, ziela szałwii, ziela dziurawca, ziela piołunu, zmieszanych w równych ilościach, gotowanych krótko w proporcji łyżka mieszanki na szklankę wody. Jak poprzednio należy pić 2-3 szklanki tego odwaru dziennie, przed posiłkami. Podkreślić trzeba, że nie da nam dobrych wyników stosowanie wyłącznie zabiegów zewnętrznych, bez ziół „do wewnątrz”, jak również - picie odwarów ziołowych, bez należycie urozmaiconego pożywienia (dużo owoców i warzyw). Codziennie pić przez 2 miesiące łyżkę drożdży zagotowanych w 1/2 szklanki wrzącej wody, ni słodzić." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
to ja już sama nie wiem, no ale w sumie to pani J. Górecka jest lekarzem naturalistą no i pewnie mogła utworzyć kilka kuracji leczniczych. W każdym razie ja słyszałam tylko o tej o której napisałam wyżej ( no i o tym ze jest tak skuteczna ze likwiduje to paskudztwo raz na zawsze ). W każdym razie ta z drożdżami również wygląda obiecująco
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
podaje wszystkie kuracje z ksiazki gornickiej
*I na tradzik mlodzienczy opisał ją char par *II to kuracja, którą Górnicka stworzyła dla 30 letniej kobiety cierpiacej na tradzik zmiany te mają przyczyne w złym przyswajaniu pozywienia oraz w złym wydzielaniu żółci.Kuracje nalezy rozpocząc od okładów z rozgotowanej cebuli, którą kładzie się na gaze i potem na twarz. Stosuje sie co drugi dzien przez dwa tygodnie.Kompres powinien być trzymany przez 2,3 godziny, co pozwoli zlikwidować wszystkie stany ropne oraz wprowadzic do skory witaminy. Kiedy cera bęzie juz oczyszczona nalezy kłaść na twarz maseczke ; 1 łyżeczka świerzych drozdzy , 1 łyżeczka twarożku, 1 lyzeczka zmielonego kwiatu nagietka lub 50 kropli Tincutra Calendulae, tyle samo kropli soku z łopianu oraz lyzeczke miodu. Maseczka ta ma właściwości regenerujące. Twarz nalezy zmywać śmietanka lub woda a potem posmarowac kawalkiem swiezego aloesu. Dodatkowo nalezypopijac Betasol, Cholesol, Nerwosol oraz Tincutra Calendulae 2 razy dziennie po niepelnej lyzeczce tych ziol zmieszanych z woda. w zywieniu ograniczyc mieso. niepowino sie go jesc czesciej niz 3 razy w tygodniu i to wyacznie chude. nalezy wyeliminowac smalec wprowadzajac olej i masło , jesc duzo warzyw w tym cebuli , owocow , bialego sera, mleka, pieczywa razowego czerstwego, kaszy. Stosować duzo przypraw z wyjatkiem octu.Skórę człowiek a takze przemiane materi poprawia 1-2 minutowy zimny prysznic pozniej szczotkowanie ciala np. nogi od stop do gory.Dobrze jest rowniez pic dziennie 3 szkalnki wody dla oczyszczenia nerek.Mozna tez pic swiezy sok z marchwi, swierzej kapusty, selera, pietruszki = 1 lyzka soku z czarnrj rzodkwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
ja sam stosuje od wtorku druga kuracje juz dwa razy robilam maseczke z cebuli i drozdzy oprocz tego pije zalecone ziola i widze znaczna poprawe. Cera jest gladza> stany ropne przypladly i wszystkie paskudzstwa spod skory wychodza na wierzch. mam zamiar wprowadzic jeszcze swieze soki.
jesli chodzi o ta maseczke z cebuli , podaje kilka rad gdyby ktos ja chcial zastosowac. cebule najlepiej przeciac na pol wziasc oddzielic poscczegolne jej warstwy wlozyc do garnka nalac troche wody i przykry 15- 20 minut az bedzie mieka. najlepiej wziasc 3 duze cebule. gdzy sie ugotuje rozbija ja tluczkiem do ziemnaikow potem odsaczam z nad miaru wody przez gaze lub papierowy recznik. teraz najgorsze czyli nalozenie na twarz .najlepiej ubrac sie w stare ciuchy(cebula barwi na zolto) a na lozko rozlazyc recznik i przykryc czyms wlosy. Ja nakladam maseczka na twarz najpierw na polowe twarzy pozniej przykrywam gaza i na druga polowke twarzy.Mi przy nakladaniu pomaga mama i leze z tym przynajmniej 2 godziny. pozniej jeszcze maseczka z drozdzy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
dzięki maltusia87
![]() a mogłabyś jeszcze napisać coś o tych nalewkach ziołowych które należy pic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
są to nalewki na alkoholu. ja kazda z osobna rozpuszczam oddzielnie. wlewam troche wody do szklanki i nie pelna lyzeczke nalwki i pije.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
maltusia87 Napisz jakie są efekty kuracji, please! czy naprawdę trądzik zniknął tak jak to było obiecane, czy jest warto to zastosować ???
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
ta kuracje stosuje sie przez 2 tygodnie ale ja w innym czasie zaczelam nakladac maseczke a w innym pic ziola.Dzis ostatni raz nakladam maseczke z cebuli, a ziola bede pic jeszcze przez 4 dni. Teraz jesli chodzi o efekty , ja osobiscie mam tradzik na calej twarzy z tym ze w wiekszosci sa ta zakornik, a na bokach policzkow mam okropne guzy, ktore sa zaczerwienione , bola i nie mozna ich wygniesc. kuracja mi pomogła co prawda tradzik nie zniknoł mi zupelnie ale nie spodziewajmy sie cudow po 2 tygodniach. Maseczka z cebuli sprawila ze wszystko co siedzialo w glebi skory wyszlo do wierzchu. policzki wygladaja juz calkiem dobrze, mam jeszcze troszke krostek no i zostały slady bo krostach. co do reszty twarzy tez wygląda lepiej ale nie podzialalalo za bardzo na zaskorniki, tzn. zmniejszyly sie ale nadal sa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
ja osobiscie polecam ta kuracje bo odzywia skore i zmniejsza tradzik. Teraz zamiezam jeszcze zastosowac jakas inna kuracje z ziolami. A zaskorniki prubuje zwalczyc za pomoca tonika z cytryny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
a ja uważam że najlepiej na trądzik pomaga mi szare mydło(biały jeleń) i krem zaiaja kozie mleko nawilżający na noc ,poza tym rano można umyć buzie z rana pomadą ojca grzegorza,poza tym święta zasada:trzymać ręce z daleka od buzi i nic nie wyciskać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
jesli chodzi o tonik z cytryny to u mnie sie nie sprawdzil jak skoncze brac nalewki ziolowe, to zaczynam druga kuracje Górnickiej ta z okladami z ziol i piciem ziół.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
p.s nie powino sie myc twarzy mydle bo to zwieksza produkcje sebum, co powoduje zatykanie porów i powstawanie krost. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Czy ktos stosowal? Czy komus pomoglo??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.