|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
|
Swieza cięzarówka
Witam wszystkich serdecznie. Jestem tu nowa, do tej pory tu nie zagladałam ale od dziś zaczynam. Rano zrobiłam test aby potwiedzic moje przypuszczenia. no i jestem w ciązy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Swieza cięzarówka
Gratulacje!!
![]() Na pierwszej wizycie pewnie USG "dowcipne " ![]() ![]() powodzenia i pozdrowienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Serdecznie gratuluję !
![]() Ja tez na pierwszej wizycie miałam USG, widac juz było pęcherzyk ciazowy (to byl 6-ty tydzien), kartę ciąży miałam zalożoną dopiero w 13-tym tygodniu. Poza tym miałam badanie na "samolocie" no i taką rutynowa "pogadankę" nt ciąży ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
No właśnie my też staraliśmy sie o dzidziusia już jakis czas a mimo to dzisiejszy dzień jest dla mnie szokiem, mimo, ze upłynęło już kilkanascie godzin a w mojej głowie cały czas jedna myśl. Pewnie będę miała cały czas starcha czy sobie poradzę. Ale zrobię mężowi niespodzianke jak wróci z pracy ![]() Buziaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() Na pierwszej wizycie lekarz powinien z tobą przeprowadzić taki wywiad ogólny, wiec pytaj go wtedy też o wszystko, zrobi ci też USG i da skierowanie na badania krwi, grupe krwi (jeśli nie masz dotąd zrobionej)i na mocz, oraz badanie pochwy i cytologia. Może założyć karte ciąży (wegług daty ostatniej miesiączki wyznaczy ci też przewidywany termin porodu) I najlepiej na pierwszą wizytę udać się około 6 tygodnia ciąży bo wcześniej na USG może jeszcze nie być widać pęcherzyka. Trzymaj się cieplutko i śmiało nas pytaj w razie czego ![]()
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Na pewno nie jestem w szóstym tygodniu. Od ostatniej miesiaczki minęlo 30 dni. Czyli jeszcze za wczesne żeby iść na wizytę? Pewnie okaze sie ignorantką ale jaki pęcherzyk
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
gratulacje
![]() to piękny moment w życiu ![]() na pierwszej wizycie badanie usg, oraz skierowanie na badanie moczu, krwi, załozenie karty ciąży, ale to juz wiesz od dziewczyn ![]() na pewno będzie dobrze, trzymam kciuki, dzidzia będzie pomału rosnąć, wspaniały moment, naprawdę gratuluję!!! to kiedy przewidywany termin porodu??? liczy się tak: dodaje sie 7dni do pierwszego dnia ostatniej miesiączki i odejmuje 3miesiące np. ja miałam osatnią misiączkę 23stycznia to dodaje 7dni mam 30ty odejmuje 3mies. i wychodzi 30go października rozwiazanie ![]() ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
To juz tuż tuz
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Anchela tutaj masz internetowy kalendarz, który wylicza termin porodu, tez możesz sobie sprawdzić jaki dzień ci wychodzi
![]() http://www.noworodek.pl/modules.php?name=A
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
Przede wszystkim gratuluję dzidziusia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Może pani doktor chce sprawdzić, czy bije serducho maluszka
![]() a to właśnie w tych okolicach ![]() wcześniejsze badania stwierdzają właściwie, czy pojawił się pęcherzyk ciążowy, czyli potwierdzają ciążę. Nic się nie martw ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zadomowienie
|
Anchelo gratulacje!!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najlepiej jest iść około 6 tygodnia ciązy, gdyż wtedy lekarz robiąc USG stwierdza, że napewno jesteś w ciąży, bo na monitorze widać pęcherzyk ciążowy, czyli oznaka tego, że jesteś w ciąży i ten pęcherzyk to twój dzidziuś ![]() Wcześniej też możesz się wybrać ale wtedy, może się tak zdarzyć (choć niekoniecznie), że będzie za wcześnie aby lekarz mógł potwierdzić 100 % ciąże, gdyż może tego nie być jeszcze dokładnie widać na USG i wtedy wizyta skończy się na tym, że ginekolog powie, że prawdopodobnie jest pani w ciąży, proszę przyjść za dwa tygodnie i wtedy potwierdzimy.
![]() |
![]() |
#14 |
Zadomowienie
|
Dziękuje dziewczyny za wszystkie informacje. Miałam dzis iść do ginrkologa ale poczekam jeszcze ok 2 tygodni. Co do płaczu , to jak zobaczyłam te dwie kreski to też mi sie zakręciła łezka w oku. Dzisiaj za to jakoś tak pogodniej patrzę na świat. Oby tylko tak mi pozostało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Anchela i kup sobie Folik w aptece i zacznij łykać
![]() Ja na widok 2 kresek też rozryczałam się jak bóbr, a własciwie jak sto bobrów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Wtajemniczenie
|
Tak jak napisała Kasiulka kup sobie w aptece kwas foliowy, jest bardzo ważny dla kobiet w pierwszych trzech miesiącach ciąży wiec nawet dzisiaj się możesz po niego wybrać
![]()
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
nic tylko pogratulowac
![]() ja poszłam na pierwsze usg w 8 tyg i już wtedy moglam posluchac bijacego serca. teraz jestem juz w 4 miesiacy hyhyhyh ![]() a ze mam 21 lat to tez jestem zielona i pelna obaw ale damy rade ![]() ![]() dziewczyny maja racje koniecznie zacznij brac tabletki witaminowe (bo ci dzidzia niechybnie bedzie zabierac witaminki z organizmu ![]() no i co najwazniejsze bedziesz sie lepiej czuc...gdysz poczatek jest koszmarny (przynajmniej w mojej wersji ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Moi lekarze (było ich dwóch) powiedzieli, że kwas filiowy - owszem a nawet koniecznie
![]() ale z witaminami kazali mi się wstrzymać do ktoregoś-tam tygodnia. Lepiej zapytaj doktora o te witaminy - zawsze to bezpieczniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Kwas foliowy łykam juz od jakiegoś czasu bo liczyłam sie z możliwością ciązy
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
chyba łykalam 3 albo 4 tabletki
![]() ![]() a witaminki pewnie i tak przepisze, z tym, że później ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A jak tam przywykanie do myśli bycia w ciąży ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
Mam świadomość że jestem w ciązy ale jakoś nie wyobrazam się sobie z brzuchem i opuchniętej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
hehe, Anchela ja jestem prawie w 5-tym miesiacu a tez jeszcze nie wyobrażam sobie siebie z wielkim brzuchem
![]() ![]() ![]() A co do folika to ja brałam po 1 tabletce dziennie, o ile wiem to wiekszą ilosc bierze sie w przypadku znacznych niedoborów kwasu foliowego w organizmie. Z witaminek biorę tylko Maternę, mimo że wyniki miałam dobre pani doktor zaleciła mi zażywanie bo koszmarnie wypadały mi włosy, mialam mdłosci i byłam potwornie osłabiona. Ale z zakupem witamin lepiej się wstrzymaj, zobaczysz co powie Twoj lekarz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
![]() ![]()
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Jescze raz wam dziękuje kobitki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
A ja w 6 miesiącu i dalej stare spodnie wkładam
![]() (co prawda biodrówki, a żeby mi nie wiało, to do tego body ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Przyczajenie
|
Agoosia, dziękuje za informację. Już się nie mogę doczekać kiedy usłyszę serduszko dzidziusia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
aga.b to na pewno już niedługo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:18.