|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
świecąca się, tłusta cera, łojotok
Leczę trądzik od 10 lat, z lepszym lub gorszym rezultatem, odkąd zaczęłam się malować, jakoś wyglądam i nie jest to już dla mnie problem nr 1. Teraz mam 23 lata, ale nie potrafię opanować świecenia się cery, jest tak tłusta, że błyszczy się już po pół godziny od umalowania się rano (krem, podkład, korektor) i przypudrowania. Jak dojadę rano na uczelnię to już jestem "tłusta".
Nie wiem czy to wina makijażu, bo jak jestem w domu i się nie maluję tylko nakładam krem, to jest to samo ![]() Gdy się przypudruję w szkole (najpierw bibułki matujące), to po godzinie już tego nie widać, a dotykając palcem czoła, zbieram tłuszcz. Jest to duży problem, gdyż nawet nie chodzi o to, żeby wyglądać ładnie, tylko schludnie ![]() Używam teraz na noc acnederm, co druga, trzecia noc krem nawilżający. Żel La roche posay, ale żele często zmieniam. Na dzień krem nawilżający pod makijaż (błyszczę się 30 min po przypudrowaniu) lub matujący (błyszczę się po godzinie). Może ktoś wie, co mogłoby pomóc? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: świecąca się, tłusta cera, łojotok
Witam...słyszałam wiele opinii,że bardzo skuteczne jest tzw milk of magnesia (mleczko magnezowe),jego głownym przeznaczeniem jest łagodzenie zgagi o ile dobrze kojarze,ale jego efektem "ubocznym" jest bardzo znaczne matowienie skóry.Ważne jest to,żeby było to mleczko firmy philips w oryginalnej bezsmakowej formule,jest to produkt amerykański,więc dostępny tylko przez internet (tu wstawiam linka na allegro http://allegro.pl/listing/listing.ph...-v6-p-prz-0429 ) nakłada się go na buzie po nałożeniu kremu nawilżającego,trzeba poczekać aż zaschnie lekko na skórze tworząc cienką białą warstewkę,poźniej można robić makijaż.Wpisz sobie chociażby na youtube milk of magnesia,a wyskoczy sporo filmików instruktażowych i zachwalających ten produkt...pozdrawiam i życzę powodzenia...
![]() Edytowane przez madeja5 Czas edycji: 2014-05-10 o 12:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Dot.: świecąca się, tłusta cera, łojotok
Przede wszystkim zainwestuj w dobry puder - bez talku, na przykład ryżowy, bambusowy, diamentowy, perłowy (http://www.biochemiaurody.com/sklep/o-powders.html na przykład do poczytania), nakładaj go puszkiem, bez tarcia po skórze, tylko przykładając puszek miejsce po miejscu. Ważny jest też dobry krem - ja korzystam z http://allegro.pl/krem-matujacy-base...205158222.html - w 40 stopniowym upale base matt, filtr 50 (i to nie matujący tylko zwykły), podkład (bourjois 123) i puder nałożony puszkiem trzymają się od nałożenia do zmycia. Bez poprawek, a normalnie cierpię na łojotok na pograniczu ŁZS. Teraz jestem w trakcie kuracji izotekiem - jedna tabletka 10mg początkowo codziennie, a po dwóch miesiącach co drugi dzień. Ale izotek jest lekiem trudnym, z efektami ubocznymi (choć przy tak małej dawce mam tylko suche usta), więc mało który dermatolog chce go zapisywać, a jeszcze mniej chce go zapisywać na łojotok, a nie ciężki trądzik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:12.