|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Liszajec/opryszczka? ratunku!
Witam, jakies 2 tygodnie temu na mojej brodzie zaczal robic sie maly podskorny pryszcz, czesto takie miewam, ale nie przejelam sie tym specjalnie, gdyz mialam nadzieje, ze niedlugo sie zagoi.
Niestety po ok tygodniu na mojej brodzie zaczela zbierac sie ropa (?), a pryszcz rozrosl sie do paro centymetrowego czegos przypominajacego zdarta skore z ropa. Dodam, ze jest to bolesne. Czy mam udac sie z tym do lekarza? Co to takiego jest, czy jest to grozne? I co najwazniejsze: jak sie tego pozbyc? Zalaczam zdjecie. ![]() Edytowane przez anilorak23 Czas edycji: 2013-07-18 o 15:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Co to jest? ratunku!
Mi to wygląda na coś z "rodziny" opryszczki, ale lepiej pójść do dermatologa.
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Lekarz pierwszego kontaktu powinien coś doradzić, chociaż jak znam życie to da skierowanie do dermatologa. Tak czy siak - nie czekaj dłużej, tylko szoruj do lekarza. Tylko nie maluj tego pudrem bo jeszcze pogorszysz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
może Tribioticem ( bez recety ok 2-3 zł )posmaruj i zaklej plasterkiem i do dermatologa idź .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
Mi też to wygląda na opryszczkę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Moja koleżanka miała coś bardzo podobnego i okazało się, że to grzybica, leć do dermatologa jak najprędzej, bo takie rzeczy bardzo lubią się roznosić po innych częściach twarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Mi też to wygląda na grzybice więc tym bardziej im szybciej do lekarza tym lepiej bo może roznieść się na większy obszar twarzy:/
Edytowane przez Kkarolajnn Czas edycji: 2013-07-19 o 00:10 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
Dzieki za odpowiedzi! Bylam u lekarza i postawil diagnoze: liszaj
i zapisal antybiotyk i masc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
![]()
Moja droga,to jest liszajec zakaźny.Musisz pójść do dermalotoga,on ci da recepte na maść,będziesz ją stosować hm przez jakieś 10dni.Jeżeli nie przyniesie ona rezultatów,zaczniesz brać antybiotyk.A i oczywiście,nie możesz tego rozdrapywać,nosić szalików(ew.pierz je co dzień) i mieć bliskiego kontaktu z ludźmi,bo ich zarazisz(mam na myśli całowanie np.)Miałam to samo ok.2miesięcy temu na brodzie taki jak ty,na szyi i pod pachą.Wyleczyłam,ale na szyi mam jeszcze ślad-bliznę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:55.